Huomioitavia asioita talviretkeilyyn

Varustaudu retkelle kunnollisilla talviretkeilyvarusteilla. Tunturissa keli voi muuttua nopeastikin, ja tuuli voi puhaltaa joihinkin paikkoihin lunta kinoksittain. Ole joustava ja valmis muuttamaan reittisuunnitelmiasi olosuhteiden mukaan. Kartta, kompassi, ja taidot käyttää välineitä ovat oltava mukana maastossa.

Tarkista aina lumivyöryennuste (ilmatieteenlaitos.fi) ennen retkeä. Esimerkiksi Ounas-Pallaksen alueella on tällä hetkellä kohonneet lumivyöryolosuhteet tietyissä maaston muodoissa, ja Ylläs-Levi alueella on vaaralliset lumivyöryolosuhteet. (Päivitetty 27.11.2023).

Pallas-Yllästunturin alueen latukartat

Alueella on yli 500 kilometriä hiihtoreittejä, joista suurinta osaa huolletaan koneellisesti. Latujen huollosta vastaa neljä latupoolia, Metsähallitus ei huolla latuja. Karttoja voi ostaa alueen matkailuyrityksistä ja luontokeskuksista. Kartoista kertyneillä tuloilla rahoitetaan latujen hoitoa. Sähköiset kartat löytyvät alta:

Huomiothan, että kansallispuiston reiteillä koiravaljakolla ajo ei ole sallittua. Koiravaljakoksi katsotaan reki, pyörä tai vastaava, jota vetää kaksi tai useampi koiraa. (Päivitetty 22.11.2023)

Poikkeuksia aukioloajoissa

Perjantaina 1.12. Kellokas on suljettu. (Päivitetty 17.11.2023)

Skutsirastit

Yhteistyössä Mielenterveyden keskusliitto kanssa suunnitellut ja toteutetut Skutsirastit pitävät sisällään yhteensä 21 hyvinvointiharjoitusta, jotka on sijoitettu Suomen kansallispuistoihin sekä luonnonsuojelu- ja retkeilyalueille. Lue koko tiedote Skutsirasteista.

Tutustu Eräetikettiin 

Metsästyskauden alettua on hyvä tutustua Eräetikettiin. Eräetiketti on jatkoa Retkietiketille, jota noudatetaan valtion alueilla retkeiltäessä. Eräetiketti muistuttaa kunnioittamaan luontoa, saalista ja toisia luonnossa liikkujia. Eräetiketti ottaa lisäksi huomioon kalastuksen ja metsästyksen erityispiirteet, kuten saaliin kunnioituksen ja tulistelun erilaisilla alueilla. Lisätietoa Eräetiketistä (eraluvat.fi).

Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa metsästys on kielletty muilta kuin paikallisilta asukkailta. Metsästys ei ole sallittua tunturien paljakka-alueilla eikä puiston reittien, palvelurakenteiden eikä Ylläksen ja Pallastunturin matkailukeskusten läheisyydessä olevilla alueilla. (Päivitetty 17.11.2023)

Kivien kasaaminen tunturien huipuille kielletty

Kansallispuiston alueella on useita vanhoja rajapyykkejä tunturien huipuilla, ja ne ovat hautautumassa retkeilijöiden kasaamiin kiviiin. Pallas-Yllästunturin kansallispuiston läpi menee mm. vanha hiippakuntaraja 1300-luvulta ja lapinraja vuodelta 1754. Rajapyykit on rauhoitettu muinaismuistolain perusteella. Kiviä ei saa kansallispuistossa kasata missään. Älä myöskään pura kasoja, koska ne voivat olla muinaismuistoja! Tutustu kansallispuiston järjestyssääntöön ennen retkeä! (Päivitetty 17.11.2023)

Ilmatieteenlaitos ja yliopistot tutkivat

Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa voi törmätä erilaisiin tutkimuslaitteisiin niin järvillä, soilla kuin tuntureilla. Jos ilmettelet jonkin laitteen tai merkin olemassa oloa, se on todennäköisesti osa Ilmatieteenlaitoksen tai yliopiston tutkimuksia. Jos asia vaivaa, voit tarkistaa sen luontokeskuksistamme. Jätä kuitenkin kaikki laitteet rauhaan, jotta saamme oikeaa tutkimustietoa mm. ilmastonmuutoksen vaikutuksista maapalloomme. (Päivitetty 17.11.2023)

Säästä polttopuita ja luontoa

Ikuinen tuli ei kuulu tupiin ja tulentekopaikoille. Polttopuun hankinta, kuljetus ja ylenpalttinen kulutus rasittaa luontoa ja lisää hiilipäästöjä. Tulistele siis kohtuullisesti, käytä polttopuita säästeliäästi, äläkä turhaan lisää puita tuleen lähtiessäsi tuvalta. (Päivitetty 17.11.2023)

Kodat on tarkoitettu pääosin päiväkäyttöön

Kansallispuiston palveluvarustuksesta vain tuvat on tarkoitettu yöpymiseen. Kodat on tarkoitettu pääosin päiväkäyttöön. Kotia ei ole rakennettu lämpimiksi eikä niissä yleensä ole lämmitykseen soveltuvaa kamiinaa. Kodan lämmittäminen jatkuvasti kuluttaa puuta kohtuuttomasti eikä se ole kestävää retkeilyä. Hetta - Pallas -reitillä Suaskurun, Rihmakurun ja Varkaanjärven kodilla voi yöpyä tarpeen vaatiessa. (Päivitetty 17.11.2023)

Metsähallituksen palvelujen yrityskäyttö on maksullista

Metsähallituksen reittien ja rakenteiden käyttö yritystoiminnassa on aina maksullista.

(Päivitetty 6.11.2023)

Maailman puhtainta ilmaa

Pallastuntureilla on mitatusti maailman puhtain ilma. Tutustu Puhtaan ilman hankkeiden tuloksiin.  

Kuukkeli -lehden artikkelit

Oletko lukenut Kuukkeli-lehden artikkelit kansallispuiston hoidosta? Jos et, niin ne löytyvät verkkolehdestä:

Uutisia Pallas-Yllästunturilta

Lumivyöryennuste

Luonnonvaraisilla tuntureilla vyöryjä esiintyy joka talvi.

Tarkista lumivyöryennuste
 (ilmatieteenlaitos.fi)
ennen retkeä!

Lumivyöryennuste Ylläksen luonnonvaraisille tuntureille (ski.yllas.fi)

Facebookista ajankohtaiset

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston facebook (facebook.com)

Facebook-näkymän upotus näkyy vain, jos hyväksyy evästekyselyssä markkinoinnin.

Vinkit retkeilyyn

Luminen männynoksa.

Talvella kannattaa pitää puhelin lämpimänä ja varavirtalähde mukana. Katso myös muut vinkit talviretkeilyyn: Retkeilyn ABC.