Ajankohtaista Pyhä-Luostolla

5.10.2020
Suosittelemme kasvomaskia käytettäväksi luontokeskus Naavan sisätiloissa, sekä kansallispuiston taukopaikoilla aina, kun turvavälejä ei ole mahdollista noudattaa.
1.10.2020
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Isokuru suljettu ensi kesän ja syksyn

(päivitetty 20.1.2021)

Kivinen, syvä kuru, jonka reunalla on vihreälehtisiä koivuja. Kurun pohjalla on rikki vääntynyt pitkosreitti, jonka reunassa on köysikaide.

Pyhä-Luoston kansallispuiston rakenteiden kunnostukset jatkuvat tulevana kesänä. Nyt vuorossa on Isokurun reitti, joka suljetaan kunnostustöiden takia koko kesäksi ja syksyksi 2021. 200 metriä syvän kurun rinteiden lumet ja kevään tulvat eivät kohtele kurun pohjan reittiä lempeästi. Reittiä korjataan joka kevät, reitin puinen runko on jo huonossa kunnossa, ja nyt reitti uusitaankin kokonaan. Isokurun rinteet ovat luonnonsuojelullisista syistä rajoitusvyöhykettä. Rakentamispaikkaa ei saa, eikä voi ohittaa rinteitä pitkin myöskään turvallisuuden takia.

Karhunjuomalammelle, Noitatunturiin ja Pyhänkasteenputoukselle pääsee kyllä töidenkin aikana, mutta hieman poikkeavaa reittiä pitkin. Kurun eteläpään korjaustyö vaikuttaa myös Tunturiaavan luontopolun käyttöön. Myös Pyhänkasteenputouksen katselulava uusitaan heti alkukesällä, jolloin putoukselle ei hetkeen pääse.

Myös Luostolla kunnostetaan reittejä. Ukko-Luoston huipun tuntumassa tehdään rakennustöitä kesällä ja syksyllä 1,5 km matkalla. Tuolloin Ukko-Luoston huipun reitti ei ole kierrettävissä rengasreittinä. Alkukesällä kestävöidään reitti Rykimäkerolta Kuukkeliin, mutta reitti pysyy työmaan aikana auki.

Pahoittelemme töistä ensi kesänä ja syksynä aiheutuvaa häiriötä, mutta ensi vuonna reiteillä on paljon parempi kulkea. Remonteista voi lukea lisää tästä uutisesta.

 

Ennätyksellinen kävijämäärä sulki käymälöitä

(päivitetty 12.1.2021)

Kulunut kesä ja syksy ovat olleet kävijämäärissä ennätyksellisiä Pyhä-Luoston kansallispuistossa. Tämä on johtanut siihen, että tavanomainen käymälöiden tyhjennysaikataulu ei ole enää riittänyt ja käymälät ovat täyttyneet. Viimeisimmällä tyhjennyskäynnillä, kun lämpimämpi keli vielä mahdollisti tyhjennyksen, tyhjentäminen onnistui mm. Huttujärvellä. Isokurun kodalla tyhjennys epäonnistui letkun mennessä tukkoon käymälään heitetyn muovipullon takia. Käymäläjätteen seassa näkyi useita muitakin muovipulloja. Lopputuloksena Isokurun imutyhjennyskäymälät on nyt jouduttu sulkemaan, eli Isokurun kodalla ei ole nyt käymälää laisinkaan. Lähin käymälä löytyy Tiaislaavulta 1,4 km päässä. Kelien salliessa Isokurun kodalle rakennetaan väliaikainen kuivakäymälä talveksi. Karhunjuomalammella tilanne alkaa olla sama, eli käymälöiden täyttyessä ne pitää todennäköisesti sulkea. Myös sinne rakennetaan väliaikainen käymälä talven ajaksi.

Imukäymälöiden kohdalla tulee muistaa, ettei niitä muovipulloja heitettäisi huussiin, se voi johtaa huonoimmassa tilanteessa siihen, että koko huussi joudutaan sulkemaan.

Naavassa uusittu näyttelyn tekniikkaa.

Päivitetty 30.12.2020

Kosketusnäyttö, jossa suosta kertova aihe, taustalla luontokeskuksen näyttelyä.

Luontokeskus Naavan näyttelyn tekniikka uudistettiin loppuvuodesta vaihtamalla kosketusnäytöt suurempiin ja kosketusherkempiin, sekä siirtymällä uuteen sisällönhallintajärjestelmään. Samalla uusittiin myös kuvasisältöjä. Näyttelyn kosketusnäytöillä oleva sisältö on nyt käyttäjäystävällisempää, ja sen päivittäminen on jatkossa paljon helpompaa. Myös Naavassa olevien infonäyttöjen järjestelmä uusittiin. Uuden sisällönhallintajärjestelmän tuottaa suomalainen iDiD.

 

Vuodenvaihteen lämpimät kelit haastavat retkeilijää.

Päivitetty 30.12.2020

Joulukuu on ollut Pyhä-Luostolla tavanomaista lämpimämpi. Suo-alueilla on edelleen märkiä kohtia kuten esim. Tunturiaavan talvipyöräilyreitillä, myös laduilla voi näkyä suo-osuuksilla kosteita kohtia. Nyt on myös satanut alijäähtynyttä vettä, joka on jäädyttänyt pinnat liukkaiksi. Reitit voivat siis olla todella liukkaita, nyt kannattaa askeltaa tarkoin.

Otathan sääolosuhteet huomioon, kun suunnittelet retkiä ja vaelluksia. Kannattaa aloittaa retken suunnittelu tarkistamalla Ilmatieteenlaitoksen sääennuste. Retkeily on mukavaa, kunhan varusteet ovat oikeat. Lue lisää talviretkeilystä

Koronavirus ohjeistusta  

(Päivitetty 10.11.2020)

  • Tutustu Metsähallituksen Luontopalvelujen ajankohtaisiin koronavirusohjeisiin.
  • Luontokeskus Naava  on avoinna  ma-su klo 10-17. Café  Loimu palvelee myös päivittäin klo 10 - 17. Suosittelemme kasvomaskeja luontokeskuskessa vierailun ajan. Tulethan vain terveenä.  Naavan asiakasneuvojat tavoitat  myös puhelimitse 0206 39 7302 ja sähköpostilla.
  • Tuvat pidetään normaalisti auki. Vuokratupien varaukset joko eraluvat.fi verkkokaupasta tai Naavasta sähköpostitse tai puhelimitse. 

  • Tietoa Pyhä-Luoston kansallispuistosta ja muista retkeilykohteista löydät kattavasti luontoon.fi:stä ja retkikohdehaun kautta. Tutustu Pyhä-Luoston kesäreittin karttoihin.

Uhriharjun portaat ovat valmistuneet.

(Päivitetty 2.10.2020)

Kivikkoisessa ja sumuisessa kurussa mutkittelee reitti ja portaat ylös harjulle. Portaat ovat teräsrakenteiset, kaiteet ovat puuta.

Pyhä-Luoston kansallispuiston väki voi nyt riemulla toivottaa kaikki tervetulleeksi Isokuruun, Uhriharjun uusille portaille! Portaat ovat valmiit ja auki, Isokurusta palasi tänään työmiehiä kovin leveä hymy kasvoillaan. Työmaa oli todella haastava ja vaikeassa paikassa louhikon keskellä, työ alkoi maastossa jo talvella tarvikkeiden kuljetuksella ja kesällä piti välillä jopa satojen kilon painoisia tarvikkeita hilata miesvoimin ylämäkeen ja keksiä ties mitä vippaskonsteja että työt saadaan etenemään. Mutta onneksi työmaalle saatiin todella osaava ja ripeän porukka, jolla portaat saatiin valmiiksi hyvissä ajoin ennen lumia. Askelmia portaissa on yhteensä 447 ja korkeuseroa 82 metriä, ja maisemat ovat kyllä mykistävät! Koirille kulkee portaiden reunassa oma lankkupäällysteinen koirabaana, ja tarjolla on myös runsaasti penkkejä jos maisemien ihailu alkaa hengästyttää. 

 

Uutisia Pyhä-Luostolta

YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukartta, Pyhä-Luosto

Polkujuoksureittiä ei ole merkitty maastoon.

Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.

Polkujuoksukartat perustuvat YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa.