Esteetön Hossa

3.3.2021
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.
Retkeilijä istuu pyörätuolissa Muikkupuron laavun edustalla nuotiokehän äärellä.

Etene esteettä Hossassa

Hossan kansallispuisto lähialueineen tarjoaa liikuntaesteisille monipuolisia reittejä ja rakenteita. Osa tulentekopaikoista ja käymälöistä on mitoitettu niin, että niihin pääsee pyörätuolilla. Kansallispuiston alueella on myös laitureita, joilta voi kalastaa tai päästä veneeseen pyörätuolilla. Kysy tarkemmat tiedot luontokeskuksesta. Luontokeskuksessa on kaksi vuokrattavaa sähköskootteria ja yksi lainattava rollaattori. Voit ladata pyörätuolien akkuja luontokeskuksessa.

Tutustu Hossan esteettömiin palveluihin:

Lihapyörteen esteetön polku, 200 metriä / suunta

Sulan maan aikaan.
Kulkuaika pyörätuolilla edestakaisin alle 30 minuuttia. Jalan noin 10 min.
Vaativuusluokka: Helpon pyörätuolireitin symboli. helppo pyörätuolireitti - soveltuu kaikille.

Lihapyörteen esteetön reitti sijaitsee Somerjoen mutkassa, kauniissa joki- ja harjumaisemassa. Lihapyörteen pysäköintipaikalta lähtevät myös retkeilyreitit Värikalliolle sekä Laukkujärven suuntaan, mutta nämä reitit eivät ole esteettömiä. Ei talvikunnossapitoa.  

Nainen työntää lasta rattaissa ja kaksi muuta retkeilijää kulkee rinnalla. Takana näkyy järvi ja vähän metsää.

Lähtöpiste
Lihapyörteen pysäköintipaikka

Ajo-ohje: Luontokeskukselta on matkaa Lihapyörteen pysäköintipaikalle 11,5 km.

Ajetaan Jatkonsalmentietä luontokeskuksen ohi 3,3 km ja käännytään oikealle Pistonlehdontielle, jota ajetaan 6,4 km. Käännytään oikealle Lihapyörteelle johtavalle tielle, risteyksestä on matkaa pysäköintipaikalle 1,7 km.

Koordinaatit: Euref-Fin (WGS84) lat: 65° 30.4386 lon: 29° 21.2776'  

ETRS-TM35FIN P: 7267031m I: 608906m

Retkeilyrakenteet
Lihapyörteellä on esteetön avolaavu, tulentekopaikka sekä esteetön käymälä (omat wc-paperit mukaan). Lisäksi laavun edessä on kalastukseen ja rantautumiseen sopiva esteetön lavarakenne, josta voi ihailla jokimaisemaa ja kuunnella sen solisevaa ja runollista ääntä sekä kalastaa vaikka Somerjoen harjuksia ja muita kaloja.

Reittiselostus
Reittimerkintää on keltainen. Reitti on selkeästi kuljettava, ei eksymisvaaraa. Kulku on tasamaastoa ja eikä korkeuseroja ole. Päällyste reitillä on kivituhkaa.

Huomioitavaa
Reitillä ja sen lähtöpaikalle voi ajaa myös sähköisillä kulkuvälineille kuten sähköpyörätuolilla tai sähköskootterilla. Matkaa tulee suuntaansa 11,5 km. Lähtöpaikalle mentäessä joutuu ajamaan tiellä muun ajoneuvoliikenteen seassa, joten liikkuminen on omalla vastuulla. Hossan kansallispuiston alueella on 30 km/h nopeusrajoitus ajoneuvoille ja sähköisille kulkuvälineille on 15 km/h nopeusrajoitus.

Huosilammen esteetön polku, 500 metriä / suunta 

Sulan maan aikaan.
Kulkuaika edestakaisin alle 1 h.
Vaativuusluokka: vaativa pyörätuolireitti - soveltuu kaikille.

Huosilammen esteetön polku on helpoiten saavutettava osa Hossan alueesta. Luontopolku ei varsinaisesti sijaitse kansallispuiston alueella, mutta on osa puistokokonaisuutta. Huosilammella voit kalastaa esteettömiltä laitureilta, tutustua pitkospuilta suoluontoon ja nauttia Hossan rauhasta suurella laavulla ja tulentekopaikoilla. Ei talvikunnossapitoa.

Mies ajaa sähkömopolla Huosilammen polun pitkoksia suo- ja järvimaisemassa.

Lähtöpiste
Luontokeskuksen päiväpysäköintialue luontokeskuksen vastapäätä. Matkaa luontokeskuksesta noin 50 metriä. Luontokeskuksen osoite Jatkonsalmentie 6, Suomussalmi.

Koordinaatit: Euref-Fin (WGS84) lat: 65° 28.1255' lon: 29° 31.0366'

ETRS-TM35FIN P: 7263029 I: 616597m

Retkeilyrakenteet
Huosilammen rantaa kiertävän reitin eteläpäässä on iso avolaavu, jossa esteetön käymälä. Reitin varrella on kolme esteetöntä kalastuslaituria ja yksi tulenteko- ja ruokailupaikka. Reitin pohjoispäässä on suoalueelle tehty esteetön pitkospuuosuus, jossa opastustauluja alueen suoluonnosta.  

Reittiselostus
Reittimerkintää ei ole, mutta reitti on selkeästi kuljettava ja eksymisvaaraa ei ole. Reitin alusta Huosilammen rantaan laskeuduttaessa on noin 150 metriä pitkä osuus jossa kaltevuutta yli 5 %, eli pyörätuolin käyttäjä voi tarvita työntöapua. Suurin osa reitistä kiertää samassa tasossa Huosilammen rantaa.  

Huosilammen rannassa polku haarautuu kahteen suuntaan, toinen haara menee laavulle lammen eteläpäähän ja toinen suoalueelle lammen pohjoispäähän. Jos käy molemmissa päissä tulee reitille edestakaisin pituutta n 1,3 km päiväpaikoitusalueelta mitattuna. Reitin pinnoite on kivituhkaa ja pitkospuut lankkua.

Huomioitavaa
Reitti on helposti saavutettavissa ja luontokeskuksen palvelut ovat lähellä. Reitiltä on myös lyhyt matka Karhunkainalon leirintäalueelle, jossa esteettömiä majoitus-, sauna- ja suihkutiloja sekä esteetön karavaaneille tarkoitettu huoltorakennus.  

Reitin pohjoispäästä jatkuu sorapintainen esteetön noin 1 metriä leveä sorapintainen reitti, joka loppupäästä kulkee soratietä pitkin Huosiusjärven esteettömälle vuokramökille. Karhunkainalon majoituksista ja Huosiusjärven vuokramökistä lisätietoja voit kysyä luontokeskuksesta.

Luontopolun kartta   
https://julkaisut.metsa.fi/julkaisut/show/2387

Muikkupuron mutka esteetön reitti, 1,5 km / suunta

Sulan maan aikaan. 
Kulkuaika pyörätuolilla 1 h / suunta. Jalan noin 0,5 h / suunta.
Vaativuusluokka: vaativa pyörätuolireitti - soveltuu kaikille.

Muikkupuron mutka palvelee esteettömiä, patikoijia ja pyöräilijöitä sekä myös kaikkia muita retkeilijäryhmiä. Esteettömäksi rakennettu reitti kulkee hienoissa harju- ja rantamaisemissa Muikkupuron laavulle, jonka seutu on kauneinta Hossaa. Laavu sijaitsee kahden kirkasvetisen järven välissä, joita yhdistää laavun ohi virtaava puro. Muikkupurolla yhdistyvät Hossalle tyypilliset hiekkakankaat ja kirkkaat vesistöt. Ei talvikunnossapitoa. 

Lapsi istuu rattaissa esteettömällä reitillä.

Lähtöpiste
Hossalaislammet pysäköintipaikka, Pistonlehdontie 225, Suomussalmi. Huom! Kaikki navigaattorit eivät tunnista osoitetta, vaan ohjaavat lähelle Viitostietä. Hossalaislampien pysäköintialueelle kannattaa ajaa Jatkonsalmentien kautta.

Ajo-ohje: Ajetaan Jatkonsalmentietä luontokeskuksen ohi 3,3 km ja käännytään oikealle erkanevalle Pistonlehdontielle. Ajetaan 3,3 km, Hossalaislampien pysäköintipaikka on tien vasemmalla puolella.

Koordinaatit: Euref-Fin (WGS84) lat: 65° 29.2077' lon: 29° 24.2176'

ETRS-TM35FIN P: 7264832m I: 611258m

Retkeilyrakenteet
Muikkupuron laavu, laavulla myös esteetön käymälä

Reittiselostus
Reittimerkintä: punainen
Pituus: 1,5 km yhteen suuntaan
Korkeusero: noin 20 m, yksi jyrkkä lasku/nousu, avustajaa tarvitaan

Muikkupuron mutka on osa Kokalmuksen kierrosta.

