Pyhä-Luoston maastopyöräilyreitit

Pyöräilijä on pysähtynyt ja katselemaan maisemia maastopyöräreitillä. Taustalla tunturit ja pilvinen taivas.

Maastopyöräilyreittien lähtöpisteet

Luontokeskus Naava Pyhätunturissa, puiston eteläosassa

Luoston Portti Luostolla, puiston pohjoisosassa

Rykimäkeron pysäköintialue Pyhä-Luosto tien varressa, puiston keskiosassa

Maastopyöräilyreitit

Pyhä-Luoston kansallispuistossa on noin 40 reittikilometriä, jotka on suunniteltu erityisesti maastopyöräilyyn. Pyöräily on sulan maan aikana sallittu myös lähes sadalla kilometrillä merkittyjä reittejä. Pyöräily on kielletty Isokurun rajoitusvyöhykkeellä läpi vuoden ja sulan maan aikaan Isokurunkankaalla. Pyhä-Luoston maastopyöräilyreiteistä on tehty A3-kokoinen maastopyöräilykartta, jonka voit ladata täältä (julkaisut.metsa.fi, pdf 2,6 Mt) tai hakea Pyhä-Luoston luontokeskus Naavasta.

Reitit ovat myös kävelyreittejä, otathan huomioon kanssakulkijat ilmoittamalla lähestymisestäsi ja hidastat vauhtia kohtaamisissa. Pyöräilijä nopeampana on väistämisvelvollinen. Tutustu maastopyöräilijän ohjeisiin ja etikettiin.

Ukko-Luoston ympäri maastopyörällä, 18 km, ympyräreitti

 ""

Kesäreitti, kulkuaika 2 h

Helppo reitti, mutta sateella muutamassa kohtaa näkyvät kivet voivat olla liukkaita. Soralla päällystetyt polut voivat olla vauhdikkaita ja yllättävän liukkaita. 

Ukko-Luoston ympärysreitti johdattaa maastopyöräilijän läpi 400-vuotiaan metsän, pitkin jylhän tunturin kupeita, tarjoillen päälle vielä rentouttavan kahvilahetken.

Maastopyörä nojaa mäntyyn. Taustalla metsää ja tunturi.

Lähtöpiste
Osoite: Luoston portti (retkikartta.fi), Luostontie, 99555 Luosto
Koordinaatit: WGS84 lat: 67° 09.2725' lon: 26° 54.6508' 
ETRS-TM35FIN P: 7448610m I: 496137m.

Matkaan voi lähteä myös Luostonloman (Torvisen maja) pysäköintipaikalta (retkikartta.fi). Koordinaatit WGS84 lat: 67° 10.3173' lon: 26° 50.8411' ETRS-TM35FIN P: 7450557m I: 493391m. 

Retkeilyrakenteet
TikkalaavuUkko-Laavu ja Ukko-KotaLampivaaran laavu (Lampivaarassa esteetön käymälä) sekä Torvisen ja Lampivaaran (retkikartta.fi) latukahvilat; taukopaikoilla käymälä sekä liiteri. Ota mukaan oma wc-paperi.

Nähtävää 
Lampivaaran ametistikaivos, Ukko-Luoston vanhat metsät.

Reittiselostus
Reittimerkintä: puiset tolpat, joissa on sinivalkoiset kävelijä-/hiihtäjäsymbolit, risteyksissä ruskeat metalliviitat tai puiset viitat.
Suositeltu kulkusuunta: molempiin suuntiin kuljettavissa, mutta useimmin kiertosuunta on vastapäivään.

Retkeilijä hakkaa halkoja metsässä laavun edustalla.

Reitti kulkee alkuosan loivaa ylämäkeä, ohi Tikkalaavun kavuten Ukko-Luoston ja Keski-Luoston väliseen solaan. Lyhyt alamäki johdattaa Luostonloman pysäköintipaikan ohi kohti Torvisen Majaa. Reitti jatkuu Ukko-Luoston länsipuolta mukavasti kumpuillen vanhojen honkien lomassa. Lähestyttäessä puolivälin taukopaikkaa, Ukko-Laavua, alkaa Ukko-Luoston jylhä ja puuton tunturiseinämä pilkottaa metsän läpi. Ukko-Laavulta on hieno maisema tunturiin. Laavulta matka jatkuu vain pienin mäkiosuuksin, kunnes nousu jyrkkenee ennen Lampivaaraa. Tällä osuudella latupohja on osin polkumainen ura ja nousu on jyrkkä. Lampivaarassa on laavu ja kahvila, sekä mahdollisuus vierailla Ametistikaivoksessa. Loppureitti takaisin Luostolle on mukavan vauhdikasta alamäkeä.

