Kajana borgruinen

En borgruin på en liten ö fotograferat ovanifrån. Över älven och borgen går en väg.

I parken intill älven i Kajana centrum hittar du väldens nordligaste borg i sten. Den uppfördes på 1600-talet mitt i ödemarken intill rikets östra gränstrakter. Lyssna på ropen från svanarna som bosatt sig mitt i Linnanvirta (borgälven) och på de flera århundraden gamla berättelserna om människornas ihärdighet när de trotsade köld, hunger och fienders belägring. Borgruinen med sina omgivningar lockar till en tidsresa tvärs igenom historien och erbjuder samtidigt pulsen i stadens centrum.

Borgruinen i stadens centrum

Läge: Kajanaland, Kajana. Adress: Linnankatu 27, 81700 Kajana

Besök: Det är fritt inträde till Kajaneborg året runt men det förekommer inget vinterunderhåll inom området.

Anvisningar och regler: Kajana borgruinen är en fast fornlämning. Enligt lagen om fornminnen är det förbjudet att gräva ut, överhölja och skada fasta fornlämningar (finlex.fi). Dessutom är det förbjudet att göra upp eld.

Värt att se och göra: Besöket till borgen utgör en dagsutflykt och inbjuder besökarna i kombination med servicen inom närområdet ett kulturellt och mångsidigt stadsmål.

Service: Borgen har ingen service. Inte en tillgänglig destination.

I några av de guidade rundturerna (kajaani.fi, på finska) som hålls av turistguiderna i Kajana är det även möjligt att bekanta sig med borgen i Kajana.

På promenadavstånd, inom en radie på 500 m finns stadens café-, restaurang-, och inkvarteringstjänster samt en strandpark som erbjuder till rekreation.

Fiskeområdet Linnanvirta (kalallakainuussa.fi, på finska) täcker båda sidorna av älven intill borgruinen. Området erbjuder en fiskemöjlighet även för funktionshindrade.

Under somrarna gör passagerarångbåten Kouta (oulujarviristeilyt.fi, på finska) kryssningar till Ule träsk och avfärden är från Kalkkisilta.

Passar för: Lämpar sig bra för hela familjen. Lämpar sig för fotgängare.

Objektets sköts av Forststyrelsen, Naturtjänster.

Denna sidas webbadress är utinaturen.fi/kajana

Kundtjänst

Kuhmos naturum Petola
Tfn. 0206 39 6380 and 040 825 6060
petola(at)metsa.fi

Samtalspriserna till nummer som börjar med 0206 är 0,00, snt/min + lokalnätsavgiften (lna) och mobiltelefonavgiften (mta).

En mobiltelefon i handen, på skärmen syns Retkikartta.fi. Öppna Kajana borgruinens kartan på Retkikartta.fi

Utflyktskarta är en gratis webbkarttjänst som ägs av Forststyrelsen. Där kan du söka efter destinationer, välja kartnivåer och skriva ut kartor.