Oulangan kansallispuistossa on yksi Suomen kansallismaisemista, Oulankajoen luonnon- ja kulttuurimaisemat (ymparisto.fi).

Tule kokemaan Oulangan kansallispuiston nähtävyydet: kävele riippusiltaa, kuule koskien kuohu ja näe ainutlaatuiset maisemat. Useimmat nähtävyydet sijaitsevat muutaman kilometrin kävely- tai melontamatkan päässä pysäköintialueilta. Oulangan nähtävyyksistä helpoimmin saavutettavissa on Kiutakönkään koski, joka sijaitsee vain yhden kilometrin päässä Oulangan luontokeskuksesta.

Ajo-ohjeet nähtävyyksille löydät Saapuminen-sivulta. Tutustu myös Oulangan reitteihin. Oulangan nähtävyyksistä, jonne kannattaa patikoida valokuvausreissulle, on tietoa TOP5-kuvauskohteet-sivulla.

Kansallispuiston pohjoisosa

Rupakivi

Rupakivi on 5 metriä korkea kivipaasi keskellä Savinajokea. Kivelle on 4 kilometrin matka Savilammen pysäköintialueelta. Pitkähkön kävelymatkan ja reitin korkeuserojen takia kohde on vaikeasti saavutettava.

Korkea kivipaasi nimeltä keskellä jokea. Taustalla kohoaa metsä.

Oulangan kanjoni

Oulangan kanjoni on jyrkkäseinäinen kalliorotko, joka sijaitsee noin 2 km:n päässä Savilammen pysäköintialueelta. Kohde on melko helposti saavutettava.

Yläviistosta kuvattu kuva Oulangan kanjonista. Pohjalla virtaa joki. Rinteet ovat puustoisia.

Ristikallio

Ristikallio on jylhä kalliomuodostelma Aventojoessa. Pääset Ristikalliolle kävelemällä Ristikallion pysäköintialueelta Karhunkierros-reittiä pitkin 5 kilometrin matkan. Kävelymatkan ja korkeuserojen vuoksi kohde on vaikeahkosti saavutettava.

Syksyinen maisema Aventojoen reunalla olevalta kalliolta. Jokea ympäröi kalliot, joissa kasvaa puustoa.

Taivalköngäs

Taivalköngäs on kahden väylän kivinen koski Oulankajoessa. Pääset Taivalkönkäälle joko kulkemalla Oulangan kansallispuiston leirintäalueelta Karhunkierros-reittiä pitkin 8 kilometriä pohjoiseen tai 9 kilometrin reittiä pitkin Sallantien lähtöpaikalta (ns. Ristikallion pysäköintialue). Kohde on vaikeahkosti saavutettava.

Talvinen kuva Taivalkönkäältä. Oulankajoki virtaa alhaalla ja siitä kohoaa kalliot, joilla harvaa puustoa.

Kiutaköngäs

Kiutaköngäs on 325 metrin mittainen koski, joka sijaitsee kilometrin päässä Oulangan luontokeskuksesta. Kohde on helposti saavutettava. 

Kiutakönkään kallioita, joiden päällä kasvaa puita. Alaosassa virtaa Kiutaköngäs.

Reino Rinteen muistomerkki

Kuusamolainen vapaiden koskien puolestapuhuja Reino Rinne (1913-2002) sai vuonna 2013 arvoisensa muistomerkin Kiutakönkäälle.  

Kuvassa on Reino Rinteen muistomerkkitaulu lumisessa maassa. Maasta pilkottaa sulanut kallio, jossa näkyy metallisia kuvioita.

Heikkisenniva

Heikkisenniva on näyttävä mutka Oulankajoessa. Heikkisennivaa pääsee parhaiten ihastelemaan Könkään keino -päiväreitin ja Karhunkierroksen varrelta. Ylhäältä rinteen päältä laajan jokimutkan muodostuman näkee parhaiten. Melontareitillä paikan huomaa liki ympyränmuotoisesta kaarroksesta joessa.

Heikkisennivan alaosassa on ns. Loseikko, joka on on veden huuhtoma soraikko.

Laaja mutka joessa alhaalla jokilaaksossa. Kesäinen luonto ympärillä. Etualalla puita.

Kansallispuiston eteläosa

Niskakoski

Niskakoski on säyseä koski Kitkajoessa. Koski sijaitsee 200 metrin päässä Juuman pysäköintialueelta, ja sen yli kulkee riippusilta. Kohde on helposti saavutettava.

Virtaavaa Niskakoskea ympäröi puustoiset vehreät kalliot.

Jyrävä

Jyrävä on Kitkajoessa kuohuva luonnontilainen koski, jonka putouskorkeus on 9 metriä. Se sijaitsee puiston eteläkärjessä Pieni Karhunkierros -reitin varrella, 3,5 kilometriä Juuman pysäköintialueelta. Kohde on maaston korkeuserojen takia vaikeasti saavutettava. 

Puustoisten kallioiden välissä on virtaava koski, joka levenee ja tyyntyy pudotuksen jälkeen.

Kallioportti

Kallioportti on näköalatasanne Pieni Karhunkierros -reitin varrella. Tasanteelta voit ihastella mutkaisen Kitkajoen ylle avautuvaa näkymää. Kallioportille on 4 kilometrin matka Juuman pysäköintialueelta. Kohde on maaston suurten korkeuserojen takia melko vaikeasti saavutettava.
 
Retkeilijä istuu koiransa kanssa juurakoiden päällä. Eteen aukeaa maisema puustoisista vaaroista.

Yhdeksän riippusiltaa

Riippusillat vievät kävijän Oulankajoen ja Kitkajoen yli. Riippusiltoja on Maaninkajoen varrella, Oulankajoella Savilammen autiotuvan luona, Taivalkönkäällä (kolme siltaa), Niskakoskella, Myllykoskella ja Harrisuvannossa. Pohjois-Oulangalla sijaitseva Koutajoen riippusilta on silloista uusin. Se otettiin käyttöön kesäkuussa 2012.

Riippusilta Harrisuvannossa. Retkeilijöitä on tulossa yli sillan toisella puolen.