""

Hossan kansallispuisto sijaitsee Viitostien (valtatie 5, E63) ja Suomussalmi - Murtovaara -tien (nro 843) välissä Suomussalmen kunnan pohjoisosassa, osittain Kuusamon ja Taivalkosken kuntien puolella. Lähin lentokenttä on Kuusamossa ja rautatieasema Kajaanissa.

Etäisyys Kuusamoon 76 km, Suomussalmelle 100 km, Kajaaniin 206 km ja Ouluun 240 km.

Retkeilyreiteille

Kesäisille retkeilyreiteille lähdetään seuraavilta pysäköintipaikoilta: Hossan luontokeskus, Huosivirta, Hossalaislammit, Lihapyörre, Julma-Ölkky tai Aittojoki. Talviretkien pysäköintipaikat: Hossan luontokeskus, Hossalaislammit ja Lihapyörre. 

Patikointireittien lähtöpisteet, pyöräilyreittien lähtöpisteet ja melontareittien lähtöpisteet.

Linja-autolla Hossaan

Hossaan pääsee suorilla linja-autovuoroilla kesällä ja alkusyksyllä. Muina aikoina linja-autolla pääsee Perankaan ja Juntusrantaan.

Suorat linja-autoyhteydet 3.6.-29.9.2024

Kuusamon ja Kajaanin väliset linja-autovuorot ajavat Hossan viikon 23 maanantaista viikon 39 sunnuntaihin. Vuoroja ajetaan yksi päivässä kumpaankin suuntaan maanantaista perjantaihin ja sunnuntaisin. Juhannusaattona ja juhannuspäivänä ei liikennöidä. Tarkemmat aikataulut ovat alla.

""
 

Linja-autoyhteydet muina aikoina

Kuusamon ja Kajaanin väliset linja-autovuorot eivät aja Hossan kautta viikon 40 maanantaista viikon 22 sunnuntaihin. Vuorot pysähtyvät tuolloin valtatien 5 varrella Perangassa, josta on polkuyhteys kansallispuiston länsilaitaan Kukkurin autiotuvalle (9,5 km) sekä Hossan luontokeskukselle (38 km).

Vuoroja ajetaan yksi päivässä kumpaankin suuntaan maanantaista perjantaihin ja sunnuntaisin. Peräkkäisistä pyhäpäivistä liikennöidään vain viimeisenä, eikä yksittäisinä arkipyhinä liikennöidä. Tarkemmat aikataulut ovat alla.

""
 

Koulupäivisin ajaa vuoro Suomussalmi-Näätävaara-Juntusranta, joka lähtee Suomussalmelta ja tuo Juntusrantaan. Juntusrannasta on 34 km kansallispuistoon.

Lipputuotteet ja aikataulut

Lipputuotteita Kuusamon ja Kajaanin välisiin vuoroihin myydään verkossa ja linja-autoissa. Kertalippuja on saatavilla verkosta Matkahuollon aikatauluhausta sekä Reitit ja liput -mobiilisovelluksesta. Linja-autoissa kertalippuja myydään käteisellä sekä yleisimmillä pankki- ja luottokorteilla.

Kuusamon ja Kajaanin välisten vuorojen aikataulut ovat saatavilla Matkahuollon aikatauluhausta, reittioppaasta ja Reitit ja liput -mobiilisovelluksesta sekä Google Mapsista.

Junalla Kajaaniin ja Hossaan

Hossan kansallispuistoa lähin rautatieasema on Kajaanissa, josta on 170 km Hossaan. Kajaanista lähtevät ja Kajaaniin saapuvat linja-autot pysähtyvät rautatieaseman vieressä sijaitsevassa matkakeskuksessa.

Kuusamosta Kajaaniin saapuvalla linja-autovuorolla on vaihtoyhteys Kajaanista Helsinkiin lähtevään junaan. Vaihtoaika Kajaanissa on n. 15 min. Vastaavasti Kajaanista Kuusamoon lähtevälle linja-autovuorolle on vaihtoyhteys Helsingistä Kajaaniin saapuvasta junasta. Vaihtoaika Kajaanissa on viikonpäivän mukaan noin 20 tai noin 45 min.

Tarkemmat tiedot linja-autovuoroista löytyvät edellä kohdasta Linja-autolla Hossaan. Matkalippuja juniin ja junien aikatauluja on saatavilla VR:n verkkosivuilta (vr.fi).

Autolla Hossaan

Hossan luontokeskus, Jatkonsalmentie 6, Suomussalmi. Lisäksi pysäköintitilaa on Jatkonsalmentien toisella puolen. Tilaa yhteensä noin 40 autolle. Talvella noin 20 autolle.

Huosivirran pysäköintipaikka, Jatkonsalmentie 33, Suomussalmi. Tilaa 10 autolle, ei talvikunnossapitoa.

Hossalaislampien pysäköintipaikka, Pistonlehdontie 225, Suomussalmi. Tilaa 25 autolle, talvella 10 autoa. Huomioithan, että kaikki navigaattorit eivät tunnista osoitetta, vaan ohjaavat lähelle valtatie 5:ta. Hossalaislampien pysäköintialueelle kannattaa ajaa Jatkonsalmentien kautta.

Lihapyörteen pysäköintipaikka, Pistonlehdontieltä pohjoiseen erkanevan tien päässä. Tilaa kahdella pysäköintipaikalla yhteensä 20 autolle. Talvella ns. yläparkki eli erämaareitin lähtöpiste, tilaa 8 autolle.

Julma-Ölkyn pysäköintipaikka, Julma-Ölkyntie 86, Kuusamo. Tilaa 80 autolle. Ei talvikunnossapitoa. Huomaathan, että Julma-Ölkyntiellä ei myöskään ole talvikunnossapitoa.

Aittojoen pysäköintipaikka, Pistonlehdontieltä Kokalmukselle erkanevan tien varrella. Tilaa 3 autolle. Tiellä ja pysäköintipaikalla ei ole talvikunnossapitoa.