Patikointireittien lähtöpisteet ja pysäköintialueet

Pysäköintialueet on lueteltu pohjoisesta etelään.


Oulangan patikointireitit

Tulentekopaikan ympärillä on kahdeksan retkeilijää istumassa. Kaksi retkeilijöistä on pyörätuolissa.

Könkään kuohu, esteetön reitti, 100 m / suunta

Kuuletko erot kosken kohinassa keväällä ja kesällä? Könkään kuohun esteetön reitti vie kulkijan aivan Kiutakönkään viimeisen kuohuvan könkään äärelle lapinvuokkojen valtakuntaan.

Kuljettavissa sulan maan aikaan (kesä-syyskuu). Ei talvikunnossapitoa.
Kulkuaika noin 15 minuuttia.
Vaativuus: Helppo reitti. helppo / Esteetön luontoreitti. vaativa esteetön luontoreitti.

Lähtöpiste

Könkään kuohun pysäköintialue, Mataraniemi. Pysäköintialue sijaitsee kansallispuiston keskiosassa, Liikasenvaarantieltä alkavan metsäautotien päässä. Pysäköintialueelle vievällä metsäautotiellä ei ole talvikunnossapitoa.

Kartta

Könkään kuohun reittiesite (pdf, 805 kt, julkaisut.metsa.fi)

Retkeilyrakenteet

Reitti alkaa pysäköintialueelta, jonka laidalla heti reitin alussa on esteetön käymälä. Tarvitset mukaasi WC-paperia. Reitillä on paikoin puiset kaiteet, paikoin köysikaiteet. Pysäköintialueelta on myös kulku kanoottien lähtöpaikalle (ei esteetön). 

Esteetön tulentekopaikka on avoin ja tilava ja sopii myös pyörätuolia käyttäville. Tulentekopaikalle sopii useita pyörätuoleja yhtä aikaa.

Nähtävää

Kiutakönkään alimmainen köngäs, iso suvanto ja Oulankajoen hiekkatörmä. Katso Oulangan kansallispuiston nähtävyydet.

Reittiselostus

Valoisa mäntykangas ja taukopaikka houkuttelevat kävijöitä levähtämään Könkään kuohun reitillä. Leveä polku johtaa Kiutakönkään alasuvannon jälkeiselle viimeiselle kuohuvalle könkäälle, jonka jälkeen koski rauhoittuukin leveäksi ja rauhallisesti virtaavaksi joeksi. 

Reittimerkintä: ei merkitty.

Metallikeppien välillä kulkeva köysi johtaa reitin vierellä kohti kuohuvaa jokea. Ympärillä harvaa puustoa.

""

Retkeilijä työntää lastenrattaita sorapolulla. Lapsi pitää kiinni rattaista ja kävelee vierellä.

Napapiirin nopia, esteetön reitti, 500 m / suunta

Kauniisti soliseva Rytiniva houkuttelee tauolle uudelle esteettömälle kotalaavulle Karhunkierroksen alkutaipaleelle Hautajärvellä. 

Kuljettavissa sulan maan aikaan (kesä-syyskuu). Ei talvikunnossapitoa. 
Kulkuaika noin 30 minuuttia-1 tunti.
Vaativuus: Helppo reitti helppo / Esteetön luontoreitti. helppo esteetön luontoreitti.

Lähtöpiste

Karhunkierroksen lähtöpisteen pysäköintialue (Hautajärventie 414, 98995 Hautajärvi).

Kartat

Napapiirin nopian kartta (retkikartta.fi, avautuu uuteen ikkunaan)
Reittiesite (pdf, 473 kt, julkaisut.metsa.fi)

Retkeilyrakenteet

Rytinivan kotalaavu ja esteetön käymälä. Ota mukaasi wc-paperia.

Nähtävää

Koutajoessa kuohuva Rytiniva, Karhunkierroksen alkutaival. Katso Oulangan kansallispuiston nähtävyydet.

Reittiselostus

Rytiniva on viehättävä, esteetön taukopaikka Koutajoen varrella. Reitti Rytinivan kotalaavulle kulkee mäntymetsän halki ja sorastettu leveä polku sopii niin pyörätuoleille kuin lastenvaunuille. Rohkeimmat pulahtavat uimaan Koutajokeen. Napapiirin nopia kulkee samaa polkua Karhunkierros-vaellusreitin kanssa.

Reittimerkintä: oranssit maalimerkit.

""

Nelihenkinen perhe kävelee sorapohjaista polkua metsän keskellä.

Kiutakönkään polku, 1 km / suunta

Tämä nähtävyyspolku punaisten kallioiden reunustamalle Kiutaköngäs-koskelle kulkee Oulankajokivartta pitkin ja on erinomainen ympärivuotinen päiväreittikohde. 

Kuljettavissa ympäri vuoden. Ei talvikunnossapitoa. 
Kulkuaika noin 1 tunti.
Vaativuus: Helppo reitti. helppo.

Lähtöpiste

Oulangan luontokeskuksen pysäköintialue (Liikasenvaarantie 132, 93900 Kuusamo).

Retkeilyrakenteet

Soralla kestävöidyn polun varrella on puisia portaita ja maaportaita sekä muutama leveä puusilta. Kiutakönkään taukokatos sijaitsee Kiutakönkään koskesta 100 metriä jokivartta eteenpäin. Taukokatoksella on polttopuuvaja ja kuivakäymälä. Ota mukaan wc-paperia.

Nähtävää

Oulankajoki, Kiutaköngäs ja punaiset dolomiittikallioseinämät, koskisoturi Reino Rinteen muistomerkki, kasveista kertovat opastetaulut. Katso Oulangan kansallispuiston nähtävyydet.

Reittiselostus

Oulangan luontokeskukselta lähtevä, jokivartta myötäilevä ympärivuotinen nähtävyyspolku, joka johtaa Kiutakönkään koskelle. Polku on osa useita eri reittejä, mm. Karhunkierrosta ja Hiiden hurmosta. Polulla on kulkijoita ympäri vuoden ja se tamppaantuu talvellakin kuljettavaksi. Erillistä talvikunnossapitoa polulla ei ole.

Reittimerkintä: Selkeästi erottuva polku jokivarressa, ei reittimerkintää.
Polulla näkyy pidempien reittien maalimerkintöjä (Hiiden hurmos 5 km keltaisella, Könkään keino 8 km vihreällä ja Karhunkierros 82 km oranssilla). 

Huomioitavaa

Kiutakönkään polku ei ole esteetön, sillä reitillä on mäkiä ja maarappusia. Luontokeskusta lähin esteetön reitti on 1,5 kilometrin ajomatkan päässä sijaitseva Könkään kuohu. Pienten lasten kanssa retkeilevien kannattaa tiedustella luontokeskuksesta mahdollisuutta vuokrata lastenkantorinkka.

""

Kolme retkeilijää kävelee pitkospuilla kohti kuvaajaa. Pitkokset kulkevat tiheän metsän läpi.

Hiiden hurmos, 5 km, ympyräreitti

Hiiden hurmoksella pääset muinaisen Hiiden jalanjäljille jokivarteen Kiutakönkään kosken partaalle ja Oulangan avariin mäntymetsiin. Vuodenajasta riippuen voit kohdata polulla poroja, ihailla norjaa neidonkenkää tai sitkeää lapinvuokkoa. Reitin varren opastaulut kertovat mielenkiintoisia tarinoita ja taitavat paljastaa senkin, mitä kiveä onkaan Kiutakönkään komea kallio?

Kuljettavissa ympäri vuoden, kesäisin patikointireittinä ja talvisin lumikenkäilyreittinä. Ei talvikunnossapitoa. 
Kulkuaika 2-3 tuntia.
Vaativuus: Keskivaativa reitti keskivaativa.

Lähtöpiste

Oulangan luontokeskuksen pysäköintialue (Liikasenvaarantie 132, 93900 Kuusamo).

Kartta

Hiiden hurmoksen kartta (retkikartta.fi, avautuu uuteen ikkunaan).

Retkeilyrakenteet

Poroerotusaitauksen näkötorni, Hiidenlampien pitkokset, vanha niittylato, Kiutakönkään taukokatos puuvajoineen ja huusseineen. Puuvajassa on kirves ja saha puiden pilkkomista varten. Ota mukaasi wc-paperia.

Nähtävää

Kiutakönkään kuohuva koski on komeaa katseltavaa vuodenajasta riippumatta. Puisella, jykevällä poroerotusaidalla voi lähes kuulla menneiden koparoiden nakseen ja vinhan töminän. Katso Oulangan kansallispuiston nähtävyydet.

Reittiselostus

Hiiden hurmoksen kestävöity polku kulkee vaihtelevassa ja kevyesti kumpuilevassa metsäisessä maastossa. Reitti ohittaa matkallaan yhden Oulangan tunnetuimmista nähtävyyksistä, lähes 200 m pitkän Kiutakönkään kosken. Reitti alkaa ja päättyy Oulangan luontokeskukseen.

Reittimerkintä: keltainen maalimerkintä puissa.

Suositeltu kulkusuunta: vastapäivään.

Huomioitavaa

Reitti toimii kesäisin patikointireittinä ja talvisin lumikenkäilyreittinä. Oulangan erämaareitti sivuaa Hiiden hurmosta kevättalvella. Ei talvikunnossapitoa.

""

Tiheä kasvustoinen suoniitty, jossa on vanha puinen hirsirakennelma.

Rytikönkään reissu, 5 km, ympyräreitti

Rytikönkään reissu tarjoaa keskikesän kävijälle huikeita elämyksiä neidonkenkien, tikankonttien ja muiden kukkakaunottarien muodossa. Polku esittelee muinaisten esi-isiemme elintapoja ja polun varrella sijaitsee lampi, joka on tehnyt maailmanennätyksen; lammessa elää valtavasti kymmenpiikkejä.

Kuljettavissa kesäisin. Ei talvikunnossapitoa.
Kulkuaika 2 tuntia.
Vaativuus: Helppo reitti helppo.

Lähtöpiste

Oulangan leirintäalueen pysäköintipaikka. Leirintäalueen ollessa suljettuna alkukeväästä ja loppusyksystä kulku Oulangan luontokeskukselta, jolloin reitin pituus 7 km.

Kartta

Rytikönkään reissun kartta (retkikartta.fi)

Retkeilyrakenteet

Oulangan leirintäalueen palvelut ovat käytettävissä 1.6.-31.8. Jätteiden lajittelupiste sijaitsee leirintäalueen pysäköintialueella.

Reitillä on pitkoksia. Reitillä ei ole tulentekopaikkaa eikä käymälää.

Nähtävää

Suoluonto kasveineen, Rytilampi, Rytiköngäs, Runsuniitty, Oulankajoki. Katso Oulangan kansallispuiston nähtävyydet.

Reittiselostus

Reitillä tutustut monipuoliseen, Oulangan lajistoa ja niittykulttuuria esittelevään luontoon. Polku kulkee Rytilammen kautta Rytikönkään puroputoukselle ja kulleroiden koristamalle Runsuniitylle. Osa polusta kulkee Karhunkierros-vaellusreittiä pitkin.

Reittimerkintä: vihreät maalimerkit.

Suositeltu kulkusuunta: vastapäivään.

Polun varrella on numeroituja tolppia merkkinä luonnonnähtävyyksistä ja historiallisista kohteista, joista löydät tietoa reitin esitteestä. Voit ladata esitteen puhelimeesi lähtöpisteen ilmoitustaululla olevasta QR-koodista tai Metsähallituksen julkaisutietokannasta (pdf, 7,0 Mt, julkaisut.metsa.fi).

Huomioitavaa

Ei käymälää eikä tulentekopaikkaa. Reitti on vanhalta nimeltään Rytisuon luontopolku.

""

Retkeilijä ja koira kanjonin reunalla puiden keskellä. Puunrunkojen välistä pilkistää Oulankajoki.

Kanjonin kurkkaus, 6 km, ympyräreitti

Kapeassa kivisessä kanjonissa kuohuva Oulankajoki on Kanjonin kurkkauksen päiväreitin helmi. Puiston pohjoisen osan reitillä voi kokea vilkkaampanakin aikana erämaista tuntua ja kulkea hetken pitkin Karhunkierrosta. Luonnon pienet ihmeet tulevat tällä reitillä lähelle - löydätkö sinä kolopesijöiden kerrostalon?

Kuljettavissa sulan maan aikaan (kesä-lokakuu). Ei talvikunnossapitoa.
Kulkuaika 2-3 tuntia.
Vaativuus: Keskivaativa reitti. keskivaativa.

Lähtöpiste

Oulangan kanjonin eli Savilammen pysäköintialue. Pysäköintialueelle vievällä metsäautotiellä ei ole talvikunnossapitoa. Ei virallista osoitetta. Osa navigointisovelluksista tunnistaa pysäköintialueen nimellä "Kanjonin kurkkaus lähtöpiste".

Kartat

Kanjonin kurkkauksen kartta (retkikartta.fi, avautuu uuteen ikkunaan)
Reittiesite (pdf, 1,1 Mt, julkaisut.metsa.fi)

Retkeilyrakenteet

Kirkasvetinenlammen tulentekopaikka ja kuivakäymälä, Oulangan kanjonin näköalapaikka, Savilammen autiotupa ja kuivakäymälä. Ota mukaasi wc-paperia.

Nähtävää

Oulangan kanjoni ja kaukomaisema kanjonin päältä Savilammelle palkitsevat patikoijan. Matkan varrella voi levähtää Kirkasvetinenlammen taukopaikalla tai Savilammen autiotuvalla. Katso Oulangan kansallispuiston nähtävyydet.

Reittiselostus

Kanjonin kurkkaus kulkee vaihtelevassa metsämaastossa Pohjois-Oulangalla ja kapuaa kuin huomaamatta Kirkasvetinenlammen kautta kanjonin päälle. Näyttävää maisemaa kanjoniin voi ihastella myös Oulankajoen eteläpuolelta, kunhan ensin ylittää Savilammen autiotuvalta lähtevän riippusillan.

Reittimerkintä: vihreät maalimerkit.
Suositeltu kulkusuunta: vastapäivään.

Huomioitavaa

Reitillä on yksi riippusilta, joka menee Oulankajoen yli.

""

Kaksi retkeilijää istuu korkealla joentörmällä ja katselee Oulankajokea.

Könkään keino, 8 km, ympyräreitti

Oulankajoki on kaivertanut väyläänsä hienoon hiekkatörmään vuosituhansia. Könkään keino johdattaa kulkijan ikivanhalle joenvarren reitille, josta aukeaa kaunis näkymä avaraan Oulankajoen laaksoon. Kiutakönkään koski kruunaa retken.

Kuljettavissa sulan maan aikaan. Ei talvikunnossapitoa. 
Kulkuaika 3-4 tuntia.

Vaativuus: Helppo reitti. helppo Keskivaativa reitti. keskivaativa.

Lähtöpiste

Oulangan luontokeskuksen pysäköintialue (Liikasenvaarantie 132, 93900 Kuusamo).

Kartta

Könkään keinon kartta (retkikartta.fi, avautuu uuteen ikkunaan)

Retkeilyrakenteet

Poroerotusaitauksen näkötorni, Hiidenlampien pitkokset, Merenojan tulentekopaikka, Kiutakönkään taukokatos. Ota mukaasi wc-paperia.

Nähtävää

Kiutakönkään koski ruosteenpunaisine kallioineen on tämän reitin suurin nähtävyys. Merenojan kotkansiipien peittämä purolehto ja Loseikolta avautuva näkymä Oulankajokilaaksoon hurmaavat. Katso Oulangan kansallispuiston nähtävyydet.

Reittiselostus

Alkumatkan Hiiden hurmoksen kanssa samaa polkua kulkeva Könkään keino esittelee kulkijalleen Oulangan vaihtelevat maisemat. Kuivat, valoisat mäntykankaat vaihtuvat suohon ja suosta rehevään lehtoon. Reitillä on jonkin verran korkeuseroja ja pitkoksia, mutta polku on leveä ja hyväkulkuinen. Oulangan erämaareitti kulkee talvisin osin Könkään keinon kanssa samaa reittiä.

Reittimerkintä: vihreät maalimerkit.
Suositeltu kulkusuunta: vastapäivään.

""

Retkeilijä ottaa puhelimella kuvaa vaarojen keskellä olevasta vesistöstä.

Pieni Karhunkierros, 12 km, osittain ympyräreitti

Pieni Karhunkierros johdattaa reppuretkeilijän Oulangan kansallispuiston eteläisimpään osaan. Maisemareitiksi kutsutun päiväreitin varrella pääsee ihastelemaan upeaa Oulangan luontoa: kuohuvia koskia, jyrkkiä kallioita ja suojaisia metsiä. Upeiden nähtävyyksien lisäksi Pieni Karhunkierros tarjoaa tutustuttavaksi monipuolisen eliölajiston lapinvuokkoineen ja metsämansikoineen. Eväät reppuun, kamera kaulaan ja Pienelle Karhunkierrokselle!

Kuljettavissa ympäri vuoden, talvella lumikengät voivat olla tarpeen. Ei talvikunnossapitoa. 
Kulkuaika 4-6 tuntia.
Vaativuus: Keskivaativa reitti. Keskivaativa - Vaativa reitti. vaativa.
Vaatii perusretkeilytaitoja: reitti on paikoitellen vaativa korkeuserojen vuoksi

Lähtöpiste

Juuman pysäköintialue (Juumantie 133, Kuusamo) tai Basecamp Oulanka (basecampoulanka.fi).

Kartta

Retkeilyrakenteet

 • Lähtöportti Juuman pysäköintialueen reunalla.
 • Kolme riippusiltaa (Niskakoski, Myllykoski, Harrisuvanto).
 • Useita taukopaikkoja: Myllykosken päivätupa Kitkajoen varressa (ei yöpymiseen) ja pihalla tulentekopaikka, Pyöreälammen tulentekopaikka, Harrisuvannon taukokatos ja laavu riippusillan pohjoispuolella, Jyrävän alajuoksulla Siilastupa (autiotupa, maksimihenkilökapasiteetti 10 hlö) ja Jyrävän taukokatos
 • Jokaisella taukopaikalla on kuivakäymälä. Tarvitset mukaasi WC-paperia. Käymälään voit myös laittaa ruoantähteet.
 • Kaikilla taukopaikoilla on polttopuukatos. Käytäthän polttopuita säästeliäästi.

Nähtävää

Kitkajoen kuohuvat kosket Myllykoski, Jyrävä, Aallokkokoski), riippusillat, Kallioportin näköalapaikka. Katso Oulangan kansallispuiston nähtävyydet.

Reittiselostus

Reittimerkintä: vihreät maalimerkit puissa. Talvisin reittimerkintänä myös puiset tolpat, joiden päässä on heijastinnauha. Reitillä ei ole talvikunnossapitoa.

Kulkusuunta: Kallioportilla on korkea nousu ja porrastus, minkä vuoksi reitin kulkusuunta on määritelty vuodenaikojen mukaan.

 • Sulan maan aikaan kulkusuunta myötäpäivään (porrastus helpompi laskeutua):
  Juuma - Myllykoski - Kallioportti - Harrisuvanto - Jyrävä - Myllykoski - Juuma
 • Lumisena aikana vastapäivään (porrastus helpompi nousta ylös):
  Juuma - Myllykoski - Jyrävä - Harrisuvanto - Kallioportti - Myllykoski - Juuma

Myllykoski pauhaa ja kauempana hirsirakennuksella retkeilijät seisoskelevat.

Välimatkat

Juuma - Myllykoski - Pyöreälampi - Kallioportti, 3,2 km

Matkan varrella on kosteissa kohdissa pitkostusta ja polku on osin kulunut kivikkoiseksi.

 • Juumasta 1,5 km Myllykoskelle. Päivätupa, tulentekopaikka ja käymälä. Riippusilta yli Kitkajoen.
 • Pyöreälammella on tulentekopaikka ja telttailualue.
 • Kallioportilla on näköalatasanne, jolta avautuvat huikeat näköalat Kitkajoen laaksoon.

Reitti Pyöreälammelta Harrisuvantoon kulkee Oulangan kansallispuiston rajoitusosassa (Juuman vuomat), jossa liikkuminen on sallittu ainoastaan merkityillä reitillä.

Kallioportti - Harrisuvanto - Jyrävä, 4,6 km

Reitti on helppokulkuista kangasmaastoa ja sen lisäksi vaikeakulkuista laskua ja maaporrastuksia. Osuutta ei suositella huonokuntoisille.

 • Kallioportilta alas vaativa lasku: laskeudutaan 100 metriä maaportaita pitkin alhaalle laaksoon.
 • Harrisuvannon laavun jälkeen on Harrisuvannon riippusilta.
 • Jyrävän suvannossa sijaitsevat Siilastupa ja tulentekopaikat sekä käymälä.

Jyrävä - Myllykoski - Juuma, 3,5 km

Reittiä suositellaan kaikille, koska osuus on helppo kulkea ja sen varrella on hienoja nähtävyyksiä. Ei sisällä vaikeita osuuksia, mutta polku on osin kulunut ja kivikkoinen. Reitillä on 1,5 kilometrin pituinen osuus lähtöpisteestä Myllykoskelle, joka kuljetaan sekä meno- että tulomatkalla.

 • Valkoisena kuohuavan Jyrävän kosken partaalla on Siilastupa. Jyrävä putoaa muutaman metrin matkalla 9 metriä. Siilastuvalla on kaksi tulentekopaikkaa.
 • Myllykoski on Kuusamon kaupungin kunnostama Juuman myllyosuuskunnan vuonna 1926 rakennuttama viljamylly, joka on ollut toiminnassa vielä vuosina 1947 - 48. Mylly toimii nykyään päivätupana. Myllykoskella on tulentekopaikka ja käymälä.
 • Kitkajoen yli vievä Niskakosken riippusilta, joka sijaitsee 200 metrin päässä reitin lähtö- ja päätepisteestä.

Retkeilijä kävelee pitkoksilla kohti lammen rantaa.

Huomioitavaa

Uusi lähtöpiste portteineen on Juuman pysäköintialue Juumantie 133. Pysäköinti on maksutonta.

Rajoitusosa: Reittiosuus Harrisuvanto-Pyöreälampi kulkee Oulangan kansallispuiston rajoitusosassa (Juuman vuomat), jossa liikkuminen on sallittu ainoastaan merkityillä reitillä.

Pyöräily: Pieni Karhunkierros on patikointireitti; pyöräily ei ole sallittua reitillä.

Turvallisuus: Reittiä kiertäessä tulee olla tarkkana risteyskohdissa ja varmistaa, että lähtee oikeaan suuntaan. Risteyksiä on matkan varrella useita. 82 km pitkä Karhunkierros-vaellusreitti kulkee osan matkaa samaa polkua Pienen Karhunkierroksen kanssa.

Joet: Jokijää on vaarallinen paikka. Ethän mene jäälle missään tilanteessa. Ylitä joet kulkemalla riippusiltoja pitkin.

Riippusillat: reitillä on kaksi riippusiltaa: Myllykosken ja Harrisuvannon riippusillat, jotka ylittävät Kitkajoen.

Tulenteko: Huomaathan, että avotulen teko on kielletty metsäpalovaroituksen aikana myös tulentekopaikoilla.

 • Käytäthän polttopuita säästeliäästi. Polttopuut kuljetetaan talvisin moottorikelkoilla autiotuville ja tulentekopaikoille talvella. Kesäaikana polttopuuvarastoja täydennetään tarvittaessa. Oulangan kansallispuistossa polttopuita kuluu vuosittain paljon, koska puisto on suosittu retkeilykohde: mm. Pienen Karhunkierroksen varrella oleva Siilastupa on Oulangan käytetyimpiä autiotupia.

Roskaton retkeily: Reitin taukopaikoilla ei ole roska-astioita. Eloperäiset jätteet käymälään, poltettavat nuotioon ja loput matkaan. Myllykosken lähellä on ekopiste. Lue lisää Roskattomasta retkeilystä.

""

Autiotuvan pihassa nuotiopaikalta nousee savua. Tuvan kuistilla istuu retkeilijä ja katsoo nuotiota kohti.

Keroharjun kuiskaus, 17 km / suunta

Karun kaunis, kapea Keroharju halkoo laajaa aapasuoaluetta puiston itäisimmässä osassa. Tällä erämaisella reitillä kulkija kulkee jääkauden jäljissä ja törmää myös ihmisen historiaan. Miten kruunu merkitsikään komeimmat honkansa 1900-luvun alussa? Miksi aikoinaan Keroharjulle on rakennettu autiotupa saunoineen?

Kuljettavissa sulan maan aikaan (kesä-syyskuu). Ei talvikunnossapitoa.
Kulkuaika yksi päivä.
Vaativuus: Keskivaativa reitti keskivaativa.

Lähtö- ja päätepiste

Harjulammentie Liikasenvaarassa ja Niitselyksentie Hautajärvellä. Niitselysjoki ylitetään köysiveneellä. Harjulammentiellä ei ole talvikunnossapitoa. Niitselyksentielle on talvella aurattu pieni pysäköintitasku, johon mahtuu 2-3 autoa. Talvella Niitselyksentieltä lähdettäessä ylitetään Niitselysjoki, lisätietoja alla.

Kartta

Keroharjun kuiskauksen kartta (retkikartta.fi, avautuu uuteen ikkunaan).

Retkeilyrakenteet

Niitselysjoen köysivene, Elijoen ja Kirkonnurkanlammen laavut, Keroharjun autiotupa ja sauna. Autiotuvan läheisyydessä puuvaja, ja kompostikäymälä. Puuvajassa kirves ja saha puiden pilkkomista varten. Ota mukaasi wc-paperia.

Nähtävää

Jääkauden muodostama harju, laajat aapasuoalueet, 1900-luvun alun kruunun leimapuut.

Reittiselostus

Keroharjun reitti on kaunis soiden ympäröimä harjupolku Oulangan kansallispuiston pohjoisosassa. Hautajärveltä lähdettäessä heti reitin alussa ylitetään Niitselysjoki köysiveneellä. Erämaisella reitillä voi törmätä eläimiin ja nähdä jopa karhun jäljet. Puolimatkassa Keroharjun autiotuvalla on puiston ainoa sauna. Kalaisa Kerojärvi houkuttelee kalastajia.

Reittimerkintä: siniset maalimerkit.

Huomioitavaa

Reitin pohjoispäässä oleva Niitselysjoen köysivene poistetaan käytöstä talven ajaksi lokakuussa. Reitin varrella on jonkin verran korkeuseroa. Polku on osittain kapea ja sille on kaatunut puita.

Keroharjun kuiskaus ei ole talvireitti. Talviaikaan alueella kulkevan tulee osata suunnistaa lumisessa maastossa. Kesäreitti ei sovellu kaikilta osin kuljettavaksi talvella maaston korkeuserojen vuoksi. Talvella Niitselyksentien lähtöpaikalta Keroharjulle lähdettäessä on ylitettävä Niitselysjoki. Joki on yleensä ylitettävissä tammikuun puolivälistä lähtien huhtikuulle asti, mutta joen jäätilannetta ei seurata eikä jään kantavuutta voida taata. Ennen jäälle menoa suosittelemme tutustumaan jäillä liikkumisen turvallisuusohjeistukseen ja ottamaan mukaan naskalit.

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.


 

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Oulangan kartan Retkikartta.fi:ssä.

Retkiehdotuksia

Talven retkiehdotukset

½ päivää: Ihaile talvista Kiutaköngästä ja vieraile luontokeskuksessa.

1 päivä: Lumikenkäile Oulangan talvisessa luonnossa, Hiiden hurmoksella (5 km) tai  vieraile luontokeskuksessa.

2 päivää: Koe talven taikaa Oulangan erämaareitillä (26 km) hiihtäen tai lumikenkäillen ja yövy autiotuvassa.

Lisätietoa Oulangan talvireiteistä.

Kevään retkiehdotukset

½ päivää: Ihaile keväistä luonnonnäytelmää, Oulankajoen kevättulvaa, ja vieraile luontokeskuksessa.

1 päivä: Patikoi Oulangan päiväreiteillä (Hiiden hurmos 5 km, Könkään keino 8 km tai Pieni Karhunkierros 12 km) ja vieraile luontokeskuksessa.

Kesän retkiehdotukset

½ päivää: Ihaile Kiutakönkään kuohuja (2 km) ja punaista dolomiittikallioseinämää, vieraile Oulangan luontokeskuksessa tai patikoi Kanjonin kurkkaus (6 km).

1 päivä: Koe Oulangan kauniit jokimaisemat vesiretkeillen (13-25 km), tutustu kansallispuistoon meloen!

2 päivää: Vaella osa Karhunkierrosta. Kuuntele koskien kuohuja, ihastele jokivarsimaisemia, yövy autiotuvassa. Useita reittivaihtoehtoja.

3 päivää: Patikoi Karhunkierros (3–5 päivää) ja näe salaperäiset kanjonit, kauniit Oulanka- ja Kitkajoet, laajat aapasuot ja pohjoiset mäntymetsät.

Syksyn retkiehdotukset

½ päivää: Nauti pohjoisen luonnon väriloistosta, ihaile Kiutakönkään kuohuja (2 km) ja punaista dolomiittikallioseinämää ja vieraile luontokeskuksessa.

1 päivä: Patikoi Pienen Karhunkierroksen (12 km) upealla maisemareitillä, ihastele kuohuvia koskia, jyrkkiä kallioita ja suojaisia metsiä. Reitin varrella on riippusiltoja, tulentekopaikkoja sekä kaksi autiotupaa.

2 päivää: Vaella osa Karhunkierrosta, kuuntele koskien kuohuja, ihastele jokivarsimaisemia, pistä suu makeaksi luonnon antimista, yövy autiotuvassa. Useita reittivaihtoehtoja.

3 päivää: Patikoi Karhunkierros (3-5 päivää) ja näe salaperäiset kanjonit, kauniit Oulanka- ja Kitkajoet, laajat aapasuot ja pohjoiset mäntymetsät.

Kaikki Oulangan reitit.