Patikointireittien lähtöpisteet ja pysäköintialueet

Oulangan patikointireitit

Tulentekopaikan ympärillä on kahdeksan retkeilijää istumassa. Kaksi retkeilijöistä on pyörätuolissa.

Könkään kuohu, esteetön reitti, 100 m / suunta

Kuuletko erot kosken kohinassa keväällä ja kesällä? Könkään kuohun esteetön reitti vie kulkijan aivan Kiutakönkään viimeisen kuohuvan könkään äärelle lapinvuokkojen valtakuntaan. 

Kuljettavissa sulan maan aikaan. Kulkuaika noin 15 min
Vaativuus: Helppo reitti. helppo Helppo pyörätuolireitti. helppo pyörätuolireitti - Keskivaativa reitti. keskivaativa

Lähtöpiste

Könkään kuohun pysäköintialue (puiston keskiosassa Liikasenvaarantien varrella). Pysäköintialueelle vievällä metsäautotiellä ei ole talvikunnossapitoa.

Retkeilyrakenteet

Reitin lähtöpiste on pysäköintialue ja en läheisyydessä on esteetön käymälä. Reitillä on paikoin köysikaiteet. Pysäköintialueelta kulku kanoottien lähtöpaikalle. Ota mukaasi WC-paperia.

Esteetön tulentekopaikka on avoin ja tilava ja sopii myös pyörätuolia käyttäville. Tulentekopaikalle sopii useita pyörätuoleja yhtä aikaa.

Nähtävää

Kiutakönkään alimmainen köngäs, iso suvanto ja Oulankajoen hiekkatörmä.

Reittiselostus

Reittimerkintä: ei merkitty.

Valoisa mäntykangas ja taukopaikka houkuttelevat kävijöitä levähtämään Könkään kuohun reitillä. Leveä polku johtaa Kiutakönkään alasuvannon jälkeiselle viimeiselle kuohuvalle könkäälle, jonka jälkeen koski rauhoittuukin leveäksi ja rauhallisesti virtaavaksi joeksi. 

Metallikeppien välillä kulkeva köysi johtaa reitin vierellä kohti kuohuvaa jokea. Ympärillä harvaa puustoa.

""

Retkeilijä työntää lastenrattaita sorapolulla. Lapsi pitää kiinni rattaista ja kävelee vierellä.

Napapiirin nopia, esteetön reitti, 500 m / suunta

Kauniisti soliseva Rytiniva houkuttelee tauolle uudelle esteettömälle kotalaavulle Karhunkierroksen alkutaipaleelle Hautajärvellä. 

Kuljettavissa sulan maan aikaan. Kulkuaika noin 0,5-1 tuntia.
Vaativuus: Helppo reitti helppo Helppo pyörätuolireitti. helppo pyörätuolireitti 

Lähtöpiste

Karhunkierroksen lähtöpiste, Hautajärventie 414, 98995 Hautajärvi

Retkeilyrakenteet

Kotalaavu ja esteetön käymälä Rytinivan kohdalla. Ota mukaasi wc-paperia.

Nähtävää

Koutajoen Rytiniva, Karhunkierroksen alkutaival.

Reittiselostus

Reittimerkintä: oranssit maalimerkit.

Rytiniva on viehättävä, esteetön taukopaikka Koutajoen varrella. Reitti sinne kulkee mäntymetsän halki ja sorastettu leveä polku sopii niin pyörätuoleille kuin lastenvaunuille. Rohkeimmat pulahtavat uimaan Koutajokeen. Esteetön reitti kulkee samaa polkua Karhunkierroksen kanssa. 

""

Nelihenkinen perhe kävelee sorapohjaista polkua metsän keskellä.

Kiutakönkään polku, 1 km / suunta

Kiutakönkään nähtävyyspolku on erinomainen ympärivuotinen päiväreittikohde. 

Kuljettavissa ympäri vuoden. Kulkuaika noin 1 tunti.
Vaativuus: Helppo reitti. helppo

Lähtöpiste

Oulangan luontokeskuksen pysäköintialue

Retkeilyrakenteet

Soralla kestävöidyn polun varrella on puisia portaita ja maaportaita sekä muutama leveä puusilta.  Taukokatoksen luona puuvaja ja kuivakäymälä. Ota mukaan wc-paperia.

Nähtävää

Oulankajoki, Kiutaköngäs, Reino Rinteen muistomerkki, kasvitaulut, dolomiittikallioseinämät

Reittiselostus

Reittimerkintä: oranssit maalimerkit, vihreät maalimerkit, sinivalkoiset käpymerkit

Oulangan luontokeskukselta lähtevä jokivartta myötäilevä ympärivuotinen nähtävyyspolku, joka johtaa Kiutakönkään koskelle. Polku on osa useita eri reittejä, mm. Karhunkierrosta ja Hiiden hurmosta. Polulla on kulkijoita ympärivuoden ja se tamppaantuu talvellakin kuljettavaksi. Erillistä talvikunnossapitoa polulla ei ole. Taukopaikka on Kiutakönkään koskesta 100 metriä jokivartta eteenpäin. 

""

Kolme retkeilijää kävelee pitkospuilla kohti kuvaajaa. Pitkokset kulkevat tiheän metsän läpi.

Hiiden hurmos, 5 km, rengasreitti

Hiiden hurmoksella pääset muinaisen Hiiden jalanjäljille jokivarteen Kiutakönkään kosken partaalle ja Oulangan avariin mäntymetsiin. Vuodenajasta riippuen voit kohdata polulla poroja, ihailla norjaa neidonkenkää tai sitkeää lapinvuokkoa. Reitin varren opastaulut kertovat mielenkiintoisia tarinoita ja taitavat paljastaa senkin, mitä kiveä onkaan Kiutakönkään komea kallio?

Kuljettavissa ympäri vuoden, kesäisin patikointireittinä ja talvisin lumikenkäilyreittinä.
Kulkuaika 2-3 tuntia.
Vaativuus: Keskivaativa reitti keskivaativa 

Lähtöpiste

Oulangan luontokeskus

Retkeilyrakenteet

Poroerotusaitauksen näkötorni, Hiidenlampien pitkokset, vanha niittylato, Kiutakönkään taukokatos puuvajoineen ja huusseineen. Puuvajassa on kirves ja saha puiden pilkkomista varten. Ota mukaasi wc-paperia.

Nähtävää

Kiutakönkään kuohuva koski on komeaa katseltavaa vuodenajasta riippumatta. Puisella, jykevällä poroerotusaidalla voi lähes kuulla menneiden koparoiden nakseen ja vinhan töminän.

Reittiselostus

Reittimerkintä: sini-valkoinen männynkäpy tai sini-valkoinen lumihiutale
Suositeltu kulkusuunta: vastapäivään

Hiiden hurmoksen kestävöity polku kulkee vaihtelevassa ja kevyesti kumpuilevassa metsäisessä maastossa. Reitti ohittaa matkallaan yhden Oulangan tunnetuimmista nähtävyyksistä, lähes 200 m pitkän Kiutakönkään kosken. Reitti alkaa ja päättyy Oulangan luontokeskukseen.

Huomioitavaa

Reitti toimii kesäisin patikointireittinä ja talvisin lumikenkäilyreittinä. Oulangan erämaareitti sivuaa Hiiden hurmosta kevättalvella.  

""

Tiheä kasvustoinen suoniitty, jossa on vanha puinen hirsirakennelma.

Rytikönkään reissu, 5 km, rengasreitti

Rytisuon luontopolku tarjoaa keskikesän kävijälle huikeita elämyksiä neidonkenkien, tikankonttien ja muiden kukkakaunottarien muodossa. Polku esittelee muinaisten esi-isiemme elintapoja ja polun varrella sijaitsee lampi, joka on tehnyt maailmanennätyksen; lammessa elää valtavasti kymmenpiikkejä.

Kesäaikaan. Kulkuaika 2 tuntia.
Vaativuus: Helppo reitti helppo

Lähtöpiste

Oulangan leirintäalueen p-paikka, leirintäalueen ollessa suljettuna alkukeväästä ja loppusyksystä kulku Oulangan luontokeskukselta, jolloin reitin pituus 7 km.

Retkeilyrakenteet

Oulangan leirintäalueen palvelut ovat käytettävissä 1.6.-31.8. Jätteiden lajittelupiste sijaitsee leirintäalueen pysäköintialueella. Reitillä on pitkoksia. Reitillä ei ole tulentekopaikkaa eikä käymälää.

Nähtävää

Suoluonto kasveineen, Rytilampi, Rytiköngäs, Runsuniitty, Oulankajoki

Reittiselostus

Reittimerkintä: vihreät maalimerkit.
Suositeltu kulkusuunta: vastapäivään.

Täällä tutustut monipuoliseen, Oulangan lajistoa ja niittykulttuuria esittelevään luontoon. Polku kulkee Rytilammen kautta Rytikönkään puroputoukselle ja kulleroiden koristamalle Runsuniitylle. Osaa polkua kävelet pitkin Karhunkierrosta. Lataa matkapuhelimeesi lähtöpisteen infotaulusta QR-koodilla Oulangan historiaa ja luontoa esittelevä aineisto.

Huomioitavaa

Ei käymälää.

""

Retkeilijä ja koira kanjonin reunalla puiden keskellä. Puunrunkojen välistä pilkistää Oulankajoki.

Kanjonin kurkkaus, 6 km, rengasreitti

Kapeassa kivisessä kanjonissa kuohuva Oulankajoki on Kanjonin kurkkauksen päiväreitin helmi. Puiston pohjoisen osan reitillä voi kokea vilkkaampanakin aikana erämaista tuntua ja kulkea hetken pitkin Karhunkierrosta. Luonnon pienet ihmeet tulevat tällä reitillä lähelle - löydätkö sinä kolopesijöiden kerrostalon?

Kuljettavissa sulan maan aikaan. Kulkuaika 2-3 tuntia.
Vaativuus: Keskivaativa reitti. keskivaativa

Lähtöpiste

Oulangan Kanjonin parkkipaikka (Kanjonin kurkkaus lähtöpiste). Pysäköintialueelle vievällä metsäautotiellä ei ole talvikunnossapitoa.

Koordinaatit

ETRS-TM35FIN P: 7370872 I: 596408, WGS84 lat 66o 26.5344' lon 29o 09.7197'

Retkeilyrakenteet

Kirkasvetinenlammen tulentekopaikka, Oulangan kanjonin näköalapaikka, Savilammen autiotupa. Ota mukaasi wc-paperia.  

Nähtävää

Oulangan kanjoni ja kaukomaisema kanjonin päältä Savilammelle palkitsevat patikoijan. Matkan varrella voi levähtää Kirkasvetinenlammen taukopaikalla tai Savilammen autiotuvalla.

Reittiselostus

Reittimerkintä: vihreät maalimerkit
Suositeltu kulkusuunta: vastapäivään 
Kanjonin kurkkauksen esite (julkaisut.metsa.fi)

Kanjonin kurkkaus kulkee vaihtelevassa metsämaastossa Pohjois-Oulangalla ja kapuaa kuin huomaamatta Kirkasvetinenlammen kautta kanjonin päälle. Näyttävää maisemaa kanjoniin voi ihastella myös Oulankajoen eteläpuolelta, kunhan ensin ylittää Savilammen autiotuvalta lähtevän riippusillan.

""

Kaksi retkeilijää istuu korkealla joentörmällä ja katselee Oulankajokea.

Könkään keino, 8 km, rengasreitti

Oulankajoki on kaivertanut väyläänsä hienoon hiekkatörmään vuosituhansia. Könkään keino johdattaa kulkijan ikivanhalle joenvarren reitille, josta aukeaa kaunis näkymä avaraan Oulankajoen laaksoon. Kiutakönkään koski kruunaa retken.

Kuljettavissa sulan maan aikaan. Kulkuaika 3-4 tuntia.
Vaativuus: Helppo reitti. helppo Keskivaativa reitti. keskivaativa

Lähtöpiste

Oulangan luontokeskus

Retkeilyrakenteet

Poroerotusaitauksen näkötorni, Hiidenlampien pitkokset, Merenojan tulentekopaikka, Kiutakönkään taukokatos. Ota mukaasi wc-paperia.

Nähtävää  
Kiutakönkään koski ruosteenpunaisine kallioineen on tämän reitin suurin nähtävyys. Merenojan kotkansiipien peittämä purolehto ja Loseikolta avautuva näkymä Oulankajokilaaksoon hurmaavat.

Reittiselostus
Reittimerkintä: vihreät maalimerkit
Suositeltu kulkusuunta: vastapäivään

Alkumatkan Hiiden hurmoksen kanssa samaa polkua kulkeva Könkään keino esittelee kulkijalleen Oulangan vaihtelevat maisemat. Kuivat, valoisat mäntykankaat vaihtuvat suohon ja suosta rehevään lehtoon. Reitillä on jonkin verran korkeuseroja ja pitkoksia, mutta polku on leveä ja hyväkulkuinen. Oulangan erämaareitti kulkee talvisin osin Könkään keinon kanssa samaa reittiä.

""

Autiotuvan pihassa nuotiopaikalta nousee savua. Tuvan kuistilla istuu retkeilijä ja katsoo nuotiota kohti.

Keroharjun kuiskaus, 17 km / suunta

Karun kaunis, kapea Keroharju halkoo laajaa aapasuoaluetta puiston itäisimmässä osassa. Tällä erämaisella reitillä kulkija kulkee jääkauden jäljissä ja törmää myös ihmisen historiaan. Miten kruunu merkitsikään komeimmat honkansa 1900-luvun alussa? Miksi aikoinaan Keroharjulle on rakennettu autiotupa saunoineen?

Kuljettavissa sulan maan aikaan. Kulkuaika yksi päivä.
Vaativuus: Keskivaativa reitti keskivaativa

Lähtö- ja päätepiste

Harjulammentie Liikasenvaarassa ja Niitselyksentie Hautajärvellä. Niitselysjoki ylitetään köysiveneellä. Harjulammentiellä ei ole talvikunnossapitoa. 

Retkeilyrakenteet

Niitselysjoen köysivene, Elijoen ja Kirkonnurkanlammen laavut, Keroharjun autiotupa ja sauna. Autiotuvan läheisyydessä puuvaja, ja kompostikäymälä. Puuvajassa kirves ja saha puiden pilkkomista varten. Ota mukaasi wc-paperia.

Nähtävää

Jääkauden muodostama harju, laajat aapasuoalueet, 1900-luvun alun kruunun leimapuut

Reittiselostus

Reittimerkintä: siniset maalimerkit
Suositeltu kulkusuunta: ei määrätty

Keroharjun reitti on kaunis soiden ympäröimä harjupolku Oulangan kansallispuiston pohjoisosassa. Hautajärveltä lähdettäessä heti reitin alussa ylitetään Niitselysjoki köysiveneellä. Erämaisella reitillä voi törmätä eläimiin ja nähdä jopa karhun jäljet. Puolimatkassa Keroharjun autiotuvalla on puiston ainoa sauna. Kalaisa Kerojärvi houkuttelee kalastajia.

Huomioitavaa

Reitin pohjoispäässä oleva Niitselysjoen köysivene poistetaan käytöstä talven ajaksi 1.10. Reitin varrella on jonkin verran korkeuseroa. Polku on osittain kapea ja sille on kaatunut puita. Pitkospuut ovat osin huonokuntoiset.

""

Retkeilijä ottaa puhelimella kuvaa vaarojen keskellä olevasta vesistöstä.

Pieni Karhunkierros, 12 km, rengasreitti

Pieni Karhunkierros johdattaa reppuretkeilijän Oulangan kansallispuiston eteläisimpään osaan. Maisemareitiksi kutsutun päiväreitin varrella pääsee ihastelemaan upeaa Oulangan luontoa: kuohuvia koskia, jyrkkiä kallioita ja suojaisia metsiä. Upeiden nähtävyyksien lisäksi Pieni Karhunkierros tarjoaa tutustuttavaksi monipuolisen eliölajiston lapinvuokkoineen ja metsämansikoineen. Eväät reppuun, kamera kaulaan ja Pienelle Karhunkierrokselle!  

Kuljettavissa lähes ympäri vuoden. Kulkuaika 4-6 tuntia.
Vaativuus: Keskivaativa reitti. Keskivaativa reitti Vaativa reitti. vaativa reitti
Vaatii perusretkeilytaitoja: reitti on paikoitellen vaativa korkeuserojen vuoksi

Lähtöpiste

Juuman pysäköintialue (Juumantie 134) ja Basecamp Oulanka (basecampoulanka.fi).

Retkeilyrakenteet

 • Myllykosken päivätupa, Kitkajoen varressa
 • Siilastupa (autiotupa), Kitkajoen varressa Jyrävällä
 • Harrisuvannon laavu riippusillan pohjoispuolella
 • Pyöreälammen tulentekopaikka
 • Kuivakäymälät
  • Pienen Karhunkierroksen varrella on kuivakäymälä kaikilla tuvilla: Myllykosken päivätuvalla, Siilastuvalla sekä tulentekopaikoilla: Pyöreälammella ja Harrisuvannossa. Käymälöihin voi myös laittaa eloperäisen jätteen. Käymälöissä ei ole wc-paperia. 
  • Sisä-wc löytyy reitin varrella sijaitsevasta Basecamp Oulangasta (basecampoulanka.fi), puh. 0400 509 741. Tarkistathan aukioloajat ennakkoon.

Nähtävää
Jyrävä, Aallokkokoski, Kitkajoki, Kallioportti, Myllykoski, Harrisuvanto, riippusillat.

Kulkusuunta
Kallioportilla on korkea nousu ja porrastus, minkä vuoksi reitin kulkusuunta on määritelty vuodenaikojen mukaan.

 •  Sulan maan aikana myötäpäivään (porrastus helpompi laskeutua):
  Juuma - Myllykoski - Kallioportti - Harrisuvanto - Jyrävä - Myllykoski - Juuma 
 • Lumisena aikana vastapäivään (porrastus helpompi nousta ylös):
  Juuma - Myllykoski - Jyrävä - Harrisuvanto - Kallioportti - Myllykoski - Juuma

Reittiselostus 

Pienen Karhunkierroksen esite (julkaisut.metsa.fi)
Pieni Karhunkierros -reitti on merkitty vihreillä maalimerkeillä reitin varren puihin. Reitti on kuljettavissa myös talvisin, jolloin reittimerkintänä toimii puiset tolpat, joiden päässä on heijastinnauha.

Pienellä Karhunkierroksella ei ole talvikunnossapitoa.

Ota mukaasi wc-paperia.

Kaksi retkeilijää nousemassa portaita kohti kuvaajaa. Ympärillä metsikköä.

Myllykoski pauhaa ja kauempana hirsirakennuksella retkeilijät seisoskelevat.

Pieni Karhunkierros -reittiselostus sulan maan ajalle:

Juuma - Myllykoski - Pyöreälampi - Kallioportti, 3.2 km  

Matkan varrella on kosteissa kohdissa pitkostusta ja polku on osin kulunut kivikkoiseksi. 

 • Juumasta 1,5 km Myllykoskelle. Päivätupa, tulentekopaikka ja käymälä. Riippusilta yli Kitkajoen.
 • Pyöreälammella on tulentekopaikka ja telttailualue.
 • Kallioportilla on näköalatasanne, jolta avautuvat huikeat näköalat Kitkajoen laaksoon.

Reitti Pyöreälammelta Harrisuvantoon kulkee Oulangan kansallispuiston rajoitusosassa (Juuman vuomat), jossa liikkuminen on sallittu ainoastaan merkityillä reitillä.

Kallioportti - Harrisuvanto - Jyrävä, 4,6 km

Reitti on helppokulkuista kangasmaastoa ja sen lisäksi vaikeakulkuista laskua ja maaporrastuksia. Osuutta ei suositella huonokuntoisille.

 • Kallioportilta alas vaativa lasku: laskeudutaan 100 metriä maaportaita pitkin alhaalle laaksoon.
 • Harrisuvannon laavun jälkeen on Harrisuvannon riippusilta.
 • Jyrävän suvannossa sijaitsevat Siilastupa ja tulentekopaikat sekä käymälä.   

Jyrävä - Myllykoski - Juuma, 3,5 km

Reittiä suositellaan kaikille, koska osuus on helppo kulkea ja sen varrella on hienoja nähtävyyksiä. Ei sisällä vaikeita osuuksia, mutta polku on osin kulunut ja kivikkoinen. Reitillä on 1,5 kilometrin pituinen osuus lähtöpisteestä Myllykoskelle, joka kuljetaan sekä meno- että tulomatkalla. 

 • Valkoisena kuohuavan Jyrävän kosken partaalla on Siilastupa. Jyrävä putoaa muutaman metrin matkalla 9 metriä. Siilastuvalla on kaksi tulentekopaikkaa.
 • Myllykoski on Kuusamon kaupungin kunnostama Juuman myllyosuuskunnan vuonna 1926 rakennuttama viljamylly, joka on ollut toiminnassa vielä vuosina 1947 - 48. Mylly toimii nykyään päivätupana. Myllykoskella on tulentekopaikka ja käymälä.
 • Kitkajoen yli vievä Niskakosken riippusilta, joka sijaitsee 200 metrin päässä reitin lähtö- ja päätepisteestä. 

Lumikenkäilijä katsoo opastetaulua. Taustalla virtaa joki ja muu maisema on luminen.
 

Pieni Karhunkierros -reittiselostus lumiselle ajalle:

Juuma - Myllykoski - Jyrävä, 3,5 km   

Reittiä suositellaan helppokulkuisuutensa ja hienojen nähtävyyksien vuoksi kaikille. Ei sisällä vaikeita osuuksia, mutta polku on osin kulunut ja kivikkoinen. Reitillä on 1,5 kilometrin pituinen osuus lähtöpisteestä Myllykoskelle, joka kuljetaan sekä meno- että tulomatkalla. 

 • Kitkajoen yli vievä Niskakosken riippusilta, joka sijaitsee 200 metrin päässä reitin lähtö- ja päätepisteestä. 
 • Myllykoski on Kuusamon kaupungin kunnostama Juuman myllyosuuskunnan vuonna 1926 rakennuttama viljamylly, joka on ollut toiminnassa vielä vuosina 1947-48. Mylly toimii nykyään päivätupana. Myllykoskella on tulentekopaikka. 
 • Myllykosken jälkeen riippusiltaa ei ylitetä, vaan suunnataan Aallokkokoskelle, joka on 200 metrin pituinen koski. 
 • Valkoisena kuohuavan Jyrävän kosken partaalla on Siilastupa. Jyrävä putoaa muutaman metrin matkalla 9 metriä. Siilastuvalla on tulentekopaikka. 

Jyrävä - Harrisuvanto - Kallioportti, 4,6 km 

Reitti on alussa helppokulkuista kangasmaastoa, lopussa vaikeakulkuista nousua ja maaporrastuksia. Osuutta ei suositella huonokuntoisille. 

Reitti Harrisuvannosta Pyöreälammelle kulkee Oulangan kansallispuiston rajoitusosassa (Juuman vuomat), jossa liikkuminen on sallittu ainoastaan merkityillä reitillä. 

 • Siilastupa ja tulentekopaikka sijaitsevat Jyrävän suvannon rannalla. 
 • Harrisuvannon riippusillan jälkeen on Harrisuvannon laavu. 
 • Kallioportille on kova nousu: 100 metriä maaporrastusta myöten alhaalta laaksosta. 

Kallioportti - Pyöreälampi - Myllykoski - Juuma, 3,2 km 

Reitti on suhteellisen helppokulkuista kangasmaastoa. Matkan varrella on kosteissa kohdissa pitkostusta ja polku on osin kulunut kivikkoiseksi. 

 • Kallioportilla on näköalatasanne, jolta avautuvat huikeat näköalat Kitkajoen laaksoon. 
 • Pyöreälammella on tulentekopaikka ja telttailualue. 
 • Reitillä on Myllykosken riippusilta. 
 • Matka jatkuu Myllykosken jälkeen lähtöpisteeseen Juumaan

Retkeilijä kävelee pitkoksilla kohti lammen rantaa.

Huomioitavaa

Rajoitusosa: Reittiosuus Harrisuvanto-Pyöreälampi kulkee Oulangan kansallispuiston rajoitusosassa (Juuman vuomat), jossa liikkuminen on sallittu ainoastaan merkityillä reitillä.

Turvallisuus: Reittiä kiertäessä tulee olla tarkkana risteyskohdissa ja varmistaa, että lähtee oikeaan suuntaan. Risteyksiä on matkan varrella useita. Vaellusreitti Karhunkierros kulkee samaa reittiä Pienen karhunkierroksen kanssa.

Jokijää on vaarallinen paikka. Ethän mene jäälle missään tilanteessa. 

Pieni Karhunkierros on patikointireitti; pyöräily ei ole sallittua reitillä. 

Reitin varrella on kolme riippusiltaa: Niskakoski, Myllykoski ja Harrisuvanto, jotka takaavat turvallisen joen ylityksen.

Tulenteko: Huomaathan, että avotulen teko on kielletty metsäpalovaroituksen aikana myös tulentekopaikoilla. 

Oulangan kansallispuistossa polttopuita kuluu vuosittain paljon, koska puisto on suosittu retkeilykohde: mm. Pienen Karhunkierroksen varrella oleva Siilastupa on Oulangan käytetyimpiä autiotupia. Käytäthän polttopuita säästäen. Polttopuut ajetaan moottorikelkoilla autiotuville ja tulentekopaikoille talvella. Kesäaikana polttopuuvarastoja täydennetään tarvittaessa.

Roskaton retkeily: Reitin taukopaikoilla ole jäteastioita. Eloperäiset jätteet käymälään, poltettavat nuotioon ja loput matkaan. Myllykoskella ekopiste. Lue lisää Roskattomasta retkeilystä.

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Tulentekopaikoilla joukolla tulistelu lisää koronaviruksen tartuntavaaraa. Katso koronavirusohjeet retkeilijälle.

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Oulangan kartan Retkikartta.fi:ssä.

Retkiehdotuksia

Talven retkiehdotukset

½ päivää: Ihaile talvista Kiutaköngästä ja vieraile luontokeskuksessa.

1 päivä: Lumikenkäile Oulangan talvisessa luonnossa, Hiiden hurmoksella (5 km) tai  vieraile luontokeskuksessa.

2 päivää: Koe talven taikaa Oulangan erämaareitillä (26 km) hiihtäen tai lumikenkäillen ja yövy autiotuvassa.

Lisätietoa Oulangan talvireiteistä.

Kevään retkiehdotukset

½ päivää: Ihaile keväistä luonnonnäytelmää, Oulankajoen kevättulvaa, ja vieraile luontokeskuksessa.

1 päivä: Patikoi Oulangan päiväreiteillä (Hiiden hurmos 5 km, Könkään keino 8 km tai Pieni Karhunkierros 12 km) ja vieraile luontokeskuksessa.

Kesän retkiehdotukset

½ päivää: Ihaile Kiutakönkään kuohuja (2 km) ja punaista dolomiittikallioseinämää, vieraile Oulangan luontokeskuksessa tai patikoi Kanjonin kurkkaus (6 km).

1 päivä: Koe Oulangan kauniit jokimaisemat vesiretkeillen (13-25 km), tutustu kansallispuistoon meloen!

2 päivää: Vaella osa Karhunkierrosta. Kuuntele koskien kuohuja, ihastele jokivarsimaisemia, yövy autiotuvassa. Useita reittivaihtoehtoja.

3 päivää: Patikoi Karhunkierros (3–5 päivää) ja näe salaperäiset kanjonit, kauniit Oulanka- ja Kitkajoet, laajat aapasuot ja pohjoiset mäntymetsät.

Syksyn retkiehdotukset

½ päivää: Nauti pohjoisen luonnon väriloistosta, ihaile Kiutakönkään kuohuja (2 km) ja punaista dolomiittikallioseinämää ja vieraile luontokeskuksessa.

1 päivä: Patikoi Pienen Karhunkierroksen (12 km) upealla maisemareitillä, ihastele kuohuvia koskia, jyrkkiä kallioita ja suojaisia metsiä. Reitin varrella on riippusiltoja, tulentekopaikkoja sekä kaksi autiotupaa.

2 päivää: Vaella osa Karhunkierrosta, kuuntele koskien kuohuja, ihastele jokivarsimaisemia, pistä suu makeaksi luonnon antimista, yövy autiotuvassa. Useita reittivaihtoehtoja.

3 päivää: Patikoi Karhunkierros (3-5 päivää) ja näe salaperäiset kanjonit, kauniit Oulanka- ja Kitkajoet, laajat aapasuot ja pohjoiset mäntymetsät.

Kaikki Oulangan reitit.