1.10.2020
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Hossan maastopyöräilyreitit

Pyöräilijät seisovat pitkospuureitillä ja paiskaavat ylävitoset toistensa kanssa.

Maastopyöräilyreittien lähtöpisteet ja pysäköintialueet

Huosivirran pysäköintialue

 • Jatkonsalmentie 33, Suomussalmi. Tie pysäköintialueelle erkanee Jatkonsalmentieltä heti Huosivirran sillan jälkeen. Risteyksessä on P-opaste. Ei talvikunnossapitoa.

Hossalaislampien pysäköintialue

 • Pistonlehdontie 225, Suomussalmi. Pysäköintialue sijaitsee Pistonlehdontien varrella noin 3 km Jatkonsalmentien risteyksestä länteen (tienumerointi alkaa Viitostieltä). 
  Huom! Kaikki navigaattorit eivät tunnista osoitetta, vaan ohjaavat lähelle Viitostietä. Hossalaislampien pysäköintialueelle kannattaa ajaa Jatkonsalmentien kautta, eli ajetaan Jatkonsalmentietä luontokeskuksen ohi reilu 3 km ja käännytään oikealle erkanevalle Pistonlehdontielle. Ajetaan soratietä reilu 3 km, pysäköintialue on tien vasemmalla puolella.

Lihapyörteen pysäköintialue

 • Kohdasta Pistonlehdontie 194, Suomussalmi, pohjoiseen erkanevan tien päässä. Lihapyörteellä on kaksi pysäköintialuetta henkilöautoille ja yksi pysäköintialue linja-autoille. 
  Huom! Kaikki navigaattorit eivät tunnista osoitetta, vaan ohjaavat lähelle Viitostietä. Lihapyörteelle kannattaa ajaa Jatkonsalmentien kautta, eli ajetaan Jatkonsalmentietä luontokeskuksen ohi reilu 3 km ja käännytään oikealle erkanevalle Pistonlehdontielle. Ajetaan soratietä reilu 6 km ja käännytään oikealle.

Aittojoen pysäköintialue

 • Pysäköintialueella ei ole virallista osoitetta, se sijaitsee Pistonlehdontieltä Kokalmukselle erkanevan tien varrella. Ei talvikunnossapitoa.

Julma-Ölkyn pysäköintialue

 • Julma-Ölkyntie 86, Kuusamo. Julma-Ölkyntiellä ei ole säännöllistä talvikunnossapitoa.

""

""

Jatkon valkea, 10 km, osittain rengasreitti

Maastopyöräilyreitin symboli. Pysäköintialueen symboli. Tulentekopaikan symboli. Kuivakäymälän symboli.

Sulan maan aikana, kiertoaika noin 1 h 10 min
Vaativuusluokka: helppo

Jatkon valkea on Hossan reiteistä teknisesti helpoin maastopyöräilyreitti. Se soveltuu satunnaisille lajikokeilijoille ja aloittelijoille eikä sisällä suuria korkeuseroja. Ei talvikunnossapitoa.

Läskipyörä nojaa mäntyyn laavun edustalla. Keväisessä metsässä näkyy vielä lunta.

Lähtöpiste
Luontokeskus, mtb-reittien lähtöpiste, Jatkonsalmentie 6, Suomussalmi 

Koordinaatit
Euref-Fin (~ WGS84) lat: 65° 28.1400' lon: 29° 31.0443'

Retkeilyrakenteet 
Huosivirran tulentekopaikka 

Nähtävää 
Huosivirta, Jatkonsalmi, Jatkonjärvi, Lounatkoski 

Reittiselostus 
Reittimerkintä: valkoinen 
Kiertosuunta: myötäpäivään
Pituus: noin 10 km, tieosuutta yhteensä noin 5,4 km, maasto-osuus 4,3 km 

Reitti alkaa luontokeskukselta mtb-reittien lähtöpaikalta ja etenee Jatkonsalmentietä siirtymäreittinä Huosivirralle, kulkien hienossa Huosiharjun kehystämässä järvimaisemassa. Huosivirran ylityksen jälkeen alkava maasto-osuus etenee Kenttäjärven rantoja mukaillen Jatkonsalmen Kämppäkartanolle ja edelleen Jatkonjärven rantojen kautta Jatkonvaaralle. Sieltä reitti palaa hienoa neulaspolkua Huosivirralle ja tietä myöten takaisin luontokeskukselle. 

Reitillä voi kokea Kenttäjärven ja Jatkonjärven rantapolkujen lisäksi pitkospuut, hakkuuaukean polkua, pariuraa ja ison notkon kiertävää metsäpolkua. Tolosenvirrantieltä voi poiketa tietä pitkin vajaan 2 km päässä sijaitsevalle hienolle Lounatkosken alueelle, jossa on mm. vanha mylly. 

Reitin GPX-tiedosto 
Lataa Jatkon valkea -maastopyöräilyreitin GPX-tiedosto (gpx-tiedosto, 34 kt). OHJE: Mikäli lataus ei avaudu, klikkaa latauslinkkiä hiiren oikealla napilla ja valitse avautuvasta valikosta: Tallenna tiedostona.

Harjujen huikonen, 12,5 km, rengasreitti  

Maastopyöräilyreitin symboli. Pysäköintialueen symboli. Tulentekopaikan symboli. Keittokatoksen symboli. Laavun symboli. Kuivakäymälän symboli.

Sulan maan aikana, kiertoaika noin 1,5 h 
Vaativuusluokka: osittain vaativa / keskivaativa 

Harjujen huikonen soveltuu jo jonkin verran maastopyöräilykokemusta omaaville sekä aktiiviharrastajille. Vähemmän kokeneet voivat kuitenkin ajaa helpomman osuuden, palaten Torkonluikealta takaisin luontokeskukselle. Ei talvikunnossapitoa.

Pyörä lepää puuhun nojaten polun varrella. Keltainen maali puussa on reittimerkki.

Lähtöpiste
Luontokeskus, mtb-reittien lähtöpiste, Jatkonsalmentie 6, Suomussalmi

Koordinaatit
Euref-Fin (~ WGS84) lat: 65° 28.1400' lon: 29° 31.0443'

Retkeilyrakenteet
Iikosken keittokatos ja tulentekopaikka, Torkonluikean tulentekopaikka, Hakokosken laavu, Huosivirran tulentekopaikka 

Reittiselostus 
Reittimerkintä: keltainen 
Kiertosuunta: vastapäivään 
Pituus: 12,5 km, josta tieosuutta noin 2,7 km

Reitillä on vaativaa harjupolkua ja sateisella säällä rantapolut muuttuvat liukkaiksi. 

Koko kierroksen kiertämällä saa koetella myös mäennousukykyjään. Reitti tarjoaa kaikki Hossan olennaiset elementit rantapoluista harjupolkuihin ja järvimaisemiin. Luontokeskukselta alkavan maastopyöräilyreitin kiertosuunta on vastapäivään.

Alkuosassa on 300 metrin mittainen yhteiskäyttöosuus esteettömän reitin kanssa. Reitti kulkee Iikoskelta edeten Huosiusjärven pohjoispuolisia rantapolkuja Torkonluikealle, josta se etenee kohti Hakokoskia kiertäen Syvä-Hoiluan. Torkonluikean oikopolku lyhentää reittiä noin 3,5 km, jolloin myös Hakokosen alueen vaativin harjuosuus jää pois. Hakokosken ja Syvä-Suottajärven välinen harjualue johdattaa Hakokosken sillalle, jonka ylityksen jälkeen voi tulistella laavulla. Reitti lähtee paluumatkalle Hakoharjua pitkin saapuen lopulta Huosivirran pysäköintipaikalle. Loppusiirtymä Jatkonsalmentietä pitkin luontokeskukselle. 

Reitin GPX-tiedosto 
Lataa Harjujen huikonen - reitit GPX-tiedosto (gpx-tiedosto, 46 kt). OHJE: Mikäli lataus ei avaudu, klikkaa latauslinkkiä hiiren oikealla napilla ja valitse avautuvasta valikosta: Tallenna tiedostona.


 

Kokalmuksen kierros, 14 km, rengasreitti 

Maastopyöräilyn symboli. Pysäköintialueen symboli. Tulentekopaikan symboli. Laavun symboli. Autiotuvan symboli. Kuivakäymälän symboli. Luonnonnähtävyyden symboli. Kalastuksen symboli.

Sulan maan aikana, kiertoaika noin 1,5 h  
Vaativuusluokka: osittain vaativa 

Kokalmuksen kierros soveltuu lajiin vielä tutustuvasta alkaen kaikille maastopyöräilyn harrastajille. Reitti ei sisällä erityisiä ajotaitoja vaativia osuuksia, joskin sateisella säällä juurakot muuttuvat liukkaiksi. Ei talvikunnossapitoa. 

Lähikuva pitkospuusta. Pyörä näkyy taka-alalla.

Lähtöpiste  
Hossalaislammit pysäköintipaikka, Pistonlehdontie 225, Suomussalmi. Huom! Kaikki navigaattorit eivät tunnista osoitetta, vaan ohjaavat lähelle Viitostietä. Hossalaislampien pysäköintialueelle kannattaa ajaa Jatkonsalmentien kautta.

Ajo-ohje: Ajetaan Jatkonsalmentietä luontokeskuksen ohi 3,3 km ja käännytään oikealle erkanevalle Pistonlehdontielle. Ajetaan 3,3 km, Hossalaislampien pysäköintipaikka on tien vasemmalla puolella.   

Koordinaatit
Euref-Fin (~ WGS84) lat: 65° 29.2077' lon: 29° 24.2176'  

Retkeilyrakenteet 
Muikkupuron laavu, Ala-Valkeisen autiotupa, Kokalmuksen tulentekopaikka, Kokalmuksen laavu, Lipposensalmen laavu, Pitkä-Hoiluan tulentekopaikka itäinen ja pohjoinen 

Reittiselostus 
Reittimerkintä: punainen 
Kiertosuunta: vastapäivään 
Pituus 14 km, joka on maastopolkua yhtä lyhyttä tieosuutta lukuun ottamatta

Kokalmuksen kierros tarjoilee ajajalle runsaasti järvenrantapolkuja upeissa järvimaisemissa, reitin varren kirkkaita purovesiä sekä unohtumattoman ajoelämyksen Hoiluansärkän harjupolulla. Pitkospuuosuudet johdattavat Kokalmuksen rannoille, joka tarjoilee koettavaksi parasta kainuulaista järvimaisemaa. Lipposensalmi ja Pitkä-Hoiluan itärannan polut jättävät ajajalle kaihon palata pian takaisin.

Hossalaislammilta lähtevän reitin alkuosa on yhteiskäytössä esteettömän reitin kanssa, kunnes se erkaantuu Iso-Valkeaisen rantapolulle jatkaen Muikkupuron laavulle. Muikkupurolta reitti jatkuu Ala-Valkeaisen autiotuvan kautta Hoiluansärkälle ja porotallit ohittaen kohti Kokalmuksen laavua. Reitti palaa takaisin Hossalaislammille Lipposensalmen kautta seuraillen Pitkä-Hoiluan itärantaa. Reitin voi yhdistää myös Sinisen saavutuksen Syrjäharjun kierrokseen, jonka mitta on noin 20 km.  

Reitin GPX-tiedosto 
Lataa Kokalmuksen kierros -pyöräilyreitin GPX-tiedosto (gpx-tiedosto, 59 kt). OHJE: Mikäli lataus ei avaudu, klikkaa latauslinkkiä hiiren oikealla napilla ja valitse avautuvasta valikosta: Tallenna tiedostona. 


 

Sininen saavutus, 50 km, rengasreitti 

Maastopyöräilyn symboli. Pysäköintialueen symboli. Tulentekopaikan symboli. Keittokatoksen symboli. Laavun symboli. Autiotuvan symboli. Kuivakäymälän symboli. Luonnonnähtävyyden symboli.

Sulan maan aikana, kiertoaika noin 4,5 h  
Vaativuusluokka:  vaativa reitti

Sininen saavutus on pitkä ja sen myötä vaativa reitti ja edellyttää hyviä maastopyöräilytaitoja. Reitillä on myös teknisempiä osuuksia sekä vaativia harjunousuja ja laskuja. Reitti kiertää lähes koko kansallispuiston Julma-Ölkkyä lukuun ottamatta, mutta sitä on mahdollisuus lyhentää useasta kohdasta oman maun mukaan. Ei talvikunnossapitoa.  

Sinisen saavutuksen reitillä polku kulkee järven rannassa.

Lähtöpiste 
Luontokeskus, mtb-reittien lähtöpiste, Jatkonsalmentie 6, Suomussalmi

Koordinaatit 
Euref-Fin (~ WGS84) lat: 65° 28.1400' lon: 29° 31.0443' 

Retkeilyrakenteet 
Iikosken keittokatos ja tulentekopaikka, Torkonluikean tulentekopaikka, Hakokosken laavu, Puukkojärven laavu, Laukkujärven autiotupa, Lihapyörteen laavu, Kokalmuksen laavu, Aittojoen tulentekopaikka, Syrjäsalmen laavu, Joukovirran laavu, Lipposensalmen laavu, Lounajan tulentekopaikka, Huosivirran tulentekopaikka 

Reittiselostus 
Reittimerkintä: sininen 
Kiertosuunta: vastapäivään 
Pituus: 50 km  

Sininen reitti kiertää suurimman osan kansallispuiston alueesta hyödyntäen sen polkuverkostoa laajasti. Ainoastaan Ala-Ölkyn ja Julma-Ölkyn suunnat jäävät reitiltä pois. Reitti sivuuttaa myös Värikallion alueen, kulkien kuitenkin Lihapyörteen alueelta samaa polkua, jota pitkin erkanee Värikalliolle etenevä yhdyspolkukin. Pyörän voi jättää hetkeksi lepäämään ja käydä kävelemällä Värikalliolla.

Koko kierros on ajettavissa päivän aikana myös jo jonkin verran kokemusta omaavien ajajien toimesta. Ajajan ei tarvitse välttämättä olla siis erityisen kokenut. Reitin pituus ja sen tekniset elementit ovat kuitenkin paikoin vaativia. Reitti on kokonaisuudessaan teknisyydeltään keskivaativaksi luokiteltava. Pitkällä reitillä vallitsevalla säätyypilläkin on merkityksensä ja mikäli sää on sateinen, vaativuus muuttuu teknisillä osilla pari pykälää vaativammaksi juurakkopolkujen kastumisen myötä. Samoin reitin loppuosa Jatkonvaaran alueella voi viedä energiaa runsaastikin. Reitin voi luonnollisesti aloittaa muualtakin kuin luontokeskukselta, joskin virallinen lähtöpiste sijaitsee siellä. Reitin voi myös katkaista useasta kohtaa lyhentäen ajomatkaa. 

Alkuosa Luontokeskukselta  

Reitin alkuosa kulkee keltaista reittiä pitkin aina Syvä-Suottajärven ja Hakokoskien välisen yhdyspolun tasalle, josta jatketaan Syvä-Suottajärven rantoja Puukkojärven tasalle. Reitti etenee Puukkojärven rannassa kohti Talassalmea. Välillä on Puukkojärven laavu. Talassalmesta jatketaan Talasjärven rantoja kohti Laukunsalmea. Laukunsalmen tasalla tullaan polkuristeykseen, josta voi poiketa Laukkujärven autiotuvalle.

Reitti kääntyy vasemmalle kohti Laukunsalmea, kulkien sillan yli Laukkujärven lounaispuolen rantaan. Noin 250 metrin päästä käännytään vasemmalle ja noustaan ylös harjulla kulkevalle latupohjan polulle kohti Lihapyörteen pysäköintipaikkaa. Sieltä reitti jatkuu Värikalliolle johtavaa kivisempää yhdyspolkua pitkin, kunnes erkanee siitä jatkuen suoraan kohti Laurintyrnänlampea ja Levälampia. Tämä polkuosuus on pienimuotoista ja teknisempää juurakkopolkua, jossa ajajat pääsevät testaamaan ajotekniikkaansa.  

Kohti Kokalmusta  

Pistonlehdontien ylityksen jälkeen reitti jatkuu Kirkasvetisen lounaispuolelta kohti Kaunislampea. Tämä osuus on jälleen teknisempää, juurakkoista polkua. Kaunislammen jälkeen polku muuttuu helpoksi neulaspoluksi kohti Valkeisenvaaraa ja Kokalmusta. Reitti kääntyy oikealle Kokalmuksen porotallin kohdalta kohti Kokalmuksen laavua.

Kokalmusjärven rantaosuus on polveilevaa neulaspolkua, jossa on jonkin verran myös juurakkoisuuttakin. Kuikkalahden jälkeen tulee useampia ajettavia pitkososuuksia, kunnes saavutaan Kokalmuksen laavun lähellä sijaitsevalle porotallille. Sen ohituksen jälkeen saavutaankin laavulle, joka sijaitsee upean järvimaiseman ympäröimänä Korealahden kupeessa, pienen niemen kärjessä.  

Aittojoen suuntaan Syrjäharju kiertäen  

Korealahden pohjukasta käännytään oikealle ja lähdetään nousemaan huoltotietä pitkin ylemmäs, kunnes saavutaan Pistonlehdontielle johtavan metsäautotien alkuun. Reitti jatkuu tietä pitkin n. 5,5 km, kunnes saapuu Aittojoen Alakoskelle, Variskankaan länsipuolelle. Ennen Aittojoen ylittävää siltaa käännytään vasemmalle jokivarren pienimuotoiselle polulle, joka lähtee etenemään pienimuotoisena ja polveilevana. Suoalueen reunassa olevalla lammella on keväisin kovaääninen soidinkonsertti saattamassa kulkijaa kohti Lavajärven rantaa. Hiukan ennen Likolahtea kaarretaan vasemmalle ja lähdetään etenemään kohti Syrjäsalmen laavua ja sen jälkeen Syrjäharjua.

Syrjäsalmen sillan ylityksen jälkeen noustaan Syrjäharjulle. Sen kivipohjainen polku johdattaa välillä varsin kapeaakin harjannetta pitkin kohti itää Iso-Nimettömän vesistön seuratessa kulkijaa oikealla puolella. Polku kääntyy laskemaan viistosti oikealle hiukan ennen Nimettömänsalmea. Pikku-Nimettömän rantoja kulkeva polku polveilee pienimuotoisena, ylittäen puroja ja ohittaen kosteampia paikkoja. Vähitellen saavutaan Joukovirran laavulle. Joukovirran laavun jälkeen siirrytään Joukojärven rantapoluille, kiertäen vähitellen Virtasalmen puolelle. Sen jälkeen noustaan jyrkähkösti ylemmäs rantapolulta ja lähdetään seuraamaan polkua kohti vanhaa poroerotuksessa käytettyä aitaa. Polku on selkeätä neulaspolkua viettäen alaspäin kohti Poroaidanlampea. Sen kierron jälkeen noustaan jälleen hetkellisesti ja napakasti ylemmäs ja siirrytään Lounat-Valkeisen länsipuolen polkuosuudelle. Sen pohja on paikoin kivisempää ja epätasaisempaa aina Lounajan länsipuolen rantaosuuksille asti. Rytipuron pitkos-osuuden jälkeen tullaan Kokalmusjärven ja Lipposensalmen väliselle yhdyspolulle ja reitti saapuu Lipposensalmen sillalle sekä sen jälkeen sijaitsevalle idylliselle laavulle. 

Lipposensalmesta kohti luontokeskusta  

Reitti jatkuu Lipposenniemen eteläpuolta Lounatkapean rantapolulle, kunnes kääntyy vasemmalle Jatkonvaaraan johtavalle teknisemmälle ja pienimuotoiselle polulle. Jatkonvaaran huippu saavutetaan reilun kahden kilometrin nousuosuuden jälkeen, jonka jälkeen polku lähtee laskeutumaan vähitellen kohti Pistonlehdontietä, yhdistyen Valkoisen reitin polkuosuudelle. Pistonlehdontien ylityksen jälkeen jatketaan kohti Huosivirran pysäköintipaikkaa. Loppuosa ajetaan tieosuutta pitkin luontokeskukselle.  
 

Reitin GPX-tiedosto 

Lataa Sininen saavutus -pyöräilyreitin GPX-tiedosto (gpx-tiedosto, 199 kt). OHJE: Mikäli lataus ei avaudu, klikkaa latauslinkkiä hiiren oikealla napilla ja valitse avautuvasta valikosta: Tallenna tiedostona.

Muista maastopyöräilyn etiketti

 • Polku on yhteinen ja luonto kuuluu kaikille, otamme huomioon muut kulkijat.
 • Hallittu tilannenopeus tuo turvallisuutta kaikille, pyöräilijä nopeampana on valmis väistämään muita.
 • Oikea ajotapa ei kuluta maastoa, pysymme olemassa olevilla poluilla ja reiteillä.
 • Vältämme lukkojarrutuksia ja herkkiä luontokohteita.
 • Noudatamme alueen ja reittien sääntöjä sekä roskattoman retkeilyn periaatteita.
 • Toimimme huomaavaisesti alueen asukkaita, maanomistajia ja reitin ylläpitäjiä kohtaan.
 • Nautimme luonnosta muistaen myös vastuumme.