Vandrarens inkvartering i Norge

Norge saknar ett liknande ödestugsnät som i Finland, men Statsskogen (Norges Forststyrelse) har några öppna stugor och kåtor (statsskog.no, på norska och på engelska).

Liksom i Sverige finns även i Norge välutrustade avgiftsbelagda fjällstugor,till vilka man kan inlösa en nyckel. De norska fjällstugorna är billigare än de svenska, eftersom de ägs av lokala turistföreningar som hör till Den Norske Turistforening (DNT) och de underhålls med talkokraft. Man får inte ta med hund i de här stugorna, utan hundarna bör övernatta utomhus. Förutom DNT:s stugor finns en stor mängd privata stugor som DNT förmedlar. Dessa kompletterar stugnätet. Dessutom är det bra att minnas att i en del av de norska stugorna inte finns avfallskärl, där man kunde lämna sina sopor. Var och en bör således bära bort sitt eget skräp från fjällen.

I Norge erbjuder DNT:s lokalföreningar avgiftsbelagda övernattningar i fjällstugorna av vilka det finns över 450 stycken i olika delar av Norge. Medlemmar i Suomen Latu får rabatt i DNT:s stugor. Stugorna indelas i följande kategorier:

Ubetjent hytte (stuga utan service)

En stuga i denna kategori är liten och försedd med 5 - 25 bäddplatser. Det kan finnas extra madrasser. I stugan finns bäddar, kuddar och täcken, kokmöjlighet, servis, brännved och yxa. DNT:s huvudnyckel passar i alla stugor.

Selvbetjent hytte (självbetjäningsstuga)

Självbetjäningsstugan är likadan som Ubetjent hytte, men det finns möjlighet att köpa proviant från ett omfattande proviantförråd. Mat kan köpas enligt självbetjäningsprincipen och till buds står middagsrätter, pålägg, knäckebröd eller motsvarande. Stugan är låst, men med DNT:s huvudnyckel kommer man in. Under högsäsong kan det finnas en stugvärd.

Dörren till en norsk självbetjäningsstuga, bredvid dörren står två par skidor lutade mot väggen.

Betjent hytte (stuga med betjäning)

I Betjenthytte finns en stugvärd. I stugan serveras två eller tre rätters middagar, det finns vin- och ölutskänkningsrätt. Man kan övernatta två- fyra personers sovrum eller i sovsalar. De flesta stugor är elekrifierade och där finns även dusch och torkrum. I vissa stugor finns även bastu.

En norsk stuga med betjäning i det steniga landskapet mot den halvmulna himlen.

På stugornas nätsidor finns förutom den normala informationen även en femdygns väderprognos för området kring stugan.

Läs mer om de norska stugorna

Övrig inkvartering