Hossan hoito- ja käyttösuunnitelma lausuntokierroksella   

(Päivitetty 8.1.2019)

Hossan kansallispuiston hoito- ja käyttösuunnitelma on lausuntovaiheessa. Suunnitelma on pitkän aikavälin (10-15 vuotta) strateginen suunnitelma ja sen on laatinut Pohjanmaan-Kainuun luontopalvelujen projektiryhmä.

Hoito- ja käyttösuunnitelmaluonnos lähtee nyt lausuntokierrokselle, jolloin kaikilla asiasta kiinnostuneilla on mahdollisuus kommentoida suunnitelman sisältöä. Luonnos, yhteenveto sekä karttaliitteet ovat nähtävillä sähköisessä muodossa Metsähallituksen internet -sivuilla osoitteessa: http://www.metsa.fi/hossasuunnittelu

Kommentteja pyydetään 8.2.2019 mennessä ja ne pyydetään lähettämään sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo(at)metsa.fi tai kirjeitse osoitteeseen Metsähallitus/Kirjaamo, PL 94, 01301 Vantaa.

 

Monitoimiura Lihapyörteeltä Värikalliolle avattu (pohjoisenpuoleinen reitti)   

(päivitetty 3.1.2019)

Monitoimiuran pohjoisenpuoleinen reitti Lihapyörteen pysäköintialueelta Värikallion keittokatokselle on avattu. Keittokatokselta johtavaa kesäreittiä myöten pääsee itse kalliomaalauksille, sinne on tallautunut hyvä jälki kulkea. Monitoimireitti voi kävellessä paikoin upottaa, mutta tallautunutta lunta on itse reitin kohdalla 10 cm. Reitin ulkopuolella on lunta 20-30 cm. Etelänpuoleinen monitoimiura ajetaan myöhemmin, kunhan lumitilanne paranee. 

 

Hiihtolatuja avattu  

(päivitetty 31.12.2018)

Viime päivinä on saatu lisää lunta ja hiihtolatuja on jo voitu avata. Tällä hetkellä hiihtäjiä odottavat Hossan kylällä olevat Hossanniemen latu (Camping Hossan Lumon luona oleva lenkki) ja Hossan kylän valaistu latu. Lisäksi voi suksilla suihkia Seipiniemen latua ja luontokeskuksen läheisyydessä olevaa Nallen latua. Monitoimiuria ei ole vielä avattu. Talvireittikartta on täällä https://julkaisut.metsa.fi/julkaisut/show/2188.   

Reittejä avataan lisää, kunhan lunta ja jäätä on tarpeeksi.

 

Talvi myöhässä

(päivitetty 21.12.2018)

Tänä vuonna talvi on tullut tavallista hitaammin. Lunta on maassa noin 20 senttimetriä, metsissä vähämmän. Jäätilanne on umpivesissä jo hyvä, mutta virtavesillä tulee liikkua aina varovaisuutta noudattaen. Talvireitistöä ei ole vielä voitu avata heikon lumitilanteen takia. Tie Lihapyörteen pysäköintipaikalle on auki ja Värikallion kaarros -polulla on jonkunlainen jälki kulkea. Julma-Ölkyntie ei ole aukaistu, sinne voi päästä maastoautolla. Muistattehan, että Julma-Ölkyn polkureitistö ei sovellu talvikäyttöön! Helmikuussa ja maaliskuussa Julma-Ölkyntietä pidetään avoinna, kun sinne viedään sorastusainesta ja pitkospuutarpeita. Silloin pääsee autolla Ölkyn pysäköitipaikalle ja kanjonijärveä voi ihailla jään pintaa myöten liikkumalla.

Hossan hoito- ja käyttösuunnitelma luonnosvaiheessa    

(Päivitetty 15.11.2018)   
Hossan kansallispuiston hoito- ja käyttösuunnitelma on edennyt luonnosvaiheeseen. Hossan luontokeskuksessa järjestetään keskiviikkona 21.11.2018 klo 17.00 kaikille suunnittelusta kiinnostuneille avoin tilaisuus, jossa on mahdollisuus tutustua Metsähallituksen asiantuntijoiden johdolla luonnokseen ja keskustella sen sisällöstä.

Hoito- ja käyttösuunnitelma valmistuu kevään 2019 kuluessa, jolloin se lähetetään Ympäristöministeriöön vahvistettavaksi. Talven aikana suunnitelmaluonnos lähtee lausuntokierrokselle, jolloin kaikki asiasta kiinnostuneet voivat antaa palautetta suunnitelmaan liittyen.

Lisätietoja Hossan hoito- ja käyttösuunnitelmasta www.metsa.fi.   

Hossan luontokeskus talvitauolla

(Päivitetty 1.11.2018)
Hossan luontokeskus on talvitauolla marraskuun alusta helmikuun loppuun saakka. Ovet avataan tilauksesta myös talven aikana. Itse kansallispuisto on avoinna joka päivä ja Hossan muut yrittäjät palvelevat omien aukioloaikojensa mukaisesti, lisätietoja hossa.fi.

Kalastuslupia saa luontokeskuksen pihalla olevasta kolikoilla toimivasta lupa-automaatista. Vuokramökkejä voi varata seuraavilta sivuilta:

  • Erämökit Huosiusjärvi, Iikoski ja Hossan hoikka www.lomarengas.fi. Osa eräkämpistä on vain kesäkäytössä.
  • Erämökit Hossanki, Hirvastupa, Peurapirtti, Lounatkoski, PIkku-Hossa ja Hossaari www.eräluvat.fi. Osa erämökeistä on vain kesäkäytössä.
  • Sähköistetyt mökit Hunajatassu, Karhu, Mesikämmen, Metsänkuningas, paritalohuoneistot Aitto, Hoilua, Kokalmus, Kukkuri, Lounaja ja Öllöri sekä suuremmat sähkömökit Tolosenvirta ja Jatkonsalmi www.hossa-kylmaluoma.fi.  

Kiitos asiakkaille kuluneesta kaudesta, kiitos kun kävitte ja käökäähän uuvestaanni. Näkemisiin!

Kävijätutkimuksen sekä Hossan kesäkarkeloiden arvonnat on suoritettu

(Päivitetty 2.7.2018) 
Kesällä 2017 ja talvella 2018 suoritettujen kävijätutkimushaastatteluun osallistuneiden kesken arvottiin 1 kämppäviikonloppu Hossassa, Tea Karvosen Kansallispuistot-kirja sekä 3 kansallispuistotuotepalkintoa. Arvonta suoritettiin 27.6. ja palkinnot on lähetetty voittajille.

Hossan kesäkarkeloissa luontopolun tietovisaan osallistuneiden kesken arvottiin aikuisten sarjassa Tea Karvosen Kansallispuistot-kirja ja lasten sarjassa luontomuistipeli. Voittajiin on oltu henkilökohtaisesti yhteydessä ja palkinnot on lähetetty voittajille.
 
Kiitos kaikille osallistuneille!

Ajatukset ja kommentit ovat tervetulleita Metsähallituksen valmistellessa Hossan kansallispuiston hoidon ja käytön suunnitelmaa

Hossan kansallispuiston hoidon ja käytön suunnitteluun liittyvä ensimmäinen avoin osallistamistilaisuus järjestettiin 12.4.2018 Hossan luontokeskuksessa. Paikalle saapui melkein 40 Hossan kehittämisestä ja tulevaisuudesta kiinnostunutta; enimmäkseen paikallisia asukkaita ja yrittäjiä sekä loma-asukkaita. Metsähallituksen asiantuntijat olivat paikalla esittelemässä työn etenemistä, Hossan nykytilaa eri prosessien näkökulmista (luonnonsuojelu, kulttuuriperintö, virkistys ja erätalous) sekä vastaamassa yleisön kysymyksiin ja kuuntelemassa mielipiteitä. Keskusteluun nousivat vahvasti mm. kalastukseen liittyvät kysymykset. Myös retkeilyreittejä, maisemaa ja moottorikelkkailua sivuttiin.

Seuraava avoin yleisötilaisuus järjestetään syksyllä ennen hoito- ja käyttösuunnittelun etenemistä lausuntovaiheeseen. Ajatuksia ja kommentteja otetaan mielellään vastaan koko prosessin ajan.

Vesi- ja patikointireiteillä katkenneita puita

(Päivitetty 10.5.2018) 
Runsaan tykkylumen vuoksi reiteillä on talven jäljiltä runsaasti katkenneita puita. Erityisesti melojia kehoitetaan varovaisuuteen ja kärsivällisyyteen reiteillä olevien esteiden ja uppopuiden vuoksi. Lahopuujatkumo on luonnonmetsän olennaisimpia monimuotoisuutta tukevia piirteitä, mutta katkenneet puut voivat ajoittain olla retkeilijän tiellä. Reittien huoltaminen on kesän kenttätyölistalla, mutta kaikille reiteille ei ehditä ennen vilkkaan kesäkauden alkua.

Metsähallituksen Luontopalvelut on aloittanut Hossan kansallispuiston hoito- ja käyttösuunnitelman tekemisen

(Päivitetty 9.3.2018)
Hoito- ja käyttösuunnitelmat ohjaavat Metsähallituksen toimintaa alueen haltijana ja ne sisältävät yleisten tavoitteiden lisäksi toimenpide-ehdotuksia. Suunnittelun pohjana ovat Hossan kansallispuiston perustamislaki ja luonnonsuojelulaki, joiden nojalla alue on perustettu. Lait määrittelevät ne linjaukset ja säännökset, joiden raameissa suunnittelua tehdään. Suunnitelmalla ohjataan kansallispuiston kehittämistä ja sovitetaan yhteen alueen käyttömuotoja luonnonsuojelu huomioiden.
 
"Hoito- ja käyttösuunnitelma laaditaan yhteistyössä eri tahoja, kuten viranomaisia, sidosryhmiä, paikallisia asukkaita, yrittäjiä ja muita asiasta kiinnostuneita osallistamalla, " kertoo projektipäällikkö Anu Hjelt. Ensimmäinen kaikille avoin yleisötilaisuus järjestetään Hossan luontokeskuksessa 12.4.2018 klo 17 alkaen. "Toivotamme kaikki Hossan tulevaisuudesta ja kehittämisestä kiinnostuneet tervetulleiksi keskustelemaan!"

Perangan polulle viety merkkikeppejä

(Päivitetty 12.10.2017)
Perangasta Hossaan johtavan polun alkuosa Peranka-Hevonperse on ollut huonosti havaittavaissa. Kapean ja heikosti erottuvan polun ympäristössä on tehty hakkuita, jossa on kaadettu myös polkumerkintäpuita. Polun varteen on nyt laitettu keppejä, joissa on vihreää Metsähallituksen kuitunauhaa. Toivottavasti kulkijat löytävät polun nyt helpommin!

Julma-Ölkyntien peruskorjaus on aloitettu

(Päivitetty 14.8.2017)
Julma-Ölkyntien peruskorjaus välillä Teeriranta-Julma-Ölkky on aloitettu. Tie on liikennöitävissä korjaustyön aikanakin. Tierumpujen vaihdon aikana voi autoilija joutua odottelemaan, kuitenkin enintään puolisen tuntia.

Julma-Ölkyntien peruskorjauksen odotetaan olevan valmis syyskuun lopussa. 

Hossan pyöräilyreittien GPX-tiedostot ladattavissa 

Hossan pyöräilyreiteistä on tuotettu ladattavat GPX-tiedostot, jotka voit tallentaa itsellesi Hossan pyöräilyreitit -sivulta. Tiedostot ovat jokaisen reitin esittelyn perässä ja vaihtoehtoisten reittien tiedostot sivun lopussa. 

Tiedoksi Hossassa koirien kanssa retkeileville

(Päivitetty 25.7.2017)
Hossan tuoreessa kansallispuistossa liikkuu yhä runsaammin retkeilijöitä koiraystäviensä kanssa. Koirat ovat tervetulleita puistoon, kunhan ne pidetään hihnan päässä! Koirien kanssa retkeileviltä saamamme palautteen johdosta haluamme informoida seuraavaa:

Joissain uuden kansallispuiston uusissa rakenteissa on käytetty materiaalina terästä ja kiveä. Näitä ovat mm. Värikallion katselulava ja Julma-Ölkyn uuden Ölökyn ylitys -reitin kivi- ja teräsportaat. Nämä pintamateriaalit voivat olla joillekin koirille vaikeita ylittää. Otathan tämän huomioon, kun suunnittelet retkeä koiran kanssa Hossaan! 

Kansallispuistossa työt jatkuvat

(Päivitetty 21.6.2017)
Hossan kansallispuisto avattiin 17.6. lämminhenkisessä avajaisjuhlassa. Kansallispuiston luonto on valmis, mutta työt puistossa jatkuvat.

Hossan polkureitistöstä on tehty entistä lyhyempiä päiväreittejä. Reitit on myös nimetty uudelleen. Uusien päiväreittien viitoitus- ja merkintätyöt ovat vielä kesken. Polkujen värimerkinnät voivat vaihtua kesken reitin ja paikoin poiketa repäisykartalla olevista väreistä. Myös osa lähtöpaikan opasteista on uusimatta.

Maastopyöräilyreiteistä Jatkon valkea, Harjujen huikonen ja Kokalmuksen kierros ovat jo merkitty maastoon. Sinisen saavutuksen merkitseminen välillä Pistonlehdontie-Kokalmus-Aittojoki-Joukovirta-Lipposensalmi-Huosivirta on työn alla. Tavoitteena on, että pyöräilyreitti on merkitty maastoon kesäkuun loppuun mennessä.

Kalastusopasteista osa on uusittu. Maastossa kulkee myös pari miestä merkitsemässä uuden kansallispuiston rajaa.

Paljon on jo tehty, mutta paljon on vielä tekemistäkin!

Hossan vuokratuville esittelysivut ja varausohjeet 

(Päivitetty 3.2.2017) 
Katso Hossan kansallispuiston vuokratuvat Kainuun tupasivulta.

Hossan kansallispuistosta esitys hallitukselle 

(Päivitetty 15.12.2016) 
Hallitus on antanut tänään eduskunnalle lakiesityksen, jolla Suomussalmen Hossaan perustetaan Suomen 40. kansallispuisto. Uuden kansallispuiston perustaminen on osa Suomen satavuotisen itsenäisyyden juhlavuotta. Lue lisää Hossan kansallispuisto -esityksestä.

Hossa time lapse

Hossa time lapse
www.youtube.com

Hossan sää

  Hossan kansallispuisto

  @Luontoonfi #hossa #hossankansallispuisto