Huomioi nämä asiat Äkäsmyllyllä vieraillessasi 

Äkäsmyllyn rakennukset ovat yksityisessä omistuksessa, eikä alueella ole yleisölle tarkoitettua tulentekopaikkaa tai muita palvelurakenteita. Alueella leiriytyminen on kielletty. Muista aina retkeillessä Retkietiketti, ja roskattoman retkeilyn periaatteet.

Äkäsjokea ja vanhan myllyn aluetta voi käydä katsomassa päiväretkenä. Suosittelemme pysäköintiä Äkäsjoen pysäköintialueelle. Pysäköintialueelta tulee matkaa Äkäsmyllylle noin 4,5 kilometriä. Metsähallituksen ylläpitämät palvelurakenteet (kota, tulentekopaikka sekä kuivakäymälä) sijaitsevat Äkässaivolla, jonne pääsee pysäköintialueelta seuraamalla Saivonkierros-opasteviitoitusta. Matkaa kodalle pysäköintialueelta tulee noin 1 kilometri. Äkässaivo ja seitapahta ovat suojeltuja muinaismuistokohteita, joissa vierailijan on kunnioitettava kulttuuriympäristöä. (Päivitetty 12.9.2024)

Hannukurun kaivo on suljettu

Kaikkien luonnonvesien keittämistä suositellaan ennen käyttöä. (Päivitetty 22.8.2024)

Vinkit retkeilyyn

  • Tutustu retkeilyyn Retkeilyn ABC -tietopankissa, josta löydät mm. perustietoa, varustelistoja ja turvallisuusasiaa.
  • Varaudu retkelle riittävällä juomavedellä ja sopivilla eväillä. Kaikkien luonnonvesien keittämistä suositellaan ennen käyttöä. Hannukurun kaivo on suljettu.
  • Tarkasta ennen retkeä sään yhteydestä päivän pituus (ilmatieteenlaitos.fi).
  • Muista lämmin ja säänmukainen pukeutuminen.
  • Paras keino sääskiltä suojautumiseen on riittävän peittävä pukeutuminen. Muista, että höyrystyvien hyönteiskarkoitteiden käyttö on luonnonsuojelualueella kielletty.
  • Ota haltuun Retkietiketti ja lue lisäksi Pallas-Yllästunturin kansallispuiston ohjeet ja säännöt ennen retkelle lähtöä.
  • Kansallispuistossa on katvealueita, joissa puhelin ei kuulu. Muista ladata 112 Suomi-sovellus puhelimeesi. Tarkista aina ennakkoon myös varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi).
    (Päivitetty 2.9.2024)

Kansallispuiston varaus- ja vuokratuvat ovat varattavissa Eräluvat-verkkokaupassa

  • Retkeilijät voivat tehdä itse loppuvuoden tupavaraukset Eräluvat-verkkokaupassa kaikkiin kansallispuiston varaus- ja vuokratupiin.
  • Ennen tuvan varaamista, tutustu tarkasti retkikohteen olosuhteisiin. 
  • Varauksen teon yhteydessä asiakas saa myös tiedon tuvan avaimesta. Lue siis varauksen teon yhteydessä saamasi liitetiedostot tarkkaan, koska ne sisältävät tiedon, kuinka pääset tupaan sisälle. 
  • Avaimet löytyvät jatkossa avainlaatikosta tuvalta.
  • Tupaa saa käyttää vain varattuna aikana. Tilauksen tulee olla maksettu, ja asiakkaan täytyy pitää tosite maksusta mukana tuvalla.
  • Vuokra- ja varaustupien myynti vuodelle 2025 aukeaa marraskuussa. Tällä hetkellä verkkokaupassa voi siis varata tupia ainoastaan tälle vuodelle. (Päivitetty 25.7.2024)

Aakenuksen Pyhäjärventie on huonossa kunnossa

Aakenuksen Pyhäjärvelle kulkua suunnittelevien on hyvä huomioida, että Pyhäjärventie on tällä hetkellä huonossa kunnossa. Tiellä on paljon kuoppia. Emme suosittele tiellä ajoa. Liikennöinti metsätiellä tapahtuu kuljettajan omalla vastuulla. (Päivitetty 25.7.2024)

