Pallas-Yllästunturin aktiviteetit

16.10.2019
Hannukurun autio- ja varaustuvan kaivossa on edelleen bakteereja. Vesi on keitettävä ennen käyttöä.
Pallas-Yllästunturin kansallispuiston maastot ovat sopivia niin päiväretkeilyyn kuin vaeltamiseen. Kuva: Heikki Sulander / Rinkkaputki.com.

Kuntohiihto Retkihiihto Erävaellus Pyöräily Geokätköily Kalastus Lintujen tarkkailu Luontokeskus Luontopolkuun tutustuminen Marjastus ja sienestys Melonta ja soutu Nähtävyydet ja näköalat

Nauti Euroopan puhtaimmasta tunturi-ilmasta kaikin tavoin. Kiipeä keroille. Liiku ja lepää sen mukaan, mitä kehosi juuri nyt tarvitsee.

Kansallispuistossa on rajoitusvyöhykkeitä (www.retkikartta.fi), joissa liikkuminen on rajoitettua joko kesällä tai ympäri vuoden. Tarkistathan asian ennen retkelle lähtöä.

Hiihto

Kansallispuiston tunturimaastot ovat kuin luodut murtomaahiihtoon. Alueella on merkittyjä hiihtoreittejä yhteensä noin 500 km. Osa laduista on erämaalatuja, joiden pohjana on vain huoltokelkkojen jälki. Kansallispuiston kauniit tunturit soveltuvat laduttominakin retkihiihtoon. Latujen hoidon tilanteen näet sähköisistä latukartoista.

Vaellus

Vaellusreiteistä suosituin on vuonna 1934 perustettu Hetta–Pallas-reitti (50 km), josta on tullut vaellusmaailman klassikko. Tunturi-Lapin Taival yhdistää kansallispuistoa ympäröivät kylät ja matkailukeskukset toisiinsa reitistöksi, jota voi kulkea niin omatoimisesti patikoiden kuin yhteistyöyrittäjien palveluihin tukeutuen.

Päiväpatikointiin on tarjolla merkittyjä reittejä yhteensä noin 350 km. Kansallispuiston luontopolut ovat useimmiten helppokulkuisia, ja niiden varrella tutustut tunturialueen luontoon. Sähköisen kartan löydät Retkikartasta (www.retkikartta.fi).

Maastopyöräily

Ympärivuorokautinen valoisuus, mahtavat maisemat ja pitkät, polveilevat reitit takaavat unohtumattoman elämyksen. Ylläksen alueella on useita merkittyjä maastopyöräilyreittejä, kuten Ylläs-Levi-reitti 50 km.  Lue lisää pyöräilystä kansallispuistossa ja Ylläksellä (www.yllas.fi).

Enontekiöllä on uusi laaja maastopyöräilypolkuverkosto, jota ei ole merkitty maastoon, mutta kartat löytyvät TosiLapin sivuilta (www.tosilappi.fi). Polkujen taso vaihtelee helposta erittäin vaikeaan.

Maastopyöräily on sallittua vain kansallispuiston virallisilla merkityillä kesäreiteillä. Poluilta poikkeaminen pyöräillen on kiellettyä. Luonnonsuojelullisista tai turvallisuussyistä pyöräily on kielletty seuraavissa kohteissa: Palkaskero (pdf), Pirunkuru (pdf), Varkaankuru (pdf) ja Tuomikuru (pdf) sekä Keimiötunturi. 

Talvipyöräily ja lumikenkäily

Erityisesti Ylläksen alueella on panostettu talviretkeilyyn. Talviretkeilyreittejä hoidetaan jo 100 km ja näillä talvipoluilla on mahdollista pyöräillä, kävellä ja lumikenkäillä. Myös koirat ovat kytkettyinä tervetulleita talvipoluille. 

Enontekiön Hetan sekä Raattaman ja Ylikyrön alueelta löytyy talviretkeilyreittejä hienoissa maisemissa joitain kymmeniä kilometrejä. Pallastuntureilla vapaa lumikenkäily on suosittua, koska lähitunturien rinteet soveltuvat maisemista nauttiville omien polkujen kulkijoille. Ladut ja talvireitit Retkikartassa (www.retkikartta.fi). Ylläksen alueen talvireitit löydät parhaiten Ylläksen maksullisesta latu- ja reittikartasta (www.yllas.fi).

Muut aktiviteetit

 • Geokätköily: Pallas–Yllästunturien alueella on lukuisia geokätköjä (www.geocaching.com).

 • Kalastus: Kansallispuiston alueella voi kalastaa monissa vesissä. Tutustu ensin kalastussääntöihin (www.eraluvat.fi). Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi. Lisätietoa kalastuspaikoista ja kalalajeista voi lukea osoitteesta FishingLapland.com.

 • Laskettelu:  Pallas-Yllästuntureilla on Suomen hienoimmat laskettelumaastot. Eniten rinteitä on Ylläksellä (www.yllas.fi). Pallastunturit (www.laplandhotels.com) tarjoavat luonnonrinteitä ja maastot liitovarjoiluun ja leijahiihtoon. Hetan Hiihtomaasta (www.hettahiihtomaa.fi) löytyvät hiihtohissi, rinteet ja pulkkamäki aivan Tunturi-Lapin luontokeskuksen vierestä. 

 • Lintujen tarkkailu: Tunturi-Lapissa olet kiirunoiden, kapustarintojen, keräkurmitsojen, pulmusten ja tunturikihujen kotikartanoilla (www.lly.fi).

 • Luontokeskukset: Tunturi-Lapin luontokeskus, Pallastunturin luontokeskus ja Yllästunturin luontokeskus Kellokas tarjoavat syventäviä elämyksiä tunturiketjun luonnosta, kulttuureista, arjesta ja historiasta.  Luontokeskuksista löydät myös luontopuodit, luvat, näyttelyt ja opastuksen.

 • Luontopolut: Viikko ei riitä kansallispuiston kaikkien luontopolkujen kiertämiseen. Tänne on pakko tulla uudestaan! Lue lisää

 • Marjastus ja sienestys: Harvassa mustikkapaikassa voi seistä suorana niin kuin tunturinrinteessä. Rinnesoilta voit poimia kypsiä hilloja patikoinnin lomassa. Sienisaaliista joudut kilpailemaan vain porojen kanssa.

 • Melonta ja soutu: Tornion–Muonionjoki eli Väylä ja Ounasjoki ovat olleet Tunturi-Lapin valtateitä, joista nykyisin nauttivat niin kalastajat ja melojat kuin veneilijät.

 • Nähtävyydet ja näköalat: Missäpä on sen hienompia näkymiä kuin kansallismaisemien Tunturi-Lapissa?

 • Tapahtumat: Tarjolla luontotietoa, näyttelyitä, kulttuuria ja retkiä. Lue lisää

 • Uinti: Tunturijärvet tarjoavat erikoisia nautintoja kesällä ja avannot talvella. Virallisia uimarantoja ei kuitenkaan ole.

 • Vapaaehtoistoiminta: Suuri kansallispuisto kaipaa jatkuvasti huolehtivia käsipareja. Tule mukaan vapaaehtoistyöhön tuvilla, reiteillä ja tunturissa.

YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukartta, Pallas-Yllästunturi 

Huom! Polkujuoksureittiä ei ole merkitty maastoon.

Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.

Polkujuoksukartat perustuvat YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa (www.yle.fi).

Yhteistyötahojen palveluja

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston kupeella toimivat yhteistyötahot tarjoavat kaikkea hotelli- ja mökkimajoituksesta pitkiin vaelluksiin, melontaan, koiravaljakkoajeluihin, elämysratsastuksiin, hemmotteluhoitoihin, hiihtokouluun, retkeilyvälineiden vuokraukseen ja kuljetuksiin.

Kalastonhoitomaksu

Kuva: Metsähallitus.

Kalastaja (18-64-vuotias) - maksa kalastonhoitomaksu (www.eraluvat.fi).

Tuikki.fi

Retkiehdotuksia

Talven retkiehdotukset    

½ päivää: Tutustu johonkin kolmesta luontokeskuksesta ja lumikenkäile läheinen talvipolku.

1 päivä: Lumikenkäile keroille.

2 päivää: Kylästä kylään -hiihto onnistuu niin Ounas-, Pallas- kuin Yllästuntureilla.

3 päivää: Talvinen valokuvausloma voi tuottaa revontuli- ja kuutamokuvia tai hienoja auringon punastuttamien pilvien ja tykkypuiden koristamia tunturikuvia.

Kevään retkiehdotukset

½ päivää: Nauti kevätauringosta huolletuilla laduilla tai talvipoluilla.

1 päivä: Lähde oikealle hiihtoretkelle tunturituvalle ja ota kahvipannu ja makkarat matkaan.

2 päivää: Pilki ja hiihdä järvien jäillä ja nauti auringosta ja tunturimaisemista! Käy luontokeskusten luontoilloissa.

3 päivää: Lepää ja nauti yhteistyöyrittäjien palveluista tunturiretkien lomassa. Kokeile vaihteeksi koiravaljakolla tai porolla ajelua ja elämysratsastusta. Hiihtovaellus autiotuvalta toiselle ei sekään ole huono vaihtoehto!

Kesän retkiehdotukset

½ päivää: Patikoi luontopolku.

1 päivä: Kipua tunturiin ja patikoi mukava päivämatka kahvitarpeet eväsrepussa. Hengitä syvään!

2 päivää: Hyppää pyörän selkää ja polkaise tunturin kautta kylästä kylään. Anna yrittäjän huolehtia sinulle pehmeä peti, herkkuateria ja kyyti kamppeille.

3 päivää: Jos oikea vaellus autiotupiin tukeutuen ei kiehdo, tutustu joka päivä eri kohteeseen. Patikoi tänään Varkaankuruun ja Kiirunankiepille, huomenna Teuravuomalla ja ylihuomenna Pyhäjärveltä Aakenustunturille.

Syksyn retkiehdotukset

½ päivää: Tutustu Tunturi-Lapin luontokeskukseen ja Jyppyrän näköalakukkulaan.

1 päivä: Hyppää venekyytiin Ounasjärven yli ja patikoi Pyhäkerolle.

2 päivää: Patikoi Hetasta Ketomellaan ja yövy siinä välissä Sioskurussa tai Pahakurussa. Kovakuntoinen ehtii patikoimaan Hannukurun kautta Vuontisjärvelle Kyrön kylään.

3 päivää: Syksy on parasta aikaa kylästä kylään -retkeilylle. Voit olla varma mukavasta yöpaikasta, hyvistä ruuista, paikallisten ihmisten tapaamisesta ja patikoinnin mukavuudesta ilman kantamuksia.