Oulangan pyöräilyreitit

Oulangan kansallispuisto ei varsinaisesti ole pyöräilykohde. Käytössä on yksi kesäreitti, luontokeskus-Taivalköngäs, ja talvikaudella voi pyöräillä fatbike-pyörällä Oulangan erämaareittiä. Muilla reiteillä pyöräily on kielletty.

Pyöräilyä harrastavan kannattaa suunnata lähistöllä oleviin Syötteen kansallispuistoon tai Hossan kansallispuistoon, joissa molemmissa on vaativuudeltaan eritasoisia maastopyöräilyreittejä. Myös Pyhä-Luoston kansallispuistossa on pyöräilyreittejä.

Pyöräilyreittien lähtöpisteet ja pysäköintialueet


Kesäpyöräilyreitti

Pyöräilyreitti Oulangan luontokeskus  - Taivalköngäs, 9 km / suunta

Oulangan ainoa kesäpyöräilyreitti on osin helppoa mäntykangasta mutta paikoin myös teknisesti vaativaa. Taivalkönkäällä on kolme riippusiltaa ja autiotupa.

Kuljettavissa sulan maan aikaan.
Ohjeellinen kulkuaika 3-5 tuntia.
Vaativuus: Vaativa reitti. vaativa

Lähtöpiste

Oulangan luontokeskus

Retkeilyrakenteet

Oulangan luontokeskuksen ja leirintäalueen palvelut, jätteiden lajittelupiste leirintäalueella, Runsulammin tulentekopaikka, polkusilta, Taivalkönkään riippusillat ja autiotupa. Taukopaikoilla on puuvajat ja käymälät. Ota mukaasi omaa WC-paperia.

Nähtävää

Taivalköngäs, Oulankajoki, Karhunkierros

Reittiselostus

Reittimerkintä: oranssit maalimerkit

Reitti on osa Karhunkierrosta ja Rytisuon luontopolkua. Teknisestikin vaativa reitti on yhdensuuntainen. Taivalkönkään päässä odottaa autiotupa ja kohiseva koski. Pieni patikointi ylös jokitörmän päälle avaa maisemat jokilaaksoon.

Lue myös reittiesittely MTBreitti-sivustolta (mtbreitti.fi).

""

Talvipyöräilyreitti

Fatbike lumisella erämaareitillä metsän keskellä.

Oulangan erämaareitti, 26 km / suunta

Sukellus Oulangan talviseen luontoon lumikengin, suksin tai läskipyörällä - Oulangan erämaareitillä voit nähdä ketun juoksevan jäällä ja helmipöllön tähystämässä kuusen latvassa.

Kuljettavissa helmikuun puolestavälistä huhtikuuhun.
Ohjeellinen kulkuaika 1-2 päivää
Vaativuus: Vaativa reitti vaativa

Lähtöpiste

Oulangan luontokeskus tai Juuma

Oulangan erämaareitin kartta (retkikartta.fi, avautuu uuteen ikkunaan).

Retkeilyrakenteet

Ansakämppä, Jussinkämppä, tulentekopaikkoja. Ota mukaasi omaa WC-paperia.  

Nähtävää

Kiutaköngäs, Oulangan erämaisimmat osat

Reittiselostus

Reittimerkintä: kelta-oranssit nauhat
Suositeltu kulkusuunta: ei määritelty

Joko päiväretkenä tai yön yli seikkailuna erämaareitti esittelee kulkijalleen kevättalvisen metsän. Reitti kulkee Kiutakönkäältä Jussinkämpälle Karhunkierrosta seuraillen, kunnes reitti erkanee Jussinkämpältä omalle uralleen kohti Juumaa. Reitti lanataan kerran viikossa moottorikelkalla ja siinä ei ole latu-uria. Korkeuserojen ja uran kapeuden vuoksi reitti on vaativa. Reittiä ylläpidetään huhtikuussa niin pitkään, kun hanki säilyy kantavana.

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Retkeilijän kommentti

Taneli, Kuusamo
Maastopyöräilyn harrastaja, talvi- ja kesäpyöräilijä 

Oulangan erämaareitti talvipyöräilykohteena:
"Huikea reittihän se on. Jos Syötteen Ahmavaaran ja Ahmakallion tykkykuusimetsät ovat Suomen upeimmat, niin Kiutaköngäs talvielementissä on koskimaisemien ykkönen. On meillä huikeita timantteja täällä Koillismaalla!"