Ajankohtaista Pyhä-Luostolla

5.10.2020
Suosittelemme kasvomaskia käytettäväksi luontokeskus Naavan sisätiloissa, sekä kansallispuiston taukopaikoilla aina, kun turvavälejä ei ole mahdollista noudattaa.

Isokurun reitti on avattu

Päivitetty 10.9.2021

Isokurun läpi menevän reitin kunnostustyöt ovat valmistuneet etuajassa, ja reitti on jälleen kuljettavissa. Pieniä viimeistelytöitä tehdään vielä, mutta retkeilijät ovat nyt tervetulleita ihailemaan Isokurun ikiaikaisia maisemia uudistettuja reittirakenteita käyttäen!

 

Maastotöiden kuulumisia

Päivitetty 16.9.2021

Isokurun läpi kulkevan reitinosan uusimistyö on valmistunut. Kaikki reitit Pyhällä ovat siis kuljettavissa normaalisti.

Ukko-Luoston huipun reitillä olevat kunnostustyöt ovat päättyneet tältä kesältä, ja reitit Ukko-Luostolla ovat kuljettavissa normaalisti.

Reitin kestävöintityö välillä Huttujärvi-Porontahtoma on valmistunut.

 

Pyhä-Luostolla tehdään paljon maastotöitä kesän aikana

Päivitetty 27.5.2021

Isokuru suljetaan 2.6.2021 lähtien kesäksi, pohjalla kulkeva reitti uusitaan

Vaativa Isokurun reitin uusimistyö Suomen syvimmässä kurussa kestää kesän ja syksyn, ja reitti on rakentamisen aikana, siis koko kesän ja syksyn suljettu. Uusi reitti avataan ensi vuonna. 

Karttakuva Isokurun remonttialueesta.


Isokurun puolentoista kilometrin pituisen reitin uusiminen on vaativa työmaa, sillä reitin kaikki rakenteet uusitaan. Reitti saa metallisen rungon, jotta se kestäisi paremmin syvän kurun erittäin vaativat lumiolosuhteet ja reitillä vuosittain kulkevat kymmenet tuhannet retkeilijät. Metallirungon päälle rakennetaan puinen kansilankutus.


Uusiminen alkaa 2.6.2021, jolloin Isokuru suljetaan retkeilijöiltä. Isokurun reittiä ei pystytä rakentamaan ilman kurun sulkemista rakentamisen ajaksi. Isokurun pohja on kesän ja syksyn rakennustyömaata, jonne ei tuolloin pääse. Sulkeminen tehdään sekä työntekijöidemme että retkeilijöiden turvallisuuden vuoksi. Isokurun rinteet ovat rajoitusosaa, joille ei saa mennä lainkaan mihinkään vuodenaikaan. 

Myös Pyhänkasteenputouksen katselulava uusitaan kesän aluksi, jolloin se ei ole käytössä arviolta noin kolmeen viikkoon. Kun lava saadaan valmiiksi, pääsee putoukselle Karhunjuomalammen suunnasta Uhriharjun portaita pitkin. Lisäksi Isokurun eteläpäässä olevat Oravalammen suuntaan menevät portaat uusitaan alkukesällä, alla kartta mikä osuus reitistä on poikki.

Reitinosa suljettu alkukesällä Isokurun eteläsuulla portaiden uusimisen takia.

Karhunjuomalampea ja Noitatunturia pääsee kyllä töidenkin aikana ihailemaan, mutta hieman poikkeavaa reittiä pitkin. Isokurun läpi niille ei pääse. Pyhä-Luoston kansallispuistossa on runsaasti myös muita reittejä ja kohteita, joihin pääsee tutustumaan. Niihin voi tutustua ennakkoon kansallispuiston sivuilla Luontoon.fi -verkkopalvelussamme.

Reitin kunnostaminen on mahdollista eduskunnan myöntämillä tulevaisuusinvestointivaroilla.

Luostolla reitinosa kiinni rakennustöiden takia

Ukko-Luostolla tehtävien rakennustöiden takia on 1,7 km pituinen reitinosa suljettu koko kesä- ja syyskauden 2021. Rakennustyömaalle kulkee raskasta kalustoa ja kuljetuksia Luoston rinteiden huoltotietä pitkin. Työmaalle ei ole kiertoreittiä, suosittelemme käyttämään muita Luoston reittejä.

Karttakuvan Ukko-Luoston rakennustyömaasta.

Reittejä kestävöidään

Rykimäkurun reitillä kestävöidään reittiä välillä Rykimäkero-Kuukkeli alkukesän aikana. Myös Huttujärvi-Porontahtoma välillä sorastetaan reittiä latupohjalla eli maastopyöräreitillä loppukesästä. Huttutunturin kyljessä kulkevaa retkeilyreittiä ei sorasteta. Kestävöitävät reitit pysyvät töiden ajan auki, mutta työmaita ohittaessa on syytä varoa suuria työkoneita.

Karttakuva Porontahtoma-Huttujärvi -välisen reitin sorastuksesta.

Karttakuva Rykimäkurun reitin sorastuksesta.

Kesän työmaista saa ajankohtaista tietoa Luontokeskus Naavan asiakaspalvelusta 020 6397302 tai pyhaluosto(at)metsa.fi. Pahoittelemme retkeilijöille töistä aiheutuvaa häiriötä, mutta ensi vuonna reiteillä on paljon parempi kulkea. Kiitos kun huomioit kunnostustyön ja työntekijöidemme turvallisuuden retkeillessäsi kansallispuistossa!

 

Koronavirusohjeistusta  

Päivitetty 10.11.2020

Uutisia Pyhä-Luostolta

YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukartta, Pyhä-Luosto

Polkujuoksureittiä ei ole merkitty maastoon.

Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.

Polkujuoksukartat perustuvat YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa.