Ajankohtaista Oulangalla

29.2.2024
Oulangan luontokeskus on suljettuna 29.2.2024 alkaen. Retkeilyneuvontaa saa puhelimitse arkisin klo 12-15. Lue lisää.

Jäiset portaat ylhäältä päin kuvattuna. Kuvaajan jalka näkyy kuvan alalaidassa. Kenkään on kiinnitetty liukuesteet.

Oulangan luontokeskus on kevään kiinni - vilkkaalle kesäkaudelle tavoitteena saada auki

(Päivitetty 28.2.2024)
Oulangan luontokeskus on kiinni kevään ajan alkaen 29.2.2024. Retkeilijät saavat neuvontaa Oulangan kansallispuistoon liittyvissä asioissa edelleen Luontoon.fi-sivuilta sekä arkisin klo 12-15 puhelimessa ja sähköpostitse.

Luontokeskuksen pysäköintipaikkaa ja käymälöitä ylläpidetään auki kevään ajan, vaikka itse luontokeskus on kiinni. Luontokeskukselta lähtee suosittu reitti Kiutakönkäälle, joka on käytössä normaaliin tapaan, samoin kuin talvireitit Valtavaaralla ja Konttaisella sekä Riisitunturilla.

Lue lisää uutisesta: Oulangalla retkeilyneuvontaa saa verkossa ja puhelimessa – luontokeskus kevään kiinni.

Perikunta lahjoitti lisämaata Oulangan kansallispuistoon

(Päivitetty 13.3.2024)
Suomen valtio on saanut lahjoituksena kiinteistön liitettäväksi Oulangan kansallispuistoon. Lahjoitetun kiinteistön pinta-ala on noin 0,35 hehtaaria. Lahjoittajana on perikunta, jossa on 45 osakasta. Kiinteistö sijaitsee Savinajoen yläjuoksulla ja rajautuu kahdelta sivulta Oulangan kansallispuistoon. Lahjoitusta koskeva lahjakirja allekirjoitettiin 8.2.2024 Rovaniemellä. Lue lisää uutisesta: Perikunta lahjoitti lisämaata Oulangan kansallispuistoon.

Oulangan Erämaareitin ylläpito tälle talvikaudelle on aloitettu

(Päivitetty 16.2.2024)
Helmikuusta huhtikuulle ylläpidettävä Oulangan Erämaareitti on avattu tänään 16.2.2024. Reitti ajetaan moottorikelkalla ja latulanalla lumisateiden jälkeen. Ylläpito kestää huhtikuulle ja sitä tehdään niin kauan kuin kevätkelit sallivat. Lue lisää Oulangan Erämaareitistä.

Pyöreälammen taukopaikka poistetaan käytöstä

(Päivitetty 6.2.2024)
Oulangan kansallispuiston Pienen Karhunkierroksen retkeilyreitin varrella sijaitseva Pyöreälammen taukopaikka poistetaan käytöstä vuoden 2024 aikana. Kuivakäymälät on lukittu ja poistettu käytöstä. Myöhemmin puretaan tulentekopaikka ja polttopuuvarasto. Taukopaikan poiston syynä on vaikeutuneet talviajan huolto-olosuhteet.

Lue lisää uutisesta: Lauhtuneet talvet vaikeuttavat huoltoa - Pyöreälammen taukopaikka poistuu käytöstä Oulangan kansallispuistossa.

Vuonna 2023 Oulangan kansallispuistossa oli 175 800 käyntiä

(Päivitetty 4.2.2024)
Viime vuoden aikana kansallispuistoihin tehtiin 3,6 miljoonaa käyntiä.  Käyntimäärät kasvoivat edellisvuodesta yhden prosentin verran, ja kansallispuistokävijöiden rahankäytön taloudelliset vaikutukset aluetalouksiin neljä prosenttia. Kerätyn palautteen perusteella retkeilijät ovat myös erittäin tyytyväisiä vierailuihinsa luontokohteissa. 

Lue koko uutinen Käyntimäärät: kansallispuistojen suosio retkeilykohteena jatkuu vankkana.

Vuonna 2022 Oulangan kansallispuistossa oli 176 400 kävijää ja vuonna 2021 kävijöitä oli 253 300. Kaikki käyntimäärät löytyvät metsa.fi-sivuilta.

Uusi karttajulkaisu: Oulangan kansallispuiston kalastuslupa-alueet

(Päivitetty 3.2.2024)
Oulangan kansallispuiston alueella virtaa useita jokia, joista suurimmat ovat Oulankajoki ja Kitkajoki. Joet ovat jakautuneet eri kalastuslupa-alueisiin riippuen vesialueen omistajasta. Kalastaessa virtaavilla vesillä on ostettava kyseisen alueen kalastuslupa sekä lisäksi 18-69-vuotiaiden on maksettava kalastonhoitomaksu (eraluvat.fi). Uuteen karttaan on merkitty lupa-alueiden rajat ja linkit verkkokauppoihin. 

Linkki uuteen karttaan: Oulangan kalastuslupa-alueet

Huomioitavaa:

  • Kalastuslupa-alueilla on myös paikkoja, joissa ei saa kalastaa. Osa näistä kalastuskieltoalueista on merkitty maastoon opasteilla.
  • Ostaessasi kalastusluvan saat lupaehdoissa tiedot kalastuskieltoalueista ja muista rajoituksista.
  • Kalastusrajoitukset voit tarkistaa myös osoitteesta kalastusrajoitus.fi.
  • Kalastuskauden ulkopuolella kaikki kalastaminen lupa-alueilla on kielletty.

Pilkkiminen ja onkiminen on sallittu kansallispuiston järvissä ja lammissa jokaisenoikeuksin ympäri vuoden. Muulla kuin ongella kalastaessa 18-69-vuotiaiden on maksettava kalastonhoitomaksun (eräluvat.fi).

Brittiläinen dokumentti Oulangan taimenesta

(Päivitetty 30.1.2024)
Oulankajoen Kiutakönkäällä on tehty kutunousulla olevien taimenten tutkimuspyyntiä kohta 60 kesänä. National Geographicin apurahalla luontodokumenttisarjan Rewilding the Iron Curtain tehnyt Alice Whitehouse vieraili toissakesänä Oulangan kansallispuistossa ja Kuusinkijoella kuvaamassa. Juuri julkaistun sarjan osassa 5 kerrotaan Oulankajoen vesistön taimenten rajanylittävästä elämästä, kalastuksesta ja tutkimuspyynnin tapahtumista ja historiasta Kiutakönkäällä. Haastateltavana on Metsähallituksen ja Luonnonvarakeskuksen Pro Trout -hankkeen projektipäällikkö Raisa Nikula.

Katso video Youtubessa (youtube.com)

Älä mene jokijäille tai koskien jäälippaille

(Päivitetty 20.1.2023)
Oulangan kansallispuiston talvireitit kulkevat Oulankajoen ja Kitkajoen varsilla. Pysymällä merkityillä reiteillä et joudu vaarallisille jokijäille. Jokijää voi olla haurasta läpi talven kovan virtauksen takia, joten jokijäällä tai koskien jäälippailla ei tule missään tilanteessa liikkua. Virtaava vesi kuluttaa jäätä jatkuvasti alhaalta päin, minkä lisäksi talven aikana satava lumi toimii eristeenä uuden jään syntymiselle. Pahimmillaan jokea peittää lopulta pelkkä lumikuori. Jään paksuutta ei voi nähdä lumipeitteen läpi.

Tutustu myös näihin: 

Keroharjun kuiskaus -reitin talviretkeilystä 

(Päivitetty 6.1.2024) 
Kesäreitti Keroharjun kuiskaus on talvisin kokeneelle ja suunnistustaitoiselle retkeilijälle erämaa- ja umpihankihiihtoon soveltuva kohde. Reitille lähtijän tulee osata suunnistaa ja navigoida. Keroharjun reittimerkinnät on tehty kesäretkeilyä varten, joten on hyvä tiedostaa, että ne eivät talvisin aina näy eli kartta ja kompassi pitää olla mukana. Alueella risteilee useita moottorikelkkajälkiä, joista osa vie pois reitiltä ja voi eksyttää. Moottorikelkkailu alueella on kielletty, poikkeuksena Oulangan kansallispuiston huoltotyöntekijät, viranomaiset ja alueen poronhoitajat.

Keroharjun Liikasenvaaran kylässä Harjulammentiellä sijaitsevassa lähtöpisteessä ei ole talvisin pysäköintipaikkoja. Hautajärvellä sijaitsevalle pohjoiselle lähtöpisteelle Niitselyksentien varteen aurataan säännöllisesti pysäköintiä varten levike, johon mahtuu noin 2-3 autoa.

Niitselysjoki on tavallisesti ylitettävissä jäitä pitkin tammikuun lopusta, mutta jään kantavuus on aina arvioitava itse paikan päällä. Joen ylittäminen jäätä pitkin on aina omalla vastuulla ja erityistä harkintaa käyttäen. Metsähallitus ei seuraa jokijään kantavuutta, joten retkeilijän on tärkeää tiedostaa riskit ja varmistaa turvallinen joen ylitys jäitä pitkin itse. Jos kuljet jäällä, pidä naskalit kaulassa. Niitselysjoki kannattaa ylittää köysiveneen kohdalta.

WWF:n suositun talvilintukameran livelähetykset pyörivät jälleen

(Päivitetty 14.11.2023)
Luontoliven kamerassa vilahtelee monelle Oulangan kävijälle tuttuja, vanhojen metsien lintulajeja. Talviruokintapaikka ei sijaitse Oulangan kansallispuistossa, vaan kansallispuiston lähellä, luonnonsuojelualueen ulkopuolella.

Lumitilanne retkeilyreiteillä ja talvella kuljettavissa olevat reitit

(Päivitetty 25.10.2023)
Lokakuun aikana Kuusamossa on satanut vuorotellen lunta, räntää ja vettä. Oulangan kansallispuiston retkeilyreiteillä polut ovat pysyneet pääosin sulina, vaikka lunta on kertynyt Kuusamon korkeimmille alueille, etenkin vaaroille. Riippusillat ja puiset portaat ovat tällä hetkellä jäisen liukkaita.

Oulangan luontokeskukselta lähtevät, Kiutakönkäälle vievät reitit ovat kuljettavissa läpi talven, samoin puiston eteläosassa sijaitseva Pieni Karhunkierros, joka kuitenkin on korkeuserojen takia talven liukkailla erityisen vaativa reitti. Lumisena aikana ei pääse autolla Kanjonin kurkkaukselle, Könkään kuohun esteettömälle reitille eikä Rytikönkään reissun lähtöpisteelle Oulangan leirintäalueelle.

Karhunkierros-vaellusreitin (82 km) polku on vielä hyvin kuljettavissa Hautajärvi-Porontimajoki välillä, mutta Porontimajoen ja Rukan väliselle polulle on kertynyt noin 20 cm lunta, joka on tamppaantunut retkeilijöiden jalkojen alla erityisesti rinteissä todella liukkaaksi. Valtavaara-Pyhävaaran luonnonsuojelualueen reitit etenkin Konttaisella ja Valtavaaralla ovat jäisiä, joten kulkijalla kannattaa olla pitävät talvikengät, nastat tai liukuesteet.

Talven lähestyessä päivän pituus alkaa lyhentymään ja ilmat kylmentyä, joten retkelle on hyvä lähteä heti aamupäivästä ja pukea lämpimät vaatteet päälle. Pakkaa reppuun mukaan juomista ja evästä sekä varalta otsalamppu. Katso varusteluettelo talviselle päiväretkelle sekä vinkit talviretkeilyyn

Niitselysjoen köysivene poistetaan 13.10.

(Päivitetty 11.10.2023)
Keroharjun kuiskaus -reitin pohjoisella lähtöpisteellä sijaitseva Niitselysjoen ylittävä köysivene otetaan aina talven ajaksi pois käytöstä. Ennen lumien tuloa reitillä pääsee vielä kulkemaan eteläpäästä Liikasenvaarantieltä erkanevan Harjulammentien kautta. Lumisena aikana Harjulammentietä ei aurata. Lisätietoa Keroharjun kuiskaus-reitistä.

Aiemmin ilmoitimme, että vene poistettaisiin maanantaina 16.10. Poisto on nyt aikaistettu perjantaille sääolosuhteiden vuoksi.

Oulangan kansallispuiston käyntimäärät alkuvuonna

(Päivitetty 9.9.2023)
Oulangan kansallispuistoon tehtiin 1.1.–31.7.2023 välisenä aikana lähes 97 500 käyntiä. Tämä on kolme prosenttia vähemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna ja seitsemän prosenttia vähemmän kuin vastaavana aikana vuonna 2019. Oulangan käyntimäärät noudattelevat alueen matkailun lukuja ja muutokset kulkevat käsi kädessä. Oulangan luontokeskukseen tehtiin alkuvuoden 2023 aikana lähes 51 500 käyntiä, joka on 26 prosenttia enemmän kuin vastaavana aikana vuosi sitten. Lue lisää uutisesta.

Reittimerkintöjä kunnostettu Kanjonin kurkkauksella ja Könkään keinolla

(Päivitetty 8.9.2023)
Kanjonin kurkkaus- sekä Könkään keino -päiväreittien vihreät reittimerkinnät on nyt maalattu uudelleen. Vanhat merkit olivat jo paikoitellen haalistuneet ja kuluneet pois näkyvistä. Merkintöjä myös hieman lisättiin, jotta retkeilijät pysyisivät oikealla polulla. Reittimerkintöjen väri pysyi samana.

