Oulangan aktiviteetit

29.2.2024
Oulangan luontokeskus on suljettuna 29.2.2024 alkaen. Retkeilyneuvontaa saa puhelimitse arkisin klo 12-15. Lue lisää.

Liukulumikenkäilijä pöllyttää lunta kevättalven auringossa.

Oulangan kansallispuiston monet reitit ja monipuoliset palvelut tarjoavat luontoelämyksiä ympäri vuoden. Voit nauttia kuohuvien könkäiden maisemista omatoimisesti tai varata aktiviteetteja Oulangan yhteistyöyrittäjien kautta.

Osassa aluetta liikkuminen on rajoitettua tiettynä vuodenaikana. Tarkistathan asian ennen retkelle lähtöä.

Patikointi

Vanhempi ja lapsi kävelevät riippusillalla.

Oulangan luonto tarjoaa polkuja pienille kengille, vaativia jyrkänteitä kiipeilijöille ja näköalapaikkoja nautiskelijoille. Kansallispuistossa on oivalliset retkeilymahdollisuudet lyhyistä päiväreiteistä aina vaellusreitti Karhunkierrokseen (82 km).

Kiutakönkään ympäristöön sijoittuvat alueen kulttuuriperintöä esittelevä Hiiden hurmos (5 km) ja Könkään keino (8 km). Pohjoisosan Kanjonin kurkkaus (6 km) tarjoaa huikeita näkymiä. Pienen Karhunkierroksen (12 km) parasta antia ovat upeat maisemat, vuolaat virrat, jyrkät kalliopahdat sekä riippusillat. Esteetön Könkään kuohu -polku (0,3 km) johdattaa ihailemaan Kiutakönkään alapuolista osuutta. Kansallispuistossa on myös talviseen päiväretkeilyyn soveltuvia reittejä. Valitse oma reittisi ja kulje kuohuvien koskien, kauniiden tulvaniittyjen ja jylhien maisemien äärelle.

Melonta

Sivussa kaksi melojaa kanootilla. Keskemmällä Oulankajokea on kaksi kajakkia melojineen. Jokea ympäröi puustoiset rantatörmät.

Koe Oulankajoen kauniit maisemat vesiretkeillen. Oulankajoen melontareitti sopii sekä aloittelijoille että haasteita hakeville, sillä valittavana on kaksi reittiosuutta. Voi suunnata koskien pauhuun yläosan reitille (13 km) tai hitaasti soljuvaan veteen alaosan reitille (25 km). Reitin varrella on tulentekopaikkoja ja varaustupa. Melontaan voi myös yhdistää kalastuksen tai vaeltamisen. Lue lisää Oulangan melontareiteistä.

Lumikenkäily

Valkoinen hanki, jossa näkyy lumikenkäilyjäljet sekä valokuvaajan varjo. Varjosta näkee, että kuvaajalla on lumikengät ja sauvat.

Koe lumikenkäilyn riemua lumen verhoamissa mäntymetsissä ja jokivarsimaisemissa. Kuuntele lumen narskuntaa ja talvisen luonnon omia ääniä: teeren kukerrusta, palokärjen terävää rummutusta tai helmipöllön huhuilua. Suuntaa päiväretkesi Oulangan lähireiteille ja nauti talvisen luonnon upeista taideteoksista: Kiutaköngäs (2 km) ja Hiiden hurmos (5 km). Haasteita hakevat voivat suunnata vaativalle Oulangan erämaareitille (26 km). Lue lisää talvireiteistä

Muut aktiviteetit

Retkeilijä katselee maisemaa korkean kallion päältä. Etualalla näkyy puustoa, jonka jälkeen avautuu alavampi alue. Alueen peittää pilvikerros.

 • Hiihto: Vaativa Oulangan erämaareitti Juumasta Kiutakönkäälle (26 km) ihastuttaa hiihtäjää ja lumikenkäilijää. Reitti pohjustetaan kerran viikossa helmikuun puolivälistä huhtikuulle. Ei latu-uraa eikä valaistusta. Reitin varrella on tulentekopaikkoja ja kaksi autiotupaa. Lue lisää Oulangan erämaareitistä.
 • Lintujen tarkkailu: Lähde linturetkelle virtavesiin tai vaaramaisemiin. Tarkkaile lintuja vaellusretkillä tai jokia pitkin meloen. Kevät on Oulangalla parasta lintujen tarkkailuaikaa: lukuisat lajit, muun muassa merikotka, haarahaukka ja virtavästäräkki suuntaavat muuttomatkansa kohti Oulankaa. Lue lisää Oulangan luonnosta.
 • Luontokeskus: Vieraile Oulangan luontokeskuksessa tai Karhunkierroksen lähtöpisteessä, Karhunkierroksen luontokeskuksessa saamassa parhaat retkivinkit! Lue lisää Oulangan luontokeskuksesta.
 • Kalastus: Järvi- ja lampivedet ovat keskellä kauniita erämaita. Niillä saa pilkkiä ja onkia jokaisenoikeuksin ympäri vuoden. Lue lisää jokaisenoikeuksista. Muulla kuin ongella kalastaessa 18-69-vuotiaiden on maksettava kalastonhoitomaksu (eräluvat.fi).
  • Virtavesissä kalastukseen vaaditaan kalastonhoitomaksun lisäksi erillinen kalastuslupa. Oulangan kansallispuiston ja lähialueen joet ovat jakautuneet viiteen eri lupa-alueeseen. 
  • Kalastusaika: 1.6.–31.8.
  • Lupa-alueiden rajat ja linkit lupia myyviin nettikauppoihin löydät tästä kartasta (julkaisut.metsa.fi)
  • Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi.
 • Marjastus ja sienestys: Poimi sieniä, puolukoita, mustikoita, variksenmarjoja, metsämansikoita ja mesimarjoja kaikkialla kansallispuistossa, rajoitusosia lukuunottamatta.
 • Nähtävyydet ja näköalat: Kävele riippusiltaa, kuule koskien kuohu ja näe henkeäsalpaavan kauniit maisemat! Useimmat nähtävyydet sijaitsevat muutaman kilometrin kävely- tai melontamatkan päässä. Helpoimmin saavutat Kiutakönkään putouksen, Oulangan kanjonin ja Kitkajoen kosket. Lue lisää Oulangan nähtävyyksistä.
 • Pyöräily: Pyöräily on mahdollista Karhunkierrosreitin osuudella Oulangan luontokeskus - Taivalköngäs (9 km). Lue lisää Oulangan pyöräilyreiteistä.
 • Valokuvaus: Kansallispuiston nähtävyydet, ainutlaatuinen luonto, vuodenaikojen vaihtelut ja eläimistö tarjoavat erinomaiset mahdollisuudet valokuvaamiseen. Kaamosajan revontulet vaihtuvat nopeasti keväthankien kirkkauteen, keskiyön aurinkoon ja ruskan väriloistoon.

""

Retkiehdotuksia

Talven retkiehdotukset

½ päivää: Ihaile talvista Kiutaköngästä ja vieraile luontokeskuksessa.

1 päivä: Lumikenkäile Oulangan talvisessa luonnossa, Hiiden hurmoksella (5 km) tai  vieraile luontokeskuksessa.

2 päivää: Koe talven taikaa Oulangan erämaareitillä (26 km) hiihtäen tai lumikenkäillen ja yövy autiotuvassa.

Lisätietoa Oulangan talvireiteistä.

Kevään retkiehdotukset

½ päivää: Ihaile keväistä luonnonnäytelmää, Oulankajoen kevättulvaa, ja vieraile luontokeskuksessa.

1 päivä: Patikoi Oulangan päiväreiteillä (Hiiden hurmos 5 km, Könkään keino 8 km tai Pieni Karhunkierros 12 km) ja vieraile luontokeskuksessa.

Kesän retkiehdotukset

½ päivää: Ihaile Kiutakönkään kuohuja (2 km) ja punaista dolomiittikallioseinämää, vieraile Oulangan luontokeskuksessa tai patikoi Kanjonin kurkkaus (6 km).

1 päivä: Koe Oulangan kauniit jokimaisemat vesiretkeillen (13-25 km), tutustu kansallispuistoon meloen!

2 päivää: Vaella osa Karhunkierrosta. Kuuntele koskien kuohuja, ihastele jokivarsimaisemia, yövy autiotuvassa. Useita reittivaihtoehtoja.

3 päivää: Patikoi Karhunkierros (3–5 päivää) ja näe salaperäiset kanjonit, kauniit Oulanka- ja Kitkajoet, laajat aapasuot ja pohjoiset mäntymetsät.

Syksyn retkiehdotukset

½ päivää: Nauti pohjoisen luonnon väriloistosta, ihaile Kiutakönkään kuohuja (2 km) ja punaista dolomiittikallioseinämää ja vieraile luontokeskuksessa.

1 päivä: Patikoi Pienen Karhunkierroksen (12 km) upealla maisemareitillä, ihastele kuohuvia koskia, jyrkkiä kallioita ja suojaisia metsiä. Reitin varrella on riippusiltoja, tulentekopaikkoja sekä kaksi autiotupaa.

2 päivää: Vaella osa Karhunkierrosta, kuuntele koskien kuohuja, ihastele jokivarsimaisemia, pistä suu makeaksi luonnon antimista, yövy autiotuvassa. Useita reittivaihtoehtoja.

3 päivää: Patikoi Karhunkierros (3-5 päivää) ja näe salaperäiset kanjonit, kauniit Oulanka- ja Kitkajoet, laajat aapasuot ja pohjoiset mäntymetsät.

Kaikki Oulangan reitit.