Pyhä-Luoston kansallispuisto on hieno ja helposti saavutettava kohde luonnossa retkeilyyn ja reippailuun kaikenikäisille. Näkemisen ja kokemisen arvoinen on myös Pyhä-Luoston luontokeskus Naava.

Aikuinen ja lapsi puisella sillalla. He ovat pysähtyneet katsomaan lampea.

Aineistot

Tehtäviä lapsille ja koululaisille pdf-muodossa aihepiireittäin (julkaisut.metsa.fi)

Muistathan, että luonnonsuojelualueilla on rajoituksia kasvien keräämiseen ja eläinten tutkimiseen. Tutustu alueen sääntöihin ja ota tarvittaessa yhteyttä Luontokeskus Naavaan.

Opastukset

Retkivinkit

Retkelle kansallispuistoon on helppo lähteä Pyhä-Luoston luontokeskus Naavasta. Sen innoittava luontonäyttely kertoo alueen luonnon ja geologian erityispiirteistä, ja asiakaspalvelusta saa retkeilyyn vinkkejä ja opastusta.

  • Tunturiaavan luontopolku (n. 5,5 km) tekee kierroksen aapasuolle ja soveltuu hyvin pienelle luonto- tai linturetkelle. Polku on helppo kulkea, kosteikot on pitkostettu ja jyrkimmissä paikoissa on portaat. Reitin varrella on alueen luonnosta kertovia opastauluja sekä lintutorni. Tiaislaavulla on mahdollisuus tulistella ja nauttia eväitä.
  • Karhunjuomalammen reitti (n. 10 km) kiertää vaihtelevassa tunturi- ja metsämaastossa ja sopii hieman vanhemmille koululaisille. Hienon reippailuelämyksen tarjoava reitti kulkee läpi mahtavan Isokurun ja vierailee saamelaisten pyhillä paikoilla. Tauon voi pitää Isokurun kodalla ja Karhunjuomalammen päivätuvalla.

Kansallispuiston alueella on myös muita päiväretkille soveltuvia reittejä. Lue lisää.

Ruokailut

  • Luontokeskus Naavassa on Café Loimu, jossa voi nauttia lounasta päivittäin. Ryhmien kannattaa ilmoittaa tulostaan ja mahdollisista erityisruokavalioista hyvissä ajoin etukäteen. Sovittaessa järjestyvät myös vaikkapa retkieväät maastoon.
  • Kansallispuiston reittien varsilla on useita taukopaikkoja, joissa voi nauttia omia eväitä.
  • Retkeilyn ABC:ssä on vinkkejä ympäristöystävällisistä eväistä. Katso myös vinkkimme ja reseptimme kokkailusta maastossa.
  • Ruokailumahdollisuuksia niin maastossa kuin sisätiloissa tarjoavat myös kansallispuiston yhteistyöyrittäjät.

Tilat ja välineet

Luontokeskus Naavan kokoustilat sekä auditorio ovat varattavissa ryhmien käyttöön. Vuokratiloja ja -välineitä tarjoavat myös kansallispuiston yhteistyöyrittäjät.

Vinkit lasten kanssa retkeilyyn 

Retkeilyn ABC: lasten kanssa retkelle

Ihme ja kumma -videosarja

Ihme ja kumma on lapsille suunnattu videosarja luonnon monimuotoisuudesta. Tuotanto: Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi.

Piirretty kuva, jossa on videon otsikko sekä kasveja ja eläimiä.