Vandringsutbildning


Varför utbildning?

En vandrare går ofta i naturen utan utomstående hjälp och får förlita sig på sina egna artkunskaper och med ansvar för sin egen säkerhet. I utbildningen lär man sig grundläggande färdigheter för utfärder såsom val av utrustning och hur utrustningen används samt planering av rutten, hur man slår läger och gör upp eld.

Färdiga vandringsutbildningar ger på ett enkelt sätt färdigheter för att planera och genomföra säkra och njutningsfulla vandringar.

Organisationer som utbildare

Vandringsutbildningar ordnas av olika organisationer som har stor av kunskap om och erfarenhet av vandringar. På utbildningarna får man månsidiga färdigheter för självständiga vandringar.

Suomen Latu och Finlands Scouter håller årligen olika slags vandringsutbildningar. Suomen Latu erbjuder både grundkurser för vandringar i närområdet som varar ett veckoslut och veckolånga vandrings- och guidekurser. Finlands Scouter ordnar olika nybörjar- och fortsättningskurser, utöver vilka det finns möjlighet att fördjupa sina kunskaper på en kurs för vildmarksguider.

Sex personer som deltar i utfärdsutbildningen står i en ring på gården.

Utbildning för vildmarksguider

Om du vill kan du studera vandring som yrke. Många läroanstalter runtom i Finland erbjuder utbildning för yrkesexamen för vildmarks- och naturguide på finska och några på svenska. En vildmarksguide kan arbeta som självständig företagare eller söka tjänst vid till exempel ett natur- och upplevelseföretag.

De som avlägger examen utbildas till yrkesguider enligt arbetlivets behov, så närheten till arbetslivet har en viktig roll i utbildningens olika skeden.

Efter examen har guiden goda vildmarks- och guidekunskaper, tillräcklig naturkännedom samt grundläggande kunskaper om företagsverksamhet och kundbetjäning. För att arbeta som vildmarksguide ska man utöver ovan nämnda kunskaper och färdigheter dessutom ha goda språkkunskaper och god fysisk kondition.

Kommersiella tjänsteleverantörer

Företag kan också erbjuda vandringsutbildning. Företagen ordnar både färdiga utbildningar och utbildningar som skräddarsys enligt kundens önskemål. Priset på skräddarsydda utbildningar varierar bland annat beroende på varaktighet och innehåll.

Läs mer