Hossan lumi- ja jäätilanne

(Päivitetty 20.4.2022)
Vesistöjen jäätilanne on tavanomaista heikompi. Jäällä voi olla uveavantoja ja jään päällä voi olla vettä. Kevään lämpimät säät pehmittävät jäätä. Vesistöillä kannattaa liikkua erittäin varovaisesti ja harkiten.

Hiihtolatujen ja erämaareittien ylläpito on tälle kaudelle lopetettu ja niiden merkit ja viitat kerätty pois. 

Hossan Ohjeet ja säännöt -sivu on uudistettu

(Päivitetty 14.3.2022)
Ohjeet ja säännöt -sivu on uudistettu. Sivulla on esitelty retkeilyyn liittyvät toiminnot entistä selkeämmin. Teksti pohjautuu Hossan kansallispuiston järjestyssääntöön.

Hossaan tehtiin lähes 113 000 käyntiä viime vuonna

(Päivitetty 27.1.2022)
Viime vuoden käyntimäärät osoittavat, että retkeilyinnostus on tullut jäädäkseen myös Kainuun kansallispuistoihin. Hossan kansallispuiston käyntimäärä oli prosentin verran enemmän kuin vuonna 2020. Lue koko uutinen Kainuun kansallispuistot valmistautuvat juhlavuoteen tasaisen suosion siivittäminä.

AVI:n päätöksellä Hossassa luontokeskuksen ympäristössä ei saa metsästää

(Päivitetty 17.1.2022)
Aluehallintoviranomainen julkaisi perjantaina päätöksen uusista metsästysrajoituksista suosituilla retkeilykohteilla Koillismaalla ja Kainuussa. Metsästys kielletään retkeilijöiden suosimilla paikoilla viiden vuoden määräajaksi 14.1.2022–13.1.2027. Päätös koskee mm. Hossan aluetta.

AVI toteaa, että alueet ovat suosittuja virkistys- ja matkailukohteita, joten metsästyksen rajoittaminen on tarpeen alueella liikkuvien ihmisten turvallisuuden vuoksi.

Lue lisää uutisesta AVI rajoitti metsästystä suosituilla retkeilykohteilla Koillismaalla ja Kainuussa.

Hossan Talvireitit-sivu on julkaistu

(Päivitetty 21.12.2021)
Hossan talvireitit, niiden tiedot ja kartat on koottu nyt Hossan Talvireitit-sivulle.

Muutoksia kalastuskäytäntöihin

(Päivitetty 16.12.2020)   
Vuodenvaihteessa Hossan kalastuskäytäntöihin tulee muutoksia. 1.1. alkaen Pitkä-Hoilua - Kokalmuksessa, Kirkasvetisellä, Ala-Valkeaisella ja Keski-Valkeaisella kalastamiseen ei tarvitse enää ostaa kalastuslupaa Hossa 5502. Näillä em. vesillä saa pilkkiä ja onkia vapaasti. Viehekalastamiseen tarvitaan kalastonhoitomaksu, josta on vapautettu alle 18-vuotiaat ja yli 65-vuotiaat kalastajat.

Hossan kalastuslupa-automaatti poistettu

Hossan luontokeskuksen pihalla ollut kalastuslupa-automaatti on jouduttu poistamaan käytöstä. Tilalle ei valitettavasti saada uutta automaattia.

Luontokeskuksen ollessa kiinni pyydämme kalastajia hankkimaan kalastusluvat esimerkiksi verkkokaupasta (eräluvat.fi).

Tiedoksi Hossassa koirien kanssa retkeileville

(Päivitetty 25.7.2017)
Hossan tuoreessa kansallispuistossa liikkuu yhä runsaammin retkeilijöitä koiraystäviensä kanssa. Koirat ovat tervetulleita puistoon, kunhan ne pidetään hihnan päässä! Koirien kanssa retkeileviltä saamamme palautteen johdosta haluamme informoida seuraavaa:

Joissain uuden kansallispuiston uusissa rakenteissa on käytetty materiaalina terästä ja kiveä. Näitä ovat mm. Värikallion katselulava ja Julma-Ölkyn uuden Ölökyn ylitys -reitin kivi- ja teräsportaat. Nämä pintamateriaalit voivat olla joillekin koirille vaikeita ylittää. Otathan tämän huomioon, kun suunnittelet retkeä koiran kanssa Hossaan!

Uutisia Hossasta

Luontoaiheisia tapahtumia läheltä ja kaukaa

Perhe nuotiolla. Avaa Tapahtumat.luontoon.fi.
(tapahtumat.luontoon.fi)

Ulkoruokinnassa

Podcasteja polun varrelta
Syksyiseen Hossaan
sinut ottaa kuuntelumatkalle mukaan suojelubiologi Ilkka Immonen. Podcasteja polun varrelta -sarjan toimittaja on Metsähallituksen Luontopalvelujen aluetiedottaja Sini Salmirinne.

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.