Oulangan pyöräilyreitit

3.3.2021
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Oulangan kansallispuisto ei varsinaisesti ole pyöräilykohde. Käytössä on yksi kesäreitti, luontokeskus-Taivalköngäs, ja talvikaudella voi pyöräillä fatbike-pyörällä Oulangan erämaareittiä. Muilla reiteillä pyöräily on kielletty.

Pyöräilyä harrastavan kannattaa suunnata lähistöllä oleviin Syötteen kansallispuistoon tai Hossan kansallispuistoon, joissa molemmissa on vaativuudeltaan eritasoisia maastopyöräilyreittejä. Myös Pyhä-Luoston kansallispuistossa on pyöräilyreittejä.

Pyöräilyreittien lähtöpisteet ja pysäköintialueet

Kesäpyöräilyreitti

Pyöräilyreitti Oulangan luontokeskus  - Taivalköngäs, 9 km / suunta

Kuljettavissa sulan maan aikaan, ohjeellinen kulkuaika 3-5 h
Vaativuusluokka: Vaativa reitti. vaativa

Oulangan ainoa pyöräilyreitti on osin helppoa mäntykangasta mutta paikoin myös teknisesti vaativaa. Taivalkönkäällä on kolme riippusiltaa ja autiotupa.

Lähtöpiste
Oulangan luontokeskus

Koordinaatit
ETRS-TM35FIN P: 7362886 I: 603506, WGS84 lat 66o 22.1023' lon 29o 18.8632'

Retkeilyrakenteet
Oulangan luontokeskuksen ja leirintäalueen palvelut, jätteiden lajittelupiste leirintäalueella, Runsulammin tulentekopaikka, polkusilta, Taivalkönkään riippusillat ja autiotupa. Taukopaikoilla on puuvajat ja käymälät. Ota mukaasi omaa WC-paperia.

Nähtävää
Taivalköngäs, Oulankajoki, Karhunkierros

Reittiselostus
Reittimerkintä: oranssit maalimerkit

Reitti on osa Karhunkierrosta ja Rytisuon luontopolkua. Teknisestikin vaativa reitti on yhdensuuntainen. Taivalkönkään päässä odottaa autiotupa ja kohiseva koski. Pieni patikointi ylös jokitörmän päälle avaa maisemat jokilaaksoon.

Lue myös reittiesittely MTBreitti-sivustolta (mtbreitti.fi).

""

Talvipyöräilyreitti

Oulangan erämaareitti, 26 km / suunta

Kuljettavissa helmikuun puolestavälistä huhtikuuhun, ohjeellinen kulkuaika 1-2 päivää
Vaativuusluokka: Vaativa reitti vaativa

Sukellus Oulangan talviseen luontoon lumikengin, suksin tai läskipyörällä - Oulangan erämaareitillä voit nähdä ketun juoksevan jäällä ja helmipöllön tähystämässä kuusen latvassa.

Fatbike lumisella erämaareitillä metsän keskellä.
 

Lähtöpiste
Oulangan luontokeskus tai Juuma 

Koordinaatit
Oulangan luontokeskus: ETRS-TM35FIN P: 7362886 I: 603506, WGS84 lat 66o 22.1023' lon 29o 18.8632'
Juuma: ETRS-TM35FIN P: 7351997 I: 607884, WGS84 lat 66o 16.1569' lon 29o 24.1700'

Retkeilyrakenteet
Ansakämppä, Jussinkämppä, tulentekopaikkoja. Ota mukaasi omaa WC-paperia.  

Nähtävää
Kiutaköngäs, Oulangan erämaisimmat osat

Reittiselostus
Reittimerkintä: kelta-oranssit nauhat
Suositeltu kulkusuunta: ei määritelty

Joko päiväretkenä tai yön yli seikkailuna erämaareitti esittelee kulkijalleen kevättalvisen metsän. Reitti kulkee Kiutakönkäältä Jussinkämpälle Karhunkierrosta seuraillen, kunnes reitti erkanee Jussinkämpältä omalle uralleen kohti Juumaa. Reitti lanataan kerran viikossa moottorikelkalla ja siinä ei ole latu-uria. Korkeuserojen ja uran kapeuden vuoksi reitti on vaativa. Reittiä ylläpidetään huhtikuussa niin pitkään, kun hanki säilyy kantavana.

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Tulentekopaikoilla joukolla tulistelu lisää koronaviruksen tartuntavaaraa. Katso koronavirusohjeet retkeilijälle.

Retkeilijän kommentti

Taneli, Kuusamo
Maastopyöräilyn harrastaja, talvi- ja kesäpyöräilijä 

Oulangan erämaareitti talvipyöräilykohteena:
"Huikea reittihän se on. Jos Syötteen Ahmavaaran ja Ahmakallion tykkykuusimetsät ovat Suomen upeimmat, niin Kiutaköngäs talvielementissä on koskimaisemien ykkönen. On meillä huikeita timantteja täällä Koillismaalla!"