Reittien lähtöpisteet ja pysäköintialueet

Retkeilijä laavulla Hossan kansallispuistossa. Taustalla keväistä metsää.

Lihapyörteen polku 200 metriä / suunta, esteetön

Lihapyörteen esteetön reitti sijaitsee Somerjoen mutkassa, kauniissa joki- ja harjumaisemassa. Ei talvikunnossapitoa.

Lihapyörteen pysäköintipaikalta lähtevät myös retkeilyreitit Värikalliolle sekä Laukkujärven suuntaan, mutta nämä reitit eivät ole esteettömiä.

Sulan maan aikaan. 
Kulkuaika pyörätuolilla edestakaisin alle 30 minuuttia. Jalan noin 10 minuuttia.
Vaativuus: esteetön luontoreitti.

Esteetön luontoreitti. Esteetön käymälä symboli.

Lähtöpiste

Lihapyörteen pysäköintipaikka

Ajo-ohje: Luontokeskukselta on matkaa Lihapyörteen pysäköintipaikalle 11,5 kilometriä.

Ajetaan Jatkonsalmentietä luontokeskuksen ohi 3,3 kilometriä ja käännytään oikealle Pistonlehdontielle, jota ajetaan 6,4 kilometriä. Käännytään oikealle Lihapyörteelle johtavalle tielle, risteyksestä on matkaa pysäköintipaikalle 1,7 kilometriä.

Retkeilyrakenteet

Lihapyörteellä on esteetön avolaavu, tulentekopaikka sekä esteetön käymälä (omat wc-paperit mukaan). Lisäksi laavun edessä on kalastukseen ja rantautumiseen sopiva esteetön lavarakenne, josta voi ihailla jokimaisemaa ja kuunnella sen solisevaa ja runollista ääntä sekä kalastaa vaikka Somerjoen harjuksia ja muita kaloja. Kalastamiseen tarvitaan vapalupa 5502 Hossa (eräluvat.fi).

Reittiselostus

Reittimerkintä on keltainen.

Reitti on selkeästi kuljettava, ei eksymisvaaraa. Kulku on tasamaastoa ja eikä korkeuseroja ole. Reitin päällyste on kivituhkaa.

Huomioitavaa

Reitillä ja sen lähtöpaikalle voi ajaa myös sähköisillä kulkuvälineille kuten sähköpyörätuolilla tai sähköskootterilla. Matkaa tulee suuntaansa 11,5 kilometriä. Lähtöpaikalle mentäessä joutuu ajamaan tiellä muun ajoneuvoliikenteen seassa, joten liikkuminen on omalla vastuulla.

Hossan kansallispuiston alueella on 30 km/h nopeusrajoitus ajoneuvoille ja sähköisille kulkuvälineille on 15 km/h nopeusrajoitus.

""

Mies ajaa sähkömopolla Huosilammen polun pitkoksia suo- ja järvimaisemassa.

Huosilammen polku 500 metriä / suunta, esteetön

Huosilammen esteetön polku on helpoiten saavutettava osa Hossan alueesta. Luontopolku ei varsinaisesti sijaitse kansallispuiston alueella, mutta on osa puistokokonaisuutta. Huosilammella voit kalastaa esteettömiltä laitureilta, tutustua pitkospuilta suoluontoon ja nauttia Hossan rauhasta suurella laavulla ja tulentekopaikoilla. Ei talvikunnossapitoa.

Sulan maan aikaan. 
Kulkuaika edestakaisin alle 1 tunti.
Vaativuus: vaativa esteetön luontoreitti.

Vaativa pyörätuolireitti symboli. Esteetön käymälä symboli.

Lähtöpiste

Luontokeskuksen päiväpysäköintialue luontokeskuksen vastapäätä. Matkaa luontokeskuksesta noin 50 metriä. Luontokeskuksen osoite Jatkonsalmentie 6, Suomussalmi.

Retkeilyrakenteet

Huosilammen rantaa kiertävän reitin eteläpäässä on iso avolaavu, jossa esteetön käymälä. Laavun sisällä on hormillinen avotakka ja laavun edustalla tulentekopaikka. Laavun luona on esteetön kalastuslaituri. Reitin varrella on kolme esteetöntä kalastuslaituria ja yksi tulenteko- ja ruokailupaikka. Reitin pohjoispäässä on suoalueelle tehty esteetön pitkospuuosuus, jossa opastustauluja alueen suoluonnosta.  

Reittiselostus

Reittimerkintää ei ole, mutta reitti on selkeästi kuljettava ja eksymisvaaraa ei ole. Reitin alusta Huosilammen rantaan laskeuduttaessa on noin 150 metriä pitkä osuus jossa kaltevuutta yli 5 %, eli pyörätuolin käyttäjä voi tarvita työntöapua. Suurin osa reitistä kiertää samassa tasossa Huosilammen rantaa.  

Huosilammen rannassa polku haarautuu kahteen suuntaan, toinen haara menee laavulle lammen eteläpäähän ja toinen suoalueelle lammen pohjoispäähän. Jos käy molemmissa päissä tulee reitille edestakaisin pituutta noin 1,3 kilometriä päiväpaikoitusalueelta mitattuna. Reitin pinnoite on kivituhkaa ja pitkospuut lankkua.

Huomioitavaa

Reitti on helposti saavutettavissa ja luontokeskuksen palvelut ovat lähellä. Reitiltä on myös lyhyt matka Karhunkainalon leirintäalueelle, jossa esteettömiä majoitus-, sauna- ja suihkutiloja sekä esteetön karavaaneille tarkoitettu huoltorakennus.  

Reitin pohjoispäästä jatkuu sorapintainen esteetön noin 1 metriä leveä sorapintainen reitti, joka loppupäästä kulkee soratietä pitkin Huosiusjärven esteettömälle vuokramökille. Karhunkainalon majoituksista ja Huosiusjärven vuokramökistä lisätietoja voit kysyä luontokeskuksesta.

Luontopolun kartta

Hossan luontopolun kartta (pdf 1 Mt, julkaisut.metsa.fi)

""

Lapsi istuu rattaissa esteettömällä reitillä.

Muikkupuron mutka, esteetön, 1,5 km / suunta

Muikkupuron mutka palvelee esteettömiä, patikoijia ja pyöräilijöitä sekä myös kaikkia muita retkeilijäryhmiä. Esteettömäksi rakennettu reitti kulkee hienoissa harju- ja rantamaisemissa Muikkupuron laavulle, jonka seutu on kauneinta Hossaa. Laavu sijaitsee kahden kirkasvetisen järven välissä, joita yhdistää laavun ohi virtaava puro. Muikkupurolla yhdistyvät Hossalle tyypilliset hiekkakankaat ja kirkkaat vesistöt. Ei talvikunnossapitoa. 

Sulan maan aikaan. 
Kulkuaika pyörätuolilla 1 tunti / suunta. Jalan noin 0,5 tuntia / suunta.
Vaativuus: vaativa esteetön luontoreitti.

Vaativa pyörätuolireitti symboli. Esteetön käymälä symboli.

Lähtöpiste

Hossalaislammet pysäköintipaikka, Pistonlehdontie 225, Suomussalmi. Huom! Kaikki navigaattorit eivät tunnista osoitetta, vaan ohjaavat lähelle Viitostietä. Hossalaislampien pysäköintialueelle kannattaa ajaa Jatkonsalmentien kautta.

Ajo-ohje: Ajetaan Jatkonsalmentietä luontokeskuksen ohi 3,3 kilometriä ja käännytään oikealle erkanevalle Pistonlehdontielle. Ajetaan 3,3 kilometriä, Hossalaislampien pysäköintipaikka on tien vasemmalla puolella.

Reittiselostus

Reittimerkintä: punainen
Pituus: 1,5 kilometriä yhteen suuntaan
Korkeusero: noin 20 metriä, yksi jyrkkä lasku/nousu, avustajaa tarvitaan

Muikkupuron mutka on osa Kokalmuksen kierrosta.

Muikkupuron laavu sijaitsee kahden kirkasvetisen järven Iso-Valkeaisen ja Keski-Valkeaisen välissä, joita yhdistää laavun ohi virtaava puro. Muikkupurolla yhdistyvät Hossalle tyypilliset hiekkakankaat ja kirkkaat vesistöt. Muikkupurolle voi myös meloa mm. esteettömiltä varaustuvilta Hirvastupa ja Peurapirtti, jotka sijaitsevat Iso-Valkeaisen rannalla.

