Hossan talvireitit

Hiihtäjä lumisessa jokilaaksossa. Aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta.

Talvireittien lähtöpisteet

Lihapyörteen pysäköintipaikka, Pistonlehdontieltä pohjoiseen erkanevan tien päässä.

Saari-Hoiluan pysäköintipaikka, Pistonlehdontien varressa, noin 2 km Jatkonsalmentien risteyksestä 

Hossan luontokeskus, Jatkonsalmentie 6, Suomussalmi

Kainuun luontoretket, Joukojärventie 14, Suomussalmi

""

Hossan kansallispuistossa ja sen läheisyydessä ylläpidetään talvisin perinteisen tyylin hiihtolatuja sekä monitoimireittejä ja erämaareittejä, joita pitkin voi liikkua paksupyörillä, lumikengillä tai suksilla. Talvireiteillä käveleminen on sallittua reittien ollessa niin kovapintaisia, ettei käveleminen aiheuta reitille vauriota. 

Hiihtolatujen ja monitoimiurien ylläpito aloitetaan heti lumi- ja jäätilanteen salliessa. Erämaareittien ylläpito aloitetaan tammikuussa. Hiihtoladut kunnostetaan yleensä lumisateiden jälkeen. Monitoimireitit ja erämaareitit kunnostetaan lanaamalla vähintään kerran viikossa. Koirakaverit ovat reiteillä sallittuja, kunhan ne pidetään kytkettyinä. 

Umpihanki on vapaa aina. Keväiset hankikelit antavat monia mahdollisuuksia liikkumiseen. Huoltouria voi käyttää hyväkseen niin hiihto- ja lumikenkäretkillä kuin fatbike-ajelullakin. Reittien ulkopuolelle liikuttaessa kannattaa vältellä virtapaikkoja, jotka on merkitty talvireittikarttaan. 

Keväiset talviretket voi aloittaa Hossan luontokeskukselta, mistä saa mukaansa paperisen reittikartan. Luontokeskus avaa ovensa maaliskuun alussa. Luontokeskuksen ollessa kiinni voit tulostaa reittikartan Hossan talvireitit-esitteestä (pdf, 1,0 Mt, julkaisut.metsa.fi).

Reittien ylläpitoa voi seurata sivulta https://suomussalmi.fluentprogress.fi/outdoors. Muita ajankohtaisia asioista voit lukea sivulta luontoon.fi/hossa/ajankohtaista.

Erämaareitti Värikalliolle, 3 km / suunta

Tee talvinen retki salaperäiseen kuusikkometsään ja ihastele muinaista kalliotaidetta lähietäisyydeltä.

Kuljettavissa tammikuusta huhtikuun loppupuolelle suksilla, lumikengillä, fatbikella tai kävellen. Huhtikuussa reitin pinta alkaa yleensä pehmetä ja silloin pääsee parhaiten liikkumaan suksilla tai lumikengillä. 
Ohjeellinen kulkuaika 2-4 tuntia
Vaativuus: keskivaativa

Lähtöpiste

Lihapyörteen pysäköintipaikka.

Retkeilyrakenteet

Lähtöpaikan läheisyydessä Lihapyörteen pysäköintipaikan kuivakäymälä. Pysäköintipaikalta on myös lyhyt matka poiketa Lihapyörteen laavulla. Värikalliolla on keittokatos, jonka luona puuvaja ja kuivakäymälä. Ota mukaasi omaa WC-paperia.

Nähtävää

Värikallion kalliomaalaukset. Katso Hossan kansallispuiston nähtävyydet.

Reittiselostus

Reittimerkintä: oranssit maalimerkit, heijastavat viitat risteyksissä. 
Suositeltu kulkusuunta: ei ole.

Lihapyörteen pysäköintipaikalta lähtevä monitoimireitti johtaa Värikallion kalliomaalauksille. Reittiä ylläpidetään yleensä tammikuun alusta huhtikuun loppuun. Erämaareitti lanataan noin kerran viikossa moottorikelkalla ja eikä siinä ole latu-uraa. Reitillä on muutamia nousuja ja laskuja. Värikallion erämaareitiltä erkanee talvireitti Julma-Ölkylle, risteyksessä on viitat.

Huomioitavaa

Reitti on myös koiravaljakkoreitti. Kohtaamistilanteessa koiravaljakolla on etuajo-oikeus. 
 

Erämaareitti Julma-Ölkylle, 7,5 km / suunta

Julma-Ölkyn kanjonijärvi mykistää jylhyydellään myös talvella. Kanjonin pohjoispäässä on kevättalvella upea jääputous.

Kuljettavissa tammikuusta huhtikuun loppupuolelle suksilla, lumikengillä, fatbikella tai kävellen. Huhtikuussa reitin pinta alkaa yleensä pehmetä ja silloin pääsee parhaiten liikkumaan suksilla tai lumikengillä. 
Ohjeellinen kulkuaika 4-7 tuntia
Vaativuus: vaativa

Lähtöpiste

Lihapyörteen pysäköintipaikka.

Retkeilyrakenteet

Lähtöpaikan läheisyydessä Lihapyörteen pysäköintipaikan kuivakäymälä. Pysäköintipaikalta on myös lyhyt matka poiketa Lihapyörteen laavulla. Ala-Ölkyn tulentekopaikka, jonka luona puuvaja. Julma-Ölkyn pysäköintipaikalla on kuivakäymälä. Ota mukaasi omaa WC-paperia.

Nähtävää

Julma-Ölkyn rotkolaakso, Julma-Ölkyn kalliomaalaukset, Pirunkirkon luola ja jääputous. Mahdollisuus myös poiketa Värikallion kalliomaalauksilla, mikä lisää retken kokonaispituutta 2,2 km. Katso Hossan kansallispuiston nähtävyydet.

Reittiselostus

Reittimerkintä: Värikallion erämaareittiosuudella oranssit maalimerkit ja heijastavat viitat risteyksissä. Julma-Ölkyn erämaaosuudella heijastavat viitat risteyksissä.
Suositeltu kulkusuunta: ei ole.

Lihapyörteen pysäköintipaikalta lähtevä monitoimireitti käy Julma-Ölkyn kanjonin pohjoisosissa. Reitti erkanee Värikallion erämaareitistä, risteyksissä on viitat. Reittiä ylläpidetään yleensä tammikuun alusta huhtikuun loppuun. Erämaareitti lanataan noin kerran viikossa moottorikelkalla ja eikä siinä ole latu-uraa. Reitti on paikoin kapea ja siinä on muutamia nousuja ja laskuja.

Huomioitavaa

Värikalliolle johtava reitti on myös koiravaljakkoreitti. Kohtaamistilanteessa koiravaljakolla on etuajo-oikeus. 

Julma-Ölkyn erämaareitti ylittää moottorikelkkauran. Reitti kulkee moottorikelkkauran kanssa samaa jälkeä Ala-Ölkyn tulentekopaikalta Julma-Ölkyntielle saakka.

Julma-Ölkyllä suositellaan talvella liikuttavan kanjonin pohjalla jään päällä. Erämaareitti käy jääputouksilla saakka. Jäällä oleva jälki voi olla ajoittain vesillä, jonka takia suosittelemme vedenkestäviä jalkineita

Jatkon jotos, 12 km, ympyräreitti 

Monitoimireitti Jatkon jotos kiertää Jatkonvaaran ja ylittää kirkasvetisiä vesistöjä. Parhaiten reitti soveltuu hiihtoon tai lumikenkäilyyn.

Reitin ylläpito aloitetaan heti lumi- ja jäätilanteen salliessa. Kuljettavissa yleensä joulukuun lopusta huhtikuun loppupuolelle suksilla, lumikengillä, fatbikella tai kävellen. Huhtikuussa reitin pinta alkaa yleensä pehmetä, jolloin parhaiten pääsee liikkumaan suksilla tai lumikengillä. 
Ohjeellinen kulkuaika 3-5 tuntia
Vaativuus: keskivaativa

Lähtöpiste

Saari-Hoiluan pysäköintipaikka 

Retkeilyrakenteet

Ala-Valkeisen autiotupa ja Muikkupuron laavu. Molempien yhteydessä on puuvaja ja kuivakäymälä. Ota mukaasi omaa WC-paperia.

Nähtävää

Eri-ikäistä mäntymetsää, harjumaisemia, järvenselkiä sekä talven sulana pysyttelevä Muikkupuro. Katso Hossan kansallispuiston nähtävyydet.

Reittiselostus

Reittimerkintä: oranssit maalimerkit.
Suositeltu kulkusuunta: myötäpäivään.

Saari-Hoiluan pysäköintipaikalta lähtevä monitoimireitti kiertää Jatkonvaaran. Reitti laskeutuu Pitkä-Hoilualle ja ylittää upean Hoiluansärkän. Ala-Valkeisen autiotuvan jälkeen reitti kiertää Iso-Valkeaisen rannalle, josta voi piipahtaa ihastelemaan Muikkupuron leppoisaa virtausta tai pitää taukoa samannimisellä laavulla. Reitti kiertää takaisin tielle ja lähtöpaikalle. Monitoimireittiä ylläpidetään yleensä joulukuun loppupuolelta huhtikuun loppuun. Reitti lanataan noin kerran viikossa moottorikelkalla ja eikä siinä ole latu-uraa. Reitillä on muutamia jyrkkiä nousuja ja laskuja sekä kaksi tienylitystä.

Huomioitavaa

Koiravaljakkoreitti risteää reitin kanssa muutamassa kohdassa. Kohtaamistilanteessa koiravaljakolla on etuajo-oikeus. Hiihtolatu risteää reitin kanssa muutamassa kohdassa ja kulkee välillä samaa jälkeä. Otathan huomioon muut reitin käyttäjät. 

Puukkojärven lenkki, 17 km, ympyräreitti

Perinteisen tyylin hiihtolatu kiertelee välillä leppoisilla mäntykankailla, mutta tarjoaa myös jyrkempiäkin nousuja ja laskuja. Puukkojärven autiotuvalla voi huokaista ja pitää evästaukoa.

Ladun ylläpito aloitetaan heti lumi- ja jäätilanteen salliessa. Kuljettavissa yleensä tammikuun alusta huhtikuun loppupuolelle suksilla. Huhtikuussa aurinko pehmittää ladun pinnan ja yöpakkasten jälkeen latu voi olla vaarallisen kova ja jäinen.  

Ohjeellinen kulkuaika 3-5 tuntia
Vaativuus: helppo-keskivaativa-vaativa

Lähtöpiste

Hossan luontokeskus.

Retkeilyrakenteet

Iikosken keittokatos, Kangaslammen laavu, Puukkojärven autiotupa. Taukopaikkojen yhteydessä on puuvaja ja kuivakäymälä. Ota mukaasi omaa WC-paperia. 

Nähtävää

Mäntykankaita, harjuja, suppakuoppia. Iikoski virtaa sulana läpi talven, ja siellä voi nähdä koskikaran sukeltelemassa.

Reittiselostus

Reittimerkintä: oranssit maalimerkit.
Suositeltu kulkusuunta: ei ole.

Luontokeskuksesta lähtevä reitti kiertää aluksi helpohkossa maastossa Iikosken ja Kangaslammen kautta Puukkojärvelle. Puukkojärven jälkeen tulee muutama jyrkähkö nousu ja lasku, ennen kuin latu tulee Pistonlehdontielle. Latu jatkaa monitoimireitin kanssa samaa jälkeä Jatkonvaaran reunalle. Jatkonjärven jälkee latu kiipeää Pienen Koukkuvaaran laelle ja laskeutuu Hossanjärvelle. Seipiniemessä on muutamia lyhyitä nousuja ja laskuja, jonka jälkeen latu laskeutuu Öllörijärvelle ja tuo takaisin luontokeskukselle.

Huomioitavaa

Hiihtolatu kulkee monitoimireittien kanssa välillä samaa jälkeä. Otathan huomioon muut reitin käyttäjät. Koiravaljakkoreitti risteää ladun kanssa muutamassa kohdassa. Kohtaamistilanteessa koiravaljakolla on etuajo-oikeus. Latu ylittää välillä maantien. Risteyskohdat voivat olla kevättalvella jyrkkäpiirteisiä. 

