Ajankohtaista Pallas-Yllästunturilla

1.10.2020
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Talvisessa piirroskuvassa on hiihtäjä joka poimii maasta roskan. Muistilapussa muistutetaan retkietiketin noudattamisesta.

 

Myydään

Metsähallituksen luontopalvelut myy purettavaksi ja poiskuljetettavaksi Kolarin Äkäslompolon kylän läheisyydessä sijaitsevan, vuonna 1955 rakennetun Kesänkijärven vuokratuvan. Pyöröhirsistä valmistetun rakennuksen pinta-ala on noin 30 m². Rakennus jakautuu kolmeen osastoon; saunaan, eteiseen ja tupaa. Rakennukseen tehty pintaremontti 1997-1998. Tarkempi esittely löytyy Huutokaupat.com -sivustolta. (Päivitetty 13.1.2021)

Talvivaellukselle vain kokeneen kaverin kanssa

Sydäntalvi on erittäin vaativaa aikaa talvivaellukselle. Emme suosittele tunturiin lähtemistä muuten kuin kokeneen kaverin tai oppaan kanssa. Apu voi olla lumimyrskyn tai pakkasen takia kaukana ja vaikeasti tavoitettavissa.

Valkoinen tunturimaisema, puut lumen peittämät, laaksot ovat pilvien peitossa ja tunturihuiput nousevat siitä. Taivas on vaalenpunainen ja sininen.

Hetta-Pallas -talvireittiä ylläpidetään latuna vasta maalis–huhtikuussa. Siihen asti reitti on umpihankea. Kesäreitillä reittimerkit hautautuvat lumeen ja paikoin lunta on niin paljon, että eteneminen ahkion kanssa on erittäin vaikeaa. Päivävauhti on tällaisella kelillä max. 7–8 km / päivä, mikä ei riitä tuvalta toiselle.

Päivänvaloa ei ole keskitalvella kuin kolmisen tuntia. Puhelimilla ei ole kuuluvuutta joka paikassa. Osa puroista ja pikkujoista on edelleen sulia ja niihin putoaminen on vaarallista. Paleltuminen uhkaa nopeasti. Suosittelemme päiväretkiä tunturiin tai yhden yön yli kestäviä pikkuvaelluksia lähituville. Kaikkea hyvää alkaneelle uudelle vuodelle, ollaan varovaisia tunturissa, pysytään terveinä ja muistetaan koronaohjeet edelleen! (Päivitetty 5.1.2021)

Tarkista latujen ja talvipolkujen tilanne 

Talvi on tullut hitaasti ja järvet ovat vasta jäätyneet. Virtapaikat ovat edelleen hyvin vaarallisia. Tarkista ennen maastoon lähtöä latujen ja talvipolkujen hoitotilanne sähköisistä kartoista.

(Päivitetty 5.1.2021)

Mies hiihtää avotunturissa. Taustalla taivasta ja toinen tunturi.

Majavaojan tietä ei aurata säännöllisesti

Jos olet suuntaamassa revontuliretkelle Punaisenhiekan päivätuvalle, ota huomioon, että tietä siihen suuntaan ei aurata säännöllisesti eikä lainkaan viikonloppuisin. Lumisateella voit siis jäädä sinne jumiin. Ota aina sukset ja kunnolla vaatetta matkaan, kun lähdet autoilemaan sydäntalvella syrjäteille. (Päivitetty 5.1.2021)

Aakenuksen Pyhäjärvelle ei aurata tietä

Tie Aakenuksen Pyhäjärvelle aurataan virallisesti vasta viikolla 8 eli helmikuun loppupuolella. Jos tie näyttää auratulta, se on aurattu yksityiskäyttöön, eikä auraus yllä Pyhäjärvelle asti. Myös Totovaaran pysäköintialue aurataan virallisesti vasta viikolla 8. (Päivitetty 5.1.2021)

Montellinmajan lähelle noussut uusi kota

Montellinmajan autiotuvan lähelle on noussut uusi kota, käymälä ja puuvarasto. Kota ei ole kuitenkaan vielä valmis, eikä se ole toistaiseksi käytössä. (Päivitetty 5.1.2021)

Mustavaaran autiotuvan lähelle uusi kota

Sammaltunturin kupeella oleva Mustavaaran vanha autiotupa on saanut seuraajakseen uuden kodan. Kota ja kuivakäymälä löytyvät nyt tuvalta latu-uraa sata metriä koilliseen. (Päivitetty 28.10.2010)

Tummaa kirkasta yötaivasta vasten valaistu vaalea puinen kota. Ikkunoista loistaa kodassa oleva tuli.

