Ajankohtaista Pallas-Yllästunturilla

5.2.2019
Kesänkijärvellä liikkuminen on tällä hetkellä vaarallista, koska järvi on täynnä huomaamattomia uhkuavantoja. Mikäli järvellä haluaa liikkua, suosittelemme käyttämään kahvioyrittäjän tekemää epävirallista latu-uraa. Järvellä liikkuminen on aina kulkijan omalla vastuulla.
Yllästunturin luontokeskus Kellokkaassa järjestetään metsäretkipäiviä. Kuva: Juho Nilivaara

Tapahtumakalenteri

Kaikkien Suomen kansallispuistojen ja luontokeskusten tapahtumat löytyvät nyt täältä (www.tapahtumat.luontoon.fi). Kalenterissa on myös Metsähallituksen kestävän luontomatkailun yhteistyökumppanien tapahtumia. Tervetuloa mukaan!

Alla on osa Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa ja sen luontokeskuksissa järjestettävistä tapahtumista.

Kesänkijärvellä vaarallisia uhkuavantoja

Muistutamme, että Kesänkijärvellä liikkuminen on erittäin vaarallista, sillä järvi on täynnä huomaamattomia uhkuavantoja. Mikäli järvellä haluaa liikkua, suosittelemme käyttämään kahvioyrittäjän tekemää epävirallista latu-uraa. Järvellä liikkuminen on aina kulkijan omalla vastuulla. (Päivitetty 5.2.2019)

Lumikenkäilypolku suljettu Äkäslompolojärvellä

Lumikenkäpolku Äkäslompolojärveltä Karilan Navettagalleriaan on suljettu. Osuudella on sulia kohtia ja paannejäätä. Karilan Navettagallerialle pääsee huollettua talvipolkua pitkin. (Päivitetty 5.2.2019)

Tapahtumakalenteri

Kaikkien Suomen kansallispuistojen ja luontokeskusten tapahtumat löytyvät nyt täältä (www.tapahtumat.luontoon.fi)!

Ladut

Kansallispuistossa ja sen ympäristössä latuja huoltaa neljä latupoolia. Karttoja voit ostaa alueen matkailuyrityksistä ja luontokeskuksista. Kartoista ja latumaksuista kertyneillä tuloilla rahoitetaan latujen hoitoa.

Ylläksen talvipolut

Ylläksen alueella talvipolut on merkitty sinivalkoisin merkein. Kuva: Maarit Kyöstilä.

Ylläksen alueella talvipolut on merkitty sinivalkoisin merkein ja sinisin kepein. Talvipolut on tarkoitettu kaikille talvisille retkeilymuodoille, kuten kävelylle, pyöräilylle ja lumikenkäilylle. Myös koirat ovat kytkettynä tervetulleita talvipoluille. Reittien käyttäjien on noudatettava huomaavaisuutta kaikkia kanssakulkijoita kohtaan. Nopeimmat väistävät aina hitaampia. Laduilla kävely on kiellettyä! Ole tarkkaavainen reittien risteyksissä, jottet vahingossa eksy kävellen tai pyöräillen ladulle. (Päivitetty 23.1.2019)

Reittiviittojen koodivärit

Reittiviitoissa on käytetty koodivärejä, jotta niiden tulkinta olisi mahdollisimman helppoa. Kuva: Maarit Kyöstilä.

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston sisällä olevassa viitoituksessa on noudatettu koodivärejä. Ruskeilla viitoilla on merkitty patikointireitit ja ladut, vihreillä luontopolut ja nimetyt kierrokset, valkoisilla kesäpyöräilyreitit ja sinivalkoislla talvipyöräily- ja lumikenkäilyreitit. Sinivalkoisilla talviretkeilyreiteillä saa liikkua kaikin välinein eli kävellen, pyöräillen, lumikenkäillen ja myös koirat ovat kytkettyinä tervetulleita. (Päivitetty 23.1.2019)

Muista varoa lumivyöryjä 

Tuomikurussa ja Tunturijärvellä uudet kodat

Ylläksellä on retkeilijöiden käyttöön nyt kaksi uutta avointa kotaa. Toinen on Ylläsjärvellä Kiirunankiepin varrella Tuomikurussa ja toinen latukahvilan lähellä Tunturijärvellä. Tervetuloa tutustumaan! (Päivitetty 23.1.2019)

Kahvikeidas myyty yksityiselle yrittäjälle Ylläsjärvellä Kahvikeitaan rakenteet on myyty yksityiselle yrittäjälle ja siihen on rakenteilla latukahvila. Kahvikeidas sijaitsee kansallispuiston ulkopuolella, ja aluetta kehitetään palvelemaan matkailua entistä paremmin.Kahvikeitaan maksuttomat palvelut on korvattu Tuomikurun uudella kodallla. Myös Ojanlatvan päivätupa palvelee retkeilijöitä. (Päivitetty 29.10.2018)

Kansallispuiston yhteistyöyrittäjät

Kaipaatko aktiviteetteja, majoitusta, opasta retkelle tai hyvää paikallista ruokaa? Metsähallituksen yhteistyöyrittäjät noudattavat kestävän luontomatkailun periaatteeita ja tarjoavat parhaita paikallisia palveluita juuri sinulle!

 

 

Muistathan pitää koiran kytkettynä

Muistathan pitää koirakaverin kytkettynä kansallispuistossa ympäri vuoden. Kiitos!
 
Kansallispuistossa koirat on pidettävä kiinni ympäri vuoden! Kuva: Timo Kukko
 

Tupien varaaminen

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston varaus- ja vuokratupia voi varata soittamalla Pallastunturin luontokeskukseen, Tunturi-Lapin luontokeskukseenYllästunturin luontokeskus Kellokkaaseen tai palvelunumeroon 020 69 2424 (www.eraluvat.fi). ​Varaustupien hinta on 12 €/yö/hlö. 

Retkeile roskatta

Suomen kansallispuistoissa on siirrytty jo 1990 -luvulla "Roskattomaan retkeilyyn" eli retkeilijöiden oletetaan tuovan omat roskansa pois suojelualueelta. Kestävän retkeilyn mottona on, että "hyvästä retkeilijästä ei jää jälkeäkään."  

Valistunut retkeilijä on myös säästäväinen kansallispuiston polttopuiden käytössä. Tulipaikoilla monesti palava "ikuinen tuli" lisää huoltokustannuksia ja rasittaa ympäristöä. Tulistele ja tunnelmoi siis harkiten! Tutustu Retkeilijän ABC:hen.   

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston järjestyssääntö

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston järjestyssääntö löytyy täältä (julkaisut.metsa.fi). Huomaa, että ympärivuotisia rajoitusvyöhykkeitä on mm. Pahakurussa, Hannukurussa ja Suaskurussa (www.retkikartta.fi). Siellä liikkuminen on lajistonsuojelullisista syistä kiellettyä ympäri vuoden. Varkaankurun ja Pyhäjoen rajoitusvyöhykkeillä ei poluilta saa kesäaikana poiketa!

Lumivyöryennuste

Muista tarkistaa lumivyöryennuste (www.ilmatieteenlaitos.fi) ennen tunturiin lähtöä!

Päivän sää

Kaamosaikana taivas värjäytyy pastellisävyin. Kuva: Valtteri Hyöky.

YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukartta, Pallas-Yllästunturi 

Huom! Polkujuoksureittiä ei ole merkitty maastoon.

Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.

Polkujuoksukartat perustuvat YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa (www.yle.fi).