Honkavaaran talvikierros, 17 km, ympyräreitti

Monitoimireitti Honkavaaran talvikierros tekee lenkin puiston eteläosassa. Reitti kulkee osittain samaa jälkeä Vanhan leipätien ja Lounajan talvikierroksen kanssa.

Reitin ylläpito aloitetaan heti lumi- ja jäätilanteen salliessa. Kuljettavissa yleensä joulukuun lopusta huhtikuun loppupuolelle fatbikella, suksilla tai lumikengillä. Huhtikuussa reitin pinta alkaa yleensä pehmetä, jolloin parhaiten pääsee liikkumaan suksilla tai lumikengillä.
Ohjeellinen kulkuaika 3-5 tuntia
Vaativuus: keskivaativa

Lähtöpiste  

Kainuun luontoretkien piha, Joukojärventie 14, Suomussalmi

Retkeilyrakenteet

Joukovirran, Syrjäsalmen ja Kokalmuksen laavut, joiden yhteydessä on puuvaja ja kuivakäymälä. Ota mukaasi omaa WC-paperia.  

Nähtävää

Mäntymetsää, vesistöjä ja poronhoitoon liittyviä rakenteita.

Reittiselostus

Reittimerkintä: risteyksissä viitat
Suositeltu kulkusuunta: myötäpäivään.

Honkavaaran talvikierros lähtee Kainuun luontoretkien pihalta ja kulkee puiston rajalla vesistön rannalla. Reitti kulkee metsän halki Rytikankaalle johtavalle tielle. Tiepohjaa pitkin päästään Kokalmuksen laavulle, jonka jälkeen reitti kaartaa etelään ja päätepisteeseen. 

Huomioitavaa

Koiravaljakkoreitti risteää monitoimireitin kanssa. Kohtaamistilanteessa koiravaljakolla on etuajo-oikeus. Vanha leipätie on yrittäjän ylläpitämä monitoimireitti.

Lounajan talvikierros, 16 km, ympyräreitti

Monitoimireitti Lounajan talvikierroksella käväisee Lounatvaaran kupeella ja viilettää pitkin järvenselkiä. Reitti kulkee osittain samaa jälkeä Vanhan leipätien, Lounajan talvikierroksen sekä Jatkon jotoksen kanssa.

Reitin ylläpito aloitetaan heti lumi- ja jäätilanteen salliessa. Kuljettavissa yleensä joulukuun lopusta huhtikuun loppupuolelle fatbikella, suksilla tai lumikengillä. Huhtikuussa reitin pinta alkaa yleensä pehmetä, jolloin parhaiten pääsee liikkumaan suksilla tai lumikengillä.
Ohjeellinen kulkuaika 3-5 tuntia
Vaativuus: keskivaativa

Lähtöpiste  

Kainuun luontoretkien piha, Joukojärventie 14, Suomussalmi

Retkeilyrakenteet

Lipposensalmen laavu ja Ala-Valkeisen autiotupa. Molempien yhteydessä on puuvaja ja kuivakäymälä. Ota mukaasi omaa WC-paperia. 

Nähtävää

Mäntymetsää, vesistöjä ja poronhoitoon liittyviä rakenteita.

Reittiselostus

Reittimerkintä: risteyksissä viitat
Suositeltu kulkusuunta: vastapäivään.

Reitti lähtee Kainuun luontoretkien pihalta ja kulkee aluksi vesistön yli pohjoiseen. Reitti nousee Lounatvaaralle ja laskeutuu alas Lounajajärvelle. Lipposensalmen laavu jälkeen järviosuudet jatkuvat, kun reitti suuntaa kohti Ala-Valkeisen autiotupaa. Reitti palaa takaisin Pitkä-Hoilualle ja jatkuu kohti Kokalmusta ja sieltä takaisin lähtöpisteeseen. Reitillä on runsaasti vesistöjen ylityksiä.

Huomioitavaa

Koiravaljakkoreitti risteää monitoimireitin kanssa muutamassa kohdassa ja menee osittain samaa jälkeä. Kohtaamistilanteessa koiravaljakolla on etuajo-oikeus. Lounajan talvikierros on yrittäjän ylläpitämä monitoimireitti.

