Ajankohtaista Pyhä-Luostolla

5.10.2020
Suosittelemme kasvomaskia käytettäväksi luontokeskus Naavan sisätiloissa, sekä kansallispuiston taukopaikoilla aina, kun turvavälejä ei ole mahdollista noudattaa.
3.3.2021
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Isokurun uusittavan reitin materiaalikuljetukset alkavat Pyhä-Luoston kansallispuistossa 


Päivitetty 15.3.2021

Pyhä-Luoston kansallispuistossa uusitaan ensi kesänä ja syksynä suositun Isokurun reitin rakenteet. Puolentoista kilometrin mittaisen reitin rakennusmateriaalien kuljetus alkaa nyt.

Kivikkoisessa kurussa on puinen pitkospuureitti.

Suuren materiaalimäärän kuljettaminen on erittäin vaativa työ Suomen syvintä kurua pitkin. Materiaalit on mahdollista kuljettaa rakentamispaikalle vain lumipeitteen aikana. Esimerkiksi helikopterikuljetus kuruun ei ole mahdollista.

Kuljetusten turvallisuudesta huolehditaan mahdollisimman tarkasti muun muassa lumiturvallisuuden osalta. Muistutamme, että Isokurun rinteet ovat rajoitusosaa, joille ei saa mennä lainkaan mihinkään vuodenaikaan. Isokurun pohjakin suljetaan ulkopuolisten liikkumiselta kuljetusten ja reitin rakentamisen ajaksi turvaamaan sekä työntekijämme että retkeilijät.

Alueelle viedään ilmoituksia meneillään olevasta kuljetustyöstä. Annetaanhan materiaalien kuljettajille työrauha. Siten jokainen auttaa osaltaan tekemään kuljetustyöstä mahdollisimman turvallista.

Ensi vuonna entistä ehompi reitti kuljettavaksi

Isokurun reitti uusitaan ensi kesänä ja syksynä. Reitti saa metallisen rungon, joka kestää paremmin syvän kurun vaativat olosuhteet ja reitillä vuosittain kulkevat kymmenet tuhannet retkeilijät. Metallirunko päällystetään puisella kulkureitillä.

Reitin kunnostaminen on mahdollista eduskunnan myöntämillä tulevaisuusinvestointivaroilla.

Reittiä ei pystytä uusimaan ilman sen sulkemista rakentamisen ajaksi. Karhunjuomalampea, Noitatunturia ja Pyhänkasteenputousta pääsee kyllä töidenkin aikana ihailemaan, mutta hieman poikkeavaa reittiä pitkin. Pyhä-Luoston kansallispuistossa on runsaasti muita reittejä ja kohteita, joihin pääsee tutustumaan.

Viestimme työstä mahdollisimman paljon kansallispuiston verkkosivuilla ja Facebook-sivuilla. Aina ennen retkelle lähtöä kannattaa tarkistaa ajankohtainen tilanne osoitteesta luontoon.fi/pyha-luosto/ajankohtaista tai Pyhä-Luoston luontokeskus Naavasta 0206 39 7302 / pyhaluosto(at)metsa.fi.

Pahoittelemme retkeilijöille töistä aiheutuvaa häiriötä, mutta ensi vuonna reitillä on paljon parempi kulkea. Kiitos kun huomioit kunnostustyön aikana työntekijöidemme turvallisuuden retkeillessäsi kansallispuistossa!

 

Isokuruun meno kielletty

(Päivitetty 14.3.2021)

Isokurun reitin kunnostustyöt ovat käynnistyneet. Kurun pohjalle on tehty materiaalikuljetuksia varten vahva kulkuväylä. Väylä on vain materiaalikuljetuksia, ei muuta kulkemista varten! 
Isokuruun meno on kielletty. Kurussa on lumivyöryvaara, sillä kurun yläreunoille on muodostunut isoja lumilippoja. Isokurun rinteillä liikkuminen on kielletty ympäri vuoden. Kieltoa rikkomalla vaarantaa sekä oman että työntekijöiden turvallisuuden.

