TOP 5 valokuvauskohteet Oulangalla

Pariskunta istuu Haaralammen laiturin rappusilla ja katselee maisemaa. Ympärillä on vehreää rantaniittyä ja metsää.

Luontokuvaajalle Oulangan kansallispuisto tarjoaa rutkasti aiheita, niin kesällä kuin talvellakin. Tietyille maisemapaikoille paksu lumikerros lisää haastetta ja joihinkin paikoihin on todella hankala päästä. Suosituimpia talvikuvauspaikkoja helpon saavutettavuuden takia ovat Myllykoski ja Kiutaköngäs, ja puiston ulkopuolella Konttaisenvaara ja Käylänkoski.

Luontokuvaajien keskuudessa Kuusamo tunnetaan jo 1800-luvun lopulta kun I.K. Inha kävi Kuusamossa ja silloisella Paanajärvellä. Hannu Hautalan kirjojen myötä Kuusamo on tullut tutuksi tämän päivän luontokuvaajille. Oulangan kansallispuistosta kuvaajalle löytyy aiheita ympäri vuoden. Maisemakuvaajalle kansallispuisto tarjoaa jokilaaksoja, suuria korkeuseroja sekä kuvauspaikkoja, mistä näkymät ovat puiden latvojen yläpuolelta. 

1. Kiutaköngäs, Oulankajoki, Kuusamo

Luminen maisema Kiutakönkään kallioista. Retkeilijä seisoo kauempana lumessa, Kiutakönkään kallion päällä.

Nähtävää: Kenties Suomen tunnetuin putous tarjoilee luontokuvaajalle inspiraatiota ympäri vuoden. Kiutaköngäs sijaitsee vain kilometrin päässä Oulangan luontokeskuksesta.

Punaisten kalliopahtojen reunustama Kiutaköngäs on vaikuttava näky kaikkina vuodenaikoina: toukokuussa koski pauhaa Oulankajoen tulviessa, kesäisin kalliot loimuavat helakanpunaisena, elo-syyskuun kirkkaina kuulaina aamuina usva leijailee jokilaaksossa ja talvella jääpuikkorivistöt koristavat kallioita. Talvisin Oulankajoella voi nähdä myös hyiseen veteen pulahtelevan koskikaran ja saukon jälkiä lumessa. 

Saavutettavuus: Könkäälle pääsee hyvin ympäri vuoden. Talvisin koskelle johtaa tallattu polku. Ethän mene jokijäälle!

Kulkuohje: Oulangan luontokeskuksesta matkaa könkäälle noin 1 km. Sijainti kartalla: Google Maps -linkki (google.com).

2. Oulangan kanjoni, Salla

Retkeilijä istuu jalat penkillä. Edessä avautuu maisema Oulangan kanjoniin.

Nähtävää: Upea rotkolaakso. Hienoja maisemakuvauspaikkoja molemmin puolin kanjonia. Kesällä keskellä kirkasta päivää valoisuuserot suuret varjoisan ja aurinkoisen puolen välillä. 

Saavutettavuus: Sulan maan aikaan helppo kohde. Talvella hankalahko päästä, sillä alueelle vievällä metsätiellä ei ole talvikunnossapitoa. 

Kulkuohje: Savilammen pysäköintialueelta 2 kilometrin kävely Kanjonin kurkkaus -reittiä pitkin. Sijainti kartalla: Google Maps -linkki (google.com).

3. Ristikallio, Kuusamo

Kalliomuodostelma, jota ympäröi rinteiset metsät ja ohi virtaava joki.

Nähtävää: Komeat näkymät pystysuorien kallioseinämien rajaamaan Aventojokeen. Kesällä keskellä kirkasta päivää valoisuuserot suuret varjoisan ja aurinkoisen puolen välillä.

Saavutettavuus:  Sulan maan aikana saavutettava. Talvella hankalahko saavuttaa. Sallantieltä Karhunkierroksen lähtöpisteestä matkaa 5 km. 

KulkuohjeRistikallio sijaitsee Oulangan kansallispuiston pohjoisosassa Aventojoen ja Karhunkierros-vaellusreitin varrella, 5 kilometrin päässä Ristikallion lähtöpisteestä. Sijainti kartalla: Google Maps -linkki (google.com).

4. Konttainen, Kuusamo

Nähtävää: Kyyryselkäisen vaaran päältä avautuu hieno järvimaisema länteen Purnu- ja Kantojärville. Hyvänä tykkytalvena vaaran päällä komeaa tykkyä. Kuusamon lintukerho (kuusamonlintukerho.fi) ylläpitää pysäköintialueen kupeessa lintujen talviruokintapaikkaa, jolla voi nähdä kuukkeleita ja tiaisia.

Saavutettavuus: Vaaran huipulle pääset 2 kilometrin mittaista Konttaisen kuhaus -päiväreittiä pitkin, joka on kuljettavissa ympäri vuoden. Talvella polku on tamppautunut ja liukas. Nousu vaaran päälle kestää noin 20-30 min.

Kulkuohje: Kohteeseen pääsee Virkkulantien varrelta olevalta pysäköintialueelta. Sijainti kartalla: Google Maps -linkki (google.com).

5. Jäkälämutka, Oulankajoki, Kuusamo

Valokuvaaja istuu hiekkarannalla ja kuvaa jalustan kanssa Oulankajokea.

Nähtävää: Jäkälämutka on hieno hiekkainen ranta Oulankajoessa. Hietikolla kasvaa heinäkuun loppupuolella mm. tataarikohokkia sekä pulskaneilikkaa. Kasveja kuvatessa kannattaa olla tarkkana, ettei vahingossa astu niiden päälle. 

Saavutettavuus: Kesällä parhaimmillaan oleva Jäkälämutka on yksi lukuisista Oulankajoen alaosan melontareitin varrella olevista hiekkarannoista ja melontareitin päätepiste. Helposti saavutettava kesäkuusta lokakuuhun. Talvella kohteeseen johtavalla tiellä ei ole talvikunnossapitoa.

Kulkuohje: Liikasenvaarantieltä käännytään Jäkälämutkantielle, jonka päästä on 500 metrin kävely hietikolle. Sijainti kartalla: Google Maps -linkki (google.com).

Kuvauskohteet puhelimeesi

Hossan, Oulangan, Riisitunturin ja Syötteen kansallispuistojen parhaat valokuvauskohteet löydät Google Mapsista (google.fi).

Tee oma retkikertomuksesi ja jaa se

Kirjoita blogiteksti, tee video, kokoa kuvasi ja jaa tarinasi. Käytä hashtagia #landofnationalparks #landofnp #lonp

Tunnuksia.