Oulangan kansallispuisto opettajille

21.8.2020
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Tervetuloa kuohuvien könkäiden jylhiin maisemiin. Puiston läpi kulkeva Karhunkierros vie kulkijat parhaille paikoille. Myös luontopoluilla voi tutustua alueen luonnon monimuotoisuuteen ja kulttuuriperintöön. Virtaavien vesien Oulanka on hieno vesiretkikohde, ja talven hiljaisuus houkuttaa lumikenkäretkelle tai revontulihiihdolle valkoiseen erämaahan.

Oulangan luontokeskus tarjoaa apua retkesi suunnitteluun. Näyttely, lyhytelokuvat ja palveleva opastus tarjoavat tietoa puistosta. Monet polut ja reitit, tuvat ja tulentekopaikat palvelevat retkelläsi Oulangan kansallispuistossa.

Aineistot

Luonto-opastukset

Luontokeskuksen auditoriossa koululaisryhmille järjestetään kansallispuistoistamme sekä Oulangan kansallispuiston luonnosta ja retkeilymahdollisuuksista kertovia esittelyjä. Esittelyyn voidaan liittää myös luontoelokuvia. Opastustuokioita voidaan järjestää myös luontokeskuksen pihapiirissä tai maastossa.

Retkivinkit

  • Kiutakönkään polku (2 km) on edestakainen nähtävyyspolku Kiutakönkään koskelle. Se kulkee Hiidenlammen kulttuuripolkua pitkin. Polun varrella voit tutustua Oulangan kasveja esitteleviin tauluihin. Kiutakönkään polku on patikoitavissa myös talviaikana. Lisätietoja lumi- ja kelitilanteesta saat Oulangan luontokeskuksesta.
  • Hiiden hurmos (5 km) johdattaa sinut Oulangan monimuotoiseen luontoon ja sen perinteiseen käyttöön, kuten niittytalouteen ja poronhoitoon. Polku on osin pitkostettu, ja sen varrella on näköalatorni. Reitin ohjeellinen kulkuaika noin 2 tuntia, ja lähtö- ja päätepisteenä on Oulangan luontokeskus.
  • Pieni Karhunkierros (12 km) on hienojen maisemien ja komeiden koskien päiväreitti Kitkajoen varressa, kansallispuiston eteläkärjessä. Vaativalla reitillä on kolme riippusiltaa, pitkoksia ja portaita. Sen lähtö- ja päätepisteenä on Juuman pysäköintialue, ja ohjeellinen kulkuaika on 5–6 tuntia.
  • Jokasää on retkisää, kun on sopiva retkivaatetus.
  • Olethan aina roskaton retkeilijä.
  • Pidä huolta turvallisuudesta

Ruokailut

Oulangan luontokeskuksessa on kahvila jossa voi myös ruokailla sopimuksen mukaan. Lue lisää luontokeskuksen palveluista

Tilat ja välineet

Oulangan luontokeskuksen auditoriota on mahdollisuus vuokrata. Vuokraan sisältyy av-laitteet.

Kansallispuiston yhteistyöyrittäjät vuokraavat retkitarvikkeita: muun muassa rinkkoja ja lumikenkiä.

Auditorio ja AV-esitykset

Oulangan luontokeskuksessa on 50-paikkainen auditorio kirjoitusalustoineen. Varustuksena on valkokangas sekä laitteisto: multimediatykki, dvd- ja cd-soitin sekä tietokone.

Auditoriota välineineen vuokrataan sesongin ulkopuolella koululais- tai muille ryhmille hintaan 20 € / h.

Luontokeskuksessa on pieni käsikirjasto.

Vinkit lasten kanssa retkeilyyn 

Retkeilyn ABC: lasten kanssa retkelle.