Taivalkönkään autiotuvan korjaus on valmistunut ja tupa on jälleen käytössä

(Päivitetty 13.9.2022)
Kesällä rakenteiden palovaurioista kärsineen Taivalkönkään autiotuvan korjaus on valmistunut. Palovauriot on saatu korjattua ja autiotupa on avattu jälleen retkeilijöiden käyttöön. Muistathan paloturvallisuuden retkeillessäsi ja käsittele tulta varovasti. Tarkasta metsäpalovaroitus ennen tulen tekoa. Tee tulet vain siihen tarkoitetuissa paikoissa. Älä koskaan jätä tulta vartioimatta. Jos lähdet viimeisenä tulipaikalta tai tuvalta, varmista, ettei tuli jää kytemään.

Myllykosken uusi riippusilta avattiin retkeilijöiden käyttöön

(Päivitetty 12.8.2022)
Myllykosken uusi riippusilta on valmis ja on avattu retkeilijöiden käyttöön tänään 12.8. puolen päivän aikoihin. Uusi silta on vanhaan siltaan verrattuna hieman korkeammalla. Työt vielä jatkuvat Myllykoskella. Riippusillan rakentaminen on osa Juuman ja Myllykosken alueen kehityshanketta, jota toteuttaa Kuusamon kaupunki yhteistyössä Metsähallituksen Luontopalvelujen kanssa.

Kuusamon kaupungin tiedote Myllykosken sillan valmistumisesta (kuusamo.fi).

Pienen Karhunkierroksen uusi lähtöpaikka on pysäköintialueen reunalla, josta rakennetaan uusi reitti Niskakosken riippusillalle. Uusi reitti tulee olemaan murskepintainen ja Metsähallitus rakentaa suojelualueen puolelle uudet portaat. Rakennustyöt ovat käynnistyneet ja reitti otetaan viimeistään käyttöön keväällä 2023. Vanhan reitin osuus poistuu tämän jälkeen käytöstä. Juuman vanha lähtöpaikka rauhoitetaan alueen leirintäalueen ja kahvilatoiminnan käyttöön.

Piirros Myllykosken riippusillan rakentamissuunnitelmasta. Uusi riippusilta tulee vanhan vasemmalle puolelle.

 

Karttakuva Pienen Karhunkierroksen uudesta reittilinjauksesta.

Taivalkönkään autiotupa pois käytöstä tulipalon vuoksi

(Päivitetty 8.8.2022)
Karhunkierros-vaellusreitillä sijaitseva Taivalkönkään autiotupa on toistaiseksi pois käytöstä tuvan rakenteissa syttyneen tulipalon vuoksi. Palo saatiin nopeasti sammutettua, eikä retkeilijöille koitunut vaaraa. Lisää tietoa tapahtuneesta voi lukea uutisesta.

Tuvan kunnostuksen aikataulu tarkentuu myöhemmin, ja tiedotamme siitä lisää tällä sivulla.

Metsähallitus kiittää paikalla ollutta vaeltajapariskuntaa, joka hoiti alkusammutustyöt ennen pelastuslaitoksen saapumista paikalle. Kiitokset myös Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselle ripeästä toiminnasta.

Niitselysjoen köysivene käytössä 1.6. alkaen

(Päivitetty 23.5.2022)
Keroharjun kuiskaus -reitille (17 km/suunta) ei vielä pääse pohjoisesta Niitselysjoen kautta. Niitselysjoen köysivene on käytössä jälleen ensi keskiviikosta (1.6.) alkaen.

Pähkänänkalliolla ja Koivumutkassa liikkuminen kielletty 1.4.-15.8.2022

(Päivitetty 19.4.2022)
Oulangan kansallispuiston Pähkänänkallion ja Koivumutkan rajoitusosilla liikkuminen on kielletty 1.4.–15.8. Lisätietoja ohjeet ja säännöt -sivulla.

Pähkänänkallion ja Koivumutkan rajoitusosat näet alla olevasta kartasta.

Oulangan Ohjeet ja säännöt -sivu on uudistettu

(Päivitetty 21.1.2022)
Tutustu uudistettuun Ohjeet ja säännöt -sivuun, jossa avataan järjestyssääntöä ja annetaan ohjeita retkeilyyn.

Oulangalla vierailtiin viime vuonna 253 000 kertaa

(Päivitetty 27.1.2022)
Toinen koronavuosi osoitti, ettei Koillismaan kansallispuistojen lumovoima hiivu. Oulangan kansallispuisto oli koko maan viidenneksi suosituin kansallispuisto. Lue koko uutinen Koillismaan kansallispuistoissa retkeiltiin jälleen ennätystahtiin.

AVI:n päätöksellä Juuman alueella ei saa metsästää

(Päivitetty 17.1.2022)
Aluehallintoviranomainen julkaisi perjantaina päätöksen uusista metsästysrajoituksista suosituilla retkeilykohteilla Koillismaalla ja Kainuussa. Metsästys kielletään retkeilijöiden suosimilla paikoilla viiden vuoden määräajaksi 14.1.2022–13.1.2027. Päätös koskee mm. Juuman sekä Rukan–Valtavaaran–Pyhävaaran alueita, joilla kulkee päiväreitti Pieni Karhunkierros ja vaellusreitti Karhunkierros.

AVI toteaa, että alueet ovat suosittuja virkistys- ja matkailukohteita, joten metsästyksen rajoittaminen on tarpeen alueella liikkuvien ihmisten turvallisuuden vuoksi.

Lue lisää uutisesta AVI rajoitti metsästystä suosituilla retkeilykohteilla Koillismaalla ja Kainuussa.

Karhunkierroksen vaeltajat: reittimuutos Valtavaaralla

(Päivitetty 22.7.2021)
Valtavaaralla on tehty reittimuutos, joka koskee retkeilijöitä Valtavaaran huiputus -päiväreitillä ja Karhunkierros-vaellusreitillä (ks. kartta alla).

Syynä reittimuutokseen ovat vanhalla reitillä olevat huonokuntoiset portaat, jotka uusi reittilinjaus nyt kiertää. Reittimuutoksen myötä päiväreitti Valtavaaran huiputus päättyy Saaruan pysäköintialueella samaan kohtaan kuin mistä reitti alkaa. Uusi reittilinjaus kulkee viime talvena murskeella kestävöityä polkua pitkin. Reitti on merkitty maastoon viitoilla ja väliaikaisilla reittimerkinnöillä. 

Uutisia Oulangalta

Pipopäinen poika makaa silmät kiinni sammaleen päällä. Toinen silmäluomi on peitetty koivunlehdellä.

Biologin Puuhamaa ja Sammaltajan taistelukenttä ja paljon muuta – hyppää äänimatkalle Oulangan luontoon. Ulkoruokinnassa-podcast-jakson vieraana suojelubiologi Tiina Laitinen Metsähallituksen Luontopalveluista.

Luontoaiheisia tapahtumia läheltä ja kaukaa

Perhe nuotiolla. Avaa Tapahtumat.luontoon.fi.
(tapahtumat.luontoon.fi)

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Retki Ristikallion Pitkäluolalle

"Talvella kantavan jään aikaan Ristikallion reissuun kannattaa yhdistää Pitkäluolassa vierailu", kertoo blogissaan Pirkko Siikamäki.

Lue blogikertomus talvisesta retkestä Pitkäluolalle (retkipaikka.fi).