Mustavaaran autiotuvasta nähtävyyskohde

Mustavaaran tupa on poistunut autiotupakäytöstä. Tuvan lähelle on valmistunut uusi kota, joka palvelee retkeilijöitä tulistelupaikkana. Mustavaaran tupa on vanha porokämppä ja se jää historialliseksi nähtävyyskohteeksi. Tupa on lukossa, koska sen kunto on niin huono, että se ei täytä turvallisuusmääräyksiä. (Päivitetty 29.10.2020)

Puinen tupa, jonka ympärillä lunta. Tuvan ovi on auki ja sisäänkäynnin päällä on puinen linnunpönttö.

Varaustupien petipaikkojen määrä puolitettu

Huomaa, että koronatilanteen takia varaustupien petipaikkoja on vähennetty puoleen, mutta vähennys ei teknisistä syistä näy tuvan varauskalenterissa! Yhdelle ryhmälle tuvan voi varata kokonaan. Tupasivut löydät täältä. (Päivitetty 8.10.2020)

Äkäsmyllyn laavu on purettu 

Äkäsmyllyn lähellä oleva huonokuntoinen laavu tulipaikkoineen ja vanhoine käymälöineen on purettu. Äkäsmyllyn yksityisomistuksessa olevat historialliset rakenteet ovat yksityiskäytössä. Metsähallituksen Luontopalvelut on parantanut läheisen retkeilykohteen, Äkässaivon, palveluita. Äkässaivo on noin neljä kilometriä Äkäsmyllystä etelään. Siellä on Saivonkierros-niminen luontopolku sekä kota ja tulentekopaikka tulisteluun.  Äkässaivon kodalle menee myös lumikenkäilyreitti, jota ei kuitenkaan jatkuvasti ylläpidetä. (Päivitetty 28.12.2020)

Kansallispuiston yhteistyöyrittäjät

Kaipaatko aktiviteetteja, majoitusta, opasta retkelle tai hyvää paikallista ruokaa? Metsähallituksen yhteistyöyrittäjät noudattavat kestävän luontomatkailun periaatteeita ja tarjoavat parhaita paikallisia palveluita juuri sinulle!

Muistathan pitää koiran kytkettynä

Muistathan pitää koirakaverin kytkettynä kansallispuistossa ympäri vuoden. Kiitos! 

Koirakaverit on pidettävä kansallispuistoissa aina kytkettynä!

Retkeile roskatta

Suomen kansallispuistoissa on siirrytty jo 1990-luvulla "Roskattomaan retkeilyyn" eli retkeilijöiden oletetaan tuovan omat roskansa pois maastosta. Kestävän retkeilyn mottona on, että "hyvästä retkeilijästä ei jää jälkeäkään."

Valistunut retkeilijä on myös säästäväinen kansallispuiston polttopuiden käytössä. Tulentekopaikoilla monesti palava "ikuinen tuli" lisää huoltokustannuksia ja rasittaa ympäristöä. Tulistele ja tunnelmoi siis harkiten! Tutustu Retkeilijän ABC:hen.

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston järjestyssääntö

Tutustu Pallas-Yllästunturin kansallispuiston järjestyssääntöihin (julkaisut.metsa.fi) alueen käytöstä. Huomaa, että ympärivuotisia rajoitusvyöhykkeitä on mm. Pahakurussa, Hannukurussa ja Suaskurussa. Siellä liikkuminen on lajistonsuojelullisista syistä kiellettyä ympäri vuoden. Varkaankurun ja Pyhäjoen rajoitusvyöhykkeillä ei poluilta saa kesäaikana poiketa!

Uutisia Pallas-Yllästunturilta