Pyhä-Luoston kevättalven kuulumisia 

(Päivitetty 18.3.2019)

Ajankohtaisimman tiedon Pyhä-Luoston kansallispuiston ja sen lähialueiden latujen huoltotilanteesta löydät alueen sähköisestä latuseurantajärjestelmästä (www.infogis.fi). Latujen kunnossapidosta vastaa Pyhä-Luosto Vesi Oy. Alueella hiihtäjiä palvelee useita latukahviloita, joista löydät tietoa esimerkiksi täältä (www.pyha.fi). Latukarttoja on saatavilla luontokeskus Naavasta sekä alueen yrityksiltä. Pyhän ja Luoston välillä liikennöi SkiBus, jonka aikataulun ajalle 12.11.2018-1.5.2019 näet täältä (pdf 134 kt).

Kaikki Pyhä-Luoston lumikenkäreitit ja talvipyöräilyreitit löydät talvireittikartasta (julkaisut.metsa.fi, pdf 1,9 Mt). Reitit on merkitty maastoon sinisin aurausviitoin. Lumikenkäilyreiteillä ei ole erillistä huoltoa, talvipyöräilyreitit lanataan kerran viikossa kelkalla. Huoltotilanteen näet sähköisestä latuseurantajärjestelmästä (www.infogis.fi) valitsemalla vasemmalta valikosta ”Talvipyöräilyreitit”. Talvipyöräilyreiteillä on sallittua liikkua myös lumikengin. Huomioithan, että ladut on kuitenkin tarkoitettu vain hiihtämiseen. 

Pyhä-Luoston luontokeskus Naavasta saat ajankohtaisen tiedon reiteistä ja vinkit kevättalven retkellesi. Luontokeskus on avoinna ma-pe 9-17 ja la-su 10-17. Voit tutustua ilmaiseen näyttelyyn kansallispuiston luonnosta ja geologiasta, nauttia Café Loimun (www.cafeloimu.fi) antimista tai vaikkapa katsella maksuttomia AV-esityksiä.

Pyhä-Luoston kansallispuistossa sijaitseva Ametistikaivos (www.ametistikaivos.fi) on oiva vierailukohde myös talvella. 1.12.2018-22.4.2019 välisenä aikana opastetut vierailut alkavat klo 12 ja klo 15.

Kevättalvellakin on syytä varustautuva asianmukaisesti esimerkiksi vaatetuksen suhteen, sillä etenkin yöt voivat olla kylmiä ja tunturiolosuhteissa sää voi muuttua äkisti. Alueen lumiturvallisuudesta sekä ajankohtaisen lumivyöryennusteen löydät täältä (www.pyha.fi). 

 

Ukko-Luoston portaat on suljettu

(Päivitetty 7.11.2018)

Ukko-Luostolla aloitetaan porrasremontti. Työt alkavat maanantaina 12.11.2018 portaiden purkamisella. Työ pyritään saamaan mahdollisimman pitkälle ennen lumia, purkutyö jatkuu alkukesästä. Uudet portaat rakennetaan kesän 2019 aikana. Ukko-Luoston reitti portaineen on siis suljettuna 12.11.2018 alkaen ensi kesään asti. Maastoon tulee reitin sulkemisesta kertovat opasteet.

Ukko-Luoston portaat ovat reitin uusimisen takia kiinni.

Pyhä-Luoston kansallispuiston 80-vuotispäivää juhlittiin arvokkaasti mutta rennosti

(Päivitetty 4.9.2018)

Lauantaina 25.8. vietettiin Pyhä-Luoston kansallispuistossa erityislaatuista päivää, sillä Suomen luonnon päivän lisäksi puistossa juhlistettiin sen vanhemman osan ja Suomen ensimmäisen kansallispuiston, Pyhätunturin, 80-vuotista taivalta. 

Joel Erkkonen esitteli terveys- ja hyvinvointivaikutuksia Pyhä-Luoston kansallispuiston 80-vuotisjuhlissa. Kuva: Anna Pakkanen
Päivän aikana kansallispuiston kävijät saivat kiertää puiston lähireiteillä Puolen Peninkulman polkua, jonka teemarasteilla kansallispuiston ja Lapin Luontopalveluiden väki tarjosivat täsmätietoa kansallispuiston reiteistä, luonnosta, terveys- ja hyvinvointivaikutuksista sekä maastotöistä. Teemarastit tarjosivat kävijöille mahdollisuuden tavata Metsähallituksen henkilökuntaa, kysellä mieltä askarruttavia asioita ja antaa palautetta. Myös kansallispuiston henkilökunta arvosti mahdollisuutta kohdata kävijöitä kasvotusten ja vaihtaa ajatuksia asiakkaiden kanssa.
 
Juhlapäivän kunniaksi matkailumaja Keropirtillä vietettiin avoimien ovien päivää. Vuonna 1954 rakennettu, kulttuurihistoriallisesti merkittävä hirsimaja on nykyisin Lapin yliopiston käytössä ja siten harvoin yleisölle auki. Nyt maja olikin ison osan päivästä täynnä. Pop up -Café Mummolan munkit ja mustikkapiirakat hupenivat parempiin suihin ja iloinen puheensorina täytti pirtin. Monelle maja oli tavalla tai toisella tuttu esimerkiksi nuoruudesta ja pistäytyipä pirtillä sen entisiä emäntiäkin.
 
Luontokeskus Naavassa nautittiin Metsähallituksen tarjoamista nisukahveista, joiden jälkeen juhlapäivä viimeisteltiin iltamilla. Iltamissa nautittiin musiikista sekä kuultiin puheenvuorot muun muassa Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokalta sekä Pirkka-Pekka Peteliukselta. 
 
Kaiken kaikkiaan juhlat olivat onnistuneet. Metsähallituksessa tapahtuman eteen oli tehty paljon töitä pitkin vuotta ja järjestelyissä sekä päivän toteutuksessa oli mukana väkeä niin luontokeskus Naavasta kuin kenttätiimistä sekä muualta Lapin Luontopalveluista. Ison tapahtuman järjestäminen oli kaikille mukana olleille mukava kokemus ja hieno osoitus yhteistyön voimasta. Kaikkinensa koko päivän tunnelma oli varsin hyväntuulinen ja lämmin. Kansallispuistolla on lähiseudulla ja kauempanakin paljon ystäviä, joiden seurassa pitkää ikää oli ilo juhlia. Saa nähdä, mitä seuraavat 80 vuotta tuovat tullessaan!

Katso säätilanne

Kelikameran kuvaa Kairalasta, Pelkoseniemeltä. (www.liikennetilanne. liikennevirasto.fi)

YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukartta, Pyhä-Luosto

Polkujuoksureittiä ei ole merkitty maastoon.

Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.

Polkujuoksukartat perustuvat YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa (www.yle.fi).