Pyhä-Luoston talvireitit

Hiihtolatu hämärässä talvisessa maisemassa.

Pyhä-Luoston talvireittien lähtöpisteet

 

Luontokeskus Naava Pyhällä, puiston eteläosassa. Lumikenkäily- ja talvipyöräilyreiteille lähdettäessä kuljetaan luontokeskukselta ensin Pyhä-Luosto maantien kevyen liikenteen väylää n. 600 m Kemijärven suuntaan, seuraten ruskeapohjaisia kansallispuistoon opastavia metalliviittoja. Kerontien risteyksen kohdalla reitit kääntyvät maastoon, yhtyvät maastohiihtoladun kanssa ja viitoissa alkaa opastus taukopaikoille. Tässä lumikenkäilijät ja talvipyöräilijät saavat kulkea ladun oikeaa reunaa n. 300 m matkan. Kansallispuiston alueelle saavuttaessa lumikenkäily- ja talvipyöräilyreitit erkanevat ladusta oikealle.

 

Luostonportti Luostolla, puiston pohjoisosassa. Luosto-Torvisen maja -lumikenkäilyreitille voi lähteä myös Luostoportin p-paikan viereiseltä, laskettelurinteiden juurella olevalta suuremmalta pysäköintialueelta, jonka nurkalta reitti lähtee nousemaan sinisin aurausviitoin merkittynä kohti Tikkalaavua.

 

Rykimäkeron pysäköintialue Pyhä-Luosto tien varressa, puiston keskiosassa.

 

Luostonloman pysäköintialue, Luosto-Torvinen -tien varressa, puiston pohjoisosassa.

Lumikenkäilyreitit, 36 km

Lumikengillä pääsee helposti nauttimaan kansallispuiston rauhasta. Suuntaa vaikka Tunturiaavan luontopolun metsiin tai tykkypuiden sekaan Pikku-Luostolle. Merkittyjä lumikenkäilyreittejä on Pyhä-Luoston kansallispuistossa ja sen ympäristössä yhteensä noin 36 km (katso Pyhä-Luoston talvireittikartta (julkaisut.metsa.fi)). Pyhällä reitit kulkevat Tunturiaavan luontopolkua mukaillen (8-12 km), sekä kansallispuiston ulkopuolella Soutaja-tunturille (6 km pistoreitti). Luostolla kulkee osittainen ympyräreitti Lampivaaraan (10 km) ja ympyräreitti Ukko-Luoston pohjoisharjanteen yli Torvisen Majalle (8 km). Huomioithan, että keliolosuhteet ja käyttö voivat vaikuttaa reittien kuntoon; suosittuina aikoina reitit ovat yleensä tamppautuneet käveltäviksi ilman lumikenkiä. Kansallispuiston lumikenkäilyreitit on merkitty maastoon sinisin aurausviitoin, joissa on heijastin. Alueen yrityksistä voi vuokrata lumikenkiä.
 
Lumikenkäilijä lumisessa tunturissa.
 

Luosto-Torvisen Maja lumikenkäilyreitti, 8 km, ympyräreitti


Talvireitti, kulkuaika 2-3 h
Keskivaativa reitti

Ikimetsien hiljaisuus, kaukomaisemat tunturin harjalta ja tauko Ukko-Luoston maisematuvan lämmössä ovat tämän reitin helmiä.

Lumikenkäilijä lumisessa metsässä.

Lähtöpiste

Osoite: Luoston portti (retkikartta.fi), Luostontie, 99555 Luosto
Koordinaatit: WGS84 lat: 67° 09.2725' lon: 26° 54.6508' 
ETRS-TM35FIN P: 7448610m I: 496137m

Matkaan voi lähteä myös Luostonloman P-paikalta (retkikartta.fi). Koordinaatit: WGS84 lat: 67° 10.3173' lon: 26° 50.8411' ETRS-TM35FIN P: 7450557m I: 493391m. 

 

Retkeilyrakenteet
Tikkalaavu (retkikartta.fi), Ukko-Luoston maisematupa (päivätupa). Tiaislaavulla on liiteri ja kuivakäymälä, maisematuvalla liiteri ja imutyhjennyskäymälä. Ota mukaan oma wc-paperi.

Nähtävää
Puiden lomasta avautuvat tunturinäkymät, Luoston lumiset ikimetsät, valomaisemista kertova pysyvä näyttely Ukko-Luoston maisematuvalla.

Lumen peittämä metsä.

Reittiselostus
Reittimerkintä: siniset aurausviitat, risteyksissä ruskeat metalliviitat
Suositeltu kulkusuunta: Reitti on kuljettavissa molempiin suuntiin

Reitin voi aloittaa Luostonportilta, josta kuljetaan ensin laskettelurinteiden pysäköintialueen ohi kulkevaa ladun reunaa pitkin. Lumikenkäilyreitti kohti Tikkalaavua erkanee ladusta vasemmalle, nousten mökkialueen vierestä metsään. Jos saavut autolla, voit jättää sen rinteiden pysäköintialueelle ja lähteä suoraan pysäköintialueen kulmalta reitille. Sinisin aurausviitoin merkitty reitti kulkee ensin Tikkalaavulle vievään risteykseen, josta se alkaa kapuamaan jyrkkää mäkeä Ukko-Luoston pohjoisharjalle ja Ukko-Luoston maisematuvalle. Tämä reitin korkein kohta on erityisesti tykkylumen tai revontulien aikaan maagisen näköinen paikka. Maisematupa suurine maisemaikkunoineen ja valomaisemista kertovine näyttelyineen (vapaa pääsy) on itsessään jo hieno kohde kokea.

Tuvalta reitti lähtee laskeutumaan pohjoisen suuntaan, kohti Torvisen Majaa. Metsien läpi kiemurtelevalta reitiltä on ajoittain hienoja kaukonäkymiä puiden lomasta. Noin kahden kilometrin päässä maisematuvalta reitti laskeutuu Ukko-Luostoa kiertävän ladun varteen ja Torvisen Majan punaiselle puurakennukselle. Takaisin Luostolle pääsee nousemalla ensin pari sataa metriä takaisin tulosuuntaan, jonka jälkeen reitti kohti Tikkalaavua erkanee vasemmalle. Tämä noin kolmen kilometrin mittainen reittiosuus Tikkalaavulle kulkee kumpuilevien vanhojen metsien läpi, eikä sillä ole suuria korkeuseroja. Tikkalaavulta paluu pysäköintialueelle ja Luostonportille tapahtuu samaa reittiä kuin menomatkalla.

Huomioitavaa
Reitillä on jyrkkiä osuuksia, jotka voivat säiden ja runsaan käytön myötä olla liukkaita. Välillä Tikkalaavu-Ukko-Luoston maisematupa on porrasosuuksia, joissa ei ole talvikunnossapitoa. Lauhalla tai tuulisella säällä puista voi pudota tykkylunta.

 

Lampivaaran lumikenkäilyreitti, 10 km, ympyräreitti

Esteetön käymälä

Talvireitti, kulkuaika 2-3 h
Keskivaativa reitti

Reitti vie jylhän Ukko-Luoston kupeeseen ja vanhaan metsään kiemurrellen Pikku-Luoston huipun yli. Lampivaarassa voit vaikka käydä kaivamassa itsellesi oman ametistin.

Lumikenkäilijä talvisessa maisemassa aringonpaisteessa.
 

Lähtöpiste

Osoite: Luoston portti (retkikartta.fi), Luostontie, 99555 Luosto
Koordinaatit: WGS84 lat: 67° 09.2725' lon: 26° 54.6508'
ETRS-TM35FIN P: 7448610m I: 496137m

Ukko-Luoston P-alue (retkikartta.fi)
Koordinaatit: WGS84: lat: 67° 08.2207' lon: 26° 55.3433' ETRS-TM35FIN P: 7446656 m I: 496635 m

Retkeilyrakenteet
Lampivaaran laavu (retkikartta.fi). Laavulla on liiteri ja kuivakäymälä. Käymälä on esteetön.

Kaksi retkeilijää istuvat laavulla. Laavun edustalla palaa nuotio. Retkeilijöiden lumikengät on laitettu lumeen pystyyn.Nähtävää 
Lampivaaran ametistikaivos, Pikku-Luoston vanha metsä ja huipun ylitys

Reittiselostus
Reittimerkintä: siniset aurausviitat, risteyksissä ruskeat metalliviitat
Suositeltu kulkusuunta: vastapäivään

Reitti alkaa Luostonportilta, jossa se ensin kulkee ladun lähettyvillä, metsikössä ladun oikealla puolella. Noin 300 metrin päässä reitti erkanee oikealle ladusta ja alkaa nousta kohti Ukko-Luoston kylkeä. Reitti käväisee aivan avotunturialueen reunalla, sitten ohitetaan pieni mökkialue. Juuri ennen Ukko-Luoston pysäköintialuetta lumikenkäilyreitti kääntyy oikealle. Reitti kiemurtelee Ukko-Luoston rinteessä läpi metsän, ylittää Pikku-Luoston lähes puuttoman laen ja saapuu Lampivaaraan. Paluureitti seurailee Lampivaaraan kulkevaa huoltotietä metsässä, tien vasemmalla puolella aina Ukko-Luoston pysäköintialueelle asti, jonka jälkeen palataan Luostonportille samaa reittiä kuin menomatkalla. Reitti on kuljettavissa kumpaan suuntaan tahansa, mutta lumikengillä on helpompi kulkea jyrkempiä mäkiä ylöspäin, jolloin kiertosuunta on vastapäivään. Retken voi myös aloittaa suoraan Ukko-Luoston pysäköintialueelta, jolloin kierroksen pituudeksi tulee n. 6 km.

Lumikenkäilijä talvisessa metsässä.Huomioitavaa
Reitin alku- ja loppuosuudet ovat myös talvipyöräilyreittejä. Pyörällä on velvollisuus väistää kävelijää, mutta muut reitin käyttäjät on hyvä ottaa huomioon. Pikku-Luoston kautta kulkeva reitinosa sisältää jyrkkiä, joskin lyhyitä nousuja ja laskuja. Lauhalla tai tuulisella säällä puista voi pudota tykkylunta.

 

Tunturiaavan luontopolku (lumikenkäilyreitti), 8 km, ympyräreitti

Esteetön käymälä

Talvireitti, kulkuaika 2 h
Helppo reitti (keskivaativa-vaativa porrasosuudella)

Tutustu Pyhä-Luoston kansallispuiston luontoon tällä monipuolisella reitillä. Näet vanhaa metsää, aapasuota, ja kansallispuiston upeimman tunturimaiseman.

Talvisessa maisemassa lintutorni. Retkeilijä seisoo koiran kanssa tornin vieressä.

Lähtöpiste

Osoite: Luontokeskus Naava, Luontotie 1, 98530 Pyhätunturi
Koordinaatit: WGS84 lat: 67° 01.1655' lon: 27° 15.1473'
ETRS-TM35FIN P: 7433567m I: 510998m. 

Retkeilyrakenteet
Tiaislaavulla (retkikartta.fi) kuivakäymälä ja liiteri, Isokurun kodalla (retkikartta.fi) liiteri, laavu ja esteetön wc (imusäiliöllinen, ei kompostoiva). Ota mukaan oma wc-paperi.

Nähtävää
Tunturiaavalta on kansallispuiston parhaat panoraamanäkymät kohti Pyhä-Luoston tunturijonon eteläisimpiä huippuja.

Reittiselostus
Reittimerkintä: Siniset aurausviitat, risteyksissä ruskeat metalliviitat.
Suositeltu kulkusuunta: Molempiin suuntiin kuljettavissa

Lapsi ja kaksi aikuista paistavat makkaraa ja syövät eväitä nuotion äärellä.

Luontokeskus Naavalta lähdetään kävelemään Pyhäntien vierellä kulkevaa kevyen liikenteen väylää Kemijärven suuntaan, seuraten ruskeapohjaisia kansallispuistoviittoja. Noin 600 metrin jälkeen saavutaan Kerontien risteykseen, jossa reitti suuntaa sinisin aurausviitoin merkittynä maastoon yhdessä hiihtoladun kanssa. Ladun oikeaa reunaa kuljetaan n. 300 metriä. Kansallispuiston puisten porttien läpi mentyään lumikenkäilyreitti erkanee ladusta oikealle, syvemmälle kansallispuistoon. Kierrettäessä reittiä myötäpäivään saavutaan Tunturiaavan suon laidalle ja ensimmäiselle taukopaikalle, Tiaislaavulle. Laavulta reitti jatkaa aukealle suoalueelle, jolta avautuu komea maisema kansallispuiston tunturijonolle.

Suoalueelta reitti jatkuu taas metsään. Tällä reittiosuudella on ensin kahdet lyhyet portaat sekä Isokurun suulle laskeutuvat pidemmät, metalliaskelmaiset portaat. Portaita ei huolleta talvella, joten ne voivat olla lumen ja jään vuoksi vaikeakulkuiset. Portaiden jälkeen reitti kääntyy oikealle, poispäin Isokurusta. Reitti kiemurtelee kauniissa vanhassa metsässä ja liittyy Isokurun taukopaikalle johtavalle lumikenkäily- ja talvipyöräilyreitille. Isokurun taukopaikalla on laavu ja kota. Täältä reitti suuntaa tunturin vierustalla kohti hiihtokeskusta ja laskeutuu sitten kansallispuiston rajaa pitkin reitin alkuosan latuosuudelle. Tästä palataan luontokeskus Naavalle samaa reittiä kuin menomatkalla. Tunturiaavan lumikenkäilyreittiä voi kulkea kumpaankin suuntaan, ja siitä voi tehdä eri pituisia variaatioita.

Huomioitavaa
Tunturiaavalla ollut lintutorni on purettu sen huonon kunnon vuoksi (päivitetty 19.10.2023). Reitillä on portaita, jota ei talvella huolleta ja jotka saattavat siten olla vaikeakulkuisia. Portaita sisältävälle reittiosuudelle ei kuitenkaan tarvitse mennä, vaan suoalueelta tai Tiaislaavulta voi palata takaisin omia jälkiään.

Talvipyöräilyreitit, 43 km

Paksurenkaisen pyörän selästä voi ihailla Pyhän upeaa tunturijonoa Tunturiaavalta tai vaikka viilettää mäkeä alas Luoston Lampivaarasta. Pyhä-Luoston kansallispuistossa ja sen ympäristössä on reilu 43 km huollettuja talvipyöräilyreittejä. Osa reiteistä kulkee kansallispuiston kesäreittejä mukaillen ja osa on siirtymäreittejä, kulkien kevyenliikenteen väyliä tai maanteitä pitkin. Yhteensä 31-33 km pituinen Pyhän erämaareitti, kulkee noin puolet matkasta hiihtoladun keskiosassa ja kiertää Pyhätunturin viiden huipun ympäri. Talvipyöräilyreiteillä saa myös kävellä tai lumikenkäillä, ja ottaa lemmikin mukaan hihnassa. Mutta Pyhän erämaareitillä saa liikkua suksien lisäksi vain talvipyöräillen, ja pyörällä saa kulkea vain latujen keskellä, luistelubaanalla. Pyhällä reitit lähtevät Luontokeskus Naavasta ja kulkevat Tunturiaavan ympäristössä Isokurun kodan, Tiaslaavun ja Porolaavun kautta, ja Pyhän erämaareitti jatkuu Porolaavulta kohti Huttulomaa. Luostolla reitit lähtevät Luoston portilta rinteiden lähettyviltä, josta alkaa ympyräreitti Lampivaaraan sekä pistoreitti Tikkalaavulle, josta pääsee myös polkemaan Ahvenlammen ympäri. Lampivaaraan suuntaava voi myös tehdä viikosta 8 lähtien hauskan, 4,2 km pituisen piston Ukko-Luoston pysäköintialueelta Rykimäkurun kodalle. Luostolla on myös kyläpyöräilyreitti, joka kiertää kevyenliikenteen väyliä ja kyläteitä Orresokkaan ja takaisin Luostolle. Huomioithan, että vaikka reitit ovat huollettuja, voivat keliolosuhteet vaikuttaa reittien kuntoon, avonaisilla alueilla reitti voi tuiskuta umpeen. Pyhä-Luoston talvireitit löytyvät talvireittikartasta (julkaisut.metsa.fi).
 
Talvinen tunturimaisema yläviistosta. Alhaalla kaksi polkupyörää ja opasteviittoja.
 
 
Talvipyöräilyreitit on merkitty maastoon sinisin aurausviitoin, joissa on heijastin, tai sinisin talvipyöräilysymbolein. Reitit lanataan kerran viikossa kelkalla ja huoltoajankohta pyritään ajoittamaan mahdollisimman hyvin kelin mukaan. Erämaareitin huolto noudattaa latujen kunnossapitoaikataulua. Pyörällä liikkuvan tulee huomioida reittien muut käyttäjät ja väistää tarvittaessa. Alueen yrittäjiltä voi vuokrata fatbike-pyöriä.
 

Lampivaaran talvipyöräilyreitti, 10 km, ympyräreitti

Esteetön käymälä

Talvireitti, kulkuaika 2,5 h
Keskivaativa reitti
Reitti vie jylhän Ukko-Luoston kupeeseen ja ylös kauniiseen Lampivaaraan, josta voit vaikka käydä kaivamassa itsellesi oman ametistin. 

Neljä pyöräilijää lumisessa metsässä. Taustalla tykkypuita.

Lähtöpiste

Osoite: Luoston portti (retkikartta.fi), Luostontie, 99555 Luosto
Koordinaatit: WGS84 lat: 67° 09.2725' lon: 26° 54.6508' 
ETRS-TM35FIN P: 7448610m I: 496137m

Vaihtoehtoinen lähtöpiste: Ukko-Luoston P-alue
Koordinaatit WGS84: lat: 67° 08.2207' lon: 26° 55.3433' ETRS-TM35FIN P: 7446656 m I: 496635 m

Retkeilyrakenteet
Lampivaaran laavu (retkikartta.fi). Laavulla on liiteri ja kuivakäymälä. Käymälä on esteetön. Ota mukaan oma WC-paperi.

Nähtävää 
Lampivaaran ametistikaivos

Pyöräilijä maastopyörällä lumisessa metsässä.

Reittiselostus
Reittimerkintä: siniset aurausviitat, risteyksissä siniset talvipyöräilyviitat sekä ruskeat metalliviitat
Suositeltu kulkusuunta: vastapäivään

Reitti alkaa Luoston portilta, jossa se ensin kulkee ladun lähettyvillä, metsikössä ladun oikealla puolella. Noin 300 metrin päässä reitti erkanee oikealle ladusta ja alkaa nousta kohti Ukko-Luoston kylkeä. Reitti käväisee aivan avotunturialueen reunalla, sitten ohitetaan pieni mökkialue ja poljetaan Ukko-Luoston pysäköintialueen ohitse. Tässä kohtaa alkaa reitin lenkkiosuus, joka alkaa ylittämällä latu ja sitten aletaan kiipeämään kohti Lampivaaraa. Reitti kiemurtelee omaa linjaustaan ladun vasemmalla puolella ja noin kilometrin päässä pysäköintialueelta ylitetään kansallispuiston raja. Reitti saapuu Lampivaaraan laavun viereen. Paluureitti seurailee Lampivaaraan kulkevan huoltotietä metsässä, tien vasemmalla puolella ja yhtyy alkuosan reittiin Ukko-Luoston pysäköintialueella. Ukko-Luoston pysäköintialueelta voi myös tehdän hauskan, 4,2 km pituisen piston Rykimäkurun  kodalle, ja palata samaa reittiä takaisin (reitti avataan viikolla 8). Reitin suositeltu kulkusuunta on vastapäivään, jolloin vaikeammat, mutkaiset ja epätasaiset ylämäkiosuudet kuljetaan turvallisemmin ylämäkeen.

Huomioitavaa
Talvipyöräilyreiteillä saa myös kävellä, ja reitti on suosittu, joten vastaan voi tulla myös muita retkeilijöitä. Pyöräilijän tulee nopeampana väistää jalkaisin liikkuvia. Korkeuserojen takia hyvä fyysinen kunto on tarpeen. Lumisateen jälkeen reitti voi olla raskas polkea erityisesti avonaisemmilla osuuksilla. Reitin kunnostustilanteen voit tarkistaa Pyhä-Luoston latu- ja reittiseurannasta (https://www.infogis.fi/pyhaluosto/).


Tunturiaavan talvipyöräilyreitti, 8,5 km, ympyräreitti 

Esteetön käymälä

Talvireitti, kulkuaika 2 h
Helppo reitti (kelin mukaan voi olla myös keskivaativa)
Reittivalinnoista riippuen reitin pituus vaihtelee noin 6,5-10,5 km välillä

Tutustu Pyhä-Luoston kansallispuiston luontoon monipuolisella reitillä. Näet vanhaa metsää, aapasuota, ja kansallispuiston upeimman tunturimaiseman.

Kaksi pyöräilijää hymyilevät maastopyöriensä kanssa lumisessa maastossa.

Lähtöpiste
Osoite: Luontokeskus Naava, Luontotie 1, 98530 Pyhätunturi
Koordinaatit: WGS84 lat: 67° 01.1655' lon: 27° 15.1473'
ETRS-TM35FIN P: 7433567m I: 510998m.
 
Retkeilyrakenteet
Tiaislaavu (retkikartta.fi) ja Porolaavu (retkikartta.fi), taukopaikoilla kuivakäymälä sekä liiteri. Ota mukaan oma wc-paperi.

Nähtävää 
Suoalueen panoraamanäkymät kohti tunturijonon eteläisimpiä huippuja, poroerotuspaikka.

Reittiselostus
Reittimerkintä: siniset aurausviitat, risteyksissä siniset talvipyöräilyviitat sekä ruskeat metalliviitat
Suositeltu kulkusuunta: molempiin suuntiin kuljettavissa

Luontokeskus Naavalta reitti seuraa aluksi 600 metriä Kemijärven suuntaan Pyhätunturintien vierellä kulkevaa kevyenliikenteen väylää. Kerontien risteyksestä poljetaan 300 metriä erillistä sinisin aurausviitoin merkittyä reittiä ladun oikeaa reunaa seuraillen. Reitti erkanee ladusta seuraavasta risteyksestä oikealle, kulkien vanhojen metsien läpi syvemmälle kansallispuistoon. Kierrettäessä reittiä vastapäivään on ensimmäinen taukopaikka suon laidalla sijaitseva Tiaislaavu. Reitti jatkuu tästä kohti Tunturiaavan lähes puutonta suoaluetta; kannattaa välillä muistaa pysähdellä ja katsoa taakseen, sillä pohjoiseen aukeaa yksi kansallispuiston komeimmista tunturimaisemista. Aapasuo-osuus voi tuulisella kelillä ja lumisateiden jälkeen olla tuiskunnut umpeen ja olla vaikeakulkuinen. Reitti jatkuu metsäosuuden jälkeen poroerotusaidan vieressä sijaitsevalle Porolaavulle. Laavun jälkeen jatketaan lyhyelle metsäosuudelle, joka muuttuu pian taas avonaisemmaksi suoksi. Ladun ylityksen ja pienen kummun jälkeen ollaan Pyhätunturintien varren kevyenliikenteen väylällä, jota pitkin palataan lähtöpisteeseen. Reittiä voi kulkea kumpaankin suuntaan ja siitä voi tehdä erilaisia variaatioita, poiketa Isokurun kodalle tai polkea suoraan Tiaislaavulta Porolaavulle. 

Pyöräilijä talvisessa tunturimaisemassa.

Huomioitavaa
Tunturiaavan talvipyöräilyreitti on myös suosittu lumikenkäily- ja kävelyreitti, joten vastaan voi tulla muita retkeilijöitä. Pyöräilijän tulee nopeampana väistää jalkaisin liikkuvia. Alkutalvella suo-osuuksille voi nousta vettä. Avoimet suo-osuudet voivat kelistä riippuen myös tuiskuta umpeen. Reitin kunnostustilanteen voit tarkistaa Pyhä-Luoston latu- ja reittiseurannasta (https://www.infogis.fi/pyhaluosto/).

Pyhän Erämaareitti, 31-33 km, ympyräreitti 

Talvipyöräilyreitti, kulkuaika 4-6 h

Keskivaativa / vaativa (pituus, keliolosuhteet)

Pituus reittivalinnoista riippuen noin 31-33 km.

Pidemmällä pyöräreitillä voit kiertää Pyhätunturin viisi tunturihuippua. Koe erämaan tunnelma, näe kansallispuiston eteläosan parhaat tunturimaisemat, soiden avaruus, ja monen ikäiset metsät. Reitin varrella olevilla tuvilla voit pitää taukoa tai osalla jopa yöpyä.

Talvinen suomaisema, jossa kulkee hiihtolatu. Taustalla metsää.

Lähtöpiste

Osoite: Luontokeskus Naava, Luontotie 1, 98530 Pyhätunturi
Koordinaatit: WGS84 lat: 67° 01.1655' lon: 27° 15.1473'
ETRS-TM35FIN P: 7433567m I: 510998m.

Retkeilyrakenteet

Riippuen reittivalinnoista Isokurun kota ja laavu, Tiaislaavu, Porolaavu, Haarainselän ja Salmiaavan päivätupa, (700 m reitiltä Huttujärven vuokratupa) ja Huttuloman autiotupa ja keittokatos. Taukopaikoilla on imutyhjennys-, tai kuivakäymälä. Ota mukaan oma wc-paperi. Kansallispuistossa ei ole jätehuoltoa, joten kaikki roskat on syytä tuoda mukanaan.

Nähtävää 

Panoraamanäkymät aapasoiden reunasta kohti Pyhätuntureiden huippuja. Sympaattisia tupia ja kansallispuiston taukopaikkoja, erämaan tunnelmaa ja eri ikäistä metsää.

Kaksi polkupyörää nojaa opasteviittoihin. Taustalla talvinen tunturimaisema.

Reittiselostus

Reittimerkintä: Reitin alussa siniset aurausviitat, muutoin siniset talvipyöräilysymbolit.

Kulkusuunta: myötäpäivään

Luontokeskus Naavalta reitti kulkee aluksi kevyen liikenteen väylää myöten 600 metriä Kemijärven suuntaan. Kerontien risteyksen kohdalta ajetaan Kerontien yli ja jatketaan hiihtoladun oikealla puolella ja sinisiä aurausviittoja seuraten. Talvipyöräilyreitti erkanee ladusta seuraavasta risteyksestä oikealle, hieman kansallispuiston rajan jälkeen, kulkien vanhojen metsien läpi syvemmälle kansallispuistoon. 

Reittivalinnoista riippuen on ensimmäinen taukopaikka joko Isokurun kota tai suon laidalla sijaitseva Tiaislaavu. Tiaslaavulta voi jatkaa Tunturiaavan aapasuon läpi, tai valita lyhyemmän ja metsäisemmän reitin Porolaavulle. Tähän asti samalla reitillä on saanut sekä lumikenkäillä, kävellä, että pyöräillä. 

Porolaavulta lähtien pyöräilyreitti kulkee maastohiihtoladun keskellä, latu-urien välissä seuraavat 17 km. Perinteisen hiihtäjät kulkevat ladun oikeaa ja vasenta reunaa, luisteluhiihtäjät keskellä eli samassa kohdassa pyöräilijöiden kanssa. Pyöräilijän on siis syytä huomioida samaa reittiä käyttävät hiihtäjät. Tällä reittiosuudella ei saa kävellä tai lumikenkäillä.

Porolaavulta seuraavat taukopaikat ovat Haarainselän ja Salmiaavan päivätuvat, joille reitti kiertelee kansallispuiston rajaa noudatellen, pääosin melko tasaisessa maastossa. Tiaslaavun ja Salmiaavan välillä on eri ikäisiä metsiä ja siellä täällä suoalueilla komeita maisemia tunturijonon suuntaan. Salmiaavan jälkeen reitti sukeltaa metsään nousten hiljakseen kohti Huttujärveä. 

Talvinen suomaisema, jossa kulkee hiihtolatu. Reunassa Pyhä-Luoston kansallispuiston rajamerkki ja reittiviittoja. Taustalla metsää.
Huttujärven jälkeen tulee risteys, josta pääsee pistoreittinä Huttujärven vuokratuvalle. Huomioi, että vuokratuvalta eteenpäin kohti Luostoa kulkeva latu-ura on vain hiihtäjille. Huttujärven vuokratuvan risteyksestä reitti jatkaa nousemistaan ja noin 500 m päässä erkanee oikealle polku kohti Huttuloman autiotupaa ja keittokatosta. Tuvalle johtavaa polkua ei huolleta, joten se muodostuu vain kävijöiden toimesta. Huttulomasta reitti jatkuu alamäkivoittoisesti kohti Kiimaselkää, mutta erkanee ladusta Huttujärventien pysäköintialueen jälkeen (ei aurata talvella). Pyhän erämaareitti seuraa 2 km Huttujärventien pohjaa, jota ei aurata talvisin, mutta se kunnostetaan talvipyöräilyyn soveltuvaksi (kunnostetaan harvemmin kuin latu eli kovalla lumisateella tämä reitinosa voi mennä vaikeakulkuiseksi). 

Talvinen autiotupa, jonka terassille nojaa suksia.
Huttujärventien päättyessä Pyhä-Luosto maantielle (tie numero 962), jatkuu Pyhän erämaareitti oikealle seuraten maantietä n. 5 km kohti Pyhää. Pyhäjärven risteyksen kohdalla reitti siirtyy kevyen liikenteen väylälle jatkaen maantien suuntaisesti n. 4 km takaisin Luontokeskus Naavaan.

Huomioitavaa

Pyhän erämaareitti avataan viikolla 8, kun tuntureita kiertävä latu avataan. Reitin varrella on paljon avoimia suo-osuuksia, jotka voivat tuiskuta umpeen ja reitti voi muuttua hyvinkin vaikeakulkuiseksi, pahimmassa tapauksessa jopa estää ajamisen. Monikäyttöreittiosuuksia huolletaan noin kerran viikossa, latuosuutta huolletaan useammin, kelien mukaan. Reitin loppuosa kulkee Pyhä-Luosto maantietä ja kevyen liikenteen väyliä pitkin. Pyhän erämaareitti kulkee kaukana palveluista ja talvella huolletuista teistä, joten retkelle kannattaa varustautua kunnolla. Vaikka muilla talvipyöräilyreiteillä saa myös kävellä, Pyhän erämaareitin latuosuudella saa vain pyöräillä tai hiihtää. Muista ottaa myös paperikartta mukaan. Reitin kunnostustilanteen voit tarkistaa Pyhä-Luoston latu- ja reittiseurannasta (https://www.infogis.fi/pyhaluosto/).

 

Hiihtoreitit, 150 km

Pyhä-Luoston kansallispuiston maisemat hellivät hiihtäjää. Varaa sopivasti aikaa ja eväitä ja lähde ladulle! Alueella on noin 150 kilometriä hoidettua latuverkostoa. Tottunut hiihtäjä voi tehdä päiväretkiä tunturista toiseen ja palata SkiBussilla; bussiaikataulut voit tarkistaa tältä sivulta (pyha.fi). Kaikki puiston hoidetut ladut soveltuvat sekä perinteiselle hiihtotyylille että luisteluhiihtoon. Valaistuja latuja on 40 kilometriä, joten voit tehdä hiihtolenkin rinnepäivän päätteeksikin. Latukarttoja on jaossa alueen yrittäjillä ja luontokeskus Naavassa; latujen huollosta ja latukahviloista saa lisätietoa täältä (pyha.fi). Avatut ladut ja niiden kunnostusajankohdan voi tarkistaa reaaliaikaisesta latuseurantajärjestelmästä (InfoGis.fi).
Lumisessa metsässä latu, jossa kaksi hiihtäjää. Ladun vieressä kaksi mökkiä. Puiden latvojen takaa paistaa aurinko.
 

Suosittuja latureittejä ovat:

 

Ukko-Luoston ympäryslatu, 18 km, ympyräreitti

Esteetön käymälä

Talvireitti, hiihtäen, kulkuaika 2-4 h
Keskivaativa reitti

Mukavan kumpuileva latu kulkee tunturin ympäri, Luoston ikimetsien läpi ja nousee Lampivaaralle antaen hyvät vauhdit paluuseen.

Etualalla monet sukset ja sauvat nojaavat suurta mäntyä vasten. Taustalla luminen metsä.

Lähtöpiste
Osoite: Luoston portti (retkikartta.fi), Luostontie, 99555 Luosto
Koordinaatit: WGS84 lat: 67° 09.2725' lon: 26° 54.6508' 
ETRS-TM35FIN P: 7448610m I: 496137m

Matkaan voi lähteä myös Luostonloman P-paikalta (retkikartta.fi). Koordinaatit: WGS84 lat: 67° 10.3173' lon: 26° 50.8411' ETRS-TM35FIN P: 7450557m I: 493391m. 

Retkeilyrakenteet
Tikkalaavu, Ukko-Laavu ja Ukko-Kota, Lampivaaran laavu. Taukopaikoilla on käymälä (Lampivaarassa esteetön käymälä) sekä liiteri. Ota mukaan oma wc-paperi.

Nähtävää
Lampivaaran ametistikaivos, Ukko-Luoston vanhat metsät.

Reittiselostus
Reittimerkintä: Selkeä latu, jonka varrella on sinivalkoisia kävelijä-/hiihtäjäsymboleja lyhyissä, puisissa tolpissa. Risteyksissä on viitat.
Suositeltu kulkusuunta: Usein reitti kierretään vastapäivään. Myötäpäivään hiihdettäessä latuosuus Lampivaarasta kohti Ukko-Laavua on alussa vaativa (jyrkkä ja mutkikas).

Reittiä vastapäivään kierrettäessä lähdetään Luostonportilta kohti Torvisen Majaa. Reitti kulkee alkuosan loivaa ylämäkeä, ohi Tikkalaavun kavuten Ukko-Luoston ja Keski-Luoston väliseen, alkutalvena tykkylumen kuorruttamaan solaan. Lyhyt alamäki johdattaa Luostonloman pysäköintipaikan ohi kohti tunnelmallista punaista Torvisen Majaa, joka on alueen vanhin kahvila ja edelleen sähkötön. Latu jatkuu Ukko-Luoston länsipuolta kumpuillen vanhojen honkien lomassa. Lähestyttäessä puolivälin taukopaikkaa, Ukko-Laavua, alkaa Ukko-Luoston jylhä ja puuton tunturiseinämä pilkottaa metsän läpi, ja Ukko-Laavulta onkin hieno näkymä tunturiin. Laavulta matka jatkuu vain pienin mäkiosuuksin, kunnes nousu jyrkkenee ennen Lampivaaraa. Lampivaarassa on laavu ja latukahvila, sekä mahdollisuus vierailla Ametistikaivoksessa. Loppureitti takaisin Luostolle on mukavan vauhdikasta alamäkeä.

Latu, jonka vieressä on hirsikökki. Maasto on paksun lumen peitossa. Taustalla tykkypuita.

Huomioitavaa
Reitillä on muutamia jyrkähköjä alamäkiä, vauhdikkaita mutkia ja pitkiä ylämäkiä, eikä sitä suositella vasta-alkajille. Reitti kunnostetaan heti, kun luonnonlunta on riittävästi ja latu on auki lumien määrästä riippuen huhtikuun puoliväliin-loppupuolelle asti. Ladulla ei saa kävellä, lumikenkäillä tai talvipyöräillä.


Rykimäkurun reitti (latu), 14 km, ympyräreitti

Esteetön käymälä

Talvireitti, kuljettavissa hiihtäen alkaen viikosta 8, kun latu on kunnostettu, kulkuaika 2-4 h
Keskivaativa reitti

Reitin varrella näkee komean Rykimäkurun, tunnelmallisen Pyhälammen päivätuvan, talvisen Lampivaaran ja pääsee nauttimaan viettävistä alamäistä.

Hiihtäjä ladulla talvisessa maisemassa.

Lähtöpiste
Osoite: Rykimäkeron pysäköintialue (retkikartta.fi) Pyhä-Luosto-maantien varrella (noin 19 km Pyhältä Luoston suuntaan, Luostolta n. 5,5 km).  
Koordinaatit: WGS84 lat: 67° 07.1405' lon: 26° 58.8467' 
ETRS-TM35FIN P: 7444644m I: 499169m

Retkeilyrakenteet
Rykimäkeron kota (retkikartta.fi) ja tulentekopaikka, Rykimäkurun laavu (retkikartta.fi), Pyhälammen päivätupa ja laavu sekä Lampivaaran laavu (retkikartta.fi), kaikilla taukopaikoilla on kuivakäymälä ja liiteri. Lampivaarassa ja Rykimäkerolla esteetön käymälä. Ota mukaan oma wc-paperi. Lampivaarassa on latukahvila, joka toimii ametistikaivoksen (ametistikaivos.fi) ollessa auki. Rykimäkeron talousvesikaivosta saa juomavettä ympäri vuoden.

Nähtävää
Rykimäkeron niliaitta ja hirsiaitta, Lampivaaran ametistikaivos, Rykimäkuru.

Reittiselostus
Reittimerkintä: kesäreittiä mukailevat osuudet on merkitty oranssinpunaisin neliöin puihin, muutamassa kohdassa latu menee hieman eri reittiä (Pyhälammella ja Rykimäkerolla). Risteyksissä on viitat.
Suositeltu kulkusuunta: Vastapäivään, eli lähtiessä Rykimäkeron pysäköintipaikalta suunnataan kohti Lampivaaraa. Myötäpäivään kulkiessa alamäet ovat jyrkempiä ja yhden loppupäässä on jyrkkä mutka.

Talvisessa metsässä kota, joka on paksun lumikerroksen peittämä.
Latu on yhteydessä Pyhä-Luoston alueen latuverkostoon, mutta tavallisin lähtöpaikka Rykimäkeron ladulle on Rykimäkeron pysäköintialue. Latu lähtee pysäköintialueen pohjoispäästä ja kiertää mutkan Rykimäkeron kodalle, nousten sitten vajaan kilometrin matkalla jyrkähkön ylämäen kohti Lampivaaraa. Lampivaarasta näkee puiden lomasta hienoja kaukomaisemia ja latu jatkuu sieltä tykkypuiden lomassa mukavasti alamäkeen viettäen etelään kohti Pyhälammen päivätupaa ja laavua. Pyhälammelta noustaan Latvavaaran rinteille ja lasketaan taas alas Pyhäjoen varteen. Muutaman mutkan jälkeen tulee nousu Rykimäkurun laavulle, joka sijaitsee komean Rykimäkurun reunalla. Loppumatka takaisin pysäköintialueelle kulkee kauniissa metsässä suhteellisen tasaisella pohjalla. Viimeinen taukopaikka on Rykimäkeron kota, jossa voi tutustua vanhaan niliaittaan ja hirsiaittaan. Rykimäkeron taukopaikalla on myös ympäri vuoden käytössä oleva talousvesikaivo.

Huomioitavaa
Reitti on kunnostettu viikosta 8 alkaen huhtikuun puoliväliin-loppupuolelle asti riippuen lumien määrästä. Ladulla ei saa kävellä, lumikenkäillä tai talvipyöräillä.

Luosto-Pyhä latu, n. 38 km / suunta

Talvireitti, kuljettavissa hiihtäen alkaen viikosta 8, kun latu on kunnostettu, kulkuaika 4-7 h
Keskivaativa – vaativa 

Upea pidempi laturetki Luostolta Pyhälle tunturijonoa seuraillen. 

Talvisessa metsässä latu. Ladun vieressä hirsimökki.

Lähtöpiste
Osoite: Luoston portti (retkikartta.fi), Luostontie, 99555 Luosto
Koordinaatit: WGS84 lat: 67° 09.2725' lon: 26° 54.6508' 
ETRS-TM35FIN P: 7448610m I: 496137m
 
Matkaan voi lähteä myös Luontokeskus Naavasta, Luontotie 1 98530 Pyhätunturi.
Koordinaatit: WGS84 lat: 67° 01.1655' lon: 27° 15.1473' 
ETRS-TM35FIN P: 7433567m I: 510998m

Retkeilyrakenteet
Huttuloman autiotupa, Huttujärven  vuokratupa (Kuukkelin vuokratupa, pieni poikkeama reitiltä), vuokratuvilla myös sauna käytössä, Kapustan ja Pyhälammen päivätuvat, Porontahtoman ja Lampivaaran laavut, Kiimaselän päivätupa ja laavu. Myös Karhunjuomalammen päivätuvalle voi tehdä ladulta piston (2,5 km / suunta); kaikilla taukopaikoilla kuivakäymälä sekä liiteri. Ota mukaan oma wc-paperi.

Nähtävää
Tunturimaisemat, Ukko-Luoston vanhat metsät, Lampivaaran ametistikaivos.

Kaksi hiihtäjää ladulla. Taustalla metsää.

Reittiselostus
Reittimerkintä: Reitti on selkeä latu, joka seuraa pääosin kesäreittejä, joilla on monenlaisia reittimerkintöjä. Risteyksissä on viitat.
Suositeltu kulkusuunta: Reitti kuljetaan yleensä Luostolta Pyhälle pidempien alamäkien ja parempien maisemien takia.

Reitti alkaa Luostonportilta rinteiden lähettyviltä nousten kohti Lampivaaraa, jossa on ensimmäinen taukopaikka ja latukahvila. Lampivaarasta latu viilettää mukavasti alamäkeen kohti Pyhälammen päivätupaa. Pyhälammelta latu kiemurtelee ylös Latvavaaran kylkeä, laskee alas lähelle Kuukkelin vuokratupaa ja kipuaa taas kohti Porontahtoman laavua ja Kapustan päivätupaa. Kapustalla latu kulkee korkeimmillaan ja hyvässä lykyssä siellä saa hiihdellä tykkyyn peittyneiden puiden lomassa. Latu jatkaa alamäkeen kohti Huttujärven vuokratupaa, jonka jälkeen voi päättää hiihtääkö lyhyempää reittiä Kiimaselän kautta vai lähteekö kiertämään pidemmän lenkin Pyhän tunturijonon ympäri Salmiaavan ja Haarainselän päivätupien kautta. Jos jatkaa lyhyempää reittiä, ohitetaan pienen kummun jälkeen Huttuloman autiotupa, josta jatketaan edelleen loivasti viettäen kohti Kiimaselän päivätupaa. Loppumatka kohti Pyhää kulkee soilla ja metsissä tunturimaisemien pilkottaessa välillä hienosti. Paluu/menomatkan voi tehdä SkiBussilla.

Huomioitavaa
Reitti on kunnostettu viikosta 8 alkaen huhtikuun puoliväliin-loppupuolelle asti riippuen lumien määrästä. Ladulla ei saa kävellä, lumikenkäillä tai talvipyöräillä.

Moottorikelkkailureitit ja -urat

Pyhä-Luoston kansallispuiston länsipuolitse ja Keski-Luoston halki kulkee Arctic trail -moottorikelkkailureitti. Toinen moottorikelkkaura kulkee kansallispuiston poikki Huttujärven kohdalta.

Tutustu moottorikelkkareittien ja -urien karttoihin (eraluvat.fi).

Lue lisää tarvittavista uraluvista (eraluvat.fi).

Pyhä-Luoston latukartta ja kunnostustilanne

Pyhä-Luoston latukartta ja latujen kunnostustilanne löytyy InfoGis- latuseurantajärjestelmästä.

Talvireittiesite, lumikenkäily ja talvipyöräily


Pdf 2,8 Mt (julkaisut.metsa.fi)

 

Asiakaspalvelu

Pyhä-Luoston luontokeskus Naava
Puh. 0206 39 7302
pyhaluosto(at)metsa.fi