Hossassa ensilumi

(Päivitetty 21.10.2021)
Hossaan on satanut ensilumi. Sää on viileä ja polut voivat olla lumipeitteen alla osittain jäisiä ja liukkaita. Olkaa erityisen varovaisia liikkuessanne Julma-Ölkyn reiteillä Ölökyn ähkäsy ja Ölökyn ylitys: Pysykää reitillä ja välttäkää kallion reunoille menemistä.

Pitkä-Hoiluan laituri on korjattu

(Päivitetty 14.9.2021)
Pitkä-Hoiluan laituri on korjattu ja käytettävissä.

Ölökynärjän näköalatasanteen kunnostustyö valmis

(Päivitetty 29.6.2021)
Ölökyn ähkäsyn varrella oleva Ölökynärjän näköalatasanne on kunnostettu ja käytettävissä.

Reiteillä voi olla myrskyn jäljiltä kaatuneita puita - ilmoita meille

(Päivitetty 23.6.2021)
Kahden päivän ukkosmyrskyt ovat tehneet tuhojaan laajalla alueella Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueella. Hossassa ei tullut massiivisia tuhoja. Jos kohtaat Hossan kansallispuistossa reitille kaatuneita puita tai muita tuhoja maastossa, niin ilmoita siitä Tapani Seppäselle sähköpostitse: tapani.seppanen(at)metsa.fi mahdollisimman tarkalla paikkatiedolla. Myös kuvia toivotaan.

Voit myös laittaa meille viestiä Facebookissa Hossan kansallispuiston sivujen kautta (messenger).

Muutoksia kalastuskäytäntöihin

(Päivitetty 16.12.2020)   
Vuodenvaihteessa Hossan kalastuskäytäntöihin tulee muutoksia. 1.1. alkaen Pitkä-Hoilua - Kokalmuksessa, Kirkasvetisellä, Ala-Valkeaisella ja Keski-Valkeaisella kalastamiseen ei tarvitse enää ostaa kalastuslupaa Hossa 5502. Näillä em. vesillä saa pilkkiä ja onkia vapaasti. Viehekalastamiseen tarvitaan kalastonhoitomaksu, josta on vapautettu alle 18-vuotiaat ja yli 65-vuotiaat kalastajat.
Lue lisää uutisesta (luontoon.fi).

Hossan kansallispuiston järjestyssääntö

(Päivitetty 3.6.2020)
Metsähallitus on luonnonsuojelulain 20 §:n nojalla antanut päätöksen (MH 238/2019) Hossan kansallispuiston järjestyssäännöstä (pdf 409 kt, julkaisut.metsa.fi).

Hossan kalastuslupa-automaatti poistettu

Hossan luontokeskuksen pihalla ollut kalastuslupa-automaatti on jouduttu poistamaan käytöstä. Tilalle ei valitettavasti saada uutta automaattia.

Luontokeskuksen ollessa kiinni pyydämme kalastajia hankkimaan kalastusluvat esimerkiksi verkkokaupasta (eräluvat.fi).

Hossan kansallispuiston hoito- ja käyttösuunnitelma on vahvistettu

(Päivitetty 28.8.2019)
Metsähallitus on laatinut Suomussalmen ja Taivalkosken kuntien sekä Kuusamon kaupungin alueella sijaitsevalle Hossan kansallispuiston alueelle hoito- ja käyttösuunnitelman, joka on pitkän aikavälin (10-15 vuotta) strateginen suunnitelma. Ympäristöministeriö on vahvistanut suunnitelman heinäkuussa. Hoito- ja käyttösuunnitelman pohjana ovat Hossan kansallispuiston perustamislaki ja luonnonsuojelulaki. 

Lue koko uutinen Hossan kansallispuiston hoito- ja käyttösuunnitelma on saanut sinetin.

Tiedoksi Hossassa koirien kanssa retkeileville

(Päivitetty 25.7.2017)
Hossan tuoreessa kansallispuistossa liikkuu yhä runsaammin retkeilijöitä koiraystäviensä kanssa. Koirat ovat tervetulleita puistoon, kunhan ne pidetään hihnan päässä! Koirien kanssa retkeileviltä saamamme palautteen johdosta haluamme informoida seuraavaa:

Joissain uuden kansallispuiston uusissa rakenteissa on käytetty materiaalina terästä ja kiveä. Näitä ovat mm. Värikallion katselulava ja Julma-Ölkyn uuden Ölökyn ylitys -reitin kivi- ja teräsportaat. Nämä pintamateriaalit voivat olla joillekin koirille vaikeita ylittää. Otathan tämän huomioon, kun suunnittelet retkeä koiran kanssa Hossaan!

Hossan kansallispuiston perustaminen 2016-2017

Kansallispuistossa työt jatkuvat

(Päivitetty 21.6.2017)
Hossan kansallispuisto avattiin 17.6. lämminhenkisessä avajaisjuhlassa. Kansallispuiston luonto on valmis, mutta työt puistossa jatkuvat.

Hossan polkureitistöstä on tehty entistä lyhyempiä päiväreittejä. Reitit on myös nimetty uudelleen. Uusien päiväreittien viitoitus- ja merkintätyöt ovat vielä kesken. Polkujen värimerkinnät voivat vaihtua kesken reitin ja paikoin poiketa repäisykartalla olevista väreistä. Myös osa lähtöpaikan opasteista on uusimatta.

Maastopyöräilyreiteistä Jatkon valkea, Harjujen huikonen ja Kokalmuksen kierros ovat jo merkitty maastoon. Sinisen saavutuksen merkitseminen välillä Pistonlehdontie-Kokalmus-Aittojoki-Joukovirta-Lipposensalmi-Huosivirta on työn alla. Tavoitteena on, että pyöräilyreitti on merkitty maastoon kesäkuun loppuun mennessä.

Kalastusopasteista osa on uusittu. Maastossa kulkee myös pari miestä merkitsemässä uuden kansallispuiston rajaa.

Paljon on jo tehty, mutta paljon on vielä tekemistäkin!

Hossan kansallispuistosta esitys hallitukselle 

(Päivitetty 15.12.2016) 
Hallitus on antanut tänään eduskunnalle lakiesityksen, jolla Suomussalmen Hossaan perustetaan Suomen 40. kansallispuisto. Uuden kansallispuiston perustaminen on osa Suomen satavuotisen itsenäisyyden juhlavuotta. 

Uutisia Hossasta

Luontoaiheisia tapahtumia läheltä ja kaukaa

Perhe nuotiolla. Avaa Tapahtumat.luontoon.fi.
(tapahtumat.luontoon.fi)

Ulkoruokinnassa

Podcasteja polun varrelta
Syksyiseen Hossaan
sinut ottaa kuuntelumatkalle mukaan suojelubiologi Ilkka Immonen. Podcasteja polun varrelta -sarjan toimittaja on Metsähallituksen Luontopalvelujen aluetiedottaja Sini Salmirinne.