Alamäkiuinti-tapahtuma Oulankajoella 20.7.2024

(Päivitetty 19.7.2024)
Lauantaina 20.7.2024 Oulankajoen alaosalla järjestetään Downhill Swim-tapahtuma, johon osallistuu yli 400 uimaria. Tapahtumassa uidaan 24 km ja 12 km matkat; 24 km matkan lähtö on Mataraniemessä klo 8 ja 12 km matkan lähtö on Nurmisaarenniemessä klo 11. Uimareiden odotetaan olevan maalissa Jäkälämutkassa klo 16.15 mennessä. Tapahtuma on loppuunmyyty.

Oulankajoen alaosalla melominen on sallittua tapahtuman aikana. Huomioithan kuitenki uimarit, jos liikut alueella. Uimarit tunnistaa kirkkaan värisestä uintipoijusta.

Lisätietoja tapahtuman nettisivuilta (downhillswim.fi).

Pähkänänkalliolla ja Koivumutkassa liikkuminen kielletty vuosittain aikavälillä 1.4.-15.8. 

(Päivitetty 27.6.2024)
Muistutuksena, että Oulangan kansallispuiston Pähkänänkallion ja Koivumutkan rajoitusosilla liikkuminen on kielletty 1.4.–15.8. joka vuosi. Lisätietoja ohjeet ja säännöt -sivulla. Rajoitusosa on tullut voimaan vuonna 2021 luonnonsuojelullisista syistä.

Pähkänänkallion ja Koivumutkan rajoitusosat näet alla olevasta kartasta.

Karhunkierroksen bussiaikataulut

(Päivitetty 2.6.2024)
Karhunkierroksen lähtöpisteillä liikennöi tänä kesänä kaksi eri operoijaa; Rukabussit ja Karhunkierros Express.

Rukabussit ajaa Kuusamon keskustasta Rukan kautta Hautajärven ja Ristikallion lähtöpisteille torstaista sunnuntaihin. Bussi pysähtyy myös Juumassa, Pienen Karhunkierroksen lähtöpisteellä. Lipun voi ostaa bussista tai etukäteen Matkahuollon nettisivuilta.

Karhunkierros Express toimii varausperusteisesti, joten liput on ostettava ennakkoon viimeistään edellisenä päivänä klo 17 mennessä Matkahulto.fi-nettisivuilta. Karhunkierros Express ajaa Kuusamon lentoasemalta Rukan kautta Ristikallion ja Hautajärven lähtöpisteille sekä myös Oulangan luontokeskukselle tai Basecamp Oulangalle (Pieni Karhunkierros).

Kaikki bussiaikataulut löytyvät Matkahuolto.fi-nettisivuilta.
Lisätietoja bussiyhteyksistä löytyy myös Ruka.fi-nettisivuilta.

Oulangan luontokeskuksen kesän aukioloajat

(Päivitetty 2.6.2024)
Oulangan luontokeskus on avoinna kesäkuusta syyskuun loppuun asti tiistaista sunnuntaihin klo 10-17. Lokakuussa luontokeskus on avoinna tiistaista lauantaihin klo 10-16.

Samassa rakennuksessa sijaitseva ravintola Talonpöytä Oulanka palvelee kesä-syyskuussa joka päivä klo 10-18. Lokakuussa ravintola on avoinna tiistaista lauantaihin klo 10-16.

Niitselysjoen köysivene on käytössä

(Päivitetty 28.5.2024)
Keroharjun kuiskaus-reitin pohjoisella lähtöpisteellä sijaitseva köysivene on asennettu tänään paikoilleen. Köysiveneellä ylitetään Niitselysjoki heti reitin alussa.

Lue lisää 17 kilometrin pituisesta Keroharjun kuiskaus-reitistä.
Katso köysiveneen sijainti kartalta (retkikartta.fi).

Karhunkierroksen vaelluskausi on alkanut

(Päivitetty 24.5.2024)
Oulankajoen tulva on laskenut sen verran, että vesi ei enää peitä alleen Karhunkierroksen reitillä sijaitsevia polkusiltoja ja pitkospuita. Oulankajoen tulvahuippu mitatiin tänä keväänä sunnuntaina 19.5.2024. Karhunkierroksella on kuitenkin edelleen paikoitellen märkää ja mutaista sekä reitin loppupäässä, Valtavaaran ja Konttaisen pohjoisrinteillä, on vielä vähän lunta. Seuraavien päivien sääennusteiden mukaan loputkin lumet tulevat todennäköisesti sulamaan nopeasti.

Myös Pieni Karhunkierros ja Oulangan luontokeskukselta lähtevät päiväreitit ovat sulaneet kokonaan lumesta ja hyvin kuljettavissa.

NUTS-polkujuoksutapahtuma (nutskarhunkierros.fi) juostaan Karhunkierroksella 24.-25.5.2024.

Oulankajoen veden virtaama on vielä suuri ja joessa voi ajelehtia tulvan jäljiltä ajopuita, joten melontareitille lähtöä on hyvä odottaa kesäkuun alkuun.

Vattumutkan maastoportaat Kitkajokivarressa on purettu

(Päivitetty 16.5.2024)
Vattumutkassa, Kitkajokivarressa olleet maastoportaat on purettu ja loppusiivoukset maastossa tehdään, kun lumet ovat sulaneet.

Kitkajoen varrelta poistettu laavuja

(Päivitetty 11.4.2024)
Oulangan kentän poppoo on ahkeroinut viime viikot Kitkajokivarressa. Joen alajuoksulta on purettu ja poistettu Lohisuoran ja Kaijankiven laavut ja taukopaikkarakenteet. Kyseiset laavut eivät ole retkeilyreittien varrella. Tähän päädyttiin jo muutama vuosi sitten, kun jokijäät Kitkajoella eivät ole enää yhtä vahvoja kuin takavuosina. Kyseisten taukopaikkojen huolto tapahtui jokijäitä pitkin moottorikelkoilla ja haluamme minimoida työturvallisuusriskit, joten päädyimme poistamaan kyseiset taukopaikat.

Kaijankiven purettu laavu ja liiteri on kevättalven aikana siirretty ja pystytetty muutama sata metriä alavirtaan, eli Ahvenperän vanhalle taukopaikalle. Paikalla on aiemminkin ollut laavu, joka kuitenkin on poistettu noin 20 vuotta sitten. Nyt laavu siis palasi Ahvenperän komealle törmälle. Taukopaikka on valmiina käytettäväksi kesäkaudella. Ahvenperän taukopaikan pystyy huoltamaan maita myöten.

Perikunta lahjoitti lisämaata Oulangan kansallispuistoon

(Päivitetty 13.3.2024)
Suomen valtio on saanut lahjoituksena kiinteistön liitettäväksi Oulangan kansallispuistoon. Lahjoitetun kiinteistön pinta-ala on noin 0,35 hehtaaria. Lahjoittajana on perikunta, jossa on 45 osakasta. Kiinteistö sijaitsee Savinajoen yläjuoksulla ja rajautuu kahdelta sivulta Oulangan kansallispuistoon. Lahjoitusta koskeva lahjakirja allekirjoitettiin 8.2.2024 Rovaniemellä. Lue lisää uutisesta: Perikunta lahjoitti lisämaata Oulangan kansallispuistoon.

Pyöreälammen taukopaikka poistetaan käytöstä

(Päivitetty 6.2.2024)
Oulangan kansallispuiston Pienen Karhunkierroksen retkeilyreitin varrella sijaitseva Pyöreälammen taukopaikka poistetaan käytöstä vuoden 2024 aikana. Kuivakäymälät on lukittu ja poistettu käytöstä. Myöhemmin puretaan tulentekopaikka ja polttopuuvarasto. Taukopaikan poiston syynä on vaikeutuneet talviajan huolto-olosuhteet. Lue lisää uutisesta: Lauhtuneet talvet vaikeuttavat huoltoa - Pyöreälammen taukopaikka poistuu käytöstä Oulangan kansallispuistossa.

Vuonna 2023 Oulangan kansallispuistossa oli 175 800 käyntiä

(Päivitetty 4.2.2024)
Viime vuoden aikana kansallispuistoihin tehtiin 3,6 miljoonaa käyntiä.  Käyntimäärät kasvoivat edellisvuodesta yhden prosentin verran, ja kansallispuistokävijöiden rahankäytön taloudelliset vaikutukset aluetalouksiin neljä prosenttia. Kerätyn palautteen perusteella retkeilijät ovat myös erittäin tyytyväisiä vierailuihinsa luontokohteissa. Lue koko uutinen Käyntimäärät: kansallispuistojen suosio retkeilykohteena jatkuu vankkana.

Vuonna 2022 Oulangan kansallispuistossa oli 176 400 kävijää ja vuonna 2021 kävijöitä oli 253 300. Kaikki käyntimäärät löytyvät metsa.fi-sivuilta.

Uusi karttajulkaisu: Oulangan kansallispuiston kalastuslupa-alueet

(Päivitetty 3.2.2024)
Oulangan kansallispuiston alueella virtaa useita jokia, joista suurimmat ovat Oulankajoki ja Kitkajoki. Joet ovat jakautuneet eri kalastuslupa-alueisiin riippuen vesialueen omistajasta. Kalastaessa virtaavilla vesillä on ostettava kyseisen alueen kalastuslupa sekä lisäksi 18-69-vuotiaiden on maksettava kalastonhoitomaksu (eraluvat.fi). Uuteen karttaan on merkitty lupa-alueiden rajat ja linkit verkkokauppoihin. Linkki uuteen karttaan: Oulangan kalastuslupa-alueet

Huomioitavaa:

  • Kalastuslupa-alueilla on myös paikkoja, joissa ei saa kalastaa. Osa näistä kalastuskieltoalueista on merkitty maastoon opasteilla.
  • Ostaessasi kalastusluvan saat lupaehdoissa tiedot kalastuskieltoalueista ja muista rajoituksista.
  • Kalastusrajoitukset voit tarkistaa myös osoitteesta kalastusrajoitus.fi.
  • Kalastuskauden ulkopuolella kaikki kalastaminen lupa-alueilla on kielletty.

Pilkkiminen ja onkiminen on sallittu kansallispuiston järvissä ja lammissa jokaisenoikeuksin ympäri vuoden. Muulla kuin ongella kalastaessa 18-69-vuotiaiden on maksettava kalastonhoitomaksun (eräluvat.fi).

Brittiläinen dokumentti Oulangan taimenesta

(Päivitetty 30.1.2024)
Oulankajoen Kiutakönkäällä on tehty kutunousulla olevien taimenten tutkimuspyyntiä kohta 60 kesänä. National Geographicin apurahalla luontodokumenttisarjan Rewilding the Iron Curtain tehnyt Alice Whitehouse vieraili toissakesänä Oulangan kansallispuistossa ja Kuusinkijoella kuvaamassa. Juuri julkaistun sarjan osassa 5 kerrotaan Oulankajoen vesistön taimenten rajanylittävästä elämästä, kalastuksesta ja tutkimuspyynnin tapahtumista ja historiasta Kiutakönkäällä. Haastateltavana on Metsähallituksen ja Luonnonvarakeskuksen Pro Trout -hankkeen projektipäällikkö Raisa Nikula. Katso video Youtubessa (youtube.com)

Reittimerkintöjä kunnostettu Kanjonin kurkkauksella ja Könkään keinolla

(Päivitetty 8.9.2023)
Kanjonin kurkkaus- sekä Könkään keino -päiväreittien vihreät reittimerkinnät on nyt maalattu uudelleen. Vanhat merkit olivat jo paikoitellen haalistuneet ja kuluneet pois näkyvistä. Merkintöjä myös hieman lisättiin, jotta retkeilijät pysyisivät oikealla polulla. Reittimerkintöjen väri pysyi samana.

Pienen Karhunkierroksen uusi lähtöportti on avattu käyttöön

""(Päivitetty 27.10.2022)
Pienen Karhunkierroksen uusi lähtöpiste portteineen ja samalla uusi reittiosuus pysäköintialueelta Niskakoskelle on otettu käyttöön. Reitillä ei vielä ole opasteviittoja, mutta reitin kulkeminen on turvallista leveää kivituhkalla päällystettyä reittipohjaa myöten. Opasteviitat ja opastetaulut asennetaan viimeistään ensi keväänä, kun maa on sulanut roudasta.

Lue lisää Pienen Karhunkierroksen reittikuvauksesta.

Kuusamon kaupungin tiedote Pienestä Karhunkierroksesta (kuusamo.fi).

Myllykosken uusi riippusilta avattiin retkeilijöiden käyttöön

(Päivitetty 12.8.2022)
Myllykosken uusi riippusilta on valmis ja on avattu retkeilijöiden käyttöön tänään 12.8. puolen päivän aikoihin. Uusi silta on vanhaan siltaan verrattuna hieman korkeammalla. Työt vielä jatkuvat Myllykoskella. Riippusillan rakentaminen on osa Juuman ja Myllykosken alueen kehityshanketta, jota toteuttaa Kuusamon kaupunki yhteistyössä Metsähallituksen Luontopalvelujen kanssa.

Kuusamon kaupungin tiedote Myllykosken sillan valmistumisesta (kuusamo.fi).

Pienen Karhunkierroksen uusi lähtöpaikka on pysäköintialueen reunalla, josta rakennetaan uusi reitti Niskakosken riippusillalle. Uusi reitti tulee olemaan murskepintainen ja Metsähallitus rakentaa suojelualueen puolelle uudet portaat. Rakennustyöt ovat käynnistyneet ja reitti otetaan viimeistään käyttöön keväällä 2023. Vanhan reitin osuus poistuu tämän jälkeen käytöstä. Juuman vanha lähtöpaikka rauhoitetaan alueen leirintäalueen ja kahvilatoiminnan käyttöön.

Piirros Myllykosken riippusillan rakentamissuunnitelmasta. Uusi riippusilta tulee vanhan vasemmalle puolelle.

 

Karttakuva Pienen Karhunkierroksen uudesta reittilinjauksesta.

Oulangan Ohjeet ja säännöt -sivu on uudistettu

(Päivitetty 21.1.2022)
Tutustu uudistettuun Ohjeet ja säännöt -sivuun, jossa avataan järjestyssääntöä ja annetaan ohjeita retkeilyyn.

AVI:n päätöksellä Juuman alueella ei saa metsästää

(Päivitetty 17.1.2022)
Aluehallintoviranomainen julkaisi perjantaina päätöksen uusista metsästysrajoituksista suosituilla retkeilykohteilla Koillismaalla ja Kainuussa. Metsästys kielletään retkeilijöiden suosimilla paikoilla viiden vuoden määräajaksi 14.1.2022–13.1.2027. Päätös koskee mm. Juuman sekä Rukan–Valtavaaran–Pyhävaaran alueita, joilla kulkee päiväreitti Pieni Karhunkierros ja vaellusreitti Karhunkierros.

AVI toteaa, että alueet ovat suosittuja virkistys- ja matkailukohteita, joten metsästyksen rajoittaminen on tarpeen alueella liikkuvien ihmisten turvallisuuden vuoksi.

Uutisia Oulangalta

Tarkista varoitukset

Maastopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Vinkit retkeilyyn

Retkeilijä veistää kiehistä.

Tulenteko: Retkeilyn ABC.