Luontoon.fi uutiset

Oulangan luontokeskus avataan kesäkaudelle – Koillismaalla on edelleen talviset olosuhteet

Metsähallitus avaa helmikuun puolesta välistä tauolla olleen Oulangan luontokeskuksen tulevalle kesäkaudelle ja alkavaan tulvasesonkiin keskiviikkona 15.5.2024 Luontokeskuksessa toimiva Ravintola Talonpöytä Oulanka avautuu perjantaina 10.5.2024 Luontokeskuksen aukioloajat kannattaa tarkistaa Luontoon.fistä ennen retkelle lähtöä.

Joki tulvii.
Oulangan kansallispuisto on käyntimääriltään Suomen kuudenneksi suosituin kansallispuisto: viime vuonna kansallispuistossa oli käyntejä yhteensä 175 900. Eniten käyntejä on heinä-syyskuun aikana. Luontokeskuksen kiinni ollessa retkeilijät saavat tietoa Oulangan kansallispuistoon liittyvissä asioissa Luontoon.fi-sivuilta, puhelimessa ja sähköpostitse.

Kevät edennyt hitaasti – Karhunkierrokselle vasta kesäkuun alussa

Ylös päin vievää lumista reittiä reunustaa köysikaide.Kevät on tehnyt hitaasti tuloaan Koillismaalla yöpakkasten ja lumisateiden takia. Reitti Kiutakönkäälle on tällä hetkellä käveltävissä, samoin Pieni Karhunkierros Juumassa. Varsinkin korkeuseroja sisältävät reitit ovat liukkaat ja retkille suositellaan nastakenkiä tai liukuesteitä. Reittien kunnon ennakoiminen on tällä hetkellä vaikeaa, mutta sääennusteen seuraaminen ennen retkelle lähtemistä voi auttaa. Toukokuun edetessä lämpenevä sää tekee reiteistä nopeasti pehmeät.

Karhunkierroksen vaellusta miettivien on hyvä tietää, että lumipeitteen sulaminen ja tulvasesongin päättyminen vie viikkoja. Karhunkierrosta suositellaan vasta toukokuun lopulla tai kesäkuun alussa, kun reitti on kuivunut talven jälijltä.

Kiutaköngäs on suosittu äitienpäiväretkien kohde tulvasesongilla

Koutajoen vesistöön kuuluvan Oulankajoen tulvahuippu sijoittuu yleensä toukokuun alkupuolelle. Tällä hetkellä tulvahuipun ennuste ajoittuu 19.5. tienoille ja äitienpäivän aikaan kuohut ovat jo hyvin näyttävät. Tulvaa voi turvallisesti tarkkailla Kiutakönkäällä. Oulankajoen vedenkorkeuden lukemia ja tulvatilannetta voi seurata Vesi.fi-palvelussa (ymparisto.fi).

Alkanut kelirikkoaika vaikuttaa retkelle pääsyyn

Riisitunturin lähtöpisteelle vievä Riisitunturintie Posiolla oli suljettu kelirikon takia 30.4.2024 alkaen. Tänään tie avataan liikenteelle. Tarvittaessa tie suljetaan uudelleen, mikäli kelirikko pahenee sään lämmetessä.

Lisäksi Etelä-Kuusamossa sijaitsevan Iivaaran päiväreitin, Iiringin, pysäköintialueelle vievä tie on suljettu. Tiet on suljettu kelirikon loppuun arviolta pariksi viikoksi, mutta kevään etenemisen mukaisesti. Oulangan luontokeskukseen vievä Liikasenvaarantie on kestopäällystetty, joten kelirikolla ei ole vaikutusta tiehen. Hyvä on myös tiedostaa, että osalla retkikohteiden lähtöpisteisiin vievillä teillä ei ole talvikunnossapitoa ja teitä voi ajaa vasta, kun tiet ovat kuivuneet kelirikon jäljiltä.

Isojen mäntyjen keskellä luontokeskus rakennus, jonka edessä kävelee ihmisiä. Edessä viitta, jossa kylttejä etäisyyksistä maailman eri kohteisiin.

Lisätietoja