Kulkuyhteydet

Julkisilla kulkuneuvoilla

 • Rovaniemeltä kulkee Ivaloon valtatie 4/E 75 tietä pitkin useita päivittäisiä linja-autovuoroja, joilla pääsee kansallispuistoon (bussit: Rovaniemi - Sodankylä - Vuotso - Tankavaara - Kakslauttanen (Kiilopää) - Saariselkä - Ivalo). Linja-autot ovat jatkoyhteyksiä Rovaniemelle saapuvilta junilta (www.vr.fi) ja lennoilta (www.finavia.fi).
 • Ivaloon (www.finavia.fi) saapuvilta lennoilta on linja-autoyhteys Saariselälle ja Kiilopäälle. 
 • Kemijärveltä on arkisin linja-autoyhteys Savukoskelle. Sieltä on jatkettava matkaa taksilla, muuta julkista liikennettä ei ole. 
 • Matkahuollon (www.matkahuolto.fi) aikataulut.
 • Hae joukkoliikenteen reitit ja aikataulut Urho Kekkosen kansallispuistoon (www.matka.fi)

Urho Kekkosen kansallispuiston kulkuyhteyskartta

Autolla

 • Kansallispuiston Saariselkä-Kiilopää alueen retkeilyreitit ovat aivan valtatie 4/E75-tien tuntumassa. Aittajärvelle, Raja-Jooseppiin, Kemihaaraan, Nuorttin retkeilyreitin Haukijärvenojan pysäköintialueelle pääsee helpoiten omalla autolla. 
 • Ajo-ohje: Aittajärvelle Saariselältä: Aittajärvelle pääsee sulan maan aikaan autolla. Saariselältä ajetaan valtatie 4/E75 tietä pitkin pohjoiseen noin 13 km ja käännytään oikealle Kuutuan metsäautotielle. Matkaa Aittajärvelle kertyy metsäautotietä pitkin n. 35 km. Tien varrella on parissa risteyksessä kyltit, jotka ohjaavat kääntymään oikealle kohti Aittajärveä. Auton voi jättää pysäköintialueelle (vanhalle soramontulle), josta on matkaa rantaan noin 200 m. Tiellä ei ole talvikunnossapitoa. Alkukesästä tien kunto kannattaa aina tarkastaa Saariselän palvelupiste Kiehisestä.
 • Ajo-ohje: Raja-Jooseppiin Saariselältä on matkaa yhteensä noin 90 km. Saariselältä ajetaan valtatie 4/E 75 pohjoiseen Ivaloon, jonne tulee matkaa 30 km. Ivalosta matka jatkuu Nellimöön ja Raja-Jooseppiin johtavaa tietä (nro 91), jota ajetaan noin 8 km. Akujärvellä olevasta risteyksestä käännytään Raja-Joosepppiin ja Murmanskiin vievälle tielle. Valtakunnanrajalle ja Raja-Joosepin tulliasemalle kertyy ajomatkaa noin 50 km. Ennen tulliasemaa kääntyy oikealle tie, josta Urho Kekkosen kansallispuiston rajalle Luttojoen sillalle on matkaa noin 3 km. Tien päässä on pysäköintialue, jonne voi jättää auton vaelluksen ajaksi.
 • Ajo-ohje: Haukijärvenojan pysäköintipaikalle tulee Savukoskelta matkaa noin 93km. Matka taittuu autolla Savukoski - Tulppio -yhdystietä (tie nro 9671) pitkin 80 km Tulppioon. Tulppiosta käännytään vasemmalle metsäautotielle, jota pitkin ajetaan noin 13 km, kunnes tullaan lähelle kansallispuiston rajaa Haukijärvenojan pysäköintialueelle. Tulppioista Haukijärvenojalle vievä tie on avoinna vain sulan maan aikana. 
 • Ajo-ohje: Kemihaaraan on Savukoskelta matkaa 107 km. Savukosken kylältä ajetaan tietä nro 967 noin 12 km ja jatketaan suoraan tielle nro 9671. Tie kulkee Martin kylän kautta, jatkuu kohti Tulppiota ja kääntyy noin 3 km ennen Tulppion majoja vasemmalle Kemihaaraan. Tie on ainoa Kemihaaran erämaa-alueelle ja Urho Kekkosen kansallispuiston Savukosken kunnan puoleiseen osaan johtava tie.Tie pidetään talvella säännöllisesti auki.
 • Ajo-ohje Saariselän palvelupiste Kiehiseen.

