Hossan kävijät tyytyväisiä kansallispuistoon

(päivitetty 1.4.2019)
Hossan kansallispuiston palvelut arvioitiin pääosin kiitettäviksi ja kävijöiden hyvinvointi lisääntyi puistossa vierailun ansiosta. Lue lisää kävijöiden mielipiteitä juuri ilmestyneestä kävijätutkimuksesta (julkaisut.metsa.fi)

Julma-Ölkyntie avattu, uusi talvireitti tulossa  

(päivitetty 8.2.2019)
Julma-Ölkyntie on avattu ja sitä pidetään avoimena ainakin maaliskuun puoliväliin saakka. Tiellä liikennöi tukkirekkoja ja myöhemmin myös sora-autoja, joten kapealla tiellä kannattaa ajella varovaisesti. Lumituiskulla tie myös tukkeutuu herkästi. Itse Julma-Ölkyllä ei ole talvireittiä, mutta kanjonin jäällä on moottorikelkan jälkiä, joita pitkin voi kävellä, hiihtää, ajaa fatbikella tai lumikenkäillä. Kesäreitille ei kannata turvallisuussyistä lähteä kiipeilemään.

Helmikuun loppupuolella tehdään uusi talvireitti Julma-Ölkylle. Reitti erkanee Lihapyörteeltä Värikalliolle johtavalta Erämaareitiltä. Reittiä myöten voi hiihtää, lumikenkäillä, ajaa fatbikella ja lumikenkäillä.

Talvireitit avattu, uusi monitoimiura

(päivitetty 16.1.2019)
Lumentulo välillä harmittaa, etenkin kolatessa, mutta talviurien tekijät ovat ottaneet viime päivien lumisateet ilolla vastaan. Hossan retkihiihtoladut ovat nyt avattu ja hiihdettävissä. Jatkonvaaran kiertävä hiihtolatu on muutettu monitoimiuraksi, reitin kiertosuunta myötäpäivään. Myös Hossan poropuistoon johtaa monitoimiura. Monitoimiurilla voi hiihtää, kävellä, lumikenkäillä tai ajaa läskipyörällä. Erämaareitti Värikalliolle on myös käytettävissä, mutta nyt luminen - reitti avataan seuraavan kerran perjantaina 18.1.2019. Päivitetty talvireittikartta löytyy täältä (julkaisut.metsa.fi).

Julma-Ölkylle pääsystä kysellään silloin tällöin. Tällä hetkellä Julma-Ölkyntie on alkua lukuunottamatta auraamatta. Maaliskuussa tie on kuitenkin auki, kun Ölkylle viedään kestävöintisoraa. Silloin on jo enemmän näköpäivääkin käydä ihailemassa kanjonia ja sen upeita jääputouksia. Talvella tulee liikkua kanjonin pohjalla jäätä myöten eikä lähteä kipuilemaan kallioille.

Hossan hoito- ja käyttösuunnitelma lausuntokierroksella   

(Päivitetty 8.1.2019)
Hossan kansallispuiston hoito- ja käyttösuunnitelma on lausuntovaiheessa. Suunnitelma on pitkän aikavälin (10-15 vuotta) strateginen suunnitelma ja sen on laatinut Pohjanmaan-Kainuun luontopalvelujen projektiryhmä.

Hoito- ja käyttösuunnitelmaluonnos lähtee nyt lausuntokierrokselle, jolloin kaikilla asiasta kiinnostuneilla on mahdollisuus kommentoida suunnitelman sisältöä. Luonnos, yhteenveto sekä karttaliitteet ovat nähtävillä sähköisessä muodossa Metsähallituksen internet -sivuilla osoitteessa: http://www.metsa.fi/hossasuunnittelu

Kommentteja pyydetään 8.2.2019 mennessä ja ne pyydetään lähettämään sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo(at)metsa.fi tai kirjeitse osoitteeseen Metsähallitus/Kirjaamo, PL 94, 01301 Vantaa.

Monitoimiura Lihapyörteeltä Värikalliolle avattu (pohjoisenpuoleinen reitti)   

(päivitetty 3.1.2019)
Monitoimiuran pohjoisenpuoleinen reitti Lihapyörteen pysäköintialueelta Värikallion keittokatokselle on avattu. Keittokatokselta johtavaa kesäreittiä myöten pääsee itse kalliomaalauksille, sinne on tallautunut hyvä jälki kulkea. Monitoimireitti voi kävellessä paikoin upottaa, mutta tallautunutta lunta on itse reitin kohdalla 10 cm. Reitin ulkopuolella on lunta 20-30 cm. Etelänpuoleinen monitoimiura ajetaan myöhemmin, kunhan lumitilanne paranee.

Hiihtolatuja avattu  

(päivitetty 31.12.2018)
Viime päivinä on saatu lisää lunta ja hiihtolatuja on jo voitu avata. Tällä hetkellä hiihtäjiä odottavat Hossan kylällä olevat Hossanniemen latu (Camping Hossan Lumon luona oleva lenkki) ja Hossan kylän valaistu latu. Lisäksi voi suksilla suihkia Seipiniemen latua ja luontokeskuksen läheisyydessä olevaa Nallen latua. Monitoimiuria ei ole vielä avattu. Talvireittikartta on täällä https://julkaisut.metsa.fi/julkaisut/show/2188.   

Reittejä avataan lisää, kunhan lunta ja jäätä on tarpeeksi.

Hossan luontokeskus talvitauolla

(Päivitetty 1.11.2018)
Hossan luontokeskus on talvitauolla marraskuun alusta helmikuun loppuun saakka. Ovet avataan tilauksesta myös talven aikana. Itse kansallispuisto on avoinna joka päivä ja Hossan muut yrittäjät palvelevat omien aukioloaikojensa mukaisesti, lisätietoja hossa.fi.

Kalastuslupia saa luontokeskuksen pihalla olevasta kolikoilla toimivasta lupa-automaatista. Vuokramökkejä voi varata seuraavilta sivuilta:

  • Erämökit Huosiusjärvi, Iikoski ja Hossan hoikka www.lomarengas.fi. Osa eräkämpistä on vain kesäkäytössä.
  • Erämökit Hossanki, Hirvastupa, Peurapirtti, Lounatkoski, PIkku-Hossa ja Hossaari www.eräluvat.fi. Osa erämökeistä on vain kesäkäytössä.
  • Sähköistetyt mökit Hunajatassu, Karhu, Mesikämmen, Metsänkuningas, paritalohuoneistot Aitto, Hoilua, Kokalmus, Kukkuri, Lounaja ja Öllöri sekä suuremmat sähkömökit Tolosenvirta ja Jatkonsalmi www.hossa-kylmaluoma.fi.  

Kiitos asiakkaille kuluneesta kaudesta, kiitos kun kävitte ja käökäähän uuvestaanni. Näkemisiin!

Tiedoksi Hossassa koirien kanssa retkeileville

(Päivitetty 25.7.2017)
Hossan tuoreessa kansallispuistossa liikkuu yhä runsaammin retkeilijöitä koiraystäviensä kanssa. Koirat ovat tervetulleita puistoon, kunhan ne pidetään hihnan päässä! Koirien kanssa retkeileviltä saamamme palautteen johdosta haluamme informoida seuraavaa:

Joissain uuden kansallispuiston uusissa rakenteissa on käytetty materiaalina terästä ja kiveä. Näitä ovat mm. Värikallion katselulava ja Julma-Ölkyn uuden Ölökyn ylitys -reitin kivi- ja teräsportaat. Nämä pintamateriaalit voivat olla joillekin koirille vaikeita ylittää. Otathan tämän huomioon, kun suunnittelet retkeä koiran kanssa Hossaan!
 

Hossan kansallispuiston perustaminen 2016-2017

Kansallispuistossa työt jatkuvat

(Päivitetty 21.6.2017)
Hossan kansallispuisto avattiin 17.6. lämminhenkisessä avajaisjuhlassa. Kansallispuiston luonto on valmis, mutta työt puistossa jatkuvat.

Hossan polkureitistöstä on tehty entistä lyhyempiä päiväreittejä. Reitit on myös nimetty uudelleen. Uusien päiväreittien viitoitus- ja merkintätyöt ovat vielä kesken. Polkujen värimerkinnät voivat vaihtua kesken reitin ja paikoin poiketa repäisykartalla olevista väreistä. Myös osa lähtöpaikan opasteista on uusimatta.

Maastopyöräilyreiteistä Jatkon valkea, Harjujen huikonen ja Kokalmuksen kierros ovat jo merkitty maastoon. Sinisen saavutuksen merkitseminen välillä Pistonlehdontie-Kokalmus-Aittojoki-Joukovirta-Lipposensalmi-Huosivirta on työn alla. Tavoitteena on, että pyöräilyreitti on merkitty maastoon kesäkuun loppuun mennessä.

Kalastusopasteista osa on uusittu. Maastossa kulkee myös pari miestä merkitsemässä uuden kansallispuiston rajaa.

Paljon on jo tehty, mutta paljon on vielä tekemistäkin!

Hossan kansallispuistosta esitys hallitukselle 

(Päivitetty 15.12.2016) 
Hallitus on antanut tänään eduskunnalle lakiesityksen, jolla Suomussalmen Hossaan perustetaan Suomen 40. kansallispuisto. Uuden kansallispuiston perustaminen on osa Suomen satavuotisen itsenäisyyden juhlavuotta. Lue lisää Hossan kansallispuisto -esityksestä.

Hossan talvireitit

Pdf-tiedosto 3,9 Mt (julkaisut.metsa.fi)

Tapahtumat.luontoon.fi
Kuva: Metsähallitus/Petri Ryöppy.

Löydä luontoaiheisia tapahtumia läheltäsi ja kaukaa: Tapahtumat.luontoon.fi.

Hossa time lapse

Hossa time lapse
www.youtube.com

Hossan sää

  Hossan kansallispuisto

  @Luontoonfi #hossa #hossankansallispuisto