Reittien ja rakenteiden kunnostustyöt kesällä 2021

Tiedot kunnostustöiden ajankohdista ja kohteiden sulkemisista ilmoitetaan tarkemmin, kun aikataulu varmistuu. Pahoittelemme rakennustöistä aiheutuvaa häiriötä! (Päivitetty 2.8.2021)

Ylläs

 • Tammituvalle rakennetaan uusi kuivakäymälä ja liiteri. Rakennustyöt ovat nyt käynnissä ja tupa on sen ajan poissa käytöstä. Tupa saadaan valmiiksi todennäköisesti pe 20.8. mennessä.
 • Kesänkijärven laavua kunnostetaan tänä vuonna. Laavu ei ole käytössä kunnostuksen aikana. Ajankohta ilmoitetaan myöhemmin.
 • Varkaankurun kuivakäymälään tehdään muutostöitä. Kohde suljetaan rakennustöiden ajaksi. Ajankohta ilmoitetaan myöhemmin.
 • Kutujärven vanhalle niittypirtille rakennetaan uusi kuivakäymäläKohde suljetaan rakennustöiden ajaksi. Ajankohta ilmoitetaan, kun se tiedetään tarkemmin.
 • Kotamajan kuivakäymälän muutostöiden ajan käymälä on poissa käytöstä. Ajankohta ilmoitetaan myöhemmin.
 • Latvamajan kuivakäymälän muutostöiden ajan käymälä on poissa käytöstä. Ajankohta ilmoitetaan myöhemmin.
 • Ojanlatvalle rakennetaan uusi laavu ja kuivakäymälä 2021. Ojanlatvan päivätupa suljetaan rakennustöiden ajaksi. 

Aakenus

 • Pyhäjärven autiotupa saa uuden kuivakäymälän ja laavun. Autiotupa on kiinni rakennustöiden ajan. Ajankohta ilmoitetaan, kun aikataulu varmistuuHuomaa, että Pyhäjärventien varressa on käynnissä myös harvennushakkuu, joten varaudu väistämään liikennettä!
 • Aakenuksella rakennetaan Aakenustupaa käymälöineen ja liitereineen. Uusi autiotupa korvaa vanhan Moloslehon Porokämpän, joka jää historialliseksi nähtävyydeksi. Uusi Aakenustupa valmistuu todennäköisesti pe 27.8. mennessä. 
 • Kumputunturin reitin varteen rakennetaan uusi kota, kuivakäymälä ja liiteri. Rakennustyöt ovat nyt käynnissä.

Pallas

 • Sarvijärven uuden kodan, kuivakäymälän ja liiterin rakennustyöt ovat nyt käynnissä. Kohde on asiakkaiden käytössä rakennustyön aikana. 
 • Koivarovasta Keimiöjärvelle vievää reittiä kunnostetaan. Silta- ja pitkostyömaat sekä reitin sorastus kestävät arviolta 6.8.2021 asti. Reitti on suljettu työmaan ajan.
 • Aittalahden autiotupa saa uuden kuivakäymälän. Kohde on asiakkaiden käytössä rakennustyön aikanakin.
 • Hietalahden autiotupa saa uuden kuivakäymälän. Kohde on asiakkaiden käytössä rakennustyön aikanakin.

Ounas

 • Sioskurun autio- ja varaustupa saa uuden kuivakäymälän. Kohde on asiakkaiden käytössä rakennustyön aikana.
 • Suaskurun kota saa uuden kuivakäymälän. Kohde on asiakkaiden käytössä rakennustyön aikana. 
 • Nammalakurun kuivakäymälää kunnostetaan tänä vuonna. Kohde suljetaan, kun käymälätyömaa on käynnissä. 
 • Rihmakurun kota saa uuden kuivakäymälän. Kohde on asiakkaiden käytössä rakennustyön aikana.

