Saapuminen Urho Kekkosen kansallispuistoon

17.1.2022
Tutustu koronaturvallisuusohjeisiin ennen kuin lähdet retkelle tai vierailet luontokeskuksissa.

Liminganlahden luontokeskus on suljettu 1.1.-4.2.2022. Suomen luontokeskus Haltia on suljettu 10.1.–1.2.2022. Kolin luontokeskus Ukko on suljettu 1.-26.1.2022. Kuusamon palvelupiste Karhuntassu on suljettu 13.1.-31.1.2022.

Suomen muissa luontokeskuksissa edellytämme maskin käyttöä ja 2 m turvavälin noudattamista. Lisäksi käytössä voi olla koronapassi ja/tai asiakasmäärää on rajoitettu. Tarkista tiedot luontokeskuksien sivuilta. Rajoituksien voimassaoloaika on aluekohtainen. Tarkemmat aluekohtaiset tiedot löytyvät aluehallintoviraston sivuilta.

Urho Kekkosen kansallispuisto sijaitsee Sodankylä-Ivalo -maantien (tien nro 4/E75) itäpuolella. Kansallispuistoon on Rovaniemeltä matkaa 240 km, Ivalosta 30-50 km. Lähin lentokenttä on Ivalossa ja Rovaniemellä lähin rautatieasema.

Retkeilyreiteille

Kansallispuiston Saariselkä-Kiilopää alueen ja Tankavaaran retkeilyreittien lähtöpisteet ovat aivan valtatien tuntumassa. Muut lähtöpaikat ovat Aittajärven, Raja-Joosepin, Kemihaaran ja Haukijärvenojan pysäköintialueet (Nuorttin retkeilyreitti).

Bussilla Urho Kekkosen kansallispuistoon

Rovaniemeltä liikennöi linja-autoja (matkahuolto.fi) ympäri vuoden Kiilopäälle, Saariselälle ja Tankavaaraan.

Lentokentältä liikennöi linja-autot Saariselälle ja Kiilopäälle (eskelinen.fi) joka lennolta.

Autolla Urho Kekkosen kansallispuistoon

Saariselän pysäköintialue, Lutontie 10-12, Saariselkä (Inari). Tilaa 20 autolle. Talvikunnossapito. Yleisiä pysköintialuieta on Saariselän Kappelin yhteydessä ja Laanilan Piispankiven vieressä, muut ovat yritysten asiakaspaikkoja.

Kiilopään lähtöportti, Kiilopääntie 620, 99830 Saariselkä. Lähtöportin koordinaatit: WGS84 lat: 68° 20.7882'  lon: 27° 27.7299'.

Tankavaaran pysäköintialue, Tankavaarantie 11 B, 99695 Tankavaara (Sodankylä). Tilaa 50 autolle. Talvikunnossapidon aikana pysäköintialue on pienempi.

Aittajärven pysäköintialue, Saariselkä-Ivalon tieltä (tien nro 4) käännytään idänpuolella olevalle Kuutuan metsäautotielle. Ajetaan metsäautotietä pitkin noin 35 km. Tien varrella on parissa risteyksessä kyltit, jotka ohjaavat kääntymään oikealle kohti Aittajärveä. Tilaa 50 autolle. Ei talvikunnossapitoa. 

Raja-Joosepin pysäköintialue, Ivalosta Rajajoosepintietä (nro 91) ajetaan noin 42 km. Tie erkanee oikealle kolme kilometriä rajavartioaseman jälkeen, ennen Raja-Joosepinvaaraa. Tiellä on viitoitus. Tilaa 30 autolle. Ei talvikunnossapitoa.

Haukijärvenojan pysäköintialue, Savukosken kirkonkylältä noin 93 km. Ajetaan Tulppiontietä (tie nro 9671) 80 km ja Tulppiosta käännytään vasemmalle Rannisvaarantielle. Tilaa 10 autolle. Rannisvaarantiellä ei talvikunnossapitoa.

Kemihaaran pysäköintialue, Korvatunturintie 1062, Savukoski. Matkaa on Savukoskelta 107 km. Savukosken kylältä ajetaan (tie nro 967) noin 12 km, kännytään oikealle (tie nro 9671), ennen Tulppiota käännytään Korvatunturintielle (tie nro 19512) kohti Kemihaaraa. Tilaa 20 autolle. Talvikunnossapito.

Huomaathan, että osa teistä on metsäautoteitä ja niiden kunnosta voi kysyä Urho Kekkosen kansallispuiston palvelupiste Kiehisestä tai katso ajankohtaista.

Urho Kekkosen kansallispuiston esite


(pdf 4,4 Mt, julkaisut.metsa.fi)

Self-guided Tour: "Discover Arctic Lapland's Spectacular Scenery and Indigenous Culture"


Pdf 1,8 Mt (julkaisut.metsa.fi, englanniksi)

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Urho Kekkosen kansallispuiston kartan Retkikartta.fi:ssä.