Hietalahden autiotupaa korjataan

Hietalahden autiotupa on remontissa 10.4.–31.5.2019. Peruskunnostuksessa uusitaan katto ja lattia ja tupaa nostetaan hieman. (Päivitetty 9.4.2019)

Hietalahden autiotupa Pallasjärven rannassa. Kuva: Marko Huusko.

Jokerikuppila–Kellostapulinkuru latu suljettu

Kesäreitin kestävöintitöitä valmistellaan ajamalla mursketta Kellostapulinkurun reitille. Pitkokset tullaan korvaamaan kiviaineksesta käsityönä tehdyllä kapealla polulla. Kuormien ajo on tehtävä ennen kuin lumet sulavat. Kellostapulinkurun läpi menevä latu pidetään suljettuna 1.–12.4.2019. Viikonloppuna 6.–7.4. Kellostapulinkurussa on kuitenkin perinteinen latu-ura yksisuuntaisena Ylläsjärveltä päin. Pahoittelemme häiriötä. (Päivitetty 1.4.2019)

Ladut

Kansallispuistossa ja sen ympäristössä latuja huoltaa neljä latupoolia. Karttoja voit ostaa alueen matkailuyrityksistä ja luontokeskuksista. Kartoista ja latumaksuista kertyneillä tuloilla rahoitetaan latujen hoitoa.

Ylläksen talvipolut

Ylläksen alueella talvipolut on merkitty sinivalkoisin merkein. Kuva: Maarit Kyöstilä.

Ylläksen alueella talvipolut on merkitty sinivalkoisin merkein ja sinisin kepein. Talvipolut on tarkoitettu kaikille talvisille retkeilymuodoille, kuten kävelylle, pyöräilylle ja lumikenkäilylle. Myös koirat ovat kytkettynä tervetulleita talvipoluille. Valjakolla ajo on kuitenkin kiellettyä. Reittien käyttäjien on noudatettava huomaavaisuutta kaikkia kanssakulkijoita kohtaan. Nopeammat väistävät aina hitaampia. Laduilla kävely on kiellettyä! Ole tarkkaavainen reittien risteyksissä, jottet vahingossa eksy ladulle. (Päivitetty 23.1.2019)

Reittiviittojen värikoodit

Reittiviitoissa on käytetty koodivärejä, jotta niiden tulkinta olisi mahdollisimman helppoa. Kuva: Maarit Kyöstilä.

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston sisällä olevassa viitoituksessa on noudatettu värikoodeja. Ruskeilla viitoilla on merkitty patikointireitit ja ladut (huomaa kulkutapasymboli, kävely tai hiihto), vihreillä luontopolut ja nimetyt kierrokset, valkoisilla kesäpyöräilyreitit ja sinivalkoislla talvipolut (talvipyöräily- ja lumikenkäilyreitit). Sinivalkoisilla talviretkeilyreiteillä saa liikkua kaikin välinein eli kävellen, pyöräillen, lumikenkäillen ja myös koirat ovat kytkettyinä tervetulleita. (Päivitetty 23.1.2019)

Kesänkijärvellä vaarallisia uhkuavantoja 

Muistutamme, että Kesänkijärvellä liikkuminen on vaarallista, sillä järvi on täynnä huomaamattomia uhkuavantoja. Mikäli järvellä haluaa liikkua, suosittelemme käyttämään kahvioyrittäjän tekemää epävirallista latu-uraa. Järvellä liikkuminen on aina kulkijan omalla vastuulla. (Päivitetty 1.4.2019)

Kansallispuiston yhteistyöyrittäjät

Kaipaatko aktiviteetteja, majoitusta, opasta retkelle tai hyvää paikallista ruokaa? Metsähallituksen yhteistyöyrittäjät noudattavat kestävän luontomatkailun periaatteeita ja tarjoavat parhaita paikallisia palveluita juuri sinulle!

Muistathan pitää koiran kytkettynä

Muistathan pitää koirakaverin kytkettynä kansallispuistossa ympäri vuoden. Kiitos!

Kansallispuistossa koirat on pidettävä kiinni ympäri vuoden! Kuva: Timo Kukko

Tupien varaaminen

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston varaus- ja vuokratupia voi varata soittamalla Pallastunturin luontokeskukseen, Tunturi-Lapin luontokeskukseenYllästunturin luontokeskus Kellokkaaseen tai palvelunumeroon 020 69 2424 (www.eraluvat.fi). ​Varaustupien hinta on 12 €/yö/hlö. 

Retkeile roskatta

Suomen kansallispuistoissa on siirrytty jo 1990-luvulla "Roskattomaan retkeilyyn" eli retkeilijöiden oletetaan tuovan omat roskansa pois maastosta. Kestävän retkeilyn mottona on, että "hyvästä retkeilijästä ei jää jälkeäkään."

Valistunut retkeilijä on myös säästäväinen kansallispuiston polttopuiden käytössä. Tulipaikoilla monesti palava "ikuinen tuli" lisää huoltokustannuksia ja rasittaa ympäristöä. Tulistele ja tunnelmoi siis harkiten! Tutustu Retkeilijän ABC:hen.

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston järjestyssääntö

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston järjestyssääntö löytyy täältä (julkaisut.metsa.fi). Huomaa, että ympärivuotisia rajoitusvyöhykkeitä on mm. Pahakurussa, Hannukurussa ja Suaskurussa (www.retkikartta.fi). Siellä liikkuminen on lajistonsuojelullisista syistä kiellettyä ympäri vuoden. Varkaankurun ja Pyhäjoen rajoitusvyöhykkeillä ei poluilta saa kesäaikana poiketa!

Lumivyöryennuste

Muista tarkistaa lumivyöryennuste (www.ilmatieteenlaitos.fi) ennen tunturiin lähtöä!

Päivän sää

YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukartta, Pallas-Yllästunturi 

Huom! Polkujuoksureittiä ei ole merkitty maastoon.

Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.

Polkujuoksukartat perustuvat YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa (www.yle.fi).