Pallas-Yllästunturin kansallispuiston lähestymiskartta.

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto sijaitsee Kolarin, Kittilän, Muonion ja Enontekiön välisellä tunturialueella. Kolarista on matkaa 35 km, Kittilästä 40 km, Rovaniemeltä 165 km ja Hetasta 3,5 km. Lähin lentokenttä on Kittilässä ja lähin rautatieasema Kolarissa.

Retkeilyreiteille

Reiteille on helpointa lähteä kansallispuiston luontokeskusten kautta. Pallas-Yllästunturin kansallispuisto ulottuu laajalle alueelle ja reiteille on useita lähtöpisteitä. Luontokeskuksista saat parhaat neuvot eri puolille puistoa. Retkeilyreittien lähtöpisteet näet reittikuvauksista.

Löydät kansallispuiston palvelut alla olevasta Retkikartasta. Voit liikuttaa karttaa hiirellä ja lähentää tai loitontaa sitä +/- nappuloista. Oikean reunan kuvakkeista saat näkyviin eri reittityypit ja taukopaikat. 

Bussilla Pallas-Yllästunturille

Hetta

Enontekiön kirkonkylälle Hettaan liikennöi Rovaniemeltä päivittäinen kaksi linja-autovuoroa (matkahuolto.fi) Kittilän ja Muonion kautta. Näiden lisäksi Muoniosta Hettaan on päivittäinen linja-autoyhteys (matkahuolto.fi). Oulusta on Enontekiölle päivittäin linja-autoyhteys (matkahuolto.fi) Rovaniemen kautta.

Pallas

Muoniosta pääsee Pallastunturille päivittäin linja-autolla (matkahuolto.fi), joka jatkaa Enontekiön Hettaan. Osa Rovaniemi–Muonio–Hetta -linja-autoista kulkee Hotelli Jeriksen kautta, josta on 14 km taksimatka Pallastunturille (tormaslompolo.com). Tromssasta Rovaniemelle liikennöivän linja-auton (thearcticroute.com) reitti kulkee Muonion ja Kittilän kautta.

Ylläs

Ylläsjärvelle ja Äkäslompoloon on sesonkiaikoina bussiyhteyksiä Helsingistä Jyväskylän ja Oulun kautta (matkahuolto.fi). Kaikilta Kolarin junilta on suora linja-autoyhteys (rundgrenky.fi) Ylläsjärvelle ja Äkäslompoloon. 

Junalla Kolariin tai Rovaniemelle

Junalla (vr.fi) lähimmäksi Pallas-Yllästunturin kansallispuistoa pääsee Kolariin (35 km) tai Rovaniemelle (165 km).

Hetta

Kolarin rautatieasemalta pääsee Enontekiön Hettaan yhteysbussilla (rundgrenky.fi), joka kulkee Pallastunturin, Raattaman ja Ketomellan kautta. Rovaniemeltä on Hettaan (matkahuolto.fi) päivittäinen linja-autovuoro Muonion kautta.

Pallas

Kolarin rautatieasemalta pääsee Muonioon yhteysbussilla (rundgrenky.fi), joka ajaa Muonion kautta Hotelli Jerikselle, Pallastunturille, Hotelli Vuontispirtille ja Enontekiön Hettaan. Rovaniemen rautatieasemalta on päivittäinen linja-autoyhteys Muonioon (matkahuolto.fi).

Ylläs

Kaikilta Kolarin junilta on suora linja-autoyhteys (rundgrenky.fi) Ylläsjärvelle ja Äkäslompoloon. Rovaniemen junilta on kevätsesongilla viikonloppuisin Kittilän kautta ajettava linja-autoyhteys (matkahuolto.fi) Ylläsjärvelle ja Äkäslompoloon. Rovaniemeltä voi myös vuokrata vuokra-auton.

Kutsutaksit ja autonsiirtopalvelut

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston yhteistyöyrittäjät tarjoavat kutsutaksi- ja autonsiirtopalveluita puiston alueella ja sen läheisyydessä.

Autolla Pallas-Yllästunturille

Yleisimmin käytetyt lähtöpisteet ja pysäköintialueet sijaitsevat kansallispuiston luontokeskuksien läheisyydessä. Reittejä kulkee kansallispuiston eri osissa ja lähtöpisteitä on useita. Katso reittikohtaiset lähtöpaikat tarkemmin reittisivulta.

Tunturi-Lapin luontokeskus, Peuratie 15, 99400 Enontekiö, Hetta. Tilaa noin 10 autolle. Talvikunnossapito.

  • Katso Hetan alueen reittien lähtöpisteet reittikuvauksista.
  • Huomioithan, että Hetassa retkeilijän on ensin ylitettävä Ounasjärvi päästäkseen kansallispuistoon. Se onnistuu helposti yrittäjien venekyydillä.
  • Hiihtämään lähtiessä auton voi jättää kylän itälaidalle Tunturi-Lapin luontokeskuksen pysäköintialueelle ja keskustassa kalasatamaan, jossa on talvikunnossapito ja tilaa noin 5 autolle. Kalasataman osoite on Valkamatie 15, 99400 Enontekiö.

Pallastunturi, Pallastunturintie 557, 99330 Pallastunturi, Muonio. Tilaa noin 20 autolle. Talvikunnossapito. Kesällä lisätilaa noin 50 autolle.

Yllästunturin luontokeskus Kellokas, Tunturintie 54, 95970 Äkäslompolo, Kolari.  Pysäköintialueella on kesäaikana tilaa noin 100 autolle ja usealle bussille. Talvella autoja mahtuu 50–60. 

  • Katso Ylläksen alueen reittien lähtöpisteet reittikuvauksista.
  • Ylläsjärven puolella selkein lähtöpaikka reiteille on Ski Resort Ylläs, Iso-Ylläksentie 44, 95980 Kolari (tien nro 9392). Tilaa noin 40 autolle. Talvikunnossapito.

Lentäen Kittilään

Lähin lentoasema on Kittilässä (finavia.fi). Enontekiön kentälle lennetään vain charter-lentoja.

Hetta

Kittilän lentoasemalta pääsee Enontekiön Hettaan vakiovuorojen linja-autoilla (matkahuolto.fi) tai kutsutaksilla (enontekiolapland.com), joka on varattava etukäteen.

Pallas

Kittilän lentoasemalta pääsee Pallastunturille etukäteen varattavalla kutsutaksilla, joka kulkee Muonioon ja Jerisjärveltä Pallastunturille (finavia.fi).

Ylläs

Kittilään saapuvilta lennoilta on sesonkiaikoina lentokenttäbussiyhteys (rundgrenky.fi) Ylläsjärvelle ja Äkäslompoloon, ja sesonkiaikojen ulkopuolella yhteys toimii etukäteen varattavana kutsutaksina.