Uutisia Pyhä-Luostolta

Talvi tekee tuloaan

(päivitetty 15.11.2022)

Lunta on maassa muutamia senttejä. Lämpötilojen vaihtelut ja sateen monet olomuodot ovat tehneet retkeilyolosuhteet vaihteleviksi, joten kansallispuiston reiteillä kulkevan kannattaa seurata sääennusteita ja varautua mahdolliseen liukkauteen kivikoissa ja puisilla rakenteilla. Myös auringon nousu- ja laskuajat (esim. ilmatieteenlaitos.fi) on hyvä tarkastaa ennen retkeä ja ottaa aina mukaan otsalamppu, sillä valoisa aika vähenee päivä päivältä. Luoston lumikenkäilyreitit on nyt merkitty maastoon sinisin aurausviitoin, mutta lunta ei vielä ole riittävästi lumikenkäilyyn.
 

Kesän ja syksyn remonttien tilanne ja vaikutukset reitteihin

(päivitetty 15.11.2022)

Luostolla:
Ukko-Luoston maisematupa on pieniä viimeistelytöitä lukuun ottamatta valmis, ja tuvan sisään pääsee jo tutustumaan. Ukko-Luoston huipun reitti on rakennustöiden päätyttyä nyt kuljettavissa, mutta kannattaa huomioida, että Ukko-Luoston portaissa ei ole talvikunnossapitoa ja varmempi pääsy tuvalle on Tikkalaavun kautta. Maisematuvasta voit lukea tarkemmin aiemmasta uutisesta.

Pyhällä:
Kaikki reittien rakennus- ja kunnostustyöt Pyhällä ovat valmistuneet.

 

Rakennustöitä Ukko-Luostolla kesällä ja syksyllä 2022

(päivitetty 21.3.2022)

Ukko-Luoston pohjoispuolelle, noin kilometrin päähän tunturin korkeimmalta huipulta rakennetaan vuoden 2022 aikana maisematupa. Tuvan isoista etelään ja pohjoiseen avautuvista ikkunoista pääsee ympäri vuoden, suojassa tuulelta ja tuiskulta, ihailemaan tunturimaisemia sekä luonnon erilaisia valoilmiöitä. Revontuliin, keskiyön aurinkoon, tähtitaivaaseen ja tunturiluonnon vuoden kiertoon pääsee tutustumaan myös tupaan rakennettavassa pienessä luontonäyttelyssä. Lisäksi maisematupa toimii taukopaikkana Ukko-Luoston huippu -reitin varrella.

Havainnekuva, jossa isoilla ikkunoilla varustettu puurakennus kivikkoisessa tunturimaisemassa. Rakennukselle on kulkemassa retkeilijöitä.
 

Rakennustyöt aloitetaan kesällä 2022 ja rakennustarvikkeet kuljetetaan laskettelurinteiden ja huipun päällä kulkevan huoltotien kautta. Tämän vuoksi noin 2 km pituinen reitinosa Ukko-Luoston näköalatasanteelta Tikkalaavun suuntaan on suljettuna 8.8.2022 alkaen. Siitä lähtien Ukko-Luoston huipun reitti ei siis ole kuljettavissa ympyräreittinä.

Kartta Ukko-Luoston alueesta.

Ukko-Luoston maisematupa toteutetaan Euroopan Unionin Maaseuturahastosta sekä valtion budjetin erillismäärärahoista.

 

Koronavirusohjeistusta  

(Päivitetty 25.4.2022)

YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukartta, Pyhä-Luosto

Polkujuoksureittiä ei ole merkitty maastoon.

Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.

Polkujuoksukartat perustuvat YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa.