Hossan maisemat avautuvat kävijälle helposti, sen metsiin ja vesille pääsee vaivattomasti. Polkuja riittää patikoida ja pyöräillä, vedet kutsuvat melomaan ja kalastamaan. Kuljet samoja reittejä kuin alueen ensimmäiset asukkaat 10 000 vuotta sitten.

Kansallispuistossa voi liikkua myös reittien ulkopuolella, mutta on hyvä käyttää polkuja, jotta maasto ei kulu. Noudatathan puiston sääntöjä ja roskattoman retkeilyn periaatteita.

Hiihto ja talviretkeily

Hossan kansallispuiston alueella pääset nauttimaan talviluonnosta suksilla noin 40 kilometrin retkilatuverkostolla. Erämaareiteille ja monitoimiurille ovat tervetulleita niin fatbiket, lumikenkäilijät, kävelijät kuin hiihtäjätkin. Lumikenkäilijälle umpihanki on aina vapaa ja etenkin kantavat keväthanget antavat monia mahdollisuuksia liikkumiseen. 

Hossan talvireitit 2018-2019 (julkaisut.metsa.fi).

Patikointi ja retkeily

Kansallispuistossa on polkuverkostoa yhteensä noin 90 km. Pääosin helppokulkuiset polut kiertelevät Hossan upeissa harju- ja järvimaisemissa. Nimettyjä ympyräreittejä voi yhdyspolkuja hyödyntäen kytkeä pitkiksi vaellusreiteiksi.

Hossassa on polkuja kaikille kulkijoille. Kuva: Sini Salmirinne / Metsähallitus

Maastopyöräily

Kansallispuistossa on neljä merkittyä maastopyöräilyreittiä, jotka kiertelevät Hossan komeimmissa harju- ja järvimaisemissa. Maastopyöräilyreittien ja alueen teiden avulla pyöräilijä voi räätälöidä itselleen sopivan reittikokonaisuuden.

Hossan maastopyöräilyreiteistä on tuotettu reittien GPX-tiedostot, jotka helpottavat reiteillä pysymistä ja ennakkosuunnittelua. Voit ladata GPX-tiedostot Hossan pyöräilyreitit-sivulta.

Polkupyöräilyä kauniissa maisemissa. Kuva: Taneli Kaakinen

Melonta

Koe koskien kohinaa, leppoisasti virtaavia jokia sekä järvenselkiä. Hossassa kohtaa kolme virtavettä: Somerjoki, Iikoski ja Perankajoki. Vesistöt jatkuvat Hossasta etelään aina Kiantajärven kautta Oulujärveen ja sieltä Perämerelle saakka. Hossan vesistöjen kosket ovat helppoja. Vain Lounatkoski melojan on ohitettava vetäen. Voit tehdä lyhyen päivämelontaretken tai pidemmän yönyliretken. Lue lisää Hossan vesireiteistä.

Vesille kapealla kanootilla. Kuva: Laura Tokola

Kalastus

Hossassa on runsaasti lampia ja järviä, joiden luontaisesti monipuolinen kalakanta tarjoaa kalastajille haasteita. Vesistöissä on apajia niin koskikalastajalle kuin vetouistelun ystävälle, pilkkijälle ja perhostajalle. Kahteen kansallispuiston ulkopuoliseen lampeen istutetaan kirjolohia.

Toiveikas avannon vartija. Kuva: Eräluvat

Hossan vapakalastuslupa 5502 (www.eraluvat.fi) oikeuttaa kalastamaan Hossan kansallispuistossa Kirkasvetisellä, Umpi-Valkeaisella, Iso-, Keski-, ja Ala-Valkeaisella, Pitkä-Hoilua - Kokalmuksessa sekä reittivesien koski-ja virta-alueilla sekä kansallispuiston ulkopuolella Huosiuslammella, Keihäslammella ja Hossanjoella.  

Muilla kansallispuiston vesillä on jokaisella oikeus onkia ja pilkkiä veloituksetta ja kalastonhoitomaksun suorittaneilla on oikeus harjoittaa viehekalastusta lampi- ja järvivesillä.

Hossan kansallispuiston ulkopuolisilla, Metsähallituksen hallinnassa olevilla järvi- ja lampivesillä on jokaisella oikeus maksutta onkia ja pilkkiä, sekä kalastonhoitomaksun suorittaneilla oikeus harjoittaa viehekalastusta yhdellä vavalla. Koski- ja virta-alueilla ja useammalla vavalla kalastaminen on mahdollista Pohjois-Pohjanmaan - Kainuun vapaluvalla 5411 (www.eraluvat.fi).

Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi.

Lisätietoja Hossan kalastusluvista:   

Muut aktiviteetit

  • Lintujen tarkkailu: Evästauolla voit saada seuraksesi tuttavallisen kuukkelin, joka on vailla makupalaa. Kuuntele käpytikan nakutusta, järripeipon ryystämistä ja kuikan surumielistä "kuuiiiik"-huutoa.  
  • Luontokeskus: Hossan luontokeskuksesta saat vinkit, kartat ja esitteet retkellesi. Kahvila-ravintola, välinevuokrausta, leirintäalueen vastaanotto ja mökkien avaimet. 
  • Syksyllä kasvaa sieniä. Kuva: Hannu HuttuMarjastus ja sienestys: Kansallispuiston kankailta ja soilta voi poimia herkkuja ja vitamiineja, sillä marjoja ja ruokasieniä saa kerätä vapaasti. Marjojen sato vaihtelee, mutta joka vuosi saadaan jotakin. Sienet ovat oikullisempia.  
  • Moottorikelkkailu: Moottorikelkkaurat käyvät kansallispuistossa alueen pohjois- ja luoteisosassa. Puiston itäpuolella ura sivuaa kansallispuistoa ja sieltä on myös yhteys luontokeskuksen pysäköintipaikalle. Uralla liikkumiseen tarvitaan uralupa. Tarvittavista luvista saat tietoa eräluvat.fi -sivuilta. Uran ulkopuolella kelkkailu on kielletty. Metsähallitus voi myöntää tietyissä tapauksissa erillisluvan moottorikelkkailuun urien ulkopuolella.
  • Nähtävyydet ja näköalat: Alueen arvokkain nähtävyys on Värikallion kalliomaalaukset, josta löydät mm. ihmishahmoja, hirviä ja köyryselkäisen karhun.  Julma-Ölkyn kanjonijärvi on jylhyydessään vaikuttava näky. Kansallispuiston rakennelmat kertovat eri aikojen elinkeinoista: savotoista, niittykulttuurista, poronhoidosta ja kalastuksesta.  
  • Ryhmäopastukset: Varaathan opastuksen aina etukäteen! Tietoa Hossan luontokeskuksesta.  
  • Sukellus: Hossan kirkkaat vedet ovat ihanteellisia sukellettavia. Erityisesti Öllörin lähes 40 metriä syvä suppalampi on sukeltajien suosiossa. Sen rannalla Karhunkainalon leirintäalueella on sukelluskeskus, joka tarjoaa puitteet urheilusukeltajille. Muualla laitesukellukseen tarvitaan lupa. Sukelluskalastaminen harppuunalla on sallittua ainoastaan pyydysluvalla Suomussalmen pyydyslupa-alueen vesistöissä. (www.eraluvat.fi)
  • Uiminen: Kirkkaiden järvien matalilla hiekkarannoilla voi viettää kylpylälomaa. Alueella ei ole virallisia uimarantoja, mutta monissa lammissa ja järvissä on uimiseen sopivia hietikoita. Hyviä rantoja on Hypäsjärvellä Iikoskella ja Öllörillä Karhunkainalon leirintäalueella. Näissä molemmissa on pukeutumistilat. Hienoja hiekkoja on myös Kokalmuksen rannoilla ja Seipiniemessä.

Hossan yhteistyöyritykset

Hossan kansallispuistossa toimivat yrittäjät tarjoavat mm. majoitusta ja opastettuja retkiä sekä vuokraavat retkeilyvarusteita. Katso kaikki yhteistyöyritykset.

Hossan kalastusesite 

Hossa 5502 kalastusopas

Pdf-tiedosto 2,3 Mt (julkaisut.metsa.fi)

Hossan luvat Eräluvat.fi-verkkokaupasta

Virkistyskalastusluvat Hossan kansallispuiston vesille

Hossa 5502

Metsästysluvat Hossan kansallispuiston lähialueelle

Hossa 5602 Pienriista   

Kalastonhoitomaksu

Kuva: Metsähallitus.

Kalastaja (18-64-vuotias) - maksa kalastonhoitomaksu (www.eraluvat.fi).

YLE Mennään metsään polkujuoksukartta, Hossa

Polkujuoksureittejä ei ole merkitty maastoon.

Liikut omalla vastuulla. Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.

Polkujuoksukartat perustuvat YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa.

Moottorikelkkailu - Metsähallituksen uraluvat

Moottorikelkkailu - Metsähallituksen uraluvat.

Pdf-tiedosto 812 kt (julkaisut.metsa.fi)