Palkas- ja Taivaskerolle uudet reittimerkinnät

Pidä Lappi Siistinä ry:n talkoolaiset uusivat reittimerkinnät Palkaskeron ja Taivaskeron kierroksille. Partioaitan ympäristöbonuksesta kertyneillä varoilla on talkoiltu jo huima määrä pitkoksia ja uusi silta Hetta-Pallas -reitille. Lue lisää Pidä Lappi Siistinä ry:n Kestävästi tunturiin -hankkeesta! (Päivitetty 2.8.2021)

Kolme henkeä huomioliivit päällä töissä. Vieressä kasa tolppia, joihin tulee päähän kansallispuiston tunnus ja heijastinnauha. On aurinkoinen kesäpäivä.

Maansiirtoyrittäjä suojelee törmäpääskyjä

Kansallispuiston reittien kunnostuksiin käytettävien sorien kuljetuksia urakoinut yrittäjä, torniolainen Martti Alakuijala, on rakentanut törmäpääskyille pesiä. Hieno esimerkki siit, kuinka lajeja voi suojella vaikka omalla takapihallaan. Lue lisää uutisesta (yle.fi). (Päivitetty 2.8.2021)

Venekuljetukset Ounasjärven yli Hetta-Pallas-reitille 

Venekuljetuksia hoitavat yritykset: 

Älä oikaise Palkaskerolle!

Palkaskeron kierros kiertää Palkaskerolle niin, että pahasti kuluvaa polkua ei muodostu. Kulku oikopolkua suoraan Pallastunturin pysäköintialueelta huipulle on kielletty eroosion estämiseksi ja kaukomaiseman suojelemiseksi. Pysy viitoitetulla polulla, älä poikkea siltä, kiitos! (Päivitetty 2.8.2021)

Telttailu Punaisellahiekalla sallittu vain merkityllä alueella

Telttailu Pallasjärven rannalla ja Punaisenhiekan päivätuvan ympäristössä on sallittua vain merkityllä telttailualueella, ei hietikolla eikä rantatörmällä! Maasto on jo ehtinyt kulua villin telttailun ja tulenteon takia erittäin pahasti. Kun suuntaat Punaisellehiekalle, aja metsätietä hitaasti, koska tietä on korjattu ja siinä on teräväsärmäistä mursketta, joka rikkoo helposti auton renkaat! (Päivitetty 2.8.2021)

Mäntyrova - Laaksivaara kesäreitti poistunut

Pallaksella kesäreitti Mäntyrovan autiotuvalta Laaksivaaraan on poistettu käytöstä. Hanhivuoman ylittävä pitkospuureitti on poistettu käytöstä jo muutama vuosi sitten. (Päivitetty 2.8.2021)

Tie 940 Kolarista Äkäslompoloon on suljettu siltatyön takia

Tie 940 Kolarista Hannukaisen kautta Äkäslompoloon on suljettu liikenteeltä lokakuuhun 2021 asti siltatyön takia. Suosittelemme kulkemaan Ylläsjärven ja Maisematien kautta eli reittiä Kolari-Kurtakko-Ylläsjärvi-Äkäslompolo (tie 80). (Päivitetty 2.8.2021)
""

Aakenuksen ympäristössä harvennushakkuita

Aakenuksen Pyhäjärven metsäautotien varressa Metsähallitus harventaa nuoria kasvatusmänniköitä, ja juhannuksen jälkeen puuta ajetaan pois. Tiellä kannattaa ajaa varovasti ja ottaa huomioon rekkojen liikkeet. (Päivitetty 2.8.2021)

Tupien, kotien ja tulentekopaikkojen koronaohjeistus

Varaus- ja vuokratuvat pidetään auki, jos retkeilijät pystyvät noudattamaan koronaturvallisuusohjeita eli pitävät 2 m turvavälit muihin kulkijoihin ja käyttävät kasvomaskeja tuvilla ja kodilla. Turvallisuuden kannalta tärkeitä autiotupia ei toistaiseksi suljeta.

Suurimmat sallitut henkilömäärät ovat isoissa tuvissa kuusi henkilöä ja pienissä neljä henkilöä. Mikäli turvaohjeistusta ei pystytä noudattamaan, joudumme sulkemaan matkailukeskusten lähellä sijaitsevat tuvat ja kodat.