Muikkupuron esteetön reitti lähtee Hossalaislampien pysäköintipaikalta. Reitti kulkee Hossan avaria mäntykankaita pitkin ja on 1 - 1,5 metriä leveä. Reitin puolivälissä on pieniä loivia nousuja ja laskuja, reitin lopussa on jyrkkä lasku, avustaja tarpeen. Päällyste on kivituhkaa ja alusta on tasainen.

Retkeilyrakenteet

  • Pysäköintialueella esteetön käymälä (omat wc-paperit mukaan).
  • Reitin varrella on muutamia levähdyspenkkejä.
  • Muikkupuron laavu on esteetön avolaavu, jonka edessä tulentekopaikka.
  • Muikkupurolla on myös esteetön käymälä (omat wc-paperit mukaan).
  • Puron suulla Keski-Valkeaisen puolella on hiekkaranta, josta voi pulahtaa uimaan. Ranta ei kuitenkaan ole esteetön, vaan siinä on pieni rantatöyräs.

Huomioitavaa

Reitti sivuaa maastopyöräreittiä noin 500 metrin verran, joten reitillä voi kohdata maastopyöräilijöitä.

Reitillä ja reitin lähtöpaikalle voi ajaa myös tietä pitkin sähköisellä apuvälineellä kuten sähköpyörätuolilla tai sähköskootterilla. Luontokeskukselta on matkaa pysäköintipaikalle 6,6 kilometriä. Liikkuminen tiellä on aina omalla vastuulla. Pyörätuolilla manuaalisti maastossa liikuttaessa on hyvä kiinnittää huomiota etupyörien riittävään korkeuteen ja leveyteen. Tuoleissa voi myös käyttää tuoliin liitettävää nokkapyörää.

Muikkupuron laavun pohjoispuolella, Iso-Valkeaisen rannalla, on rantautumispaikka, josta voi myös avustetusti nousta maihin.  Iso-Valkeaisen rannalla sijaitsevat kansallispuiston esteettömät vuokrakämpät Hirvastupa ja Peurapirtti, josta voi meloa kohteeseen. Vesimatka noin 1,5 kilometriä.

Muikkupuron laavu keskellä metsämaisemaa. Muikkupuro näkyy laavun lähellä.

""

Luontopolku on merkattu maaston kyltteihin käpymerkein.

Hossan luontopolku, 3 km ympyräreitti

Sulan maan aikana.
Kulkuaika noin 1 tunti.
Vaativuus:  helppo - keskivaativa

Huosilampea kiertävällä noin kolmen kilometrin pituisella luontopolulla saat maistiaisia Hossan kansallispuiston luonnosta. Se on kuin Hossa pienoiskoossa. Ei talvikunnossapitoa.

Lähtöpiste

Hossan luontokeskus, Jatkonsalmentie 6, Suomussalmi

Retkeilyrakenteet

Huosilammen tulentekopaikka ja sadekatos, neljä ongintalaituria ja Huosilammen iso laavu, jossa ruokailutilaa, sisätakka, tulentekopaikka ja esteetön käymälä.

Reittiselostus

Reittimerkintä: käpymerkinnät
Suositeltu kulkusuunta: vastapäivään
Korkeusero: noin 29 metriä

Polun varrella kerrotaan vanhan metsän elämästä, soista ja supista, vesistä ja kulkemisesta, marjoista, poroista ja ihmisen historiasta Hossan seuduilla. Suositeltava kulkusuunta on vastapäivään. Luontopolusta noin puoli kilometriä sopii kuljettavaksi myös pyörätuolilla ja lastenrattailla. Luontopolulta on yhteydet Huosiusjärvelle ja Hossan kylän poluille sekä pyörätuolilla kuljettava polku Huosiusjärven vuokrakämpälle (800 metriä).

Luontopolun kartta

Hossan luontopolun kartta (pdf 1 Mt, julkaisut.metsa.fi)

""

Hakokosken hujaus -reitin harjulla kasvaa vanhaa metsää. Retkeilijä polulla.

Hakokosken hujaus, 5 km ympyräreitti

Hakokosken hujaus tarjoaa kulkijalle upean harjumaiseman. Ei talvikunnossapitoa.

