Kansallispuiston reittien tilanne

(päivitetty 12.6.2024)

Kesäreitit Pyhä-Luoston kansallispuistossa ovat talven jälkeen pääosin hyvässä kunnossa. Joitain vaurioita kevään sulamisvedet ovat tehneet Pyhä-Luoston retkeilyreitillä, Karhunjuomalammen ja Huttuloman välisellä sorastetulla osuudella. Vesimassat ovat irroittaneet ja kuljettaneet sora-ainesta reitiltä poispäin, minkä vuoksi reitille on syntynyt suuria uria. Vauriot reittiosuudella keskittyvät lähelle Huttuloman autiotupaa, mutta niiden laajuuden selvitystyö on vielä kesken. Suosittelemme retkeilijöiden noudattavan varovaisuutta kyseisellä reittiosuudella.

Kesäkuun alkupuolen ajan sää Pyhä-Luostolla on ollut epävakaa sateiden, ukkoskuurojen ja auringonpaisteen vaihdellessa. Retkelle lähtiessäsi varaudu muuttuviin sääolosuhteisiin ja ole valmis muuttamaan retkisuunnitelmaa esimerkiksi ukkoskuuron uhatessa. Tarkistathan myös aina ennen tulen tekoa, onko alueelle annettu maastopalovaroitus.

Avainlaatikot käyttöön Pyhä-Luoston kansallispuiston vuokratuvilla

(päivitetty 12.6.2024)

Vuokratupien avainkäytännöt ovat muuttuneet Pyhä-Luoston kansallispuistossa. Vuokratuvan avain on jatkossa kiinni koodilla avautuvassa laatikossa tuvan sisäänkäynnin luona. Tupavarauksen yhteydessä asiakas saa koodin ja käyttöohjeet avainlaatikkoon. Tupaa saa käyttää vain varattuna aikana. Tilauksen tulee olla maksettu, ja asiakkaan täytyy pitää tosite maksusta mukana tuvalla.

Pyhä-Luoston kansallispuistolle kestävän matkailun STF-merkki

(päivitetty 14.12.2023)

Pyhä-Luoston kansallispuisto on saanut valtakunnallisen Visit Finlandin myöntämän kestävän matkailun Sustainable Travel Finland -merkin. Merkki kertoo, että kansallispuistossa on tehty pitkäjänteistä työtä ekologisen kestävyyden ja matkailun vastuullisuuden kehittämiseksi. STF-arvioinnin mukaan Pyhä-Luoston kansallispuistolla kestävyys on kaiken toiminnan ytimessä. Tämä näkyy konkreettisesti viime vuosien retkeilypalvelujen ja -reittien kehittämisessä.
 
Sustainable Travel Finland on ns. sateenvarjomerkki, joka kerää alleen Suomen matkailun vastuulliset toimijat. Merkin saanut on kestävän matkailun edelläkävijä ja pyrkii kaikessa toiminnassaan vähentämään haitallisia vaikutuksia ympäristöönsä niin globaalisti kuin paikallisesti. Merkki myönnetään määräajaksi ja se edellyttää toiminnan jatkuvaa kehittämistä kohti ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävämpää ja vastuullisempaa matkailua.

Maastoportaat valmistuneet Tikkalaavun ja Ukko-Luoston maisematuvan välille

(päivitetty 18.12.2023)

Ukko-Luostolla, sorastetulla kävelyreitillä välillä Tikkalaavu - Ukko-Luoston maisematupa on rakennettu maastoportaat reittiosuuden jyrkimpiin mäkiin. Portaat on tehty sorastetun polun laitaan, joten ne pystyy halutessaan ohittamaan. Portaissa ei ole talvikunnossapitoa.

Tunturiaavan huonokuntoinen lintutorni on purettu

(päivitetty 19.10.2023)

Tunturiaavan luontopolun varrella oleva lintutorni on purettu. Torni oli huonokuntoinen, eikä sen käyttäminen ollut enää turvallista. Näkymää kansallispuiston tunturiketjun suuntaan voi edelleen ihailla pitkospuureitin varrelta.

Huttujärven kaivon vettä voi ottaa, juomavesi kannattaa keittää

(päivitetty 29.9.2023)

Huttujärven vuokratuvan yhteyteen on asennettu uusi talousvesikaivo. Uuden kaivon vesinäytteestä on löytynyt pieniä määriä bakteereja, joten tällä hetkellä on suositeltavaa keittää juotavaksi otettu vesi. Vettä voi käyttää normaalisti pesu- ja saunavetenä. Tiedotamme, kun vesi on jälleen suoraan juomakelpoista.

Pitkospuita on uusittu useilla kansallispuiston reiteillä

(päivitetty 2.10.2023)

Luoston vaellusluontopolun varrella useissa kohdissa olevien pitkospuiden uusimistyöt on saatu päätökseen. Niin vanhoja metsiä, aapasoita kuin tunturimaastoa sisältävä monipuolinen vaellusluontopolku on erinomainen hieman pidemmän (n. 17 km) päiväretken kohde tutustua alueen luontoon.

Rykimäkeron kierrokselle on myös valmistunut uudet pitkospuut välille Rykimäkero - Lampivaara (kolmen lankun levyinen pitkos).

Pyhällä Poropolun reitillä on uudet pitkospuut.

Yli-Luosto - Käyräsvaara -välisen reitin suoalueiden pitkospuut on uusittu.

Pyhä-Luoston retkeilyreitin sorastukset valmistuneet

(päivitetty 31.8.2023)

Kesän 2023 aikana tehdyt kestävöintityöt Pyhä-Luoston retkeilyreitillä (Pyhän päässä reittiä) on saatu päätökseen. Reitistä on kestävöity soralla osuus Karhunjuomalammelta Huttulomaan. Reittiosuus Karhunjuomalammelta Annikinlammelle kuuluu myös Noitatunturin Valloitus -reittiin.

Uutisia Pyhä-Luostolta

Tarkista varoitukset

Maastopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Facebookista ajankohtaiset

Pyhä-Luoston kansallispuiston facebook (facebook.com)

Facebook-näkymän upotus näkyy vain, jos hyväksyy evästekyselyssä markkinoinnin.

 

Vinkit retkeilyyn

Retkeilijä veistää kiehistä.

Tulenteko: Retkeilyn ABC.

YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukartta, Pyhä-Luosto

Polkujuoksureittiä ei ole merkitty maastoon.

Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.

Polkujuoksukartat perustuvat YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa.