Örö kustfort

Rött trähus, öppen gård i förgrunden och gräs och berg med träd i bakgrunden.
Efter hundra år som avstängt militärområde visar Örö Kustfort nu upp vårt kustförsvars historia, från den ryska tsarens tid till våra dagar. Öns viktigaste sevärdheter är de välbevarade kasernområdena, de tunga Obuhov-kanonerna samt försvarsanläggningar och befästningar från olika tider. Tack vare sin bakgrund som kustfort är Örö, som ligger i yttre skärgården, också en av de viktigaste koncentrationerna för utrotningshotade arter och naturtyper i Södra Finland.

Läge: Västra Finland, Egentliga Finland, Kimitoöns kommun, Skärgårdshavets nationalpark

Besök: Från 1905 till slutet av 2014 rådde landstigningsförbud på Örö. I juni 2015 öppnades ön för båtfolk och turister. Inträde till ön är gratis, men för båtar debiteras bryggavgift. Landstigning sker endast vid gästhamnen. Paddlare har en egen landstigningsplats.

Att göra och att se: De markerade vandringslederna (6-13 km) samt en utställning om Örös historia och natur. Läget i den yttre skärgården, alldeles vid havsbandet, sätter en genuin havsprägel på förhållandena och landskapet. Även goda förutsättningar för fågelskådning. Läs mer

Tjänster: På Örö finns ett avgiftsbelagdt tältningsområde. Läs mer om tjänsterna på önFöretagare på Örö (visitoro.fi) erbjuder guidnings-, gästhamns-, café-, restaurang- samt inkvarteringstjänster.  Samarbetsföretagarna arrangerar transporter till Örö kustfort och  guidningar.  

Lämplighet: Örö passar bra som utflyktsmål för hela familjen. Obs! På ön finns gamla försvarsanläggningar som skyddats med vajerstängslen. Det finns inte tillgängliga tjänster på området.

Objektets sköts av Forststyrelsen, Naturtjänster.

Denna sidas webbadress är utinaturen.fi/oro

Kundservice

Finlands naturcentrum Haltia : info(at)haltia.com, tfn. +358 (0)40 163 6200 

En hand håller i en mobiltelefon som visar Utflyktskarta.fi. Öppna Örö kustforts karta i Utflyktskarta.fi.

Liknande mål

Katanpää fästningsö