Kivien kasaaminen tunturien huipuille kielletty

Kansallispuiston alueella on useita vanhoja rajapyykkejä tunturien huipuilla, ja ne ovat hautautumassa retkeilijöiden kasaamiin kiviiin. Pallas-Yllästunturin kansallispuiston läpi menee mm. vanha hiippakuntaraja 1300-luvulta ja lapinraja vuodelta 1754. Rajapyykit on rauhoitettu muinaismuistolain perusteella. Kiviä ei saa kansallispuistossa kasata missään. Älä myöskään pura kasoja, koska ne voivat olla muinaismuistoja. Tutustu kansallispuiston järjestyssääntöön ennen retkeä. (Päivitetty 8.7.2024)

Mustakeron autiotupa on suljettu toistaiseksi

Mustakeron autiotupa on suljettu toistaiseksi asiakasturvallisuuden varmistamiseksi. Tuvan rakenteet ovat huonokuntoiset. Sulku koskee kaikkia Mustakeron autiotuvan rakenteita, mukaan lukien kuivakäymälä ja puuliiteri. Leiriytyminen tuvan pihapiirissä on kielletty. Vesipaikka säilyy edelleen käytössä. Lähin taukopaikka on Keimiöjärven autiotupa, joka sijaitsee noin 4 kilometrin päässä Mustakeron autiotuvasta. Lisäksi Mustavaarassa on kota ja kuivakäymälä. (Päivitetty 27.5.2024).

Skutsirastit

Yhteistyössä Mielenterveyden keskusliitto kanssa suunnitellut ja toteutetut Skutsirastit pitävät sisällään yhteensä 21 hyvinvointiharjoitusta, jotka on sijoitettu Suomen kansallispuistoihin sekä luonnonsuojelu- ja retkeilyalueille. Lue koko tiedote Skutsirasteista.

Ilmatieteen laitos ja yliopistot tutkivat

Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa voi törmätä erilaisiin tutkimuslaitteisiin niin järvillä, soilla kuin tuntureilla. Jos ilmettelet jonkin laitteen tai merkin olemassa oloa, se on todennäköisesti osa Ilmatieteen laitoksen tai yliopiston tutkimuksia. Jos asia vaivaa, voit tarkistaa sen luontokeskuksistamme. Jätä kuitenkin kaikki laitteet rauhaan, jotta saamme oikeaa tutkimustietoa mm. ilmastonmuutoksen vaikutuksista maapalloomme. (Päivitetty 6.5.2024)

Säästä polttopuita ja luontoa

Ikuinen tuli ei kuulu tupiin ja tulentekopaikoille. Polttopuun hankinta, kuljetus ja ylenpalttinen kulutus rasittaa luontoa ja lisää hiilipäästöjä. Tulistele siis kohtuullisesti, käytä polttopuita säästeliäästi, äläkä turhaan lisää puita tuleen lähtiessäsi tuvalta. (Päivitetty 6.5.2024)

Kodat on tarkoitettu pääosin päiväkäyttöön

Kansallispuiston palveluvarustuksesta vain tuvat on tarkoitettu yöpymiseen. Kodat on tarkoitettu pääosin päiväkäyttöön. Kotia ei ole rakennettu lämpimiksi eikä niissä yleensä ole lämmitykseen soveltuvaa kamiinaa. Kodan lämmittäminen jatkuvasti kuluttaa puuta kohtuuttomasti eikä se ole kestävää retkeilyä. Hetta - Pallas -reitillä Suaskurun, Rihmakurun ja Varkaanjärven kodilla voi yöpyä tarpeen vaatiessa. (Päivitetty 6.5.2024)

Metsähallituksen palvelujen yrityskäyttö on maksullista

Metsähallituksen reittien ja rakenteiden käyttö yritystoiminnassa on aina maksullista.

(Päivitetty 6.11.2023)

Maailman puhtainta ilmaa

Pallastuntureilla on mitatusti maailman puhtain ilma. Tutustu Puhtaan ilman hankkeiden tuloksiin.  

Kuukkeli -lehden artikkelit

Oletko lukenut Kuukkeli-lehden artikkelit kansallispuiston hoidosta? Jos et, niin ne löytyvät verkkolehdestä:

Uutisia Pallas-Yllästunturilta

Facebookista ajankohtaiset

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston facebook (facebook.com)

Facebook-näkymän upotus näkyy vain, jos hyväksyy evästekyselyssä markkinoinnin.

Tarkista varoitukset

Maastopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Vinkit retkeilyyn

Retkeilijä veistää kiehistä.

Tulenteko: Retkeilyn ABC.