Skutsirastit

(Päivitetty 24.5.2023)

Yhteistyössä Mielenterveyden keskusliitto kanssa suunnitellut ja toteutetut Skutsirastit pitää sisällään yhteensä 21 hyvinvointiharjoitusta, jotka on sijoitettu Suomen kansallispuistoihin sekä luonnonsuojelu- ja retkeilyalueille. Lue koko tiedote Skutsirasteista.

Kalastusluvan hinta nolla euroa Kesänkijärvellä 

Metsähallitus "myy" Kesänkijärveen maksuttomia kalastuslupia. Vaikka lupa on ilmainen, se on kuitenkin hankittava ennen kalastusta. Taustalla on laajempi tavoitteellinen muutos kalastuskohteilla. Lue uutisesta lisää kalastonhoidon tavoitteista. (Päivitetty 23.5.2023)

Kesän alku tunturissa 

Lumi on sulanut vauhdilla tunturista. Vaeltajien toivotaan suuntaavan kevätkosteille tunturireiteille vasta kesäkuun alun jälkeen, jotta polkujen turha kuluminen saadaan estettyä. (Päivitetty 23.5.2023)

Porojen vasomisaika - pidä koira hihnassa

Porojen vasomisaika on nyt. Pidä koira kiinni kaikkialla poronhoitoalueella Lapissa ja etelässä myös, koska linnut ovat aloittaneet pesinnän ja luonto on kaikkialla herkimmillään! (Päivitetty 23.5.2023)

Pyhäkeron autiotuvan kaivosta ei saa vettä

Pyhäkeron autiotuvan kaivo jäätyi talvella, eikä sieltä todennäköisesti saa vieläkään vettä. (Päivitetty 23.5.2023)

Hetta-Pallas -vaellusreitti on roskaton

Hetta-Pallas vaellusreitiltä on roskasäiliöt poistettu. Tartu haasteeseen ja kannusta kanssaretkeilijät pitämään huolta upeasta kansallispuistostamme. Pidetään yhdessä Hetta-Pallas -reitti roskattomana! Jaa viestiä somessa aihetunnisteilla: #RoskatonHettaPallas, #RetkiEtiketti ja #PallasYllästunturinKansallispuisto. (Päivitetty 23.5.2023)

Pallastunturille rakennetaan uusi luontokeskus

Rahoitus uudelle luontokeskukselle on saatu hallituksen lisätalousarvioesityksessä. Lue lisää uutisesta. Asiakaspalvelu toimii puhelimitse ja sähköpostilla arkisin klo 9–16, puh. 0206 39 7930, pallastunturi@metsa.fi. Myös tupien avaimet saa etukäteen sopimalla. Muista tehdä varaus ajoissa, jotta avainten haku ei jää viime tippaan! Lapland Hotels Pallas (laplandhotels.com) palvelee kulkijoita taas kesäkuussa. (Päivitetty 23.5.2023)

Säästä polttopuita ja luontoa

Ikuinen tuli ei kuulu tupiin ja tulentekopaikoille. Polttopuun hankinta, kuljetus ja ylenpalttinen kulutus rasittaa luontoa ja lisää hiilipäästöjä. Tulistele siis kohtuullisesti, käytä polttopuita säästeliäästi, äläkä turhaan lisää puita tuleen lähtiessäsi tuvalta. (Päivitetty 23.5.2023)

Kodat on tarkoitettu pääosin päiväkäyttöön

Kansallispuiston palveluvarustuksesta vain tuvat on tarkoitettu yöpymiseen. Kodat on tarkoitettu pääosin päiväkäyttöön. Kotia ei ole rakennettu lämpimiksi eikä niissä yleensä ole lämmitykseen soveltuvaa kamiinaa. Kodan lämmittäminen jatkuvasti kuluttaa puuta kohtuuttomasti eikä se ole kestävää retkeilyä. Hetta - Pallas -reitillä Suaskurun, Rihmakurun ja Varkaanjärven kodilla voi yöpyä tarpeen vaatiessa. (Päivitetty 23.5.2023)

Osa Varkaankurun polusta suljettu kesän 2023

Varkaankurussa kulkeva pitkospuureitti on suljettu kesällä 2023. Muistathan, että koko Varkaankuru on rajoitusvyöhykettä, jossa liikkuminen on kielletty merkittyjen reittien ulkopuolella 1.5.-30.11. Pysy siis reitillä. Kartassa suljettu reitti on merkitty mustalla. (Päivitetty 23.5.2023)

Kartta suljetusta Varkaankurun luontopolun osuudesta.

Kivien kasaaminen tunturien huipuille kielletty

Kansallispuiston alueella on useita vanhoja rajapyykkejä tunturien huipuilla, ja ne ovat hautautumassa retkeilijöiden kasaamiin kiviiin. Pallas-Yllästunturin kansallispuiston läpi menee mm. vanha hiippakuntaraja 1300-luvulta ja lapinraja vuodelta 1754. Rajapyykit on rauhoitettu muinaismuistolain perusteella. Kiviä ei saa kansallispuistossa kasata missään. Älä myöskään pura kasoja, koska ne voivat olla muinaismuistoja! Tutustu kansallispuiston järjestyssääntöön ennen retkeä! (Päivitetty 23.5.2023)

Metsähallituksen palvelujen yrityskäyttö on maksullista

Metsähallituksen reittien ja rakenteiden käyttö yritystoiminnassa on aina maksullista.

(Päivitetty 23.5.2023)

Maailman puhtainta ilmaa

Pallastuntureilla on mitatusti maailman puhtain ilma. Tutustu The Purest Air! -hankkeen tuloksiin.  

Kuukkeli -lehden artikkelit

Oletko lukenut Kuukkeli-lehden artikkelit kansallispuiston hoidosta? Jos et, niin ne löytyvät verkkolehdestä:

Uutisia Pallas-Yllästunturilta

Perhe nuotiolla. Avaa Tapahtumat.luontoon.fi.

Tapahtumat 

Tapahtumakalenterista löydät luontokeskusten ja yhteistyöyrittäjien tapahtumia ympäri Suomen!

Facebookista ajankohtaiset

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston facebook (facebook.com)

Facebook-näkymän upotus näkyy vain, jos hyväksyy evästekyselyssä markkinoinnin.

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.