Ajankohtaista Pallas-Yllästunturilla

21.8.2020
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

 

Pyhäjärven venelossi nostettu talviteloille

Aakenuksen Pyhäjärvellä oleva venelossi on nostettu talveksi pois vedestä.  (Päivitetty 21.10.2020)

Nurinpäin käännetty vene lumisella rannalla. Ympärillä suuria kuusia. Taustalla sula järvi.

Varaustupien petipaikkojen määrä puolitettu

Huomaa, että koronatilanteen takia varaustupien petipaikkoja on vähennetty puoleen, mutta vähennys ei teknisistä syistä näy tuvan varauskalenterissa! Yhdelle ryhmälle tuvan voi varata kokonaan. Tupasivut löydät täältä. (Päivitetty 8.10.2020)

Kesänkijärven laavu sai vierelleen esteettömän kodan

Kesänkijärven palvelut ovat taas käytössä. Vanhan laavun lähelle rakennettiin esteetön kota ja käymälä uusittiin. Työ on juuri valmistunut ja palvelut ovat nyt käytettävissä. Maalaus jäi ensi vuoteen. (Päivitetty 16.10.2020)

Mies ja poika tulistelemassa laavulla ruskamaisemassa. Taustalla tunturi.

Majavaojantietä kunnostetaan

Pallasjärven eteläpuolella kiertävää Majavaojan tietä korjataan kansallispuiston alueella. Ojat kunnostetaan ja tien pintaan ajetaan mursketta ja uusi pintakerros. Työ haittaa kulkua Punaisenhiekan suuntaan merkittävästi. Tietä ei ole kuitenkaan suljettu. Kulkijoiden täytyy muistaa varoa työkoneita. Tiedoksi, että karkea murske ei tee hyvää auton renkaille. (Päivitetty 8.9.2020)

Pyöräilijä, pysy reitillä!

Maastopyöräily on kansallispuiston alueella sallittua vain virallisilla merkityillä kesäreiteillä. Poluilta poikkeaminen pyöräillen on kiellettyä. Luonnonsuojelullisista tai turvallisuussyistä pyöräily on kiellettyä Palkaskerolla, Pirunkurussa, Varkaankurussa, Tuomikurussa, Keimiötunturilla ja Sammaltunturin Ilmatieteenlaitoksen polulla.  (Päivitetty 10.9.2020)

Laaksivaara–Mäntyrova -kesäreitti suljettu

Pallakselta Jerisjärven suuntaan menevä Mäntyrova-Laaksivaara -kesäreitti on suljettu molempiin suuntiin toistaiseksi ja lahot pitkokset puretaan pois Mäntyrovan päästä. (Päivitetty 10.8.2020)

Äkäsmyllyn laavu on purettu

Äkäsmyllyn lähellä oleva huonokuntoinen laavu tulipaikkoineen ja vanhoine käymälöineen on purettu. Tulipaikan tilalla on pöytäpenkkiyhdistelmä eväiden syöntiin. Äkäsmyllyn yksityisomistuksessa olevat historialliset rakenteet ovat yksityiskäytössä. Metsähallituksen Luontopalvelut on parantanut läheisen retkeilykohteen, Äkässaivon, palveluita. Äkässaivo on noin neljä kilometriä Äkäsmyllystä etelään. Siellä on Saivonkierros-niminen luontopolku sekä kota ja tulentekopaikka tulisteluun.  (Päivitetty 19.8.2020)

Kaikki reittityöt 2020

Eduskunta myönsi tulevaisuusinvestointirahaa suojelualueiden retkeilyrakenteiden korjausvelan lyhentämiseen ja kestävän luontomatkailun tukemiseen.  Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa se tarkoittaa autiotupien korjauksen lisäksi suosituimpien retkeily- ja maastopyöräilyreittien kestävöintiä yli 15 km matkalta ja pitkosten uusimista lähes kilometrin verran. Kunnostus työllistää kansallispuiston vakituisen ja määräaikaisen kenttähenkilöstön lisäksi myös urakoitsijoita ja vapaaehtoisia. 
 

