NUTS-polkujuoksutapahtuma järjestetään taas Karhunkierroksella

(Päivitetty 24.5.2022)
Viikonloppuna 27.-28.5.2022 järjestetään jo yhdeksättä kertaa NUTS-polkujuoksutapahtuma Karhunkierroksen vaellusreitillä. Tapahtumaan odotetaan noin 3500 osallistujaa. Juoksijat lähtevät eri pituisille matkoille Hautajärven luontokeskukselta, Oulangan luontokeskukselta ja Juumasta saapuen maaliin Rukan hiihtostadionille. Pisimmälle matkalle osallistuvat juoksevat Rukalta Hautajärvelle ja takaisin Rukalle.

Rukalta, Hautajärveltä ja Oulangan luontokeskukselta lähdöt tapahtuvat perjantaina 27.5. viidenkymmenen henkilön ryhmissä. Lauantaina juostaan Juumasta lähtevä matka ja 13 kilometrin uutuusmatka Rukan ja Pyhävaaran alueella.

Lisätietoja tapahtumasta löytyy NUTS Karhunkierroksen nettisivuilta (nutskarhunkierros.fi). Poluilla kohdatessa kunnioitetaan molemmin puolin juoksijoita ja muita vaeltajia.

Karhunkierroksen vaelluskausi on alkanut

(Päivitetty 23.5.2022)
Tulvavesi ei enää katkaise Karhunkierrosta, vaan polku on jo pääosin kuiva ja mukavassa kunnossa kulkea. Paikoin vielä on märkää ja luntakin löytyy, esimerkiksi Valtavaaran pohjoispuolelta, mutta vaelluskengillä pärjää. Märkiä kohtia kiertäessä kannattaa katsoa tarkoin, mihin astuu, ettei tule talloneeksi Oulangan kansallispuiston logossakin komeilevaa harvinaista kämmekkää, neidonkenkää. Neidonkenkä kukkii varhain alkukesästä.

Niitselysjoen köysivene käytössä 1.6. alkaen

(Päivitetty 23.5.2022)
Keroharjun kuiskaus -reitille (17 km/suunta) ei vielä pääse pohjoisesta Niitselysjoen kautta. Niitselysjoen köysivene on käytössä jälleen ensi keskiviikosta (1.6.) alkaen.

Tulvavesi katkaisee kulun Karhunkierroksella monessa kohtaa

(Päivitetty 17.5.2022)
Oulankajoen tulvahuippu koettiin sunnuntaina 15. toukokuuta. Oulankajoen lisäksi myös muut kansallispuiston joet, purot ja suoalueet tulvivat, minkä vuoksi Karhunkierros-reitillä joutuu nyt paikoin kahlaamaan. Tällaisia kohtia ovat esimerkiksi puiston pohjoisosassa Koutajoen riippusilta, Savilammen alue ja Kiekeröjoki sekä luontokeskukselta etelään olevat Merenoja ja Kitkanniemessä oleva Saaripuro suoalueineen. Vesi pysyy vielä korkealla ainakin viikon, minkä jälkeen reitillä on märkää vielä arviolta parisen viikkoa.

Reitillä on myös vielä lunta, koska varjoisilla paikoilla lumi sulaa hitaammin. Esimerkiksi Konttaisen pohjoispuolella oli sunnuntaina 15. toukokuuta lunta noin 30 cm tallautuneella polulla. Huipulla lumet ovat jo osittain sulaneet.

Pähkänänkalliolla ja Koivumutkassa liikkuminen kielletty 1.4.-15.8.

(Päivitetty 19.4.2022)
Oulangan kansallispuiston Pähkänänkallion ja Koivumutkan rajoitusosilla liikkuminen on kielletty 1.4.–15.8. Lisätietoja ohjeet ja säännöt -sivulla.

Pähkänänkallion ja Koivumutkan rajoitusosat näet alla olevasta kartasta.

Niitselysjokea ei pysty tällä hetkellä ylittämään

(Päivitetty 19.4.2022)
Keroharjun kuiskauksen (17 km) reitin pohjoisen lähtöpisteen alussa olevan Niitselysjoen jää on tällä hetkellä sulamassa ja sen ylittäminen on hengenvaarallista. Jäiden sulettua joen yli pääsee taas köysiveneellä.

Oulangan Ohjeet ja säännöt -sivu on uudistettu

(Päivitetty 21.1.2022)
Tutustu uudistettuun Ohjeet ja säännöt -sivuun, jossa avataan järjestyssääntöä ja annetaan ohjeita retkeilyyn.

Oulangalla vierailtiin viime vuonna 253 000 kertaa

(Päivitetty 27.1.2022)
Toinen koronavuosi osoitti, ettei Koillismaan kansallispuistojen lumovoima hiivu. Oulangan kansallispuisto oli koko maan viidenneksi suosituin kansallispuisto. Lue koko uutinen Koillismaan kansallispuistoissa retkeiltiin jälleen ennätystahtiin.

Koronarajoitukset

(Päivitetty 24.1.2022)
Seuraa ajankohtaisia tiedotuksia rajoituksista ja suosituksista:
Pohjois-Pohjanmaan koronavirustilanne, suositukset ja rajoitukset (oyskorona.fi)
Kuusamon kaupungin koronatiedotus (kuusamo.fi)
Tilannetietoa koronaviruksesta (thl.fi)

AVI:n päätöksellä Juuman alueella ei saa metsästää

(Päivitetty 17.1.2022)
Aluehallintoviranomainen julkaisi perjantaina päätöksen uusista metsästysrajoituksista suosituilla retkeilykohteilla Koillismaalla ja Kainuussa. Metsästys kielletään retkeilijöiden suosimilla paikoilla viiden vuoden määräajaksi 14.1.2022–13.1.2027. Päätös koskee mm. Juuman sekä Rukan–Valtavaaran–Pyhävaaran alueita, joilla kulkee päiväreitti Pieni Karhunkierros ja vaellusreitti Karhunkierros.

AVI toteaa, että alueet ovat suosittuja virkistys- ja matkailukohteita, joten metsästyksen rajoittaminen on tarpeen alueella liikkuvien ihmisten turvallisuuden vuoksi.

Lue lisää uutisesta AVI rajoitti metsästystä suosituilla retkeilykohteilla Koillismaalla ja Kainuussa.

Älä mene jokijäille!

(Päivitetty 9.12.2021)
Virtaavien jokien - erityisesti Oulankajoen - jää voi olla haurasta läpi talven. Älä mene jokijäälle.

Niitselysjoen köysivene poistetaan käytöstä talven ajaksi 18.10.

(Päivitetty 30.9.2021)
Keroharjun kuiskaus -reitin pohjoispäässä oleva köysivene, jonka avulla ylitetään Niitselysjoki, poistetaan käytöstä talven ajaksi 18. lokakuuta. Köysivene on käytössä seuraavan kerran kesäkuussa 2022.

Oulangan kansallispuiston käyntimäärät kasvoivat jälleen

(Päivitetty 3.9.2021)
Kansallispuistojen alkuvuoden käyntimäärät vahvistavat reppuselkäisen ilmiön jatkuvan - näin myös Koillismaalla, missä Riisitunturin, Oulangan ja Syötteen kansallispuistot ovat kaikki kasvattaneet alkuvuoden käyntimääriään verrattuna ennätysvuoden 2020 vastaavaan ajanjaksoon.

Oulangalla on vierailtu tämän vuoden aikana jo 142 000 kertaa. Muiden puistojen ohella myös Oulanka on kasvattanut suosiotaan viime vuodet. Oulangalla on tehty jatkuvaa retkeilyrakenteiden kunnostamista, erityisesti suosittujen Karhunkierrosten varrella. 

Lue uutinen Koillismaan kansallispuistoissa lyödään jälleen ennätyksiä uusiksi.

Juuman pysäköintialueen laajennus käynnissä ja Myllykoskella kestävöidään

(Päivitetty 1.9.2021)
Kuusamon kaupunki on aloittanut Juumassa sijaitsevan Pienen Karhunkierroksen pysäköintialueen laajennustyöt. Osa pysäköintialueesta on tästä syystä pois käytöstä. Työt kestävät noin kaksi viikkoa ja pinnoitustyöt jatkuvat ensi keväänä.

Myllykoskella tulentekopaikan ympäristöä ja myllyn pihapiiriä ja Myllykoskelle johtavaa reittiä kestävöidään kivituhkalla.

Taivalkönkään autiotuvan kaasuliesi korjattavana

(Päivitetty 12.8.2021)
Taivalkönkään autiotuvan kaasuliesi on viety korjattavaksi. Ruuan voi valmistaa tulentekopaikalla silloin kun ruohikko- tai metsäpalovaroitus ei ole voimassa. Varauduthan vaellukselle myös omalla retkikeittimellä. Päivitämme tiedon kun kaasuliesi on taas käytettävissä.

Karhunkierroksen vaeltajat: reittimuutos Valtavaaralla

(Päivitetty 22.7.2021)
Valtavaaralla on tehty reittimuutos, joka koskee retkeilijöitä Valtavaaran huiputus -päiväreitillä ja Karhunkierros-vaellusreitillä (ks. kartta alla).

Syynä reittimuutokseen ovat vanhalla reitillä olevat huonokuntoiset portaat, jotka uusi reittilinjaus nyt kiertää. Reittimuutoksen myötä päiväreitti Valtavaaran huiputus päättyy Saaruan pysäköintialueella samaan kohtaan kuin mistä reitti alkaa. Uusi reittilinjaus kulkee viime talvena murskeella kestävöityä polkua pitkin. Reitti on merkitty maastoon viitoilla ja väliaikaisilla reittimerkinnöillä. 

Myrskytuhoja reiteillä

(Päivitetty 23.6.2021)
Kahden päivän ukkosmyrskyt ovat tehneet tuhojaan Oulangan alueella. Mikäli kohtaat reitille kaatuneita puita tai muita tuhoja maastossa, niin ilmoita siitä Oulangan luontokeskukseen (puh. 0206 39 6850) mahdollisimman tarkalla paikkatiedolla.

Voit myös laittaa meille viestiä Facebookissa joko Karhunkierroksen (facebook.com) tai Oulangan kansallispuiston (facebook.com) sivujen kautta (messenger).

Oulangalla mm. Rytikönkään reissun varrella oleva niitty tulvii kovien sateiden takia.

Uutisia Oulangalta

Pipopäinen poika makaa silmät kiinni sammaleen päällä. Toinen silmäluomi on peitetty koivunlehdellä.

Biologin Puuhamaa ja Sammaltajan taistelukenttä ja paljon muuta – hyppää äänimatkalle Oulangan luontoon. Ulkoruokinnassa-podcast-jakson vieraana suojelubiologi Tiina Laitinen Metsähallituksen Luontopalveluista.

Luontoaiheisia tapahtumia läheltä ja kaukaa

Perhe nuotiolla. Avaa Tapahtumat.luontoon.fi.
(tapahtumat.luontoon.fi)

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Retki Ristikallion Pitkäluolalle

"Talvella kantavan jään aikaan Ristikallion reissuun kannattaa yhdistää Pitkäluolassa vierailu", kertoo blogissaan Pirkko Siikamäki.

Lue blogikertomus talvisesta retkestä Pitkäluolalle (retkipaikka.fi).