Etene esteettä Hossassa

Hossan kansallispuisto lähialueineen tarjoaa liikuntaesteisille monipuolisia reittejä ja rakenteita. Osa tulentekopaikoista ja käymälöistä on mitoitettu niin, että niihin pääsee pyörätuolilla. Kansallispuiston alueella on myös laitureita, joilta voi kalastaa tai päästä veneeseen pyörätuolilla. Kysy tarkemmat tiedot luontokeskuksesta. Luontokeskuksessa on kaksi vuokrattavaa sähköskootteria ja yksi lainattava rollaattori. Voit ladata pyörätuolien akkuja luontokeskuksessa.

Huosilammen esteetön reitti palvelee kaikkia. Kuva: Sini Salmirinne.

Esteettömät reitit

Hossan luontopolku 

Hossan luontopolusta noin 500 m on pyörätuolilla ja lastenrattailla kuljettavaa kivituhka- ja lankkupolkua. Polun varrella on laitureita, sääkatos tulentekopaikkoineen sekä tilava, suuremmillekin ryhmille sopiva Huosilammen laavu. Laavulla on tulentekopaikka, takka, ruokailutilaa ja esteetön käymälä. Luontopolku lähtee luontokeskuksen läheltä.

Muikkupuron esteetön reitti 

Yksi Hossan kauneimmista paikoista on Muikkupuro. Sinne johtaa 1,5 km pitkä esteetön polku, Muikkupuron mutka. Reitti lähtee Hossalaislampien pysäköintipaikalta ja vie Muikkupuron laavulle. Pysäköintipaikalla ja laavun luona on esteetön käymälä.

Lihapyörteen esteetön reitti

Lihapyörteen pysäköintipaikalta johtaa 200 m pitkä esteetön reitti Lihapyörteen laavulle. Laavun edustalla olevalta suurelta laiturilta voi kalastaa pyörätuolissa istuvakin. Sekä pysäköintipaikalla että laavulla on liikuntaesteisille soveltuva käymälä. Lihapyörteen laavu sijaitsee Värikalliolle vievän reitin varrella, mutta muutoin reitti Värikalliolle ei ole esteetön.

Esteettömät majoituspaikat

Hossan vuokrakämpistä esteettömyyttä tarvitseville sopivat erämökit Hirvastupa, Peurapirtti ja Huosiusjärvi. Sähköistetyistä mökeistä Jatkonsalmen Pääpirtti on esteetön. Vuokrakämpissä on sauna, laituri ja vessa tai ulkokäymälä. Mökeissä on tarvittavat luiskat ja kynnyksistä pääsee pyörätuolilla, mutta mukana on hyvä olla avustaja. Karhunkainalon leirintäalue ja sen huoltorakennus sekä vuokrattava rantasauna on rakennettu pyörätuoliasiakkaat huomioiden. Seipiniemen ohjelmapalvelupaikalla pyörätuolilla pääsee mm. ruokailutilaan, laiturille ja käymälään, mutta savusauna ei ole mitoitettu esteettömäksi. Iikosken taukopaikan keittokatos ja käymälä sopivat myös liikuntaesteisille. Uimapaikan pukeutumistilaan ei kuitenkaan pääse pyörätuolilla.

Esteettömät kalapaikat

Huosilammen rannalla on neljä kalastuslaituria, joilta myös pyörätuolissa istuva voi kalastaa kirjolohia. Laiturit sijaitsevat luontopolun esteettömän osuuden varrella. Lihapyörteen laavun edessä on kalastuslaituri, jolta voi yrittää narrata kaloja Somerjoen matalasta koskesta. Laavulle johtaa esteetön polku. Pitkä-Hoilua on nimensä mukainen pitkä järvi, josta voi saada taimenia, siikoja ja ahvenia. Järven pohjoispäässä olevalle pysäköintipaikalle pääsee autolla. Siellä on pyörätuolia käyttävälle soveltuva käymälä, nuotiopaikka ja venelaituri. Pitkä-Hoilualla on myös vuokraveneitä, joita varataan luontokeskuksesta. Jatkonsalmen, Huosiusjärven, Hirvastuvan ja Peurapirtin vuokrakämpillä on laiturit, joilta on mahdollista päästä pyörätuolista veneeseen.

Hossan yhteistyöyritykset

Hossan kansallispuistossa toimivat yrittäjät tarjoavat mm. majoitusta ja opastettuja retkiä sekä vuokraavat retkeilyvarusteita. Katso kaikki yhteistyöyritykset.

Hossan luontopolkukartta

Pdf-tiedosto 994 kt (www.julkaisut.metsa.fi)