Vanha leipätie, 30 km, osittain ympyräreitti

Monitoimireitti Vanha leipätie on reitti, jota myöten on aikoinaan käyty kalalla, haettu heiniä ja kuljettu savotoille. Leipätie lähtee Kainuun luontoretken pihalta ja käy Lihapyörteen pysäköintipaikalla. Matkaa voi jatkaa erämaareittiä pitkin Värikalliolle ja Julma-Ölkylle. 

Reitin ylläpito aloitetaan heti lumi- ja jäätilanteen salliessa. Kuljettavissa yleensä joulukuun lopusta huhtikuun loppupuolelle fatbikella, suksilla tai lumikengillä. Huhtikuussa reitin pinta alkaa yleensä pehmetä, jolloin parhaiten pääsee liikkumaan joko aamulla aikaisin tai suksilla tai lumikengillä.
Ohjeellinen kulkuaika 4-8 tuntia
Vaativuus: keskivaativa-vaativa

Lähtöpiste  

Kainuun luontoretkien piha, Joukojärventie 14, Suomussalmi
Reitillä pääsee myös Pistonlehdontien varrelta

Retkeilyrakenteet

Muikkupuron laavu ja Ala-Valkeisen autiotupa. Molempien yhteydessä on puuvaja ja kuivakäymälä. Lisäksi Lihapyörteen pysäköintipaikalla on kuivakäymälä. Ota mukaasi omaa WC-paperia. 

Nähtävää

Eri-ikäistä mäntymetsää, kuusikoita, harjumaisemia, järvenselkiä, poronhoitoon liittyviä rakennelmia sekä talven sulana pysyttelevä Muikkupuro. Katso Hossan kansallispuiston nähtävyydet.

Reittiselostus

Reittimerkintä: risteyksissä viitat
Suositeltu kulkusuunta: myötäpäivään.

Reitti lähtee Kainuun luontoretkien pihalta ja kulkee puiston halki pohjoiseen. Alkuosa on kohtuullisen tasaista maastoa, mutta pohjoista kohti mentäessä maisema alkaa muuttua kumpuilevammaksi. Lihapyörteeltä palatessa reitti myötäilee osittain Jatkon jotosta. Reitillä on runsaasti vesistöjen ylityksiä.

Huomioitavaa

Koiravaljakkoreitti risteää monitoimireitin kanssa muutamassa kohdassa ja menee paikoin samaa jälkeä. Kohtaamistilanteessa koiravaljakolla on etuajo-oikeus. Reitti ylittää maantien ja menee vähän matkaa tietä pitkin. Vanha leipätie on yrittäjän ylläpitämä monitoimireitti.

Muut talvireitit

Kansallispuiston läheisyydessä on lisää hiihtolatuja ja talvireittejä: 

  • Nallen latu, 2 km, keskivaativa ympyräreitti, joka sijaitsee Puukkojärven lenkin varrella
  • Lumon lenkki, 1,5 km, helppo ympyräreitti Hossan kylällä
  • Aurinkolatu, 5,6 km, helppo jäällä kiertävä ympyräreitti Hossan kylällä
  • Kukkaron kierros, 5 km, helppo ympyräreitti Hossan kylän eteläosassa. 
  • Yhdyslatu, 2,5 km/suunta, helppo latu Aurinkoladulta Seipiniemen monitoimiuralle. Seipiniemessä on hakkuita, joiden takia Seipiniemen alueella olevilla talvireiteillä ja niiden ylläpidossa voi olla muutoksia.

Muita monitoimiuria:

  • Valolenkki, 2 km, vaativa ympyräreitti Hossan kylällä. Reitti on valaistu.
  • Seipiniemen sujaus, 5 km, keskivaativa ympyräreitti Seipiniemessä. Reitille pääsee Hossan luontokeskuksesta tai Hossan kylältä. Seipiniemessä on hakkuita, joiden takia Seipiniemen alueella olevilla talvireiteillä ja niiden ylläpidossa voi olla muutoksia.
  • Hossan yhdysreitti, 4 km/suunta, vaativa monitoimiura, joka johtaa Hossan kylältä Hossan luontokeskukselle. Yhdysreitin reunassa voi olla myös latu-ura.