Pisamalahti fornborg

Ett sjölandskap öppnar sig, sett från toppen av fornborg. På den somriga sjön finns en motorbåt.

När tiderna blev oroliga under järnåldern och medeltiden klättrade savolaxarna upp på sitt mäktiga berg för att söka skydd. Här reste sig en fornborg, tiotals meter rakt ovanför Saimens vågor, vars stenvall har bevarat sällsynt väl och vittnar om gångna stämningar. Här ser du långa vägar över Saimen och in i forntiden.

Tillflyktsort högt över Saimen

Läge: Södra Savolax, Sulkava

Besök: Inträdet till Pisamalahti fornborg (också känt som Sulkavan linnavuori, fornborgen i Sulkava) är gratis. Läs mer om att besöka fornborgen

Anvisningar och regler: Pisamalahti fornborg är en fast fornlämning. Enligt lagen om fornminnen är det förbjudet att gräva ut, överhölja och skada fasta fornlämningar (finlex.fi). Dessutom är det förbjudet att göra upp eld.

Värt att se och göra: Fornborgen på en brant klippa vid Saimen, den exceptionellt välbevarade stenvallen och de ståtliga landskapen högt uppifrån betraktade. Läs mer om vad fornborgen har att erbjuda

Service: Takförsedd eldplats, torrtoalett, infotavlor. Läs mer om servicen i Pisamalahti

Passar för: Dagsutflykt för historieintresserade och personer som njuter av landskapen. Fornborgen är inte tillgänglig, eftersom sluttningarna är branta och svårframkomliga. Om du är på utflykt med barn ska du vara uppmärksam på de höga klipporna och djupa stränderna vid fornborgen.

Pisamalahti fornborg sköts av Forststyrelsen, Naturtjänster.
Sulkava kommun ansvarar för friluftstjänsterna i fornborgens omgivning.

Denna sidas webbadress är utinaturen.fi/pisamalahti

SAIMAA GEOPARK FINLAND - United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization - Saimaa UNESCO Global Geoparks.

Pisamalahti fornborg är en del av Saimaa Geopark som år 2021 fick statusen som ett objekt i nätverket av unika geologiska objekt som skyddas av UNESCO.

Kundtjänst

Forststyrelsen
Saimens naturum Riihisaari
Tfn: +358 206 39 5929 Samtalspriserna är 0,00, snt/min + lokalnätsavgiften (lna) och mobiltelefonavgiften (mta).
saimaa(at)metsa.fi

En hand håller i en mobiltelefon som visar Utflyktskarta.fi. Öppna Pisamalahti fornborgs karta i Utflyktskarta.fi.