Ajankohtaista Oulangalla

14.7.2021
Ruohikko- tai metsäpalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla sekä tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Karhunkierroksen vaeltajat: reittimuutos Valtavaaralla

(Päivitetty 22.7.2021)
Valtavaaralla on tehty reittimuutos, joka koskee retkeilijöitä Valtavaaran huiputus -päiväreitillä ja Karhunkierros-vaellusreitillä (ks. kartta alla).

Syynä reittimuutokseen ovat vanhalla reitillä olevat huonokuntoiset portaat, jotka uusi reittilinjaus nyt kiertää. Reittimuutoksen myötä päiväreitti Valtavaaran huiputus päättyy Saaruan pysäköintialueella samaan kohtaan kuin mistä reitti alkaa. Uusi reittilinjaus kulkee viime talvena murskeella kestävöityä polkua pitkin. Reitti on merkitty maastoon viitoilla ja väliaikaisilla reittimerkinnöillä. 
Kartta reittimuutoksesta Valtavaaralla.

Oulangan taimenen kuulumisia huomenna Kiutakönkäällä

(Päivitetty 20.7.2021)
Mitä kuuluu Oulangan taimenelle? Oulangan luonnonvaraisen järvitaimenen voinnista poristaan huomenna 21.7. Kiutakönkäällä klo 9.30-11.30 ja 12.30-14. Paikalla jututettavana on Pro Trout -projektin päällikkö Raisa Nikula, joka vastailee visaisiin taimenkysymyksiin ja kertoo taimenen hyväksi tehtävän rajanylisen Karelia CBC -yhteistyön (kareliacbc.fi) kuulumisia.

Maastossa voit törmätä huomenna myös Oulangan luontokeskuksen asiakasneuvojiin, joilta saat parhaat retkivinkit Oulangan kansallispuistoon. Tule rohkeasti juttelemaan!

Karhunkierroksen vaeltajat: Valtavaaralla tulenteko on sallittu ainoastaan kodassa ja Suolammen laavulla

(Päivitetty 20.7.2021)
Valtavaaran kota ja Suolammen laavu ovat tällä hetkellä ainoat tulentekopaikat Valtavaaralla. Valtavaaranlammen laavun tulentekopaikka ei ole käytössä, koska rakennamme laavun tilalle uutta taukokatosta. Taukokatos valmistuu arviolta syyskuun loppuun mennessä. Lisää tietoa Valtavaaran ajankohtaisista asioista löydät Valtavaaran sivuilta

Valtavaaranlammen entinen laavu puolestaan siirretään Oulangan kansallispuistossa sijaitsevalle Runsulammen tulentekopaikalle, Karhunkierros-vaellusreitin varrelle.

Tarvitsemme apua luontokeskuksen toiminnan kehittämisessä - ehtisitkö osallistua kyselyyn?

(Päivitetty 19.7.2021)
Oulangan luontokeskuksen kehittämisen suunnittelu on alkamassa. Osallistumalla palautekyselyyn voit vaikuttaa ja auttaa meitä suunnittelemaan luontokeskuksen tiloista ja palveluista mahdollisimman toimivat. Kyselyyn pääset tästä (webropolsurveys.com).

Kyselyyn vastaaminen vie noin 5-10 minuuttia. Kyselyssä ei kerätä vastaajia yksilöiviä henkilötietoja eivätkä vastaukset ole yhdistettävissä yksittäisiin henkilöihin. Kyselyn lopussa yhteystietonsa jättäneiden kesken arvotaan kansallispuistotuotteita. Kiitos avustasi!

Terveisin Oulangan luontokeskuksen väki / Metsähallitus

Kalastuslupien myynti Oulankajokeen jatkuu

(Päivitetty 19.7.2021)
Metsähallituksen kalastuslupa-alueelle Oulankajoki 5572 (eraluvat.fi) voi jälleen ostaa kalastuslupia huomisesta (20.7.21) alkaen. Lupamyynti Eräluvat-verkkokaupassa (eraluvat.fi) aukeaa klo 9. Lue lisää tiedotteesta (eraluvat.fi).

Retkietiketti tutuksi -päivä Pienen Karhunkierroksen varrella

(Päivitetty 14.7.2021)
Oulangan kansallispuistossa tehdään retkietikettiä ja kansallispuiston järjestyssääntöjä tutuiksi torstaina 15.7. Pienen Karhunkierroksen varrella liikkuu silloin Metsähallituksen Luontopalvelujen väkeä ja Eräpalvelujen erävalvojia. Samalla retkeilijät pääsevät kertomaan kokemuksiaan ja kysymään retkivinkkejä. Lue koko tiedote täältä.

Kattoremontti alkanut Oulangan luontokeskuksella

(Päivitetty 14.7.2021)
Oulangan luontokeskuksella on alkanut kattoremontti 14.7. Remontti kestää noin kuukauden. Remontin aikana osa luontokeskuksen piha-alueesta on rajattu turvallisuuden vuoksi. Turvanauhalla rajatuilla alueilla ei tule liikkua. Pahoittelemme remontista mahdollisesti aiheutuvaa häiriötä. 

Kalastuslupien myynti Oulankajokeen keskeytetään

(Päivitetty 14.7.2021)
Metsähallituksen Oulankajoen lupa-alueen 5572 (eraluvat.fi) kalastuslupien myynti on keskeytetty 9.7. alkaen. Jokiveden lämpötilaksi on mitattu lähes 21 °C, mikä uhkaa lohikalojen hyvinvointia. Veden ennustetaan edelleen lämpenevän. Lupamyynnin jatkumisesta tiedotetaan seuraavan kerran 19. heinäkuuta. Lisää tietoa Metsähallituksen Eräluvat-sivustolta (eraluvat.fi).

Metsäpalovaroitus voimassa

(Päivitetty 8.7.2021)
Tulenteko on nyt kielletty kaikkialla muualla, paitsi kuvan mukaisilla, hormillisilla tulipaikoilla, joissa on katto. Maasto on rutikuivaa ja leimahtaa herkästi, joten vältäthän tulentekoa myös sallituilla paikoilla.

Tarkista metsäpalovaroitukset aina ennen tulentekoa Ilmatieteenlaitoksen sivuilta (ilmatieteenlaitos.fi).

Varoituskyltti metsäpalovaroituksesta sekä ohjeet siitä, minkälaisessa tulipaikassa saa tehdä tulet.

Ennallistamispoltosta aiheutuu savua Liikasenvaarassa

(Päivitetty 6.7.2021)
Metsähallitus suorittaa metsän ennallistamispolton huomenna (7.7.21) Uopajaniemessä, Oulangan kansallispuiston lähistöllä Liikasenvaarassa. 

Ennallistamispoltto toteutetaan valvotusti ja tarkkaan rajatulla alueella ammattilaisten toimesta. Poltosta syntyy runsaasti savua. Pahoittelemme savusta mahdollisesti aiheutuvaa haittaa. 

Luonnonsuojelusyistä tehtävä ennallistamispoltto toteutetaan Metsähallituksen koordinoimassa Beetles LIFE -hankkeessa (metsa.fi), jonka tavoitteena on kohentaa uhanalaisten metsähyönteislajien elinympäristöjä ja suojelutasoa. 

Osa hankkeen kohdelajeista on metsäpaloista ja runsaasta lahopuusta riippuvaisia. Näiden lajien selviämismahdollisuuksia edistetään luonnollista metsäpaloa jäljittelevillä, suunnitelmallisesti toteutetuilla metsänpoltoilla, joiden avulla luodaan uusia elinpaikkoja eliöstölle ja edistetään metsälajiston monimuotoisuutta. 

Helle rasittaa kaloja myös Oulankajoella

(Päivitetty 5.7.2021)
Pitkään jatkunut hellejakso on nostanut kalavesien lämpötilaa korkeaksi. Sääennusteiden perusteella helteinen sää näyttää edelleen jatkuvan.

Taimen- ja harjuskantojen turvaamiseksi suosittelemme välttämään kalastusta Oulankajoessa veden lämpötilan ollessa yli 20 °C. Jokiveden lämpötilaa voit seurata täältä (ymparisto.fi) (huom. jokiveden lämpötilan kuvaajat löytyvät ilman lämpötilan kuvaajien alapuolelta). 

Lisää tietoa Oulankajoella kalastamisesta ja Oulankajoen vapaluvasta löydät Erälupien sivuilta (eraluvat.fi)

Taimenten merkintäpyynti ja ylisiirto käynnissä Kiutakönkäällä

(Päivitetty 1.7.2021)
Kiutakönkäällä on aloitettu taimenen merkintäpyynti ja ylisiirto 29.6. Kiutakönkään läheisyydessä näkyy pyyntiä tekevien tutkijoiden tarvikkeita, kuten tikkaat ja ylävirralla kalojen virkoamissumppu. Tarvikkeista ei tarvitse huolestua ja niihin ei tule koskea. Ylisiirtoa tehdään Metsähallituksen Eräpalveluiden Karelia CBC -ohjelmassa toteuttaman Pro Trout -projektin puitteissa, yhteistyössä Luken kanssa.

Myrskytuhoja reitillä

(Päivitetty 23.6.2021)
Kahden päivän ukkosmyrskyt ovat tehneet tuhojaan Oulangan alueella. Mikäli kohtaat reitille kaatuneita puita tai muita tuhoja maastossa, niin ilmoita siitä Oulangan luontokeskukseen (puh. 0206 39 6850) mahdollisimman tarkalla paikkatiedolla.

Voit myös laittaa meille viestiä Facebookissa joko Karhunkierroksen tai Oulangan kansallispuiston sivujen kautta (messenger).

Oulangalla mm. Rytikönkään reissun varrella oleva niitty tulvii kovien sateiden takia.

Niitselysjoen köysivene käytössä kesälle 2021

(Päivitetty 31.5.2021)
Keroharjun kuiskaus -reitin pohjoisella lähtöpisteellä oleva Niitselysjoen köysivene on käytössä tästä päivästä lähtien kesäkaudelle 2021.

Könkään kuohun ja Kanjonin kurkkauksen teitä voi taas ajaa

(Päivitetty 29.5.2021)
Könkään kuohulle ja Kanjonin Kurkkaukselle vievät tiet ovat taas ajokuntoisia. Kanjonin kurkkausen reitti on myös hyvin kuljettavissa.

Pähkänänkalliolla ja Koivumutkassa liikkuminen kielletty 1.4.-15.8.

(Päivitetty 25.5.2021)
Oulangan kansallispuiston Pähkänänkallion ja Koivumutkan rajoitusosilla liikkuminen on kielletty 1.4.–15.8. Lisätietoja ohjeet ja säännöt -sivulla.

Pähkänänkallion ja Koivumutkan rajoitusosat, kartta alla.

Liikkumisrajoitusalue kartalla.

Uutisia Oulangalta

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Tulentekopaikoilla joukolla tulistelu lisää koronaviruksen tartuntavaaraa. Katso koronavirusohjeet retkeilijälle.

Hyppää äänimatkalle Oulangan luontoon Ulkoruokinnassa-podcastissa

Biologin Puuhamaa ja Sammaltajan taistelukenttä ja paljon muuta – hyppää äänimatkalle Oulangan luontoon. Ulkoruokinnassa-podcast-jakson emäntänä suojelubiologi Tiina Laitinen Metsähallituksen Luontopalveluista.

Luontoaiheisia tapahtumia läheltä ja kaukaa

Perhe nuotiolla. Avaa Tapahtumat.luontoon.fi.
(tapahtumat.luontoon.fi)

Retki Ristikallion Pitkäluolalle

"Talvella kantavan jään aikaan Ristikallion reissuun kannattaa yhdistää Pitkäluolassa vierailu", kertoo blogissaan Pirkko Siikamäki.

Lue blogikertomus talvisesta retkestä Pitkäluolalle (retkipaikka.fi).