Kesällä reitti toimii myös kävelyreittinä ja talvella latureittinä.

Voit lukea lisää reitistä myös Outdoor Active -sivustolta

Huomioitavaa
Ei vesipisteitä reitin varrella. Reitti on suosittu, etenkin Lampivaara-Luosto välillä, jossa reitillä kulkee retkeilijöitä myös jalkaisin - pyöräilijällä on velvollisuus hidastaa vauhtia kohdatessaan reitillä muita.

 

Rykimäkurun reitti maastopyörällä, 12 km, ympyräreitti

""

Kesäreitti, kulkuaika 2 h
Keskivaativa reitti korkeuserojen ja kivikkoisuuden takia. Soralla päällystetyt polut voivat olla vauhdikkaita ja yllättävän liukkaita. 

Rykimäkeron reitti vie maastopyöräilijän monipuoliselle päiväretkelle tunturimaisemiin. Reitin korkeuserot tuovat mukavasti hien pintaan, mutta ne myös kuljettavat alamäkiin läpi ikimetsien.

Kaksi pyöräilijää aurinkoisessa metsässä.

Lähtöpiste 
Osoite: Rykimäkeron pysäköintialue (retkikartta.fi) Pyhä-Luosto-maantien varrella (noin 19 km Pyhältä Luoston suuntaan, Luostolta n. 5,5 km).  
Koordinaatit: WGS84 lat: 67° 07.1405' lon: 26° 58.8467' 
ETRS-TM35FIN P: 7444644m I: 499169m

Retkeilyrakenteet
Rykimäkeron kota (retkikartta.fi) ja tulentekopaikka, Rykimäkurun laavu (retkikartta.fi)Pyhälammen päivätupa ja laavu sekä Lampivaaran laavu (retkikartta.fi), kaikilla taukopaikoilla on kuivakäymälä ja liiteri. Lampivaarassa ja Rykimäkerolla esteetön käymälä. Ota mukaan oma wc-paperi. Lampivaarassa on latukahvila, joka toimii myös kesäaikaan ametistikaivoksen (ametistikaivos.fi) ollessa auki. Rykimäkeron talousvesikaivosta saa juomavettä ympäri vuoden.

Nähtävää
Rykimäkeron niliaitta ja hirsiaittaLampivaaran ametistikaivosRykimäkuru.

Kaksi pyöräilijää pyöräilee sorapolulla luonnossa.

Reittiselostus
Reittimerkintä: oranssinpunaiset neliöt puissa, risteyksissä on ruskeat metalliviitat tai puiset viitat.
Suositeltu kulkusuunta: molempiin suuntiin kuljettavissa

Reitin voi kulkea kumpaan suuntaan tahansa, reittikuvailu on vastapäivään. Reitti johtaa ensin kohti Rykimäkeron kotaa, mutta kääntyy ennen sitä oikealle kohti Lampivaraa. Tällä reittiosuudella on pitkospuita (kolme lankkua vierekkäin), jotka voivat olla märällä säällä tai pakkasella liukkaita. Pitkosten jälkeen on vajaan kilometrin pituinen jyrkkä ja sorastettu ylämäki. Lampivaarassa on kahvio. Reitti jatkuu Lampivaarasta alamäkivoittoisesti etelään, ajoittain varsin kivikkoiseksi kulunutta polkua Pyhälammen päivätuvalle ja laavulle. Pyhälammelta noustaan Latvavaaran rinteille ja lasketaan taas alas Pyhäjoen varteen. Sorastettu polku nousee muutaman mutkan jälkeen Rykimäkurun laavulle, joka sijaitsee komean Rykimäkurun reunalla. Loppumatka laavulta pysäköintialueelle kulkee kauniissa metsässä, sorastettuna, suhteellisen tasaisella pohjalla. Viimeinen taukopaikka on Rykimäkeron kota, jossa voi tutustua vanhaan niliaittaan ja hirsiaittaan.

Kesällä reitti toimii myös kävelyreittinä.

Voit lukea lisää reitistä myös Outdoor Active -sivustolta

Huomioitavaa
Pyhälammen päivätuvalta etelään päin lähdettäessä on 75 m teräspitkosta. Reitillä kulkee retkeilijöitä myös jalkaisin - pyöräilijällä on velvollisuus hidastaa vauhtia kohdatessaan reitillä muita.

Luosto-Pyhä maastopyöräilyreitti, 35 km

  ""

Kesäreitti, kulkuaika 4-6 h.
Suurelta osin helppo, paikoin keskivaativa reitti. Reitti kulkee monin paikoin leveää polkua tai ajouraa, mutta paikoin reitti on kapeampaa ja kivikkoisempaa polkua. Soralla päällystetyt polut voivat olla vauhdikkaita ja yllättävän liukkaita, aja varoen. Sateella kivikkoiset ja juurakkoiset osuudet ovat erittäin liukkaita.

Reitti seurailee Pyhän ja Luoston tunturikeskukset yhdistävää, jääkauden muotoilemaa tunturijonoa läpi ikimetsien, pysyen helposti seurattavilla poluilla. Puiden lomasta näkyy komeita tunturimaisemia. Taukopaikkoja on lukuisia, voit pyöräillä reitin lyhyissä etapeissa rauhallisesti ja tauoista nauttien.

 Ylhäältä päin kuvattuna kaksi pyöräilijää maastopyöräreitillä. Taustalla tunturit ja niiden välissä kuru.

Lähtöpiste
Osoite: Luoston portti (retkikartta.fi), Luostontie, 99555 Luosto
Koordinaatit: WGS84 lat: 67° 09.2725' lon: 26° 54.6508' 
ETRS-TM35FIN P: 7448610m I: 496137m
 
Matkaan voi lähteä myös Luontokeskus Naavasta, Luontotie 1 98530 Pyhätunturi.
Koordinaatit: WGS84 lat: 67° 01.1655' lon: 27° 15.1473' 
ETRS-TM35FIN P: 7433567m I: 510998m

Retkeilyrakenteet
Huttuloman autiotupaHuttujärven vuokratupa (Kuukkelin vuokratupa, pieni poikkeama reitiltä), vuokratuvilla myös sauna käytössä, Kapustan ja Pyhälammen päivätuvat, Porontahtoman ja Lampivaaran laavut, Lampivaaran kahvila (retkikartta.fi), Kiimaselän päivätupa ja laavu; kaikilla taukopaikoilla kuivakäymälä sekä liiteri. Ota mukaan oma wc-paperi. 
Huttujärven vuokratuvan talousvesikaivoista saa juomavettä ympäri vuoden, muualla puistossa on tarjolla luonnonvettä, joka on keitettävä.

Nainen ajaa maastopyörällä metsässä.

Nähtävää
Ukko-Luoston vanhat metsätLampivaaran ametistikaivos 

Reittiselostus
Reittimerkintä: Reittimerkintänä violetit neliöt puissa ja violetit teipit metallitolpissa. Maastopyöräreitin valkoiset viitat risteyksissä, muissa viitoissa ruskeapohjainen maastopyöräilysymboli. Mukana kannattaa olla kartta, risteäviä reittejä on paljon.
Suositeltu kulkusuunta: molempiin suuntiin kuljettavissa.

Reitti poljetaan yleensä Luostolta Pyhälle pidempien alamäkien ja parempien maisemien takia. Reitti alkaa Luostonportilta rinteiden lähettyviltä nousten kohti Lampivaaraa viettäen sieltä alamäkeen kohti Pyhälammen päivätupaa. Pyhälammelta reitti nousee pitkin Latvavaaran kylkeä ja jatkaa Porontahtoman laavun ja Kapustan päivätuvan kautta alamäkeen Huttujärvelle. Huttujärveltä seurataan ensin tiepohjaa ja sitten latupohjaa Kiimaselän päivätuvalle ja edelleen Pyhän keskustaan. Reitti on paikoin vaativampi ja kivinen kulkien perinteistä polkua pitkin, paikoin reitti on sorastuksen takia helppo. Kokeneemmat ja seikkailumieliset voivat tehdä reittivariaatioita esimerkiksi Rykimäkerolle ja –kurulle, tai Huttutunturiin. Katso Pyhä-Luoston maastopyöräilykartasta pyöräilyn rajoitukset ja suositukset.

Voit lukea lisää reitistä myös Outdoor Active -sivustolta

Huomioitavaa
Tarkista vesipisteiden sijainti ennen retkeä ja varaa tarpeeksi aikaa. Reitillä on kivisiä osuuksia. Pyhä-Luostolla suuri osa kivikosta on hyvin terävää kvartsiittia, joka rikkoo renkaan helposti.

 

Retkikohteen reittiesite, maastopyöräily 


Pdf 2,6 Mt (julkaisut.metsa.fi)

Talvireittiesite, lumikenkäily ja talvipyöräily


Pdf 2,8 Mt (julkaisut.metsa.fi)

 

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Pyhä-Luoston kartan Retkikartta.fi:ssä.

Asiakaspalvelu

Pyhä-Luoston luontokeskus Naava
Puh. 0206 39 7302
pyhaluosto(at)metsa.fi