Ajankohtaista Pyhä-Luostolla

5.10.2020
Suosittelemme kasvomaskia käytettäväksi luontokeskus Naavan sisätiloissa, sekä kansallispuiston taukopaikoilla aina, kun turvavälejä ei ole mahdollista noudattaa.
1.10.2020
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Pyhä-Luoston kansallispuisto sukelsi talveen

Päivitetty 21.10.2020


Ensilumi satoi Pyhä-Luoston kansallispuistoon ja lunta tulikin kerralla sen verran paljon, että maisema muuttui täysin. Nyt puistoa koristaa ihana valkea lumipeite ja lunta on paikoittain jopa 40-50 cm. Syksyn ja talven välikausi on haasteellinen maastossa kulkijoille ja vaatii enemmän suunnittelua. Kesäreiteillä ei ole talvikunnossapitoa ja niitä voi olla vaikea hahmottaa lumisesta maastosta, ja talvireittejä ei ole vielä merkitty maastoon. Talvireitit merkitään viikolla 46, mikäli olosuhteet sallivat ja talvipyöräilyreittien huollon aloituksesta tiedotamme myöhemmin. Liikuthan reiteillä nyt varoen, sillä osa reiteistä on kivisiä ja juurakkoisia, eikä tätä huomaa lumipeitteen läpi. Huomioithan myös, että portaat, pitkospuut ja kivet ovat erittäin liukkaita tai voivat olla piilossa lumen alla. Suosituimmat kesäretkeilyreitit voivat soveltua kuljettavaksi pitkävartisilla vaelluskengillä tai talvikengillä, riippuen kulloisestakin lumitilanteesta. Paikoitellen parempi varustus voi olla leveämmät sukset tai lumikengät, lumi voi upottaa jo merkittävästi. Koska lumi satoi sulaan maahan, ovat kaikki kosteikot ja suoalueet lumen alla sulia, joten niiden läheisyydessä liikkuessa pitää olla erityisen tarkkana, eikä märimpiin kohtiin ole asiaa. 

Talvinen maisema, oikeassa reunassa vanhoja puita ja rinne viettää alas. Etualalla on paksulti uutta lunta, jossa näkyy muutama hiihtojälki ja vankempi jalankulkijoiden polku.

Latuja hiihtokunnossa jo 14,5 km

Pyhä-Luostolla on juuri avattu kaksi latuosuutta, joille on nyt ajettu myös perinteisen latu-ura. Avattu latu Pyhällä kulkee välillä Naava-Asteli (5,5 km) ja Luostolla välillä Lampivaara-Luosto-Torvisen Maja (9 km). Mutta koska kaikki lumi tuli kerralla eikä lumeen ole ehtinyt muodostumaan kerroksia, pitää ladulla olla tarkkana, kiviä saattaa näkyä ja suo-osuudet voivat olla märkiä. Latutilanteen kehittymistä voit seurata tunturikeskuksen sivuilta ja reittien kunnostusta jatketaan heti kun uutta lunta saadaan. 

Otathan sääolosuhteet huomioon, kun suunnittelet retkiä ja vaelluksia. Lunta on luvassa lisää lähipäivinä, mikä haastaa liikkumista entisestään. Kannattaa aloittaa retken suunnittelu tarkistamalla Ilmatieteenlaitoksen sääennuste.
Tervetuloa kauniin talvisille poluillemme! Retkeily on mukavaa, kunhan varusteet ovat oikeat. Lue lisää talviretkeilystä

 

Uhriharjun portaat ovat valmistuneet

(Päivitetty 2.10.2020)

Kivikkoisessa ja sumuisessa kurussa mutkittelee reitti ja portaat ylös harjulle. Portaat ovat teräsrakenteiset, kaiteet ovat puuta.

Pyhä-Luoston kansallispuiston väki voi nyt riemulla toivottaa kaikki tervetulleeksi Isokuruun, Uhriharjun uusille portaille! Portaat ovat valmiit ja auki, Isokurusta palasi tänään työmiehiä kovin leveä hymy kasvoillaan. Työmaa oli todella haastava ja vaikeassa paikassa louhikon keskellä, työ alkoi maastossa jo talvella tarvikkeiden kuljetuksella ja kesällä piti välillä jopa satojen kilon painoisia tarvikkeita hilata miesvoimin ylämäkeen ja keksiä ties mitä vippaskonsteja että työt saadaan etenemään. Mutta onneksi työmaalle saatiin todella osaava ja ripeän porukka, jolla portaat saatiin valmiiksi hyvissä ajoin ennen lumia. Askelmia portaissa on yhteensä 447 ja korkeuseroa 82 metriä, ja maisemat ovat kyllä mykistävät! Koirille kulkee portaiden reunassa oma lankkupäällysteinen koirabaana, ja tarjolla on myös runsaasti penkkejä jos maisemien ihailu alkaa hengästyttää. 

 

Pyhä-Luoston kansallispuiston asiakasneuvojat maastossa

(Päivitetty 22.10.2020)

Luontokeskus Naavan asiakasneuvojat tapaat lokakuussa nyt myös maastossa, suoraan taukopaikoilla ja reittien varrella. Asiakasneuvojilta voi kysyä retkivinkkejä ja kuulla kansallispuiston viimeisimmät kuulumiset, mutta erityisesti Retkietiketti on asiakasneuvojilla sydäntä lähellä. Joko sinä tunnet Retkietiketin? Voi lukea siitä lisää Retkietiketin omalta sivulta.  

Asiakasneuvojien maastopäivät lokakuussa:
6.10. Isokurun laavu, klo 11-15
14.10. Luostonportti, klo 9.30-14
16.10. Isokurun laavu, klo 11-15
21.10. Rykimäkeron kotapiha, klo 11-15

 

Koronaviruksen aiheuttamia muutoksia Pyhä-Luoston kansallispuiston toiminnassa

(Päivitetty 2.6.2020)

  • Tutustu Metsähallituksen Luontopalvelujen ajankohtaisiin koronavirusohjeisiin.
  • Luontokeskus Naava  on avoinna  ma-su klo 10-17. Café  Loimu palvelee myös päivittäin klo 10 - 18. Muistathan turvavälit ja käsihygienian myös luontokeskusvierailullasi. Naavan asiakasneuvojamme tavoitat edelleen myös puhelimitse 0206 39 7302 ja sähköpostilla.
  • Vuokra-, varaus- ja autiotuvat on avattu käyttöön. Tupien varaukset hoituvat osoitteessa Eräluvat.fi.

 

YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukartta, Pyhä-Luosto

Polkujuoksureittiä ei ole merkitty maastoon.

Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.

Polkujuoksukartat perustuvat YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa.