Huttujärvi, vuokratupa

Huom! Huttujärven vuokratuvan yhteyteen on asennettu uusi talousvesikaivo. Uuden kaivon vesinäytteestä on löytynyt pieniä määriä bakteereja, joten tällä hetkellä on suositeltavaa keittää juotavaksi otettu vesi. Vettä voi käyttää normaalisti pesu- ja saunavetenä. 

22.3.2024
Metsähallituksen Luontopalvelujen ylläpitämiin varaus- ja vuokratupiin voi tehdä varauksia vuodelle 2025 poikkeuksellisesti vasta marraskuun 2024 alussa. Lisätietoja

Vuokratupa, 4 hlö/20 m²

Varaukset

Tupa on varattavissa Eräluvat-verkkokaupassa (verkkokauppa.eraluvat.fi).

Voit tehdä varauksen myös ottamalla yhteyttä: Pyhä-Luoston luontokeskus Naava, puh. 020 639 7302, pyhaluosto(at)metsa.fi.

Varausehdot Huttujärven vuokratuvalle. Katso avaintennoutopaikat.

Useat Pyhä-Luoston kansallispuiston reitit vievät Huttujärven lähellä sijaitsevalle vuokratuvalle. Sympaattinen tupa hurmaa vuoden ympäri ja retken jälkeen voi nautiskella pihapiirissä sijaitsevan puusaunan löylyissä.

Sijainti

 • Itä-Lappi, Pelkosenniemen kunta, Pyhä-Luoston kansallispuisto.
 • Huttujärvi vuokratupa, tuvan koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 67° 01.8295' lon: 27° 02.3474'  ETRS-TM35FIN: N: 7434779 E: 501703
 • Vuokratupa sijaitsee n. 200 m päässä matalahkon Huttujärven rannasta Huttutunturin alaosassa.
 • Kesällä tuvalle voi vaeltaa tai maastopyöräillä, myös keltaisella merkitty Pyhä-Luoston retkeilyreitti kulkee lähellä tupaa.
 • Talvella tuvan ohitse kulkeva hiihtolatu avataan viikolla 8. Metsähallituksen moottorikelkkaura kulkee läheltä vuokratupaa, maksullinen lupa tarvitaan.
 • Pyhä-Luoston kansallispuiston kartta.

Kartat 

 • Pyhä Luosto -tunturikartta, 1:25 000, Calazo 2018
 • Pyhä-Luosto ulkoilukartta, 1:50 000, Karttakeskus 2014
 • Retkikartta.fi

Hinta

75 € / yö (sis. 10% alv), maksimivarausaika 3 yötä.

Vuokra-aika alkaa klo 14 ja päättyy klo 12.

Avaimet

Avaimen voi noutaa maksukuittia ja varausnumeroa vastaan. Saat varauksen tehtyäsi sähköpostitse vahvistusviestin, jonka otsikosta löydät varausnumeron.

Varustus

 • Lämmitys: kamiina ja takka. Huomaathan, että tuvan lämpiäminen vie aikansa. Kamiina kannattaa sytyttää ennen takan käyttöä, jotta savut eivät tule sisälle tupaan.
 • Ruuanlaittoon: kaasuliesi ja välttämättömät keittoastiat (kattila, paistinpannu, kahvipannu). Ota mukaan omat ruokailuvälineet (aterimet, mukit ja lautaset).
 • Nukkumatilat: tuvalla on patjat ja hätävaralle muutama täkki. Ota mukaan oma makuupussi.
 • Sauna: pihapiirin puulämmitteinen sauna on vuokraajan käytettävissä. Huomaathan, että saunan lämpiäminen vie aikansa. Muistathan tyhjentää vesisäiliön ja ämpärit lähtiessäsi tuvalta. Tyhjentäminen on erityisen tärkeää talvella, koska jäätynyt vesi halkaisee ämpärit ja padan vesisäiliön.
 • Vesi: juomavettä saa pihapiirissä olevasta talousvesikaivosta ja pesuvettä järvestä. Kaivo tyhjentyy usein keväisin, jolloin vesi on otettava järvestä tai lumesta sulattamalla. HUOM! (päivitetty 29.9.2023) Huttujärven vuokratuvan yhteyteen on asennettu uusi talousvesikaivo. Uuden kaivon vesinäytteestä on löytynyt pieniä määriä bakteereja, joten tällä hetkellä on suositeltavaa keittää juotavaksi otettu vesi. Vettä voi käyttää normaalisti pesu- ja saunavetenä.
 • Muu varustus: Pihapiirissä on yleisessä käytössä oleva keittokatos sekä kuivakäymälä (ei kompostoiva umpisäiliö, oma wc-paperi mukaan) ja liiteri. Huttujärvellä ei ole virallista uimarantaa. Kesäisin vuokraajan käytössä on soutuvene. Huttujärven pihapiiri toimii ajoittain polttopuun välivarastona ennen niiden toimitusta taukopaikoille, joten siellä saattaa joskus olla isoja määriä polttopuita.

Huomautukset

 • Tupaan ei saa tuoda lemmikkieläimiä.
 • Tuvalla ei ole esteettömiä palveluja. 
 • Mukaan kannattaa ottaa myös ensiapupakkaus. 
 • Muista pakata mukaasi valaisin. Suosittelemme otsalamppua, joka jättää kädet vapaaksi tuvan askareita varten. Kynttilöitä käytettäessä niitä tulee turvallisuussyistä valvoa koko ajan.
 • Tarkista palovaroittimen kunto saapuessasi tuvalle. Suosittelemme ottamaan pariston mukaan.
 • Siivoa tupa jälkeesi ja jätä hyvän tavan mukaisesti seuraavalle tulijalle pilkotut polttopuut sekä sytykkeet valmiiksi.
 • Vastuullinen ulkoilija retkeilee roskattomasti eikä jätä jälkiä. 
 • Mikäli huomioit tuvalla puutteita, ilmoita niistä huollosta vastaavalle taholle, jotta voimme reagoida niihin mahdollisimman nopeasti.
 • Matkapuhelimien kuuluvuus

Ajo-ohje ja julkiset kulkuneuvot

Kesällä ja syksyllä Pyhältä ajetaan 9 km Pyhä-Luosto -maantietä (nro 962) kohti Luostoa, vasemmalle kääntyy sorapintainen Huttujärventie, jota ajetaan 2 km. Tie on huonokuntoinen, joten suosittelemme ajamaan varovasti. Tien päässä on puomi ja pysäköintialue. Loppumatka 2,5 km kuljetaan kävellen.

Huttujärventiellä ei ole talvikunnossapitoa eikä se ole autoilukäytössä talvisin. Lähin pysäköintimahdollisuus talvella on Pyhä-Luosto maantien varressa n. 1 km Huttujärventien risteyksestä pohjoiseen. Talvella tuvalle pääsee lumikenkäillen tai hiihtäen umpihangessa tai viikosta 8 alkaen hiihtämällä huollettua latua pitkin. Huttujärventietä aurataan vain elinkeinonharjoittajia kuten poronhoitajia ja latukahvilayrittäjiä sekä Metsähallituksen huolto- ja valvontatoimia varten. Tie toimii viikosta 8 alkaen Pyhän erämaareitin osana. 

Pyhä-Luostolle pääsee linja-autolla (matkahuolto.fi) Rovaniemeltä ja Kemijärveltä. Lähin linja-autopysäkki sijaitsee Kiimaselässä n. 600 m päässä Huttujärventien risteyksestä, josta kävely- tai hiihtomatkaa vuokratuvalle tulee noin 5 km.

Jätehuolto

Tuvalla on omatoiminen jätehuolto eli jokainen retkeilijä vie omat jätteensä pois. Lue lisää roskattomasta retkeilystä.

Huollosta vastaava

Metsähallitus, Luontopalvelut. Lisätietoja: Pyhä-Luoston luontokeskus Naava, puh. 020 639 7302.

Varausehdot

Lue tupien varausehdot.

Ohjeita vuokratuvan käyttäjälle

Lue ohjeita vuokratuvan käyttäjälle.

Katso varauskalenteria

Näet tuvan varaustilanteen eraluvat.fi verkkokaupasta etukäteen. Varaus tehdään annetun yhteystiedon kautta.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa perhe kävelee kesäisellä polulla.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää