Hossaan on tullut jo syys

(Päivitetty 23.9.2022)
Syksy on tullut ja luonnossa on ruskan värejä. Puistossa syksyn värit näkyvät pääosin maaruskana. Lehtipuita näkee mukavina väripilkkuja etenkin vesistöjen äärellä liikuttaessa. 

Poroilla on alkanut rykimäaika. Porojen kiima-aika kestää syyskuun loppupuolelta loka-marraskuulle. Silloin hirvaat eli urosporot piirittävät vaatimia (naarasporoja) ja puolustavat asemaansa toisia uroita vastaan. 

Poroja havaittaessa kannattaa pysytellä kauempana ja kiertää rauhallisesti koko lauma. Porojen yllättämisen voi välttää pitämällä ääntä ja vaikka taputtamalla käsiään. Valokuvaaminen ja porojen ihailu kannattaa tehdä turvallisen etäisyyden päästä. Urosporo voi ahdisteltuna kokea ihmisen uhkana ja hyökätä päälle. Jos näin käy, kannattaa paeta. Voit hakea suojaa esimerkiksi puista tai suurista kivistä.

Kesäkauteen siirryttäessä

(Päivitetty 17.5.2022)

  • Kalastuslupia saa luontokeskuksesta sen aukioloaikana sekä Eräluvat-sovelluksella, jonka voi ladata puhelimelle Play Storesta tai App Storesta. Sovellus löytyy hakusanalla “eräluvat”. Voit myös ostaa luvat etukäteen erälupien palvelunumerosta 020 69 2424 (ma-pe klo 9-15) tai verkkokaupasta (verkkokauppa.eraluvat.fi).
  • Jatkonsalmen, Tolosenvirran, Huosiusjärven, Iikosken, Hossan hoikan sekä Karhunkainalon leirintäalueella sijaitsevien vuokramökkien ja -huoneistojen avaimet ja huolto: KL Experience Oy, puh. 050 384 4692 tai hossa@retkeilykeskus.fi.
  • Hirvastuvan, Hossaaren, Hossangin, Lounatkosken, Peurapirtin ja Pikku-Hossan vuokratuvilla on avainkaapit, joiden aukaisukoodi lähetetään varaajan matkapuhelimeen 2-3 vuorokautta ennen varauksen alkua. Mikäli koodia ei tule, tai varaus on tehty samana päivänä kuin varaus alkaa, soita tai laita viesti Sirke Seppäselle, puh. 040 512 6030.
  • Hirvastuvan, Hossaaren, Hossangin, Lounatkosken, Peurapirtin ja Pikku-Hossan vuokratupien huolto: Metsäluhta Oy, puh. 040 545 0476. Palautteet ja tiedustelut: hossa@metsa.fi.

Hossan Ohjeet ja säännöt -sivu on uudistettu

(Päivitetty 14.3.2022)
Ohjeet ja säännöt -sivu on uudistettu. Sivulla on esitelty retkeilyyn liittyvät toiminnot entistä selkeämmin. Teksti pohjautuu Hossan kansallispuiston järjestyssääntöön.

AVI:n päätöksellä Hossassa luontokeskuksen ympäristössä ei saa metsästää

(Päivitetty 17.1.2022)
Aluehallintoviranomainen julkaisi perjantaina päätöksen uusista metsästysrajoituksista suosituilla retkeilykohteilla Koillismaalla ja Kainuussa. Metsästys kielletään retkeilijöiden suosimilla paikoilla viiden vuoden määräajaksi 14.1.2022–13.1.2027. Päätös koskee mm. Hossan aluetta.

AVI toteaa, että alueet ovat suosittuja virkistys- ja matkailukohteita, joten metsästyksen rajoittaminen on tarpeen alueella liikkuvien ihmisten turvallisuuden vuoksi.

Lue lisää uutisesta AVI rajoitti metsästystä suosituilla retkeilykohteilla Koillismaalla ja Kainuussa.

Muutoksia kalastuskäytäntöihin

(Päivitetty 16.12.2020)   
Vuodenvaihteessa Hossan kalastuskäytäntöihin tulee muutoksia. 1.1. alkaen Pitkä-Hoilua - Kokalmuksessa, Kirkasvetisellä, Ala-Valkeaisella ja Keski-Valkeaisella kalastamiseen ei tarvitse enää ostaa kalastuslupaa Hossa 5502. Näillä em. vesillä saa pilkkiä ja onkia vapaasti. Viehekalastamiseen tarvitaan kalastonhoitomaksu, josta on vapautettu alle 18-vuotiaat ja yli 65-vuotiaat kalastajat.

Kalastuslupa-automaatti poistettu

(Päivitetty 16.3.2020, päivitetty lokakuussa 2020)
Luontokeskuksen pihalla oleva kalastuslupa-automaatti meni rikki. Sitä ei voitu enää korjata, eikä saada uutta tilalle. Luontokeskuksen ollessa suljettuna kannattaa kalastusluvat hankkia etukäteen joko erälupien palvelunumerosta 020 69 2424 (ma-pe klo 9-16) tai verkkokaupasta (verkkokauppa.eraluvat.fi). Voit myös ostaa luvat puhelimella ladattavasta Eräluvat-sovelluksesta. Hossassa tarvitaan kalastuslupa 5502 (eraluvat.fi)

Tiedoksi Hossassa koirien kanssa retkeileville

(Päivitetty 25.7.2017)
Hossan tuoreessa kansallispuistossa liikkuu yhä runsaammin retkeilijöitä koiraystäviensä kanssa. Koirat ovat tervetulleita puistoon, kunhan ne pidetään hihnan päässä! Koirien kanssa retkeileviltä saamamme palautteen johdosta haluamme informoida seuraavaa:

Joissain uuden kansallispuiston uusissa rakenteissa on käytetty materiaalina terästä ja kiveä. Näitä ovat mm. Värikallion katselulava ja Julma-Ölkyn uuden Ölökyn ylitys -reitin kivi- ja teräsportaat. Nämä pintamateriaalit voivat olla joillekin koirille vaikeita ylittää. Otathan tämän huomioon, kun suunnittelet retkeä koiran kanssa Hossaan.

Uutisia Hossasta

Luontoaiheisia tapahtumia läheltä ja kaukaa

Perhe nuotiolla. Avaa Tapahtumat.luontoon.fi.
(tapahtumat.luontoon.fi)

Ulkoruokinnassa

Podcasteja polun varrelta
Syksyiseen Hossaan
sinut ottaa kuuntelumatkalle mukaan suojelubiologi Ilkka Immonen. Podcasteja polun varrelta -sarjan toimittaja on Metsähallituksen Luontopalvelujen aluetiedottaja Sini Salmirinne.

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.