Kansallispuiston pohjoisosassa

 • Hetta–Pallas -reittiä Ounasjärvi–Pyhäkero -väliä on kestävöity soralla.
 • Hetta–Pallas -talvireitin viitat on uusittu koko 55 km matkalta.
 • Nammalajoen latusilta on uusittu.
 • Taivaskeron reittiä on sorastettu.
 • Seiposen ja Pahakurun välistä huoltoreittiä parannetaan sorastamalla.
 • Tappurin reitillä tehdään poronhoitoa ja puiston huoltoa palvelevaan mönkijäliikenteeseen soveltuvaa metallipitkosta.
 • Hetta–Pallas -reitin pitkostusta on uusittu noin 500 m.

Kansallispuiston eteläosassa

 • Ylläsjärvellä Sport Resort Ylläs–Kahvikeidas–Tuomikuru–Kesänkijärvi -reittiä on sorastettu lähes 6 km matkalta. Työ on valmis.
 • Kutujärven ja Kutuojan välistä reittiä on parannettu soralla.
 • Kesänginkierrokselle on tehty kohtaamispaikkoja esteettömän liikkumisen edistämiseksi.
 • Tuomikuruun on asennettu ritiläpitkostusta 120 m.
 • Varkaankurun reittiä parannetaan sorastuksin.
 • Nilivaara–Karila -reittiä on parannettu sorastuksin.
 • Kukastunturin reitin kulkumukavuutta on parannettu laittamalla koko 5 km matkalle kivituhkaa.
 • Lisäksi uusitaan viitoituksia mm. Haavepalossa, Tahkokurussa, Tuomikurussa ja Karilassa.
 • Aakenustunturin reittimerkintöjä uusitaan, nousureittiä Vasalakeen on kestävöity soralla.
 • Tulivuoripuiston opasteita ja reittimerkintöjä tullaan uusimaan, mutta se jää ensi vuoteen.
 • Totovaaran reitillä oleva silta uusitaan. (Päivitetty 8.9.2020)

Kansallispuiston yhteistyöyrittäjät

Kaipaatko aktiviteetteja, majoitusta, opasta retkelle tai hyvää paikallista ruokaa? Metsähallituksen yhteistyöyrittäjät noudattavat kestävän luontomatkailun periaatteeita ja tarjoavat parhaita paikallisia palveluita juuri sinulle!

Muistathan pitää koiran kytkettynä

Muistathan pitää koirakaverin kytkettynä kansallispuistossa ympäri vuoden. Kiitos! 

Koirakaverit on pidettävä kansallispuistoissa aina kytkettynä! Kuva: Sauli Koski.

Retkeile roskatta

Suomen kansallispuistoissa on siirrytty jo 1990-luvulla "Roskattomaan retkeilyyn" eli retkeilijöiden oletetaan tuovan omat roskansa pois maastosta. Kestävän retkeilyn mottona on, että "hyvästä retkeilijästä ei jää jälkeäkään."

Valistunut retkeilijä on myös säästäväinen kansallispuiston polttopuiden käytössä. Tulentekopaikoilla monesti palava "ikuinen tuli" lisää huoltokustannuksia ja rasittaa ympäristöä. Tulistele ja tunnelmoi siis harkiten! Tutustu Retkeilijän ABC:hen.

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston järjestyssääntö

Tutustu Pallas-Yllästunturin kansallispuiston järjestyssääntöihin (julkaisut.metsa.fi) alueen käytöstä. Huomaa, että ympärivuotisia rajoitusvyöhykkeitä on mm. Pahakurussa, Hannukurussa ja Suaskurussa. Siellä liikkuminen on lajistonsuojelullisista syistä kiellettyä ympäri vuoden. Varkaankurun ja Pyhäjoen rajoitusvyöhykkeillä ei poluilta saa kesäaikana poiketa!