Ajankohtaista Pallas-Yllästunturilla

19.6.2019
Hannukurun autio- ja varaustuvan kaivosta on löydetty bakteereja. Vesi on keitettävä ennen käyttöä.
Kuruissa on lunta pitkälle kesäkuuhun. Kuva: Seija Olkkonen.

Kellostapulinkurun kesäreittiä kestävöidään

Kellostapulinkurun vanha pitkospuureitti on tullut elinkaarensa päähän ja se poistetaan. Uusi kesäreitti tehdään kapeana sorapolkuna käsityönä reippaiden vapaaehtoisten avustuksella. Kunnostustyö kestää ainakin heinäkuun loppuun. Pahoittelemme mahdollista häiriötä. (Päivitetty 14.6.2019)

Ylläksellä Kellostapulinkurun kesäreittiä kestävöidään. Kuva: Tuija Makkonen.

Aakenuksen Haavepaloon uusi kota

Aakenuksen Totovaaran Haavepaloon rakennetaan kesän aikana kota, joka on tarkoitettu levähtämiseen, tulisteluun ja eväiden syöntiin. Kota nousee oheisen videon maisemiin. Tervetuloa loppukesästä testaamaan! (Päivitetty 14.6.2019)

Kansallispuiston ja yrittäjien hiilijalanjälki pienenee

Pallas–Yllästunturin kansallispuiston hiilijalanjälkeä pienennetään vaihtamalla rakennusten vanhoja öljylämmityksiä maalämpöön ja aurinkoenergiaan. Hankkeessa on mukana kuusi isoa kansallispuiston yhteistyöyritystä. Hanketta rahoittaa (www.metsa.fi) Euroopan unionin aluekehitysrahasto. (Päivitetty 21.5.2019)

Tunturi-Lapin luontokeskuksen hiilijalanjälki pienenee maalämpöön ja aurinkoenergiaan siirtymisen myötä. Kuva: Juha Kalaoja.

Hietalahden autiotupaa korjataan

Hietalahden autiotupa on remontissa toistaiseksi. Kesän aikana tehtävässä peruskunnostuksessa uusitaan katto ja lattia ja tupaa nostetaan hieman.

Kesän aikana Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa korjataan myös Keimiöjärven, Montellin ja Tappurin autiotuvat. Korjausaikataulu varmistuu myöhemmin. Korjausten aikana retkeilijöiden tulee varautua telttamajoitukseen tai turvautua muihin autiotupiin.  (Päivitetty 13.6.2019)

Hietalahden autiotupa Pallasjärven rannassa. Kuva: Marko Huusko.

Kansallispuiston yhteistyöyrittäjät

Kaipaatko aktiviteetteja, majoitusta, opasta retkelle tai hyvää paikallista ruokaa? Metsähallituksen yhteistyöyrittäjät noudattavat kestävän luontomatkailun periaatteeita ja tarjoavat parhaita paikallisia palveluita juuri sinulle!

Muistathan pitää koiran kytkettynä

Muistathan pitää koirakaverin kytkettynä kansallispuistossa ympäri vuoden. Kiitos!

Koirakaverit on pidettävä kansallispuistoissa aina kytkettynä! Kuva: Sauli Koski.

Tupien varaaminen

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston varaus- ja vuokratupia voi varata soittamalla Pallastunturin luontokeskukseen, Tunturi-Lapin luontokeskukseenYllästunturin luontokeskus Kellokkaaseen tai palvelunumeroon 020 69 2424 (www.eraluvat.fi). ​Varaustupien hinta on 12 €/yö/hlö. 

Retkeile roskatta

Suomen kansallispuistoissa on siirrytty jo 1990-luvulla "Roskattomaan retkeilyyn" eli retkeilijöiden oletetaan tuovan omat roskansa pois maastosta. Kestävän retkeilyn mottona on, että "hyvästä retkeilijästä ei jää jälkeäkään."

Valistunut retkeilijä on myös säästäväinen kansallispuiston polttopuiden käytössä. Tulipaikoilla monesti palava "ikuinen tuli" lisää huoltokustannuksia ja rasittaa ympäristöä. Tulistele ja tunnelmoi siis harkiten! Tutustu Retkeilijän ABC:hen.

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston järjestyssääntö

Tutustu Pallas-Yllästunturin kansallispuiston järjestyssääntöihin (julkaisut.metsa.fi) alueen käytöstä. Huomaa, että ympärivuotisia rajoitusvyöhykkeitä on mm. Pahakurussa, Hannukurussa ja Suaskurussa (www.retkikartta.fi). Siellä liikkuminen on lajistonsuojelullisista syistä kiellettyä ympäri vuoden. Varkaankurun ja Pyhäjoen rajoitusvyöhykkeillä ei poluilta saa kesäaikana poiketa!

www.ilmatieteenlaitos.fiTarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla sekä autiotupien ja kämppien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi).

Päivän sää

YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukartta, Pallas-Yllästunturi 

Huom! Polkujuoksureittiä ei ole merkitty maastoon.

Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.

Polkujuoksukartat perustuvat YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa (www.yle.fi).