Kiitos kaikille tähänastisesta huomaavaisesta käytöksestä kanssakulkijoita kohtaan. Eiköhän me selvitä tästäkin ongelmasta yhdessä. (Päivitetty 2.8.2021)

Kodat on tarkoitettu pääosin päiväkäyttöön

Kansallispuiston palveluvarustuksesta vain tuvat on tarkoitettu yöpymiseen. Kodat on tarkoitettu pääosin päiväkäyttöön. Kotia ei ole rakennettu lämpimiksi eikä niissä yleensä ole lämmitykseen soveltuvaa kamiinaa. Kodan lämmittäminen jatkuvasti kuluttaa puuta kohtuuttomasti eikä ole kestävää retkeilyä. Hetta - Pallas -reitillä Suaskurun, Rihmakurun ja Varkaanjärven kodilla voi yöpyä tarpeen vaatiessa. (Päivitetty 2.8.2021)

Muista ympärivuotiset rajoitusvyöhykkeet

Muista, että kansallispuistossa on ympärivuotisia rajoitusvyöhykkeitä lajiston pesimärauhan turvaamiseksi. Pahakurun - Hannukurun ja Suaskurun rajoitusvyöhykkeillä ei saa liikkua talvellakaan! (Päivitetty 2.8.2021)

Kartta Pahakurun ja Suaskurun rajoitusvyöhykkeistä.

Montellinmajalla uusi kota tulisteluun

Montellinmaja on poistunut autiotupakäytöstä. Tuvan vieressä on uusi päiväkäyttöön tarkoitettu kota, joka on nyt valmis ja käytössä. Lähin autiotupa on Nammalakurussa. (Päivitetty 14.7.2021)

Kotia poistunut käytöstä

Aakenuksen Pyhäjärven vanha kota ja Vareskota sekä Pallasjärven Pallaslompolon ja Hirvaslahden kodat ovat poistuneet käytöstä ja ne on myyty ja purettu pois. (Päivitetty 2.8.2021)

Varaustupien petipaikkojen määrä puolitettu

Huomaa, että koronatilanteen takia varaustupien petipaikkoja on vähennetty puoleen, mutta vähennys ei teknisistä syistä näy tuvan varauskalenterissa! Yhdelle ryhmälle tuvan voi varata kokonaan. Tupasivut löydät täältä. (Päivitetty 2.8.2021)

Mustavaaran autiotuvasta nähtävyyskohde

Mustavaaran tupa on poistunut autiotupakäytöstä. Tuvan lähelle on valmistunut uusi kota, joka palvelee retkeilijöitä tulistelupaikkana. Mustavaaran tupa on vanha porokämppä ja se jää historialliseksi nähtävyyskohteeksi. Tupa on lukossa, koska sen kunto on niin huono, että se ei täytä turvallisuusmääräyksiä. (Päivitetty 2.8.2020)

Äkäsmyllyn laavu on purettu 

Äkäsmyllyn lähellä oleva huonokuntoinen laavu tulipaikkoineen ja vanhoine käymälöineen on purettu. Äkäsmyllyn historialliset rakenteet ovat nykyisin yksityisessä omistuksessa. Metsähallituksen Luontopalvelut on parantanut läheisen retkeilykohteen, Äkässaivon, palveluita. Äkässaivo sijaitsee noin neljä kilometriä Äkäsmyllyltä etelään. Siellä on Saivonkierros-niminen luontopolku sekä kota ja tulentekopaikka tulisteluun.  (Päivitetty 14.7.2021)

Uutisia Pallas-Yllästunturilta

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Tulentekopaikoilla joukolla tulistelu lisää koronaviruksen tartuntavaaraa. Katso koronavirusohjeet retkeilijälle.

Perhe nuotiolla. Avaa Tapahtumat.luontoon.fi.

Tapahtumat 

Tapahtumakalenterista löydät luontokeskusten ja yhteistyöyrittäjien tapahtumia ympäri Suomen!