Kevät etenee

(päivitetty 19.5.2022)

Maastossa on lumien sulamisvaihe menossa. Reiteillä näkyy jo paljasta maata, mutta myös nilkan - polven syvyyteen uopttavaa lumisohjoa monin paikoin. Lumisinta on pohjoisen suuntaan avautuvilla rinteillä ja reittien varjoisammilla metsäosuuksilla. Soilla märkää, enenevässä määrin vettyvää lunta on vielä paljon. Lumien sulaminen aiheuttaa herkästi tulvia, ja tilanne maastossa voi vaihdella päivittäin. Lumen alta paljastuva märkä maasto on erittäin altista kulumiselle. Huttujärvellä oleva talousvesikaivo alkaa olla kuivunut.

 

Kesän 2022 tulevat rakennustyöt kansallispuistossa

(päivitetty 14.4.2022)

Isokuruun kuljetaan kiertoreittiä porrasremontin ajan

Isokurun kodalta Isokuruun laskeutuvat rappuset uusitaan kesän 2022 aikana. Työt aloitetaan heti kun lumien sulaminen sen sallii, eli arviolta kesäkuun alussa. Remontin kesto on noin kaksi kuukautta. Remontin aikana portaita ei voi käyttää, mutta Isokuruun pääsee kyllä helppoa kiertoreittiä pitkin. Kiertoreitti on merkitty alla olevaan karttaan punaisilla palloilla ja maastossa se tullaan opastamaan kyltein.

Kartta.
Huomioithan, että kulku Isokuruun on sallittu vain merkittyjä reittejä pitkin. Työmaata ei saa siis kiertää maaston kautta, sillä maaperä on erittäin kulumisherkkää. Isokurun kota ja laavu ovat normaalisti käytössä porrasremontin ajan.

Portaiden sulkeminen vaikuttaa seuraaviin reitteihin: Karhunjuomalammen reitti, Tunturiaavan luontopolku, Noitatunturin valloitus ja Pyhä-Luoston retkeilyreitti.  Nämä reitit ovat kuljettavissa yllä mainittua kiertotietä käyttäen.

Tunturiaavan luontopolulla uusitaan rakenteita

Kun Isokurun porrasremontti on valmistunut uusitaan Tunturiaavan luontopolulla Tiaislaavun lähellä oleva leveä pitkososuus. 2-3 viikkoa kestävän remontin aikana ei tätä reitinosaa voi käyttää eikä Tunturiaavan luontopolkua kulkea rengasreittinä. Tiaislaavulle pääsee kulkien Tunturiaavan luontopolkua vastapäivään, takaisin on kuitenkin palattava samaa tietä.

Lisäksi kesän aikana uusitaan kolmet lyhyemmät portaat Tunturiaavan luontopolulla.

Ukko-Luostolle rakennetaan maisematupa

Maisematuvan rakennustöiden vuoksi Ukko-Luoston huipun reittiä ei voi kulkea rengasreittinä kesällä ja syksyllä 2022. Tästä voit lukea tarkemmin aiemmasta uutisesta. Ukko-Luoston Huipulle ja takaisin pääsee kuitenkin Luostonportilta Ukko-Luoston portaiden kautta.

 

Rakennustöitä Ukko-Luostolla kesällä ja syksyllä 2022

(päivitetty 21.3.2022)

Ukko-Luoston pohjoispuolelle, noin kilometrin päähän tunturin korkeimmalta huipulta rakennetaan vuoden 2022 aikana maisematupa. Tuvan isoista etelään ja pohjoiseen avautuvista ikkunoista pääsee ympäri vuoden, suojassa tuulelta ja tuiskulta, ihailemaan tunturimaisemia sekä luonnon erilaisia valoilmiöitä. Revontuliin, keskiyön aurinkoon, tähtitaivaaseen ja tunturiluonnon vuoden kiertoon pääsee tutustumaan myös tupaan rakennettavassa pienessä luontonäyttelyssä. Lisäksi maisematupa toimii taukopaikkana Ukko-Luoston huippu -reitin varrella.

Havainnekuva, jossa isoilla ikkunoilla varustettu puurakennus kivikkoisessa tunturimaisemassa. Rakennukselle on kulkemassa retkeilijöitä.
 

Rakennustyöt aloitetaan kesällä 2022 ja rakennustarvikkeet kuljetetaan laskettelurinteiden ja huipun päällä kulkevan huoltotien kautta. Tämän vuoksi noin 2 km pituinen reitinosa Ukko-Luoston näköalatasanteelta Tikkalaavun suuntaan on suljettuna heinä-lokakuun ajan. Ukko-Luoston huipun reitti ei siis ole kuljettavissa rengasreittinä kesän ja syksyn 2022 aikana.

Kartta Ukko-Luoston alueesta.

Ukko-Luoston maisematupa toteutetaan Euroopan Unionin Maaseuturahastosta sekä valtion budjetin erillismäärärahoista.

 

Luontokeskus Naava aukiolot vuonna 2022

(Päivitetty 7.3.2022)

1.1.-9.1. ma - su klo 10 - 17
10.1.-20.2. ti - su klo 10 - 17
21.2.-1.5. ma - su klo 10 - 17
2.5.-19.6. ti - su klo 10 - 17
20.6.-30.10. ma - su klo 10 - 17
31.10.-31.12. ti - su klo 10 - 17

Pidätämme oikeuden aukioloaikojen muutoksiin.

Vapaa pääsy.

Koronavirusohjeistusta  

(Päivitetty 25.4.2022)

Uutisia Pyhä-Luostolta

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukartta, Pyhä-Luosto

Polkujuoksureittiä ei ole merkitty maastoon.

Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.

Polkujuoksukartat perustuvat YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa.