Hossan kansallispuisto on jääkauden muovaamien harjujen, kirkkaitten vesien ja vaalean hiekan ihmemaa. Alueella kohtaavat historia, kulttuuri ja monimuotoinen luonto. Arvokkain nähtävyys on Värikallio ja sen noin 4 000 vuotta vanhat kalliomaalaukset. Muita kulttuuriperintökohteita ovat savotoihin ja uittoon sekä niitty- ja porotalouteen liittyvät rakenteet. 

Hossassa on hyvät retkeilymaastot ja erilaisia majoitusvaihtoehtoja luokkaretken ja leirikoulun järjestämiseen. Luontokeskuksen palvelut kattavat paitsi ruokaa ja välineitä, myös ohjelmapalveluita. 

Hossassa on harjuja ja vesistöjä. Kuva: Sirke Seppänen / Metsähallitus

Aineistot

Luonto-opastukset 

Luontokeskuksessa kerromme kansallispuistosta diaesityksen (kesto 30 min.) avulla. Kansallispuistoon on mahdollisuus tutustua oppaan johdolla luontopolkuun (3 km) tai Värikallion kalliomaalauksiin (kävelymatkaa 8 km). Retki Värikalliolle edellyttää, että ryhmän käytössä on linja-auto, jolla päästään Lihapyörteen pysäköintialueelle. 

Hossan luontokeskuksesta ja yhteistyöyrittäjiltä voi varata opastuksia luontokeskukselle ja maastoon.

Retkivinkit 

Ruokailut  

Tilat ja välineet 

  • Hossan luontokeskuksen neuvotteluhuone Stählbergin sali (24 istumapaikkaa pöytineen).
    • Varustus: data-/videotykki, DVD-soitin, piirtoheitin, tussitaulu ja tietokone. 
  • Luontokeskuksessa lainattavissa tutkimusvälineitä ryhmien käyttöön: mm. mm. luuppeja, vedentutkimusvälineitä (vateja, ämpäreitä, siivilöitä), tähtikarttoja, mittavälineitä, lämpömittareita, lyhtyjä ja reppuja. 
  • Seipiniemen leirialue (60 hengen ryhmille). Aluetta vuokrataan kesäkuukausina, ja se soveltuu leirikouluille sekä partio- ja rippikoululeireille. 
  • Kansallispuistossa ja sen läheisyydessä on mökki- ja hotellimajoitusmahdollisuuksia isoillekin ryhmille

Vinkit lasten kanssa retkeilyyn 

Retkeilyn ABC: lasten kanssa retkelle

Hossan leirikoulu- ja kouluvierailuohjelma

Hossan leirikoulu- ja kouluvierailuohjelma

Hossan leirikoulu- ja kouluvierailuohjelma (julkaisut.metsa.fi)