Hossan kansallispuisto opettajille

3.3.2021
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Hossan kansallispuisto on jääkauden muovaamien harjujen, kirkkaitten vesien ja vaalean hiekan ihmemaa. Alueella kohtaavat historia, kulttuuri ja monimuotoinen luonto. Arvokkain nähtävyys on Värikallio ja sen noin 4 000 vuotta vanhat kalliomaalaukset. Muita kulttuuriperintökohteita ovat savotoihin ja uittoon sekä niitty- ja porotalouteen liittyvät rakenteet. Hossassa on hyvät retkeilymaastot ja erilaisia majoitusvaihtoehtoja luokkaretken ja leirikoulun järjestämiseen. Luontokeskuksen palvelut kattavat paitsi ruokaa ja välineitä, myös ohjelmapalveluita.

Aineistot

Luonto-opastukset 

Luontokeskuksessa kerromme kansallispuistosta diaesityksen (kesto 30 min.) avulla. Kansallispuistoon on mahdollisuus tutustua oppaan johdolla luontopolkuun (3 km) tai Värikallion kalliomaalauksiin (kävelymatkaa 8 km). Retki Värikalliolle edellyttää, että ryhmän käytössä on linja-auto, jolla päästään Lihapyörteen pysäköintialueelle. Hossan luontokeskuksesta ja yhteistyöyrittäjiltä voi varata opastuksia luontokeskukselle ja maastoon.

Retkivinkit

Alle kouluikäiset

  • Luontopolku, Muikkupuron mutka

Alakoulut

  • Luontopolku, Muikkupuron mutka, Hakokosken hujaus, Värikallion kaarros

Yläkoulut ja lukiot

  • Värikallion kaarros, melontareitit

Leirikoulut

  • Värikallion kaarros, Kokalmuksen kierros, Laukkujärven lenkki, melontareitit, itärajan kesäretkeilyreitti

Lue lisää

Ruokailut

Tilat ja välineet

  • Hossan luontokeskuksen neuvotteluhuone Stählbergin sali (24 istumapaikkaa pöytineen).
    • Varustus: data-/videotykki, DVD-soitin, piirtoheitin, tussitaulu ja tietokone.
  • Luontokeskuksessa lainattavissa tutkimusvälineitä ryhmien käyttöön: mm. mm. luuppeja, vedentutkimusvälineitä (vateja, ämpäreitä, siivilöitä), tähtikarttoja, mittavälineitä, lämpömittareita ja lyhtyjä.
  • Kansallispuistossa ja sen läheisyydessä on mökki- ja hotellimajoitusmahdollisuuksia isoillekin ryhmille