Esteetön Hossa

Hossa on Suomussalmen, Kuusamon ja Taivalkosken alueilla sijaitseva kansallispuisto. Hossassa on paljon nähtävää ja koettavaa. Kirkasvetiset järvet ja lammet halkovat Hossan kansallispuiston metsänpeitteisiä harjuja ja laajoja soita.

Hossan kansallispuistossa ja lähialueella on tarjolla monipuolisia esteettömiä luontoreittejä ja retkeilyrakenteita. Osa tulentekopaikoista ja käymälöistä on mitoitettu niin, että niihin pääsee pyörätuolilla. Kansallispuiston alueella on myös laitureita, joilta voi kalastaa tai päästä veneeseen pyörätuolilla.

Luontokeskuksessa on kaksi vuokrattavaa sähköskootteria ja yksi lainattava rollaattori. Voit ladata pyörätuolien akkuja luontokeskuksessa. Kysy tarkemmat tiedot luontokeskuksesta.

Hossan luontokeskus

Kansallispuistoretki kannattaa aloittaa käymällä Hossan luontokeskuksessa, josta saat ajankohtaista reittitietoa ja vinkkejä mukaasi.

Luontokeskukseen ja sen kahvila-ravintolaan, matkamuistomyymälään ja neuvottelutilaan pääsee niin pyörätuolilla kuin lastenrattailla ja -vaunuillakin. Luontokeskuksessa on esteetön wc. Myös lemmikkieläimet ovat sallittuja vierailijoita.

Hossan esteettömät luontoreitit

Hossan kaikki reitit

Esteettömät majoituspaikat

Hossassa on neljä esteetöntä vuokramökkiä sekä Karhunkainalon leirintäalue.

Hossan vuokrakämpistä esteettömyyttä tarvitseville sopivat erämökit Hirvastupa, Peurapirtti ja Huosiusjärvi. Sähköistetyistä mökeistä Jatkonsalmen Pääpirtti on esteetön. Vuokrakämpissä on sauna, laituri ja vessa tai ulkokäymälä. Mökeissä on tarvittavat luiskat ja kynnyksistä pääsee pyörätuolilla, mutta mukana on hyvä olla avustaja.

Karhunkainalon leirintäalue ja sen huoltorakennus sekä vuokrattava rantasauna on rakennettu pyörätuoliasiakkaat huomioiden.

Iikosken taukopaikan keittokatos ja käymälä ovat esteettömiä. Pukeutumistilaan ei kuitenkaan pääse pyörätuolilla. Huomaathan, että Iikoskella ei saa yöpyä.

Mies ajaa sähkömopolla laiturille kalaan.

Esteettömät kalastuspaikat

Hossassa on useita esteettömiä kalastuslaitureita ja niiden ympäristössä olevia retkeilyrakenteita.

  • Huosilammen rannalla on neljä kalastuslaituria, joilta myös pyörätuolissa istuva voi kalastaa kirjolohia. Laiturit sijaitsevat luontopolun esteettömän osuuden varrella.
  • Lihapyörteen laavun edessä on kalastuslaituri, jolta voi yrittää narrata kaloja Somerjoen matalasta koskesta. Laavulle johtaa esteetön polku. 
  • Pitkä-Hoilua on nimensä mukainen pitkä järvi, josta voi saada taimenia, siikoja ja ahvenia. Järven pohjoispäässä olevalle pysäköintipaikalle pääsee autolla. Siellä on pyörätuolia käyttävälle soveltuva käymälä, tulentekopaikka ja venelaituri. Pitkä-Hoilualla on myös vuokraveneitä, joita varataan luontokeskuksesta.
  • Jatkonsalmen, Huosiusjärven, Hirvastuvan ja Peurapirtin vuokrakämpillä on laiturit, joilta on mahdollista päästä pyörätuolista veneeseen.

Yhteistyöyritysten palvelut

Hossan kansallispuiston yhteistyöyrityksiltä voi tiedustella opastettuja retkiä myös pyörätuolilla liikkuville, lasten kanssa retkeileville ja aloitteleville retkeilijöille, myös ryhmille. Tutustu Hossan yhteistyöyritysten palveluihin.

Hossan luontopolkukartta

""
Pdf 994 Kt (julkaisut.metsa.fi)