Sulan maan aikana.
Kulkuaika noin 2 tuntia.
Vaativuus: helppo keskivaativa

Lähtöpiste

Huosivirran pysäköintipaikka, Jatkonsalmentie 33, Suomussalmi
Pysäköintipaikkaa ei pidetä talvisin auki.

Retkeilyrakenteet

Huosivirran tulentekopaikka, Hakokosken laavu, Torkonluikean tulentekopaikka

Reittiselostus

Reittimerkintä: keltainen
Suositeltu kulkusuunta: myötäpäivään
Korkeusero: noin 30 metriä

Reitti kiertää Syvä-Hoiluan ympäri ja tutustuttaa kulkijan Hakoharjuun, Hakokoskiin sekä Torkonluikeaan. Pääosin helppokulkuiselle polulle tuovat vaativuutta muutamat jyrkät nousut.

Hakokosken hujaukselta on yhteydet Huosiuksen huikoselle ja Laukkujärven lenkille.

""

Huosiuksen huikosen -reitin polku kulkee harjanteen alapuolella rinteessä.

Huosiuksen huikonen, 8 km ympyräreitti

Huosiuksen huikoselta avautuu komeat näkymät Huosiusjärvelle. Järven ympäri kiertävällä reitillä pääsee tutustumaan Huosiharjuun, Iikoskeen ja Torkonluikean virtaan. Ei talvikunnossapitoa.

Sulan maan aikana.
Kulkuaika noin 3-4 tuntia
Vaativuus: keskivaativa

Lähtöpiste

Huosivirran pysäköintipaikka, Jatkonsalmentie 33, Suomussalmi
Pysäköintipaikkaa ei pidetä talvisin auki.

Retkeilyrakenteet

Huosivirran tulentekopaikka, Iikosken tulentekopaikka, Torkonluikean tulentekopaikka.

Reittiselostus

Reittimerkintä: Keltainen
Suositeltu kulkusuunta: vastapäivään
Korkeusero: noin 29 metriä

Reitti on pääosin tasaista ja helppokulkuista lukuun ottamatta vaativampia harjuosuuksia. Reitin voi kulkea kiertämällä Iikoskenniemen tai lyhentää oikopolkua pitkin. Reitiltä on yhteys luontopolulle ja sitä kautta luontokeskukseen, Huosiusjärven ja Iikosken vuokrakämpille.  

Suuri osa Huosiuksen huikosesta on myös keltaisella merkittyä Harjujen huikosen maastopyöräilyreittiä.   

Huosiuksen huikoselta on yhteys Hakokosken hujaukselle.

""

Tunnelmakuva, missä Kokalmuksen laavu näkyy järven rannassa, järveltä nousee usva.

Kokalmuksen kierros, 14 km ympyräreitti 

Kokalmuksen kierros tutustuttaa Hossan upeimpiin maisemiin ja tarjoaa toinen toistaan hienompia taukopaikkoja. Samaa reittiä kulkevat niin patikoijat kuin maastopyöräilijätkin. Muikkupurolle asti reitti on esteetön. Ei talvikunnossapitoa. 

Sulan maan aikana.
Kulkuaika noin 4-5 tuntia
Vaativuus: helppo

Lähtöpiste

Hossalaislammit, Pistonlehdontie 225, Suomussalmi. Huom! Kaikki navigaattorit eivät tunnista osoitetta, vaan ohjaavat lähelle Viitostietä. Hossalaislampien pysäköintialueelle kannattaa ajaa Jatkonsalmentien kautta.

Ajo-ohje: Ajetaan Jatkonsalmentietä luontokeskuksen ohi 3,3 kilometriä ja käännytään oikealle erkanevalle Pistonlehdontielle. Ajetaan 3,3 kilometriä, Hossalaislampien pysäköintipaikka on tien vasemmalla puolella.

Retkeilyrakenteet

Muikkupuron laavu, Ala-Valkeisen autiotupa, Kokalmuksen tulentekopaikka, Kokalmuksen laavu, Lipposensalmen laavu, Pitkä-Hoiluan tulentekopaikka.

