Första långvandringen

Planera vandringen

Börja planera din rutt genom att tänka över hur mycket tid du har för vandringen, ledens längd, din allmänkondition och utflyktsmålet. Hur många kilometer vandrar du under en dag? Är terrängen lättframkomlig eller är höjdskillnaderna stora längs leden?

Redan under planeringen är det viktigt att skaffa en bra karta som du också kan använda i terrängen. Under en långvandring kan det vara överraskande viktigt att kunna läsa en karta, även om du endast vandrar längs markerade leder.
Två unga vandrare vid startporten till Karhunkierrosleden.

Den som planerar sin första långvandring ska helst välja en väl markerar vandringsled som sitt utflyktsmål. Utmed lederna samt till exempel i nationalparker och strövområden finns rast- och eldplatser som underhålls, torrtoaletter, vattenposter och andra friluftskonstruktioner.

Det är bra att på förhand ta reda på var det finns dricksvatten eftersom det är tungt att bära vatten och endast en begränsad mängd får rum i ryggsäcken.

Utrustning

På långvandring behövs mycket utrustning av olika slag för allt från övernattning till matlagning och personlig hygien.

  • En bra tumregel är att bara packa så mycket du orkar bära.
  • Packa ryggsäcken så att de tyngsta föremålen ligger närmast kroppen och de lättare på sidorna. Om du vandrar med en kamrat eller i en större grupp kan man dela på gemensam packning, såsom tält eller mat.
  • Ta med ett tält eller en hängmatta på vandringen även om du planerar att övernatta i ödestugor. Det kan visa sig att alla bäddplatser redan är upptagna. Enligt etikettreglerna i ödestugor ger man dessutom alltid plats åt den som anländer sist.
  • Testa din utrustning innan du ger dig ut på vandring. Vänj dig vid dina nya vandringskängor så mycket som möjligt. Pröva också kängorna med full packning på cirka 15–20 kg. Det är viktigt att vänja sig att gå med den fullpackade ryggsäcken.
  • I synnerhet på sommaren kan det vara mycket varmt, men var beredd på hastiga omslag i vädret. Se till att packa en omgång regnkläder och varma underkläder, reservkläder som torkar snabbt, skor och jacka att ha på dig på rastplatsen samt underkläder och strumpor. Packa kläderna i torr- eller plastpåsar.
  • Packa också sovsäcken i en torr- eller plastpåse, även om ryggsäcken har ett regnskydd.
  • Ha alltid med en första hjälpen-förpackning och verktyg för att reparera din utrustning. Myggmedel behövs säkert på sommaren.
  • Detaljerade utrustningslistor finns här.

Två vandrare äter middag vid Ukko-vindskyddet En hund vars koppel har fästs vid ett träd i förgrunden.

Vatten och mat

  • Packa gärna ett friluftskök för matlagning, eftersom det är förbjudet att göra upp eld när varning för terrängbrand råder. Dessutom kan det hända att du blir hungrig när det ännu är en bra bit kvar till närmaste eldplats.
  • Det kan vara svårt att bedöma hur mycket mat du behöver, men lyckligtvis kan du ta hjälp av flera handböcker. På vår webbplats finns mycket information om hur du planerar friluftsmat.
  • Packa torra livsmedel i vattentäta påsar.
  • Vatten är tungt att bära, men du behöver dricka mycket när du vandrar. Fyll dina flaskor alltid när du har möjlighet. Brunnsvatten måste ofta och naturvatten måste nästan utan undantag kokas före användning.
  • Utöver dricksvatten behöver du vatten för att laga mat, diska och tvätta dig. Använda alltid biologiskt nedbrytbart diskmedel. I butikerna finns också biologiskt nedbrytbara tandkrämer och tvålar.
  • Handhygienen kan du också sköta med handsprit.