Ajankohtaista Pallas-Yllästunturilla

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston hoidon ja käytön suunnittelun avoimet yleisötilaisuudet
- ma 6.2.2023 Äkäslompolo, Yllästunturin luontokeskus Kellokas
- to 9.2.2023 Olos, Polar Kota ja auditorio
- ma 13.2.2023 Raattama, Ravintola Loimu
- ti 14.2.2023 Hetta, Tunturi-Lapin luontokeskus
Kaikki tilaisuudet alkavat klo 17 ja kestävät noin 2 tuntia. Kahvitarjoilu.
Valitse itsellesi sopivin tilaisuus ja tule kertomaan mielipiteesi kansallispuiston kehittämisestä.
- Lue lisää tiedotteesta! Tervetuloa! (Päivitetty 30.1.2023)
Latujen hoidon tilanne
Sähköiset latukartat löydät täältä:
- Hetan ladut (infogis.fi)
- Raattaman-Ylikyrön ladut (infogis.fi)
- Muonion ladut (infogis.fi)
- Ylläksen latukartta (yllas.fi)
Huomaa, että Hetta-Pallas -hiihtoreitillä latuja avataan vasta kevättalvella! Siihen asti alueella ei ole ylläpidettyjä talvireittejä. Kulkijan on siis oltava suunnistustaitoinen ja varauduttava liikkumaan vaativissa lumiolosuhteissa! (Päivitetty 19.1.2023)
Varkaankurussa työajoa
Varkaankurussa ajetaan moottorikelkalla pohjia luontopolun uusittavien pitkosten ajoa varten. Älä mene työmaalle, kiitos. Varkaankurun suuntaan menee kuitenkin lumikenkäilyreitti, joka lähtee Yllästunturin luontokeskus Kellokkaan päädystä. Reitti on merkitty sinisillä aurauskepeillä ja lähtöpisteessä on sinipohjainen kyltti "Varkaankuru", jossa on lumikenkäilijän kuva. (Päivitetty 24.1.2023)
Lumivyöryvaara huomioitava
Tarkista aina lumivyöryennuste ennen kuin lähdet maastoon!
- Tarkista ilmatieteenlaitoksen varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi)!
- Pallastunturien lumitilannetta voi tarkastella hiihtokoulu Pallaksen Pöllöjen lumisovelluksesta (lumisovellus.fi)
- Ylläksen lumiturvallisuudesta löydät tietoa täältä (ski.yllas.fi).
(Päivitetty 23.1.2023)
Aakenuksen P-alueet avataan viikolla 8
Aakenuksen Pyhäjärven ja Totovaaran pysäköintialueet avataan helmikuun loppupuolella viikolla 8. (Päivitetty 19.1.2023)
Huomioita tunturissa liikkujille!
Pallas-Yllästunturin kansallispuiston tuntureilla on lunta keskimäärin noin 80 cm.
- Tuuli kuljettaa lunta ja kinostaa sitä milloin mihinkin. Jossakin lunta voi olla enemmän, toisaalla varvut ja kivet ovat heti pinnan alla, jopa näkyvissä. Lumessa on myös kerrostumia ja tällä hetkellä lähellä maata on kuurakerros, joka voi herkästi reagoida tunturissa liikkujan painoon. Tämän voit huomata isona humahteluna hangella liikkuessasi.
- Lumivyörymaastossa eli jyrkillä rinteillä tämä muodostaa suuren riskin lumivyöryyn. Tiedä mihin olet suuntaamassa, mitä teet ja tarkkaile ympäristöä.
- Laskijat - muistattehan aina tehdä piipparitestin lähtiessänne maastoon. Ylläksellä Kesänkijärven pysäköintialueelta löytyy Piepsin testitaulu piippareiden testausta varten. Selvitämme mahdollisuutta saada myös Pallastunturin Piepsin testitaulu paikoilleen vaikka Pallastunturin luontokeskus on suljettuna. Käsivarteen suunnatessasi löydät testitaulun Kilpisjärven luontokeskuksen seinältä.
- Tarkista ilmatieteenlaitoksen varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi)!
- Pallastunturien lumitilannetta voi tarkastella hiihtokoulu Pallaksen Pöllöjen lumisovelluksesta (lumisovellus.fi)
- Ylläksen lumiturvallisuudesta löydät tietoa täältä (ski.yllas.fi). (Päivitetty 19.1.2023)
Talvipolku vai latu
- Ylläksen alueella on paljon talviretkeilyreittejä. Huomaa, että vaikka osa laduista kulkee kesäreittien linjauksilla, älä kävele tai pyöräile laduilla ellei kyseessä ole yhteiskäyttöreitti!
- Kaikilla virallisilla talvipoluilla saa kävellä ja pyöräillä sekä liikkua koiran kanssa. Koiran tulee aina olla kytkettynä. Koiravaljakolla ajo ei ole kansallispuiston reiteillä sallittua.
- Muistathan pyöräillessä sopivat rengaspaineet. Liian kovat rengaspaineet voivat pilata talvipolun, kun rengas uppoaa ja jättää polulle syvän uran.
- Talvipolut huolletaan lumisateen jälkeen. Älä lähde poluille heti huollon jälkeen, sillä pinnan kovettuminen kestään muutamia tunteja. Sen jälkeen se kestää kulkijaa ja polku pysyy helppokulkuisena.
- Tutustu reittikuvauksiin ja reittimerkintöihin etukäteen. Näin et eksy väärälle reitille.
- Kysy ajankohtaisista asioista lähimmästä luontokeskuksesta.
- Hetan ja Ounastunturien laduista löydät lisätietoa täältä (tunturiladut.fi).
- Pallastunturien itäpuoleisista Raattaman ja Ylikyrön reiteistä löydät lisätietoa täältä (raattamanreitit.fi).
(Päivitetty 19.1.2023)
Pallastunturille rakennetaan uusi luontokeskus
Vuonna 1977 rakennettu Pallastunturin luontokeskus on yksi Pohjoismaiden vanhimmista luontokeskuksista. Luontokeskus oli tarkoitus remontoida, mutta rakennuksen ongelmat ovat niin mittavat, että se sai lopulta purkutuomion. Rahoitus uudelle luontokeskukselle on nyt saatu hallituksen lisätalousarvioesityksessä. Lue lisää uutisesta. Asiakaspalvelu toimii tällä hetkellä arkisin puhelimitse ja sähköpostilla, puh. 0206 39 7930, pallastunturi@metsa.fi. Myös tupien avaimet saa etukäteen sopimalla. Huomioithan Pallaksella retkeillessäsi, että palvelut ovat puutteelliset. Kuivakäymälä löytyy Pallaskodalta. Lapland Hotels Pallas (laplandhotels.com) avautuu talvikaudelle 17.2.2023. (Päivitetty 4.2.2023)
Hetta-Pallas -reitistä tulee roskaton
Vuonna 2023 Hetta-Pallas vaellusreitistä tulee virallisesti roskaton, kun jätepisteet poistetaan reitiltä kevättalvella 2023. Haastamme nyt kaikki retkeilijät mukaan tärkeän asian puolesta. Tavoitteenamme on täysin roskaton retkeily. Tartu haasteeseen ja kannusta kanssaretkeilijät pitämään huolta upeasta kansallispuistostamme. Tehdään yhdessä Hetta-Pallas -reitistä roskaton! Lue lisää tiedotteesta. Käy retkellä, tee omia huomioitasi ja jaa tärkeää viestiä somessa aihetunnisteilla: #RoskatonHettaPallas #RetkiEtiketti #PallasYllästunturinKansallispuisto (Päivitetty 19.1.2023)
Säästä polttopuita ja luontoa
Ikuinen tuli ei kuulu tupiin ja tulentekopaikoille. Polttopuun hankinta, kuljetus ja ylenpalttinen kulutus rasittaa luontoa ja lisää hiilipäästöjä. Tulistele siis kohtuullisesti, käytä polttopuita säästeliäästi, äläkä turhaan lisää puita tuleen lähtiessäsi tuvalta. (Päivitetty 7.12.2022)
Kodat on tarkoitettu pääosin päiväkäyttöön
Kansallispuiston palveluvarustuksesta vain tuvat on tarkoitettu yöpymiseen. Kodat on tarkoitettu pääosin päiväkäyttöön. Kotia ei ole rakennettu lämpimiksi eikä niissä yleensä ole lämmitykseen soveltuvaa kamiinaa. Kodan lämmittäminen jatkuvasti kuluttaa puuta kohtuuttomasti eikä se ole kestävää retkeilyä. Hetta - Pallas -reitillä Suaskurun, Rihmakurun ja Varkaanjärven kodilla voi yöpyä tarpeen vaatiessa. (Päivitetty 7.12.2022)
Sarvijärvellä uusi kota
Pallastunturien latureitistön varrella oleva Sarvijärven vanha laavu on saanut seuraajakseen uuden kodan tulistelua ja eväiden syöntiä varten. (Päivitetty 7.12.2022)
Särkitunturin uusi paikoitusalue on valmis
Särkitunturin uusi paikoitusalue on valmistunut. Pysäköintialuetta ei kuitenkaan aurata sydäntalven aikaan, vaan silloin on käytettävä tien varressa olevaa levikettä. (Päivitetty 7.12.2022)
Metsähallituksen palvelujen yrityskäyttö on maksullista
Metsähallituksen reittien ja rakenteiden käyttö yritystoiminnassa on aina maksullista.
- Tutustu luontomatkailun yritystoimintaan valtionmailla (metsa.fi).
- Esite matkailuyrittäjille (julkaisut.metsa.fi).
- Käyttömaksut maksetaan Eräluvat-verkkokaupassa (eraluvat.fi)
(Päivitetty 7.12.2022)
Osa Varkaankurun polusta suljettu kesän 2023
Varkaankurussa kulkeva pitkospuureitti on suljettu kesän 2023. Muistathan, että koko Varkaankuru on rajoitusvyöhykettä, jossa liikkuminen on kielletty merkittyjen reittien ulkopuolella 1.5.-30.11. Pysy siis reitillä. Kartassa suljettu reitti on merkitty mustalla. (Päivitetty 16.12.2022)
Kivien kasaaminen tunturien huipuille kielletty
Kansallispuiston alueella on useita vanhoja rajapyykkejä tunturien huipuilla, ja ne ovat hautautumassa retkeilijöiden kasaamiin kiviiin. Pallas-Yllästunturin kansallispuiston läpi menee mm. vanha hiippakuntaraja 1300-luvulta ja lapinraja vuodelta 1754. Rajapyykit on rauhoitettu muinaismuistolain perusteella.
Kiviä ei saa kansallispuistossa kasata missään. Älä myöskään pura kasoja, koska ne voivat olla muinaismuistoja! Tutustu kansallispuiston järjestyssääntöön ennen retkeä! (Päivitetty 3.1.2023)
Vatikurun luontopolusta esite
Pallastuntureilla sijaitsevasta Vatikurun luontopolusta on tehty nettiesite suomeksi ja englanniksi. Esitteen on kuvittanut Tupu Vuorinen. Vatikurun luontopolku on kolmen kilometrin mittainen ja helppokulkuinen. Polku on merkitty sinisin käpymerkein. Osa polusta sopii myös lastenvaunujen kanssa kierrettäväksi.
- Esite suomeksi (pdf, 4,2 MB, julkaisut.metsa.fi)
- Esite englanniksi (pdf, 3,9 MB, julkaisut.metsa.fi) (Päivitetty 31.5.2022)
Kuukkeli -lehden artikkelit
Oletko lukenut Kuukkeli-lehden artikkelit kansallispuiston hoidosta? Jos et, niin ne löytyvät verkkolehdestä:
Uutisia Pallas-Yllästunturilta
-
30.01.2023
Nyt on aika vaikuttaa Pallas-Yllästunturin kansallispuiston hoito- ja käyttösuunnitelmaan
-
25.01.2023
Kansallispuistojen kävijät ovat aiempaa tyytyväisempiä – taloudellinen epävarmuus näkyy kokonaiskäyntimäärissä
-
25.01.2023
Lapin kansallispuistot: luontomatkailun käyntimäärissä palattiin viime vuonna tasaiseen kasvuun koronavuoden 2021 jälkeen
-
19.01.2023
Metsähallitus etsii tuhatta henkilöä Erä- ja luontoyhteisön jäseniksi - tule kehittämään yhdessä luonnossa liikkujien tulevaisuuden palveluita
-
03.01.2023
Pallas-Yllästunturin kansallispuiston hoidon ja käytön suunnittelu - saamelaiskulttuuria koskeva kuulemistilaisuus 12.1.2023 Hetassa
-
27.12.2022
Maastopyöräilijät ja kävelijät samoilla reiteillä herättävät tunteita Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa
-
25.11.2022
Lapista löytynyt kahdeksan täysin uutta hyönteislajia
-
17.11.2022
Metsähallitus muistuttaa: on jokaisen velvollisuus ottaa muut huomioon retkeilytuvissa
-
07.11.2022
Minne Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa rakennetaan jatkossa retkeilyreittejä, mitkä alueet suojellaan tarkasti – osallistu kyselyyn ja vaikuta
-
12.10.2022
Retkeilijä: tule testaamaan uusittuja retkeilyreittejä syyslomalla Lappiin
Lumivyöryennuste
Tarkista lumivyöryennuste
(ilmatieteenlaitos.fi) ennen retkeä!
Tapahtumat
Tapahtumakalenterista löydät luontokeskusten ja yhteistyöyrittäjien tapahtumia ympäri Suomen!