Reittiselostus

Reittimerkintä: punainen
Suositeltu kulkusuunta: vastapäivään
Korkeusero: noin 22 metriä

Kokalmuksen kierros kiertää Muikkupuron kautta Hoiluansärkälle ja porotallit ohittaen kohti Kokalmuksen laavua. Kokalmukselta reitti palaa takaisin Pitkä-Hoiluan rantaa. Reitti on helppokulkuista ja pääosin tasaista polkua, jolla voi keskittyä nauttimaan luonnosta.

Yhdyspolut

  • Lipposensalmi - Aittojoki - Kukkuri - Peranka
  • Lipposensalmi - Jatkonvaara - Huosivirta
  • Kokalmus - Korkeakangas - Värikallio 

""

Polku kulkee laukunharjun päällä mäntymetsässä.

Laukkujärven lenkki, 10 km ympyräreitti 

Laukkujärven lenkki kulkee upeissa järvimaisemissa Laukunharjua pitkin Talasjärven ja Puukkojärven rantoja mukaillen. Muutoin helppokulkuiselle polulle vaativuutta tuovat laskeutuminen Laukunsalmelle ja reitin loppuosan nousu- ja laskuosuudet harjulla. Ei talvikunnossapitoa.

Sulan maan aikana, kulkuaika noin 3 tuntia 
Vaativuus:  keskivaativa  

Lähtöpiste

Hossalaislammit, Pistonlehdontie 225, Suomussalmi. Huom! Kaikki navigaattorit eivät tunnista osoitetta, vaan ohjaavat lähelle Viitostietä. Hossalaislampien pysäköintialueelle kannattaa ajaa Jatkonsalmentien kautta.

Ajo-ohje: Ajetaan Jatkonsalmentietä luontokeskuksen ohi 3,3 kilometriä ja käännytään oikealle erkanevalle Pistonlehdontielle. Ajetaan 3,3 kilometriä, Hossalaislampien pysäköintipaikka on tien vasemmalla puolella.

Retkeilyrakenteet

Umpi-Valkeaisen tulentekopaikka, Laukkujärven autiotupa, Puukkojärven laavu ja autiotupa

Reittiselostus

Reittimerkintä: sininen  
Suositeltu kulkusuunta: myötäpäivään
Korkeusero: noin 30 metriä 

Laukkujärven lenkkiä voi halutessaan pidentää aloittamalla retken Huosivirran pysäköintipaikalta ja yhdistämällä retkeen noin 5 kilometrin mittaisen Hakokosken hujauksen

Nähtävää

Talassalmessa niitty, lato ja pororysä 

""

Maisema havumetsän yli järvelle.

Värikallion kaarros 8 km ympyräreitti

Värikallion polku vie Hossan tunnetuimman nähtävyyden äärelle. Katselulava mahdollistaa Värikallion historiallisten kalliomaalausten tarkastelun vain muutaman metrin päästä. Ei talvikunnossapitoa.

Sulan maan aikana.
Kulkuaika noin 3 tuntia.  
Vaativuus: keskivaativa - vaativa

Lähtöpiste

Lihapyörteen pysäköintialue. 

Ajo-ohje: Luontokeskukselta on matkaa Lihapyörteen pysäköintipaikalle 11,5 kilometriä. Ajetaan Jatkonsalmentietä luontokeskuksen ohi 3,3 kilometriä ja käännytään oikealle Pistonlehdontielle, jota ajetaan 6,4 kilometriä. Käännytään oikealle Lihapyörteelle johtavalle tielle, risteyksestä on matkaa pysäköintipaikalle 1,7 kilometriä.

Retkeilyrakenteet

Lihapyörteen laavu (esteetön), Ala-Ölkyn laavu ja Värikallion keittokatos ja tulentekopaikka sekä teräksinen Värikallion katselulava

Reittiselostus

Reittimerkintä: keltainen 
Suositeltu kulkusuunta: vastapäivään
Korkeusero: noin 50 metriä 

Reitti kiertää Lihapyörteeltä Ala-Ölkyn kautta Värikalliolle ja Mieskallionvaaran sekä Korkeakankaan kautta takaisin Lihapyörteelle.   

Yhdyspolut: 

  • Värikallio - Korkeakangas - Kokalmus  
  • Värikallio - Ala-Ölkky - Julma-Ölkky

Nähtävää

Värikallion kivikautiset kalliomaalaukset

""

Riippusillalla kulkee kaksi retkeilijää ja koira.

