Vandring med övernattning

Vad ska jag beakta inför en vandring med övernattning?

Om du är nybörjare är det all orsak att under sommarhalvåret öva dig i hur man övernattar i terräng, eftersom eventuella felbedömningar och brister i utrustningen inte får så allvarliga följder som under vintern.

Planera på förhand vilken led du ska vandra och var du ska övernatta. I nästan alla naturskyddsområden såsom nationalparker är det tillåtet att övernatta endast på anvisade platser. Övernattnings- och tältplatserna finns i allmänhet i närheten av eldplatserna.

Vid de mest populära utflyktsmålen kan du träffa andra vandrare. Vi måste alla samsas om naturen och vett och etikett säger att vi tar hänsyn till andra vandrare och ger plats för dem.

En vandrare tittar mot sjön i skymningen. Bredvid står ett tält.

Utrustning

  • En flerdagstur kräver mycket mera utrustning än en dagstur. Utrustningen packas vanligen i en ramsäck eller i en anatomisk ryggsäck. Se till att du inte "för säkerhets skull" tar med dig alltför mycket utrustning; det är inget nöje att fotvandra med övertung packning på ryggen.
  • På en kanotfärd kan du däremot ta med dig mera utrustning, då ju vattnet bär bördan. Grejorna packas i vattentäta plasttunnor, speciella kanotsäckar eller direkt stuvade i kajakens vattentäta skott, om den är utrustad med sådana.
  • På sommaren övernattar man lämpligast i ett enkelt tält, alternativt direkt under bar himmel, ifall det inte regnar eller förekommer mycket mygg. Sovsäcken kan vara en lätt sommarsovsäck. Hängmattan är ett bekvämt och populärt alternativ som kan utrustas med myggnät. En hängmatta eller ett tält som är skyddat med myggnät är ofta ett bättre alternativ än en ödestuga.
  • För att garantera en hygglig nattsömn lönar det sig att satsa på ett liggunderlag, antingen ett uppblåsbart eller ett skumplastliggunderlag. Liggunderlaget isolerar kroppen från kyla nerifrån, samtidigt som det eliminerar eventuella ojämnheter i marken.
  • Trots att det under sommaren kan vara hur varmt som helst, måste du förbereda dig på snabba väderomslag. Dessutom kan du råka ut för t.ex. ett ofrivilligt dopp, och då är ju en omgång kläder för ombyte på sin plats.
  • Ta med ficklampa eller pannlampa för nattens mörka timmar.
  • Ha alltid en liten första hjälpen-väska med dig. Då behöver du inte avbryta en trevlig vandring på grund av små motgångar och kan tryggt fortsätta enligt planen.

Proviant

  • Det är bäst att ha ett friluftskök med sig för matlagning, eftersom du inte får göra upp öppen eld då varning för terrängbrand utfärdats.
  • Kom ihåg att matvarorna förfar mycket lättare på sommaren än under vintern. I lägret är det bäst att förvara dem så svalt som möjligt t.ex. en jordgrop, en källa eller en bäck.
  • Bär du själv med dig allt dricksvatten eller finns platser där du får vatten längs leden? Dricksvattentillgången kan ibland utgöra ett problem på sommaren, om en på kartan utritad bäck har sinat på grund av torka, eller om sjövattnet blivit otjänligt som dricksvatten.