Kärnäkoski fästning

Ruiner av fästningens mur sett från andra sidan fjärden.

Kärnäkoski fästning vilar bland traditionella landskap på ett vackert näs i Saimen. Ryssarna byggde fästningen på befallning av hennes majestät kejsarinnan i slutet av 1700-talet för att skydda sin huvudstad St. Petersburg. Här övervakade man såväl landsvägen som dem som rörde sig på vattnen. Kom och upplev stämningen vid ruinerna av fästningen, klättra upp till bergskansen och ta en picknickpaus vid pråmhamnen.

Vaktplats omfamnad av Saimen

Läge: Södra Karelen, Savitaipale.

Adress: Partakoskentie 846, 54800 Savitaipale.

Besök: Inträdet är fritt till Kärnäkoski fästning och till bergskansen i anslutning till den. Guidningar för allmänheten ordnas. Mer information om läget och besök

Anvisningar och regler: Kärnäkoski fästning är en fast fornlämning. Enligt lagen om fornminnen är det förbjudet att gräva ut, överhölja och skada fasta fornlämningar (finlex.fi). Dessutom är det förbjudet att göra upp eld. Håll sällskapsdjur kopplade!

Värt att se och göra: Fästningen och bergskansen, kvarnen, den gamla pråmhamnen, traditionslandskapen och betande får. Bekanta dig med sevärdheterna

Service: Eldplats och gapskjul (vindskydd), tillgänglig toalett (torrtoalett), skyltning, brygga. Mer information om servicen

Passar för: Kärnäkoski fästning är ett lämpligt utfyktsmål för hela familjen. På en del av området kan man röra sig med barnvagn samt med rullstol tillsammans med en följeslagare.

Objektets sköts av Forststyrelsen, Naturtjänster.

Denna sidas webbadress är utinaturen.fi/karnakoski

SAIMAA GEOPARK FINLAND - United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization - Saimaa UNESCO Global Geoparks.

Kärnäkoski fästning är en del av Saimaa Geopark som år 2021 fick statusen som ett objekt i nätverket av unika geologiska objekt som skyddas av UNESCO.

Kundtjänst

Saimens naturum Riihisaari
Tfn +358 206 39 5929 Samtalspriserna är 0,00, snt/min + lokalnätsavgiften (lna) och mobiltelefonavgiften (mta).
Saimaa(at)metsa.fi

Samarbetspartner byaföreningen Partakosken kyläyhdistys (partakosenkyla.fi, pä finska)
Tfn 0400 505 212

En hand håller i en mobiltelefon som visar Utflyktskarta.fi. Öppna Kärnäkoski fästnings karta i Utflyktskarta.fi.