Retken lähtöpisteet

Kansallispuistoon pääsee Saariselältä, Kiilopäältä sekä Tankavaarasta merkittyjen reittien, polkujen ja latujen lähtöpisteistä. Kauempana valtateistä kansallispuistoon suuntautuvien retkien lähtöpisteet, joissa on pysäköintialueet ja opastustaulut, sijaitsevat Luttojoella (Raja-Jooseppi), Aittajärvellä, Orposessa, Marivaarassa, Kemihaarassa ja Nuorttin Haukijärvenojalla.

Kartat

Sähköiset kartat

Urho Kekkosen kansallispuisto © Metsähallitus 2018

 

Muut kartat

 • Urho Kekkosen kansallispuisto vedenkestävä ulkoilukartta 1:100 000, Karttakeskus 2016. Karttaa voi ostaa mm. Saariselän palvelupiste KiehisestäKarttakeskuksesta ja hyvin varustetuista kirjakaupoista.
 • Marivaara Jaurujoki Uittipiekka vedenkestävä topokartta, 1:50 000, Karttakeskus 2017. Karttoja voi ostaa mm. Karttakeskuksesta ja hyvin varustetuista kirjakaupoista.
 • Itäkaira Nuortti Korvatunturi vedenkestävä topokartta, 1:50 000, Karttakeskus 2017. Karttoja voi ostaa mm. Karttakeskuksesta ja hyvin varustetuista kirjakaupoista.
 • Urho Kekkosen kansallispuisto, vedenkestävä kartta 1:50 000, Calazo 2015. Karttaa voi ostaa mm. Calazolta, retkeilymyymälöistä, urheiluliikkeistä ja Saariselän palvelupiste Kiehisestä.
 • Saariselkä Hammastunturi, vedenkestävä kartta 1:25 000, Calazo 2015. Karttaa voi ostaa mm. Calazolta, retkeilymyymälöistä, urheiluliikkeistä ja Saariselän palvelupiste Kiehisestä. 
 • Maastokartat numerot V511, V512, V513,V514,V521, V523, 1:50 000, Maanmittauslaitos 2007. Karttoja voi ostaa mm. Saariselän palvelupiste Kiehisestä, Maanmittauslaitokselta, Karttakeskuksesta ja hyvin varustetuista kirjakaupoista.
 • Inarin osoite- ja virkistyskartta 1:150 000, Lapin maanmittaustoimisto 2017. Karttaa voi ostaa mm. Saariselän palvelupiste Kiehisestä.
 • Retkeily GT Pohjois-Suomi, 2016, 1:400 000. Karttaa voi ostaa mm. Saariselän palvelupiste Kiehisestä, Karttakeskuksesta ja hyvin varustetuista kirjakaupoista.
 • Saariselkä Sokosti vedenkestävä ulkoilukartta 1:50 000, Karttakeskus 2019. Karttaa voi ostaa mm. Saariselän palvelupiste Kiehisestä, Karttakeskuksesta ja hyvin varustetuista kirjakaupoista.

Karttojen myyntipaikat

Pysäköintialueet

Kiilopää (Inari)
Kiilopääntie 620, 99830 Saariselkä

Saariselkä (Inari)
Lutontie, 99830 Saariselkä

Tankavaara (Sodankylä)
Tankavaarantie 11 B, 99695 Tankavaara

Muut pysäköintialueet

Maastopyöräilyopas

Saariselän maastopyöräilyopaskarttaa myydään alueen palvelupisteissä.
(pdf 4,5 Mb, julkaisut.metsa.fi) Urho Kekkosen kansallipuiston ja Saariselän alueelle. Julkaisua voi ostaa alueelta Metsähallituksen pisteistä sekä Tunturikeskus Kiilopäältä, Saariselän keskusvaraamosta ja Santa's Hotel Tunturista. 

Retkikohteen esite

Pdf-tiedosto 4,4 Mt
(julkaisut.metsa.fi)

Self-guided Tour: "Discover Arctic Lapland's Spectacular Scenery and Indigenous Culture"

Pdf-file 817 kt (julkaisut.metsa.fi)