Ölökyn ylitys 5 km ympyräreitit

Ölökyn ähkäsy sekä Ölökyn ylitys ovat Hossan kansallispuiston vaativimmat ympyräreitit. Polulla on paljon nousuja ja laskuja. Ei talvikunnossapitoa, reitti ei sovellu talvikäyttöön.

Huom! Julma-Ölkyn riippusilta on toistaiseksi pois käytöstä!

Sulan maan aikana.
Kulkuaika noin 3 tuntia  
Vaativuus: vaativa reitti   

Lähtöpiste

Julma-Ölkyn pysäköintialue, Julma-Ölkyntie 86, Kuusamo.
Julma-Ölkyntiellä ei ole säännöllistä talvikunnossapitoa. Pysäköintipaikkaa ei pidetä talvisin auki.

Retkeilyrakenteet

Näköalatasanne, myötäpäivään kuljettaessa kiviportaat alas, riippusilta (pois käytöstä toistaiseksi!) ja teräskierreportaat ylös. Julma-Ölkyn kesäkahvila ja venekuljetus.

Lähin tulentekopaikka on Ala-Ölkyn tulentekopaikka, joka sijaitsee 300 metriä Julma-Ölkyn pysäköintialueelta etelään. Ala-Ölkyn tulentekopaikalla ei ole kuivakäymälää.

Reittiselostus

Reittimerkintä: oranssi 
Suositeltu kulkusuunta: myötäpäivään  
Korkeusero: noin 50 metriä  

Yhdyspolut: 

Julma-Ölkky - Ala-Ölkky - Värikallio

Nähtävää

Julma-Ölkyn rotkojärvi  

""

Selkeä polku kulkee läpi mustikkamättäiden korkean rinteen päällä. Maisema alas järvelle näkyy taustalla.

Ölökyn ähkäsy 10 km ympyräreitti 

Ölökyn ähkäsy sekä Ölökyn ylitys ovat Hossan kansallispuiston vaativimmat ympyräreitit. Polulla on paljon nousuja ja laskuja. Ei talvikunnossapitoa, reitti ei sovellu talvikäyttöön.   

Sulan maan aikana.
Kulkuaika noin 5 tuntia.
Vaativuus: vaativa reitti   

Lähtöpiste

Julma-Ölkyn pysäköintialue, Julma-Ölkyntie 86, Kuusamo.
Julma-Ölkyntiellä ei ole säännöllistä talvikunnossapitoa. Pysäköintipaikkaa ei pidetä talvisin auki.

Retkeilyrakenteet

Ölkynperän laavu ja Ölökynärjän näköalatasanne. Riippusillan kautta kulkeville kiviportaat ja teräskierreportaat. Julma-Ölkyn kesäkahvila ja venekuljetus.

Reitin eteläosassa ei ole tulentekopaikkaa. Lähin tulentekopaikka on Ala-Ölkyn tulentekopaikka, joka sijaitsee 300 metriä Julma-Ölkyn pysäköintialueelta etelään. Ala-Ölkyn tulentekopaikalla ei ole omaa kuivakäymälää.  

Reittiselostus

Reittimerkintä: oranssi 
Suositeltu kulkusuunta: myötäpäivään
Korkeusero: noin 50 metriä 

Ölökyn ähkäsy kiertää Julma-Ölkyn kanjonijärven ympäri vaikeakulkuisella reitillä. Ölökyn ylitys kulkee samaa polkua Ölökyn ähkäsyn kanssa, mutta ylittää Julma-Ölkyn riippusiltaa pitkin. 

Yhdyspolut: 

Julma-Ölkky - Ala-Ölkky - Värikallio  

Nähtävää

Julma-Ölkyn rotkojärvi.

Asiakaspalvelu

Hossan luontokeskus
Puh. 0206 39 6041 (0,00€/min + pvm/mpm), 040 751 7221
hossa(at)metsa.fi

Hossan luontopolkukartta

""
Pdf 994 Kt (julkaisut.metsa.fi)

Värikallion ja Julma-Ölkyn kohdekartta

""
Pdf 1,6 Mt (julkaisut.metsa.fi)

Tarkista varoitukset

Maastopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.