Uutisia Pyhä-Luostolta

Huttujärven kaivo on kuivunut

(päivitetty 26.2.2023)

Huttujärven vuokratuvalla talousvesikaivo on kuivunut ja käyttövesi on otettava lumesta sulattamalla tai järvestä (keitä juotavaksi ja ruuanlaittoon tarkoitettu vesi tai tuo se mukanasi).

Talvireittien tilanne kansallispuistossa

(päivitetty 21.2.2023)

Kaikki Pyhä-Luoston ladut ja merkityt talvireitit on avattu. Kansallispuiston talvipyöräilyreiteistä pisin, Pyhän tunturihuippujen ympäri kiertävä Pyhän Erämaareitti, on myös käytettävissä. Erämaareitistä osa kulkee yhtä matkaa hiihtoladun kanssa, jolloin pyöräily on sallittu latu-urien keskellä luistelubaanalla. Kävely tai lumikenkäily ei ole sallittua Erämaareitillä. Talvipyöräilyreittien ja maastohiihtolatujen ajankohtaisen kunnostustilanteen voit tarkistaa reaaliaikaisesta latuseurantajärjestelmästä (infogis.fi).

Pyhän ja Luoston merkityt lumikenkäilyreitit soveltuvat kävelyyn lumikenkien kanssa tai etenkin sesonkiaikoina ilmankin niitä. Tavallisin talvikengin kuljettavissa ovat erityisesti ne reitit, joissa kulkee yhtä matkaa sekä lumikenkäily- että talvipyöräilyreitti, sillä talvipyöräilyreittejä huolletaan. Suosituimmille kohteille, kuten Pyhällä Tiaislaavulle ja Isokurun kodalle sekä Luostolla Lampivaaraan ja Ukko-Luoston maisematuvalle on päässyt hyvin kulkemaan ilman lumikenkiä. Luontokeskus Naavasta voit tiedustella tarkemmin reiteistä ja hakea itsellesi maksuttoman talvireittikartan.

Sääolosuhteet voivat vaikuttaa reittien kuntoon, joten säätietoja (esim. ilmatieteenlaitos.fi) kannattaa seurata. Suosittelemme käyttämään merkittyjä reittejä, mutta mikäli liikut niiden ulkopuolella tunturimaastoissa, ota huomioon lumivyöryjen riski ja tarkista lumivyöryennuste (lumiturvallisuuskeskus.fi, myös ilmatieteenlaitos.fi). Isokuruun ei lumivyöryvaaran vuoksi mene talvireittiä, eikä siellä saa liikkua reitin ulkopuolella.

Tykkylunta voi pudota puista

(päivitetty 8.2.2023)

Lähipäiville luvattu lauha sää ja kovat tuulenpuuskat voivat aiheuttaa tykkylumen putoamista puista ja oksien katkeamista. Satojen kilojen painoiset lumimassat voivat pudotessaan aiheuttaa todellisen vaaran. Liiku siis varoen tykkylumipuiden läheisyydessä ja ihaile niiden kauneutta mieluiten etäältä; älä mene puiden alle tai yritä pudottaa lunta esimerkiksi sauvalla.

Varo heikkoja jäitä

(päivitetty 17.1.2023)

Järvien jäillä, kuten Huttujärvellä, on todettu paljon sulapaikkoja ja uveavantoja. Jäillä liikkuminen voi olla nyt hengenvaarallista, vältä siis niille menemistä. Huttujärven yli kulkee Metsähallituksen maksullinen kelkkaura, joka on nyt jään ylittävältä osuudelta suljettu vaaran vuoksi. Uralle on merkitty Huttujärvelle saapuessa kiertoreitti järven ympäri pohjoispuolelta.

Muutos vuokratupien hintoihin

(päivitetty 8.12.2022)

Pyhä-Luoston kansallispuiston vuokratupien (Huttujärvi, Kuukkeli 1 & 2, Yrjölä) vuorokausihinta nousee: 1.1.2023 alkavien varausten hinta on 75 €/ vrk. Vanha hinta pysyy voimassa ennen 8.12.2022 tehdyissä vuoden 2023 varauksissa.

Facebookista ajankohtaiset

Pyhä-Luoston kansallispuiston facebook (facebook.com)

Facebook-näkymän upotus näkyy vain, jos hyväksyy evästekyselyssä markkinoinnin.

 

YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukartta, Pyhä-Luosto

Polkujuoksureittiä ei ole merkitty maastoon.

Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.

Polkujuoksukartat perustuvat YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa.