Oulangan kansallispuistossa on yksi Suomen kansallismaisemista, Oulankajoen luonnon- ja kulttuurimaisemat (www.ymparisto.fi).

Tule kokemaan Oulangan kansallispuiston nähtävyydet: kävele riippusiltaa, kuule koskien kuohu ja näe ainutlaatuiset maisemat. Useimmat nähtävyydet sijaitsevat muutaman kilometrin kävely- tai melontamatkan päässä pysäköintialueilta. Oulangan nähtävyyksistä helpoimmin saavutettavissa on Kiutakönkään koski, joka sijaitsee vain yhden kilometrin päässä Oulangan luontokeskuksesta. 

Ajo-ohjeet nähtävyyksille löydät Kartat ja kulkuyhteydet -sivulta. Tutustu myös Oulangan reitteihin. 

Kansallispuiston pohjoisosa

Rupakivi

Rupakivi on 5 metriä korkea kivipaasi keskellä Savinajokea. Kivelle on 4 kilometrin matka Savilammen pysäköintialueelta. Pitkähkön kävelymatkan ja reitin korkeuserojen takia kohde on vaikeasti saavutettava.

Rupakivi. Kuva: Ismo Lampi.

Oulangan kanjoni

Oulangan kanjoni on jyrkkäseinäinen kalliorotko, joka sijaitsee noin 2 km:n päässä Savilammen pysäköintialueelta. Kohde on melko helposti saavutettava.

Oulangan kanjoni. Kuva: Minna Koramo.

Ristikallio

Ristikallio on jylhä kalliomuodostelma Aventojoessa. Pääset Ristikalliolle kävelemällä Ristikallion pysäköintialueelta Karhunkierros-reittiä pitkin 5 kilometrin matkan. Kohde on melko helposti saavutettava.

Syysväriä Ristikalliolla. Kuva: Marko Niemelä.

Taivalköngäs

Taivalköngäs on kahden väylän kivinen koski Oulankajoessa. Pääset Taivalkönkäälle joko kulkemalla Oulangan kansallispuiston leirintäalueelta Karhunkierros-reittiä pitkin 8 kilometriä pohjoiseen tai 9 kilometrin reittiä pitkin Sallantien lähtöpaikalta (ns. Ristikallion pysäköintialue). Kohde on vaikeahkosti saavutettava.

Taivalköngäs on kolminiskainen koski. Kuva: Hannu Hautala.

Kiutaköngäs

Kiutaköngäs on 325 metrin mittainen koski, joka sijaitsee kilometrin päässä Oulangan luontokeskuksesta. Kohde on melko helposti saavutettava. 

Kiutakönkään kosken kalliot hehkuvat punaisina. Kuva: Ismo Lampi.

Reino Rinteen muistomerkki

Kuusamolainen vapaiden koskien puolestapuhuja Reino Rinne (1913-2002) sai vuonna 2013 arvoisensa muistomerkin Kiutakönkäälle.  

Reino Rinteen muistomerkki Kiutakönkäällä. Kuva: Minna Koramo.

Kansallispuiston eteläosa

Niskakoski

Niskakoski on säyseä koski Kitkajoessa. Koski sijaitsee 200 metrin päässä Juuman pysäköintialueelta, ja sen yli kulkee riippusilta. Kohde on helposti saavutettava.

Niskakoski on leppoista koski Kitkajoessa. Kuva: Juho Määttä.

Jyrävä

Jyrävä on Kitkajoessa kuohuva luonnontilainen koski, jonka putouskorkeus on 9 metriä. Se sijaitsee puiston eteläkärjessä Pieni Karhunkierros -reitin varrella, 3,5 kilometriä Juuman pysäköintialueelta. Kohde on maaston korkeuserojen takia vaikeasti saavutettava. 

Jyrävän koski kuohuu Kitkajoessa. Kuva: Minna Koramo.

Kallioportti

Kallioportti on näköalatasanne Pieni Karhunkierros -reitin varrella. Tasanteelta voit ihastella mutkaisen Kitkajoen ylle avautuvaa näkymää. Kallioportille on 4 kilometrin matka Juuman pysäköintialueelta. Kohde on maaston suurten korkeuserojen takia vaikeasti saavutettava.
 
Kallioportin korkeus vastaa kerrostalon 13. kerrosta. Kuva: Elina Óde.

Yhdeksän riippusiltaa

Riippusillat vievät kävijän Oulankajoen ja Kitkajoen yli. Riippusiltoja on Maaninkajoen varrella, Oulankajoella Savilammen autiotuvan luona, Taivalkönkäällä (kolme siltaa), Niskakoskella, Myllykoskella ja Harrisuvannossa. Pohjois-Oulangalla sijaitseva Koutajoen riippusilta on silloista uusin. Se otettiin käyttöön kesäkuussa 2012.

Harrisuvannossa on yksi Oulangan riippusilloista. Kuva: Minna Koramo.

Katso web kameran kuvaa

Web kamera (http://oulankalw.oulu.fi)

Oulangan web kamera

Retki Ristikallion Pitkäluolalle

"Talvella kantavan jään aikaan Ristikallion reissuun kannattaa yhdistää Pitkäluolassa vierailu", kertoo blogissaan Pirkko Siikamäki.

Lue blogikertomus talvisesta retkestä Pitkäluolalle.