Pähkänänkalliolla ja Koivumutkassa liikkuminen kielletty 1.4.-15.8.2023

(Päivitetty 15.4.2023)
Oulangan kansallispuiston Pähkänänkallion ja Koivumutkan rajoitusosilla liikkuminen on kielletty 1.4.–15.8. Lisätietoja ohjeet ja säännöt -sivulla.

Pähkänänkallion ja Koivumutkan rajoitusosat näet alla olevasta kartasta.

Pienen Karhunkierroksen uusi lähtöportti on avattu käyttöön

""(Päivitetty 27.10.2022)
Pienen Karhunkierroksen uusi lähtöpiste portteineen ja samalla uusi reittiosuus pysäköintialueelta Niskakoskelle on otettu käyttöön. Reitillä ei vielä ole opasteviittoja, mutta reitin kulkeminen on turvallista leveää kivituhkalla päällystettyä reittipohjaa myöten. Opasteviitat ja opastetaulut asennetaan viimeistään ensi keväänä, kun maa on sulanut roudasta.

Lue lisää Pienen Karhunkierroksen reittikuvauksesta.

Kuusamon kaupungin tiedote Pienestä Karhunkierroksesta (kuusamo.fi).

Myllykosken uusi riippusilta avattiin retkeilijöiden käyttöön

(Päivitetty 12.8.2022)
Myllykosken uusi riippusilta on valmis ja on avattu retkeilijöiden käyttöön tänään 12.8. puolen päivän aikoihin. Uusi silta on vanhaan siltaan verrattuna hieman korkeammalla. Työt vielä jatkuvat Myllykoskella. Riippusillan rakentaminen on osa Juuman ja Myllykosken alueen kehityshanketta, jota toteuttaa Kuusamon kaupunki yhteistyössä Metsähallituksen Luontopalvelujen kanssa.

Kuusamon kaupungin tiedote Myllykosken sillan valmistumisesta (kuusamo.fi).

Pienen Karhunkierroksen uusi lähtöpaikka on pysäköintialueen reunalla, josta rakennetaan uusi reitti Niskakosken riippusillalle. Uusi reitti tulee olemaan murskepintainen ja Metsähallitus rakentaa suojelualueen puolelle uudet portaat. Rakennustyöt ovat käynnistyneet ja reitti otetaan viimeistään käyttöön keväällä 2023. Vanhan reitin osuus poistuu tämän jälkeen käytöstä. Juuman vanha lähtöpaikka rauhoitetaan alueen leirintäalueen ja kahvilatoiminnan käyttöön.

Piirros Myllykosken riippusillan rakentamissuunnitelmasta. Uusi riippusilta tulee vanhan vasemmalle puolelle.

 

Karttakuva Pienen Karhunkierroksen uudesta reittilinjauksesta.

Oulangan Ohjeet ja säännöt -sivu on uudistettu

(Päivitetty 21.1.2022)
Tutustu uudistettuun Ohjeet ja säännöt -sivuun, jossa avataan järjestyssääntöä ja annetaan ohjeita retkeilyyn.

AVI:n päätöksellä Juuman alueella ei saa metsästää

(Päivitetty 17.1.2022)
Aluehallintoviranomainen julkaisi perjantaina päätöksen uusista metsästysrajoituksista suosituilla retkeilykohteilla Koillismaalla ja Kainuussa. Metsästys kielletään retkeilijöiden suosimilla paikoilla viiden vuoden määräajaksi 14.1.2022–13.1.2027. Päätös koskee mm. Juuman sekä Rukan–Valtavaaran–Pyhävaaran alueita, joilla kulkee päiväreitti Pieni Karhunkierros ja vaellusreitti Karhunkierros.

AVI toteaa, että alueet ovat suosittuja virkistys- ja matkailukohteita, joten metsästyksen rajoittaminen on tarpeen alueella liikkuvien ihmisten turvallisuuden vuoksi.

Uutisia Oulangalta

Pipopäinen poika makaa silmät kiinni sammaleen päällä. Toinen silmäluomi on peitetty koivunlehdellä.

Biologin Puuhamaa ja Sammaltajan taistelukenttä ja paljon muuta – hyppää äänimatkalle Oulangan luontoon. Ulkoruokinnassa-podcast-jakson vieraana suojelubiologi Tiina Laitinen Metsähallituksen Luontopalveluista.

Vinkit retkeilyyn

Luminen männynoksa.

Talvella kannattaa pitää puhelin lämpimänä ja varavirtalähde mukana. Katso myös muut vinkit talviretkeilyyn: Retkeilyn ABC.