Pyhä-Luoston palvelut
Asiakaspalvelu ja opastus
- Luontokeskus Naava
- Ilmainen elämyksellinen näyttely kertoo Pyhä-Luoston alueen geologian, luonnon ja kulttuurin erityispiirteistä aisteja herättäen.
- Multivisio Kuruista keroille pyydettäessä. Ryhmille varaukset suositeltavia.
- Tietoa ja opastusta Pyhä-Luoston kansallispuistosta sekä hiihto- ja vaellusreiteistä Pyhä-Luoston kansallispuiston alueella.
- 160-paikkainen auditorio Naavasali, 12-paikkainen kokoushuone Luppo, sekä 20-paikkainen Kuukkeli kokouskäyttöön
- Café Loimusta (cafeloimu.fi) lounas seisovasta pöydästä joka päivä
- Palvelut ryhmille: maksullisia näyttelyopastuksia niin aikuisryhmille kuin koululaisryhmille.
- Naava Shop, josta löytyy monenlaista pientä ja hyödyllistä kulkijan reppuun.
- Luontoa lukemaan, elämysten kautta oppimaan Pyhä-Luostolla - lisätietoa koululaisille ja päiväkotilaisille suunnatuista palveluista.
Yhteistyötahojen tarjoamia palveluja kansallispuistossa
- Kansallispuistossa palveluja tarjoavat yhteistyötahot
- Näillä tahoilla on yhteistyösopimus Metsähallituksen kanssa ja ne toteuttavat kestävän luontomatkailun periaatteita toimiessaan kansallispuistossa.
Ruokailu ja ruoanlaitto sekä eväiden hankinta
- Retkieväitä voit hankkia Pyhätunturin (pyha.fi) ja Luoston (luosto.fi) alueen läheisyydessä sijaitsevista kaupoista, huoltoasemilta ja matkailuyrityksistä.
Tulentekopaikat, keittokatokset, kodat ja tuvat
- Ahvenlampi: keittokatos
- Huttujärvi: vuokratupa ja keittokatos
- Huttuloma: autiotupa, grillikota ja tulentekopaikka
- Isokuru: kota ja puolikota
- Kapusta: päivätupa ja tulentekopaikka
- Karhunjuomalampi: päivätupa, puolikota ja laavu
- Kuukkeli: vuokratupa ja tulentekopaikka
- Lampivaara: tulentekopaikka
- Oravalampi: tulentekopaikka
- Porolaavu: tulentekopaikka
- Pyhälampi: päivätupa ja tulentekopaikka
- Pyhänlatva: tulentekopaikka
- Rykimäkero: kota ja tulentekopaikka. Rykimäkeron kota soveltuu suurienkin ryhmien taukopaikaksi.
- Rykimäkuru: tulentekopaikka
- Tiaislaavu: tulentekopaikka
- Tikkalaavu: tulentekopaikka
- Ukko-Laavu: kota ja tulentekopaikka
- Ukko-Luoston maisematupa (päivätupa), ei tulentekopaikkaa
- Yli-Luosto: autiotupa ja tulentekopaikka
- Yrjölä: vuokratupa ja tulentekopaikka
- Tulenteko metsäpalovaroituksen tai ruohikkopalovaaran aikana on kielletty myös tulentekopaikoilla. Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi).
- Kielto ei koske Ahvenlammen ja Huttujärven keittokatoksia, Huttuloman, Isokurun, Rykimäkeron ja Ukko-Laavun kotia eikä Isokurun ja Karhunjuomalammen puolikotia. Huomaathan, että Karhunjuomalammen laavulla tulenteko on kuitenkin kielletty.
- Kielto ei myöskään koske Yli-Luoston ja Huttuloman autiotupien, eikä Huttujärven, Kuukkelin ja Yrjölän vuokratupien kamiinoja.
- Tulenteosta merkityllä tulentekopaikalla kerrotaan tarkemmin Retkeilyn ABC:n tulenteko-ohjeissa.
Juomavesi
- Luontokeskuksella voi täyttää juomapullon.
- Rykimäkerossa ja Huttujärvellä on talousvesikaivot, joiden veden laatua tarkkaillaan säännöllisesti.
- Pintavettä, kuten järvien, jokien ja purojen vesiä, kannattaa keittää muutaman minuutin ajan ennen juontia, sillä veden laatu vaihtelee alueittain ja lämpötilan mukaan.
- Lue Retkeilyn ABC:sta retkeilyn juomavesivinkit.
Jätehuolto
- Kansallispuiston alueella retkeillään roskattomasti. Kansallispuiston tupia ja laavupaikkoja huoltaa Metsähallituksen kenttähenkilökunta. Tupien ja laavujen siisteys ja jätehuolto perustuvat kuitenkin retkeilijöiden omatoimisuuteen.
- Maatuvat jätteet voi laittaa kuivakäymälään tai kompostoriin, ei kuitenkaan imutyhjennyskäymälöihin Isokurun ja Rykimäkeron kodilla, Karhunjuomalammen päivätuvalla, Ukko-Luoston maisematuvalla, Huttuloman autiotuvalla, Huttujärven vuokratuvalla sekä Lampivaaran laavulla.
- Pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voi käyttää sytykkeenä. Kaikki muu jäte kannetaan omassa repussa luonnosta pois. Reittien lähtöpaikoilla on ekopisteet, joissa voi lajitella erityyppiset jätteet kuten metalli-, lasi- ja sekajätteet. Lisätietoa kierrätyksestä ja jätehuollosta saat Pyhä-Luoston luontokeskus Naavasta ja roskattoman retkeilyn sivuilta.
WC:t
- Tuvilla ja tulentekopaikoilla on kuivakäymälät.
- Isokurun ja Rykimäkeron kodilla, Karhunjuomalammen päivätuvalla, Huttuloman autiotuvalla, Huttujärven vuokratuvalla, Lampivaaran laavulla sekä Ukko-Luoston maisematuvalla olevat käymälät ovat imutyhjennyskäymälöitä. Imutyhjennyskäymälään ei saa laittaa biohajoavaa jätettä.
- Muiden taukopaikkojen kuivakäymälöihin voi laittaa pieniä määäriä biohajoavaa jätettä.
- Pyhä-Luoston luontokeskus Naavassa on esteettömät WC:t sekä Isokurun kodalla ja Rykimäkerossa on esteettömät käymälät.
Yöpyminen
Telttailu ja laavut
- Tupien, laavujen ja kotien pihapiireissä voi telttailla. Myös alueen laavuilla ja kodissa saa yöpyä.
Autiotuvat
- Kansallispuistossa on Yli-Luoston ja Huttuloman autiotuvat.
- Noudatathan autiotupien etikettiä.
Vuokratuvat
- Huttujärvellä, Pyhälatva-aavalla (Yrjölä) sekä Pyhäjoen varrella (Kuukkeli) on vuokratuvat, joita voi varata käyttöönsä muutamaksi vuorokaudeksi.
Yöpyminen lähiseudulla
- Pyhä-Luoston kansallispuiston tuntumassa reittien varrella ovat myös seuraavat tuvat, jotka eivät ole Metsähallituksen: Haarainselkä (päivätupa), Salmiaapa (autiotupa) ja Kiimaselkä (päivätupa).
- Lähiympäristön matkailukeskuksissa on tarjolla runsaasti majoitus- ja matkailupalveluita. Tarkemmat tiedot majoituspalveluista löydät Pyhätunturin (pyha.fi) ja Luoston (luosto.fi) alueen verkkosivuilta sekä Lapin matkailuportaalista (laplandfinland.com).
Varusteiden vuokraus
- Pyhätunturin (pyha.fi) ja Luoston (luosto.fi) alueen matkailuyritykset vuokraavat retkeilyvälineitä.
Esteettömät palvelut
- Pyhä-Luoston luontokeskus Naavan kaikki palvelut ovat yhdessä tasossa ja rakennuksessa on esteettömät WC:t. Rakennukseen pääsee pyörätuolilla, eivätkä kynnykset estä liikkumista.
- Rykimäkeron taukopaikalle johtaa pysäköintialueelta hiekoitettu polku (n. 600 m), jota voi kulkea mm. pyörätuolilla ja lastenrattailla. Rykimäkerossa on esteetön käymälä.
Muut palvelut lähiseudulla
- Sekä Pyhän että Luoston matkailukeskuksissa on runsaasti majoitus- ja matkailupalveluita. Lisätietoja palveluista löytyy Pyhätunturin (pyha.fi) ja Luoston (luosto.fi) matkailukeskusten verkkosivujen lisäksi Pelkosenniemen (pelkosenniemi.fi), Sodankylän (sodankyla.fi) ja Kemijärven (visitkemijarvi.fi) kuntien verkkosivuilta.
- Monipuolista tietoa Lapista ja alueen matkailupalveluista löytyy Lapin matkailuportaalista (lappi.fi).
Nämä kartat auttavat sinua retken suunnittelussa, mutta eivät sovellu maastokäyttöön! Tarkista myös mahdolliset poikkeustilanteet reiteillä ajankohtaista-sivulta.
Pyhä-Luoston reittiesite, kesä
Pdf 1,7 Mt (julkaisut.metsa.fi)