Pallas-Yllästunturin kulkuyhteydet ja kartat

1.10.2020
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Asvalttitiellä kävelee neljä isosarvista poroa. Porojen sarvissa on nahka ja karvaa, ja porojen talvikarva on putoamassa juuri pois isoina laikkuina. Porojen takana on mäntymetsää ja vähän nurmikkoa.

 

Kulkuyhteydet

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto sijaitsee Kolarin, Kittilän, Muonion ja Enontekiön välisellä tunturialueella.

Julkisilla kulkuneuvoilla

Helsingistä on Rovaniemelle päivittäinen ja Kolariin sesonkiai-kainen junayhteys (vr.fi). Rovaniemeltä on linja-autoyhteys (matkahuolto.fi) Kittilään, Muonioon ja Hettaan. Kolarista on linja-autoyhteys Ylläkselle ja Muonioon.

Lähin lentokenttä on Kittilässä. Enontekiön kentälle lennetään vain Charter -lentoja. Kittilään lennetään (finavia.fi) päivittäin ympäri vuoden. Jatkoyhteydet Enontekiölle kutsutakseilla (tosilappi.fi).

Ylläsjärvelle ja Äkäslompoloon

 • Kaikilta Kolarin junilta on suora linja-autoyhteys Ylläsjärvelle ja Äkäslompoloon. Kittilästä on koulupäivinä linja-autoyhteys Ylläsjärvelle ja Äkäslompoloon.
 • Sesonkiaikoina bussi tai kutsutaksi ajaa Kittilän lentoasemalta Äkäslompoloon ja Ylläsjärvelle. Varaukset on tehtävä etukäteen.
 • Ylläsjärvelle ja Äkäslompoloon on sesonkiaikoina myös suoria bussiyhteyksiä Helsingistä. Lisätietoja saa Ylläksen matkailuyhdistyksen sivuilta (yllas.fi).

Pallastunturille

Hettaan

Pallakselta Hettaan

 • Kolarin rautatieasemalta on linja-autoyhteys sesonkiaikoina Muonion kautta Hotelli Jerikselle, Pallastunturille,  Hotelli Vuontispirtille, Ketomellaan ja Enontekiön Hettaan. Lisätietoja linja-autovuoroista (matkahuolto.fi).

Autolla

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto jää Tornio - Kilpisjärvi tien (E8) ja Rovaniemi - Kittilä - Tepasto - Enontekiö -tien (nrot 79 ja 956) väliin. Autolla pääsee reittien läheisyyteen Ylläsjärvellä, Äkäslompolossa, Pallastunturilla, Hetassa sekä muissa puistoa ympäröivissä kylissä ja matkailukeskuksissa. Yleisimmin käytetyt lähtöpisteet ja pysäköintialueet sijaitsevat Yllästunturin luontokeskus KellokkaanPallastunturin luontokeskuksen ja Tunturi-Lapin luontokeskuksen läheisyydessä.

Ylläs

 • Yllästunturin luoteispuolella on Äkäslompolon kylä ja eteläpuolella Ylläsjärven kylä. Ylläkselle mentäessä käännytään Kolarista Ylläs - Ylläsjärvi (nro 939) tai Ylläs - Äkäslompolo (nro 940) tielle. Kolarista on Ylläsjärvelle 34 km ja Äkäslompoloon 40 km. Kittilästä päin tultaessa käännytään Kittilästä Ylläsjärven tielle (nro 939). Kittilästä on matkaa Ylläsjärvelle 36 km ja Äkäslompoloon 50 km. Tunturin yli kulkeva Maisematie yhdistää Ylläsjärven ja Äkäslompolon kylät.

Pallas

 • Pallastunturille pääsee Kittilä - Sirkka - Muonio -tieltä (nro 97) joko Rauhalasta Jerisjärven koillisrantaa tai Särkijärveltä Jerisjärven luoteisrantaa. Kittilästä on Pallastunturille 71 km ja Muoniosta 32 km.

Hetta

Retken lähtöpisteet

Hetta

 • Retken alkaessa kansallispuiston pohjoispäästä on ensin ylitettävä Ounasjärvi, mikä onnistuu helposti yrittäjien venekyydillä (tosilappi.fi). Venelaiturien sijainnit kannattaa kysyä suoraan yrittäjiltä.
 • Hiihtoreiteille pääsee Hetan kirkonkylästä mm. kunnantalon takaa kalasataman rannasta ja Paavontalon kohdalta kylän itäpuolelta. Auton voi jättää kylän itälaidalle Tunturi-Lapin luontokeskuksen pysäköintialueelle ja keskustassa kalasatamaan.
 • Hietajärvelle ja sitä kautta Maraston poroerotuspaikalle ja Tappurin kämpälle vievälle reitille pääsee Ketomellan tietä (nro 957) Ounasjoen yli vievän sillan eteläpuolelta (200 m)lähtevää reittiä. 

Pallas

 • Pallastunturin luontokeskuksen pihapiiristä pääsee kaikille Pallastuntureiden ympäristön reiteille. Pallas - ja Ounastuntureiden reiteille pääsee myös tunturiketjun itäpuolelta Hotelli Vuontispirtiltä.
 • Tunturien länsipuolelta lähtee reitti Torassiepistä ja talvisaikaan myös Kerässiepistä. Torassiepin reitille päästäkseen on ajettava kylän läpi tien päähän. Hiihtoreitti Kerässiepistä lähtee Myllyniemen majojen pihapiiristä.
 • Keimiöjärvelle vie reitti Koivarovan pysäköintipaikalta. Rauhalasta on merkitty vaelluspolku etelään kohti Yllästuntureita. Rauhalassa polku on vasta merkitty, ja sen löytää seuraamalla Kittilä - Muonio -tien (nro 79) ja Jeriksen tien (nro 9572) risteyksessä näkyviä tien laidassa olevia viittatolppia.

Ylläs

 • Ylläksen kesäreiteille paras lähtöpaikka on Yllästunturin luontokeskus Kellokas, joka sijaitsee Äkäslompolosta Yllästunturiin johtavan Tunturintien varrella n. 3 km Äkäslompolon kylästä. Luontokeskukseen pääsee autolla ja talvisaikaan Ski-bussilla. Luontokeskuksen pihasta lähtevät Varkaankurunpolku ja Kiirunankieppi. Kellokas on myös Leville, Olokselle ja Pallastuntureille johtavien reittien lähtöpiste.
 • Äkäslompolon kylällä kesäreittien lähtöportit ovat Äkäshotellin ja Ylläskaltion läheisyydessä. Muita lähtöpaikkoja on mm. Kesänkijärvi, Pyhäjärvi ja Totovaara. Ylläsjärvellä reiteille pääsee Sport Resort Ylläksen laskettelukeskuksen pysäköintialueelta.
 • Ylläksen hiihtoreiteille pääsee Luontokeskus Kellokkaasta, kaikkien hotellien läheisyydestä ja laskettelukeskusten pysäköintialueilta. Aakenustunturin reiteille paras lähtöpaikka on Totovaara tai Pyhäjärvi, jonne tie aurataan maaliskuussa. 

Kartat

 

Muut kartat

 • Pallas Hetta Retkeilyopas ja kartta 1:50 000. Joel Ahola ja Karttakeskus 2015. Kartan voi ostaa Karttakeskukselta. 
 • Levi Ylläs, vedenkestävä kartta, 1:25 000, Calazo Förlag 2017. Lähimmät myyntipisteet ovat Yllästunturin luontokeskus sekä useat alueen yritykset.
 • Pallas Ylläs Aakenus, vedenkestävä kartta, 1:50 000, Calazo Förlag 2016. Lähimmät myyntipisteet ovat Yllästunturin, Tunturi-Lapin ja Pallastunturin luontokeskukset sekä useat alueen yritykset.
 • Ylläs Levi Aakenus, vedenkestävä ulkoilukartta 1:50 000. Karttakeskus 2017. Kartan voi ostaa Yllästunturin luontokeskuksesta sekä Karttakeskukselta.
 • Pallas Hetta Olos, vedenkestävä ulkoilukartta 1:50 000. Karttakeskus 2019. Kartan voi ostaa Pallastunturin ja Tunturi-Lapin luontokeskuksista sekä Karttakeskukselta.
 • Ylläksen alueen Talviurheilukartta, 1:55 000. Ylläksen Matkailuyhdistys ry, 2020. Kartan voi ostaa Yllästunturin luontokeskuksesta.
 • Ylläksen kesäreittikartta, 1:55 000. Ylläksen Matkailuyhdistys ry 2020. Kartan voi ostaa Yllästunturin luontokeskuksesta.
 • Latukartta Hetan ladut 1:70 000. Kartan voi ostaa Tunturi-Lapin luontokeskuksesta sekä Hetan ympäristön majoitusliikkeistä.
 • Muonion ulkoilukartta 1:80 000. Muonion Matkailu ry, 2015. Kartan voi ostaa Pallastunturin luontokeskuksesta ja Pallastuntureita ympäröivien kylien majoitusliikkeistä.
 • Retkeily GT Pohjois-Suomi, 2016, 1:400 000. Karttoja voi ostaa mm. Karttakeskuksesta ja hyvin varustetuista kirjakaupoista.

Karttojen myyntipaikat

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Pallas-Yllästunturin kartan Retkikartta.fi:ssä.

Pysäköntialueet

Yllästunturin luontokeskus Kellokas

 • Tunturintie 54, 95970 Äkäslompolo (Kolari)

Pallastunturin luontokeskus

 • Pallastunturintie 557, 99330 Pallastunturi (Muonio)

Tunturi-Lapin luontokeskus

 • Peuratie 15, 99400 Enontekiö

Self-guided Tour: "From the Bothnian Bay to the High Fells of Arctic Lapland"


Pdf 1,2 Mt (julkaisut.metsa.fi, englanniksi)