Petkeljärvi skogvaktarstuga

En timrad byggnad. Skog i bakgrunden.

Östra Finland, Norra Karelen
Ilomants
Petkeljärvi nationalpark

I Petkeljärvi nationalpark finns en skogvaktarstuga från år 1960.

Petkeljärvi nationalpark inrättrades år 1956. Forststyrelsen inrättade i denna avlägsna trakt en skogvaktartjänst och lät bygga en stuga åt skogvaktaren och hans familj. Tanken var också att folk från Forststyrelsen som rörde sig på området kunde övernatta i stugan. Stugan är nuförtiden en sevärdhet, som är öppen för allmänheten en gång i veckan.

Timren till stugan, bastun och boden kom från den väglinje som höggs upp förbi de nuvarande stugbyggnaderna till den vackra udden Petraniemi i nationalparken. Samtidigt inrättade man också Petraniemi tältningsområde och grillskjulet där. Grillskjulet finns kvar än i dag och hör till de första friluftsanläggningarna i Ilomants.

Öppettider och kontaktuppgifter

Petkeljärvi naturstuga, tel. 041 436 1790. Kolla öppettider (petkeljarvi.com, på finska).

Kommunikationer och kartor

Service

 • Skogvaktarens stuga består av en storstuga och två kammare. Stugan har el. På gården finns en strandbastu, bryggor och en torrtoalett. I stugan finns det 6 bäddplatser. Stugans hyra är 150 e / dygn. Bokningar och förfrågningar, tfn 041 436 1790 (företagaren vid Petkeljärvi friluftscenter).
 • Petkeljärvi friluftscenter:
  • Petkeljärvi campingområde är beläget i ändan av landtungan Petraniemi, där vägen till nationalparken slutar. Bokningar och förfrågningar, tfn 041 436 1790.
  • Fisketillstånd och uthyrning av kanoter och båtar.

Permanenet utställning

En liten utställning i skogvaktarstugan berättar om stugans och Petkeljärvi nationalparks skeden.

Markerad led

Naturstigen Kuikan Kierros (Storlommens runda) står i förbindelse men Petkeljärvi stuga. Vid norra ändan av Kuikkalampi avviker det från naturstigen en separat markerad led till stugan. Leden (0,7 km) till stugan följer Pieni Kuikkalampis östra strand i vackra åslandskap. Kom ihåg att man kan bekanta sig med stugan och dess gårdsplan endast under öppettiderna, för övriga tider är stugan uthyrd!

Café- och restaurangtjänster

 • Petkeljärvi friluftscenters har café-restaurang som arrangerar också måltider för grupper som bokat in sig på förhand.

Service för skolklasser

Tillgängliga tjänster

 • Man får åka bil ända fram till stugans gårdsplan invid staketet. När man bekantar sig med gården är det bra att ha med en assistent. Det finns inte ramper till stugorna. Stranden är brant och det går bara trappor ner till bastun.
 • Man kan med hjälp av en assistent komma med rullstol till Petkeljärvi naturstuga och café-restaurangen i friluftscentret.
 • I friluftscentrets café finns en tillgänglig toalett.

Objektets sköts av Forststyrelsen, Naturtjänster.

Denna sidas webbadress är utinaturen.fi/petkeljarviskogvaktarstuga

En hand håller i en mobiltelefon som visar Utflyktskarta.fi. Öppna Petkeljärvi skogvaktarstugas karta i Utflyktskarta.fi.

Etikett i friluftslivet

En tecknad bild av en familj som går på en sommarstig.

1. Respektera naturen.

2. Håll dig till markerade leder.

3. Slå läger endast på anvisade platser.

4. Gör upp eld endast där det är tillåtet.

5. Skräpa inte ner. 

Läs mer