Retkeilyrakenteet
Pysäköintialueella esteetön käymälä (omat WC-paperit mukaan). Reitin varrella on muutamia levähdyspenkkejä. Muikkupuron laavu on esteetön avolaavu, jonka edessä tulentekopaikka. Muikkupurolla on myös esteetön käymälä (omat WC-paperit mukaan). Puron suulla Keski-Valkeaisen puolella on hiekkaranta, josta voi pulahtaa uimaan. Ranta ei kuitenkaan ole esteetön, vaan siinä on pieni rantatöyräs.

Muikkupuron laavu keskellä metsämaisemaa. Muikkupuro näkyy laavun lähellä.

Reittiselostus
Reittimerkintä: punainen maalimerkintä

Muikkupuron laavu sijaitsee kahden kirkasvetisen järven Iso-Valkeaisen ja Keski-Valkeaisen välissä, joita yhdistää laavun ohi virtaava puro. Muikkupurolla yhdistyvät Hossalle tyypilliset hiekkakankaat ja kirkkaat vesistöt. Muikkupurolle voi myös meloa mm. esteettömiltä varaustuvilta Hirvastupa ja Peurapirtti, jotka sijaitsevat Iso-Valkeaisen rannalla.

Muikkupuron esteetön reitti lähtee Hossalaislampien pysäköintipaikalta.  Reitti kulkee Hossan avaria mäntykankaita pitkin ja on 1 - 1,5 m leveä. Reitin puolivälissä on pieniä loivia nousuja ja laskuja, reitin lopussa on jyrkkä lasku, avustaja tarpeen. Päällyste on kivituhkaa ja alusta on tasainen.

Huomioitavaa
Reitti sivuaa maastopyöräreittiä noin 500 metrin verran, joten reitillä voi kohdata maastopyöräilijöitä.

Reitillä ja reitin lähtöpaikalle voi ajaa myös tietä pitkin sähköisellä apuvälineellä kuten sähköpyörätuolilla tai sähköskootterilla. Luontokeskukselta on matkaa pysäköintipaikalle 6,6 km. Liikkuminen tiellä on aina omalla vastuulla. Pyörätuolilla manuaalisti maastossa liikuttaessa on hyvä kiinnittää huomiota etupyörien riittävään korkeuteen ja leveyteen. Tuoleissa voi myös käyttää tuoliin liitettävää nokkapyörää.

Muikkupuron laavun pohjoispuolella, Iso-Valkeaisen rannalla, on rantautumispaikka, josta voi myös avustetusti nousta maihin.  Iso-Valkeaisen rannalla sijaitsevat kansallispuiston esteettömät vuokrakämpät Hirvastupa ja Peurapirtti, josta voi meloa kohteeseen. Vesimatka noin 1,5 km.

Esteettömät majoituspaikat

Hossan vuokrakämpistä esteettömyyttä tarvitseville sopivat erämökit Hirvastupa, Peurapirtti ja Huosiusjärvi. Sähköistetyistä mökeistä Jatkonsalmen Pääpirtti on esteetön. Vuokrakämpissä on sauna, laituri ja vessa tai ulkokäymälä. Mökeissä on tarvittavat luiskat ja kynnyksistä pääsee pyörätuolilla, mutta mukana on hyvä olla avustaja.

Karhunkainalon leirintäalue ja sen huoltorakennus sekä vuokrattava rantasauna on rakennettu pyörätuoliasiakkaat huomioiden.

Iikosken taukopaikan keittokatos ja käymälä sopivat myös liikuntaesteisille. Rannan pukeutumistilaan ei kuitenkaan pääse pyörätuolilla.

Mies ajaa sähkömopolla laiturille kalaan.

Esteettömät kalastuspaikat

  • Huosilammen rannalla on neljä kalastuslaituria, joilta myös pyörätuolissa istuva voi kalastaa kirjolohia. Laiturit sijaitsevat luontopolun esteettömän osuuden varrella.
  • Lihapyörteen laavun edessä on kalastuslaituri, jolta voi yrittää narrata kaloja Somerjoen matalasta koskesta. Laavulle johtaa esteetön polku.
  • Pitkä-Hoilua on nimensä mukainen pitkä järvi, josta voi saada taimenia, siikoja ja ahvenia. Järven pohjoispäässä olevalle pysäköintipaikalle pääsee autolla. Siellä on pyörätuolia käyttävälle soveltuva käymälä, nuotiopaikka ja venelaituri. Pitkä-Hoilualla on myös vuokraveneitä, joita varataan luontokeskuksesta.
  • Jatkonsalmen, Huosiusjärven, Hirvastuvan ja Peurapirtin vuokrakämpillä on laiturit, joilta on mahdollista päästä pyörätuolista veneeseen.

 

Hossan luontopolkukartta

""
Pdf 994 Kt (julkaisut.metsa.fi)