1. Muikkupuro

Retkeilijöitä Muikkupuron laavun äärellä. Kirkasvetinen puro näkyy etualalla.

Nähtävää: Suomen ainoa Muikkupuro kiemurtelee kapealla kannaksella Iso-Valkeasen ja Keski-Valkeaisen välillä. Muikkupurossa on vettä puoleen sääreen ja hiekkapohja hivelee varpaita. Täällä viihtyvät kahlaamassa niin lapset kuin aikuisetkin. Virta pysyy avoinna myös talven pakkasilla ja laavu kuvankauniilla paikalla on oiva taukopaikka ympäri vuoden.

Saavutettavuus: Sulan maan aikana helppo kohde, laavulle esteetön polku. Talvella Muikkupurolle pääsee lumikengin tai suksin, ei huollettua reittiä.

Kulkuohje: Muikkupuron mutka 1,5 km Hossalaislammien pysäköintipaikalta.

Sijainti kartalla: Google Maps -linkki.

2. Julma-Ölkky

Hiihtäjä Julma-Ölkyn jäällä. Jyrkänteillä suuria jäämuodostumia.

Nähtävää: Suomen suurin kanjonijärvi tarjoaa jylhät puitteet maisemavalokuvaukseen. Parhaat maisemat 40-metrisille kallioseinämille avautuvat järveltä veneestä tai kanootista ja näköalat ovat vertaansa vailla kalliojyrkänteille patikoidessa. Talvisin Julma-Ölkyn pohjoispäähän kehittyy massiivisia jääputouksia.

Saavutettavuus: Helppo saavuttaa kesäisin vesiteitse. Kesäkaudella toimiva venekuljetus sopii myös pienille lapsille ja ikääntyneille. Patikointireitit ovat haastavia. Talvisin mahdollisuus kulkea jäätä pitkin suksin tai lumikengillä, ei huollettua reittiä. Julma-Ölkyntien talvikunnossapitoa voi tiedustella Hossan luontokeskukselta.

Kulkuohje: Julma-Ölkyn pysäköintipaikalta venekuljetuksella, kanootilla, lumikengillä tai suksilla kallioiden ääreen 1 km, patikoiden järven ympäri valittavana 5 km ja 10 km ympyräreitit.

Sijainti kartalla: Google Maps -linkki.

3. Kokalmuksen ranta

Kaksi retkeilijää on hypännyt ilmaan kesäisen tyynen Kokalmus-järven rannassa.

Nähtävää: Kokalmuksen hiekkarannat ovat oiva paikka retkeilijäpotretteihin kirkkaina kesäpäivinä. Valo ja tunnelma maisemakuviin parhaimmillaan öisin auringon laskettua ja aamuisin sarasteessa.

Saavutettavuus: Sulan maan aikana helppo kohde. Talvisin hankala saavuttaa, ei huollettua reittiä.

Kulkuohje: Kokalmuksen kierroksella patikoiden tai pyöräillen 6 km Hossalaislammien pysäköintipaikalta, Rytikankaan pysäköintipaikalta 500 m.

Sijainti kartalla: Google Maps -linkki.

4. Huosivirta

Huosivirran vesi virtaa vapaana, jäälauttoja muodostunut järvelle. Rannat ovat lumiset.

Nähtävää: Huosiharjun länsipäässä sijaitseva virta on helppo saavuttaa jalan tai autolla. Huosivirta pysyy sulana läpi talven, joten Huosivirralle kannattaa suunnata kuvaamaan pakkaspäivien höyryjä ja keskitalven auringonlaskuja. Koskikara on talvisin Huosivirran vakiovieraita.

Saavutettavuus: Helppokulkuinen ympäri vuoden.

Kulkuohje: Jatkonsalmentie ylittää Huosivirran 2,6 km luontokeskukselta länteen.

Sijainti kartalla: Google Maps -linkki.

5. Lounatkoski

Lounatkosken rannoilla kasvaa rentukoita, taustalla mylly.

Nähtävää: Lounatkoskella valokuvaajaa hemmottelee kuohuva virta ja kulttuuriperinnön viehätys. Vanha mylly tarjoaa kurkistuksen entisajan eloon luonnonkauniilla paikalla. Koski pysyy avoinna ympäri vuoden ja talven pakkasjaksoina rannan puihin kertyy kuurnaa.

Saavutettavuus: Sulan maan aikana helppo kohde. Talvella Lounatkoskelle voi kulkea umpihangessa lumikengillä, ei huollettua reittiä.

Kulkuohje: Kävelymatka 250 m Jatkonsalmentien pieneltä pysäköintipaikalta.

Sijainti kartalla: Google Maps -linkki.

Kuvauskohteet puhelimeesi

Hossan, Oulangan, Riisitunturin ja Syötteen kansallispuistojen parhaat valokuvauskohteet löydät Google Mapsista (google.fi).

Tee oma retkikertomuksesi ja jaa se

Kirjoita blogiteksti, tee video, kokoa kuvasi ja jaa tarinasi. Käytä hastagia #landofnationalparks #landofnp #lonp

""