Att se och göra vid Raseborgs slottsruin

Kontrollera varningarna

Då det råder varning för terrängbrand (ilmatieteenlaitos.fi) är det endast tillåtet att göra upp eld på inbyggda eldplatser försedda med rökkanal samt i ödemarksstugornas och i andra stugors eldstäder. Var extremt varsam vid hantering av öppen eld. Den som tänder en eld ansvarar också för säkerheten. Observera att det kan finnas lokala eldningsförbud vid dessa eldplatser.

Tak, Rökkanal och Fritt från marken.

Värt att se och göra

Raseborgs medeltida borg är en av de ståtligaste och mest betydande slottsruinerna i Finland. Här kan du tillbringa en sommardag på många olika sätt:

  • Raseborgs slottsruin (raaseporinlinna.fi) berättar om den fascinerande medeltiden då Finland var en del av det svenska riket. Livet på Raseborgs slott växlade mellan vardagen i ett förvaltningscentrum till glansfullt hovliv. Ströva omkring i riddarsalen och tornkamrarna, lev dig in i känslan av krig i skyttegången och beundra landskapet från utsiktsterrassen!
  • Slottsknektens stuga (raaseporinlinna.fi) betjänar som café-restaurang. Stugan i sig är också ett historiskt intressant besöksmål. Caféet öppnade redan 1893 under namnet Turisthyddan. Man kan komma in i Slottsknektens stuga via en ramp, men toaletten är inte tillgänglig.
  • Kärleksstigen (visitraseborg.com) (0,5 km) leder dig från slottsruinen genom grönskade betesmarker och värdefulla kulturlandskap till Forngårdens museum i Snappertuna. Stigen är relativt lättframkomlig, men på vissa ställen är den smal och på ett ställe vid stigen finns en brant sluttning. 

Etikett i friluftslivet

En tecknad bild av en familj som går på en sommarstig.

1. Respektera naturen.

2. Håll dig till markerade leder.

3. Slå läger endast på anvisade platser.

4. Gör upp eld endast där det är tillåtet.

5. Skräpa inte ner. 

Läs mer