 

Älä mene talvella Isokuruun

(Päivitetty 21.2.2021)

Isokuruun ei kulje talvireittiä, eikä sinne ole lumivyöryvaaran vuoksi turvallista mennä. Isokurun alue on rajoitusvyöhykettä, jossa reittien ulkopuolella kulkeminen ei ole sallittua mihinkään aikaan vuodesta.

 

Isokuru suljettu ensi kesän ja syksyn

(päivitetty 20.1.2021)

Kivinen, syvä kuru, jonka reunalla on vihreälehtisiä koivuja. Kurun pohjalla on rikki vääntynyt pitkosreitti, jonka reunassa on köysikaide.

Pyhä-Luoston kansallispuiston rakenteiden kunnostukset jatkuvat tulevana kesänä. Nyt vuorossa on Isokurun reitti, joka suljetaan kunnostustöiden takia koko kesäksi ja syksyksi 2021. 200 metriä syvän kurun rinteiden lumet ja kevään tulvat eivät kohtele kurun pohjan reittiä lempeästi. Reittiä korjataan joka kevät, reitin puinen runko on jo huonossa kunnossa, ja nyt reitti uusitaankin kokonaan. Isokurun rinteet ovat luonnonsuojelullisista syistä rajoitusvyöhykettä. Rakentamispaikkaa ei saa, eikä voi ohittaa rinteitä pitkin myöskään turvallisuuden takia.

Karhunjuomalammelle, Noitatunturiin ja Pyhänkasteenputoukselle pääsee kyllä töidenkin aikana, mutta hieman poikkeavaa reittiä pitkin. Kurun eteläpään korjaustyö vaikuttaa myös Tunturiaavan luontopolun käyttöön. Myös Pyhänkasteenputouksen katselulava uusitaan heti alkukesällä, jolloin putoukselle ei hetkeen pääse.

Myös Luostolla kunnostetaan reittejä. Ukko-Luoston huipun tuntumassa tehdään rakennustöitä kesällä ja syksyllä 1,5 km matkalla. Tuolloin Ukko-Luoston huipun reitti ei ole kierrettävissä rengasreittinä. Alkukesällä kestävöidään reitti Rykimäkerolta Kuukkeliin, mutta reitti pysyy työmaan aikana auki.

Pahoittelemme töistä ensi kesänä ja syksynä aiheutuvaa häiriötä, mutta ensi vuonna reiteillä on paljon parempi kulkea. Remonteista voi lukea lisää tästä uutisesta.

 

Koronavirus ohjeistusta  

(Päivitetty 10.11.2020)

  • Tutustu Metsähallituksen Luontopalvelujen ajankohtaisiin koronavirusohjeisiin.
  • Luontokeskus Naava  on avoinna  ma-su klo 10-17. Café  Loimu palvelee myös päivittäin klo 10 - 17. Suosittelemme kasvomaskeja luontokeskuskessa vierailun ajan. Tulethan vain terveenä.  Naavan asiakasneuvojat tavoitat  myös puhelimitse 0206 39 7302 ja sähköpostilla.
  • Tuvat pidetään normaalisti auki. Vuokratupien varaukset joko eraluvat.fi verkkokaupasta tai Naavasta sähköpostitse tai puhelimitse. 

  • Tietoa Pyhä-Luoston kansallispuistosta ja muista retkeilykohteista löydät kattavasti luontoon.fi:stä ja retkikohdehaun kautta. Tutustu Pyhä-Luoston kesäreittin karttoihin.

Uutisia Pyhä-Luostolta

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Tulentekopaikoilla joukolla tulistelu lisää koronaviruksen tartuntavaaraa. Katso koronavirusohjeet retkeilijälle.

YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukartta, Pyhä-Luosto

Polkujuoksureittiä ei ole merkitty maastoon.

Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.

Polkujuoksukartat perustuvat YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa.