Ylläsjärvi - Kesänkijärvi -reitti on valmistunut

Ylläsjärven ja Kesänkijärven välinen maastoreitti on valmistunut. Reittiä voi kulkea sekä kävellen että maastopyörällä.  (Päivitetty 27.9.2022)

Kellokkaasta Varkaankurun kodalle johtava reitti suljettu tänään 19.9.

Kellokkaasta Varkaankurun kodalle johtava reitti suljetaan maanantaina 19.9. Puupitkokset on tehty vuonna 2013 ja ovat jo huonokuntoiset. Pitkokset puretaan ennen lumen tuloa, jotta ne voidaan kuljettaa talvella pois ja samalla tuodaan uudet materiaalit tilalle. Uudet pitkokset asennetaan kesällä 2023.

Kesäreitti Kellokkaasta Kesänkijärvelle päin on siirretty kurusta ylemmäksi rinteeseen ja reitti on päällystetty kivituhkalla. Uusi reitti on otettu käyttöön heinäkuussa.

Muistathan, että koko Varkaankuru on rajoitusvyöhykettä, jossa liikkuminen on kielletty merkittyjen reittien ulkopuolella 1.5.-30.11. Pysythän siis reitillä. Oheisessa kuvassa punaisella merkityt polut ovat normaalisti kuljettavissa. Mustalla merkitty polkuosuus on suljettuna. (Päivitetty 19.9.2022)


 

Kellokkaan pysäköinnissä edelleen järjestelyjä

Kellokkaan maalämpöremontti ja samalla pysäköintialueen laajennus aiheuttavat vielä syksylläkin erilaisia liikennejärjestelyjä. Seuraa päätieltä opasteita parkkipaikalle, luontokeskukseen ja reiteille. Pahoittelemme häiriötä. (Päivitetty 31.8.2022)

Juuvanrovan autiotupa on avoinna

Juuvanrovan autiotupa on taas retkeilijöiden käytössä. Autiotupaan on vaihdettu takan sijalle kamiina. (Päivitetty 31.8.2022)

Reittityö Ylläsjärven ja Kahvikeitaan välillä valmistunut

Ylläsjärvi-Ojanlatva-Kahvikeidas reittityö on valmistunut. Ojanlatva-Kesänkijärvi välinen reittiosuus valmistuu syyskuun loppuun mennessä (Päivitetty 29.8.2022)

Varkaankurun sorastus on tältä kesältä valmistunut

Varkaankurun alaosa eli luontokeskuksen risteyksestä Kesänkijärvelle tuleva polku on sorastettu ja retkeilijöiden käytössä. (Päivitetty 11.8.2022)
Myös Yllästunturin luontokeskus Kellokkaan uuden pysäköintialueen takana oleva reitti on valmistunut. (Päivitetty 11.8.2022)

Särkitunturin uusi paikoitusalue on valmis ja retkeilijöiden käytössä

Särkitunturin uusi paikoitusalue on valmistunut heinäkuun loppupuolella ja palvelee Särkitunturin reitillä kulkevia retkeilijöitä. (Päivitetty 11.8.2022)

Hetta-Pallas -reitistä tulee roskaton

Vuonna 2023 Suomen vanhimmasta ja suosituimpiin lukeutuvasta Hetta-Pallas vaellusreitistä tulee virallisesti roskaton jätepisteiden poistuessa reitiltä. Ohjeistamme tulevaan jo tänä kesänä sekä kerromme Facebook-sivullamme faktoja aiheeseen liittyen.

Me Pallas-Yllästunturin kansallispuistosta haastamme nyt kaikki retkeilijät mukaan tärkeän asian puolesta. Asian, joka koskettaa kaikkia luontokohteita ja on aina ajankohtainen. Tavoitteenamme on täysin roskaton retkeily.

Tartu haasteeseen ja kannusta kanssaretkeilijätkin pitämään huolta upeasta kansallispuistostamme. Haastetta saa jakaa eteenpäin. Tehdään yhdessä Hetta-Pallas –reitistä roskaton!

Käy retkellä, tee omia huomioitasi ja jaa tärkeää viestiä somessa aihetunnisteilla: #RoskatonHettaPallas #RetkiEtiketti #PallasYllästunturinKansallispuisto

Tiedote aiheesta: www.luontoon.fi/-/hetta-pallas-reitistä-tulee-roskaton

(Päivitetty 1.7.2022)

Lossivene ei käytössä tänä kesänä

Ylläksen alueella retkeileville tiedoksi:
Pallas-Yllästunturin kansallispuiston läheisyydessä toiminut Elämänluukun yrittäjän lossivene ei ole käytössä tänä kesänä / toistaiseksi. (Päivitetty 4.7.)

Pakassaivon tien korjaus alkaa 

Pakasaivon tien korjaustyöt aloitetaan heinäkuun alussa. Tiellä voi kulkea tietöistä huolimatta, mutta kannattaa ajaa rauhallisesti ja varautua siihen, että tiellä liikkuu työkoneita. (Päivitetty 29.6.2022)

Vatikurun luontopolusta esite

Vatikurun luontopolusta on tehty esite nettiversiona. Esitteen on kuvittanut Tupu Vuorinen. Se löytyy suomeksi ja englanniksi.

Vatikurun luontopolku on kolmen kilometrin mittainen ja helppokulkuinen. Polku on merkitty sinisin käpymerkein. Osa polusta sopii myös lastenvaunujen kanssa kierrettäväksi.

Pallastunturin luontokeskus odottaa remonttia

Vuonna 1977 rakennettu Pallastunturin luontokeskus on yksi Suomen ja Pohjoismaiden vanhimmista luontokeskuksista. Nyt 45 vuoden ikään ehtinyt luontokeskus remontoidaan. Pallastunturin luontokeskus on suljettuna loppuvuoteen asti. Asiakaspalvelu toimii puhelimitse ja sähköpostilla, puh. 0206 39 7930, pallastunturi@metsa.fi. Pallastunturilla retkeilijöiden palvelut ovat kesän ajan puutteelliset. Pahoittelemme häiriötä. (Päivitetty 6.5.2022)

Saunakuulumisia kansallispuistosta

Hannukurun sauna on korjattu

Keimiöjärven vuokratuvan sauna on sen sijaan lukittu huonokuntoisena. Samalla vuokratuvan hintaa on laskettu. Tuvan nykyinen hinta on 180 €/vrk ja 1080 €/viikko. (Päivitetty 16.5.2022)

Linkupalon kota puretaan

Linkupalon Tulivuoripuiston palvelut poistuvat käytöstä ja kota puretaan. Myös luontopolku on poistunut käytöstä. (Päivitetty 16.5.2022)

Sarvijärvellä uusi kota

Pallastunturien latureitistön varrella oleva Sarvijärven vanha laavu on saanut seuraajakseen uuden kodan tulistelua ja eväiden syöntiä varten. (Päivitetty 16.5.2022)

Tunturi-Lapin luontokeskus palvelee kesällä päivittäin

Enontekiön Hetassa sijaitseva Tunturi-Lapin luontokeskus palvelee asiakkaita kesäkuusta syyskuuhun päivittäin. Sieltä kannattaa kysyä apua ja neuvoa, vaikka asia koskisikin Pallastunturin tai Yllästunturin asioita. (Päivitetty 28.4.2022)

Kivien kasaaminen tunturien huipuille kielletty

Kansallispuiston alueella on useita vanhoja rajapyykkejä tunturien huipuilla, ja ne ovat hautautumassa retkeilijöiden kasaamiin kiviiin. Pallas-Yllästunturin kansallispuiston läpi menee mm. vanha hiippakuntaraja 1300-luvulta ja lapinraja vuodelta 1754. Rajapyykit on rauhoitettu muinaismuistolain perusteella. 
Kiviä ei saa kansallispuistossa kasata missään. Älä myöskään pura kasoja, koska ne voivat olla muinaismuistoja! Tutustu kansallispuiston järjestyssääntöön ennen retkeä! (Päivitetty 5.5.2022)

Uusi kestävän matkailun opas ilmestynyt

Metsähallitus on tehnyt luontomatkailuyrittäjille uuden kestävän matkailun oppaan, johon voi tutustua ao. linkistä. 

Kuukkeli -lehden artikkelit

Oletko lukenut Kuukkeli-lehden artikkelit kansallispuiston hoidosta? Jos et, niin ne löytyvät verkkolehdestä:

Säästä polttopuita ja luontoa

Ikuinen tuli ei kuulu tupiin ja tulentekopaikoille. Polttopuun hankinta, kuljetus ja ylenpalttinen kulutus rasittaa luontoa ja lisää hiilipäästöjä. Tulistele siis kohtuullisesti, käytä polttopuita säästeliäästi, äläkä turhaan lisää puita tuleen lähtiessäsi tuvalta. (Päivitetty 7.2.2022)

Kodat on tarkoitettu pääosin päiväkäyttöön

Kansallispuiston palveluvarustuksesta vain tuvat on tarkoitettu yöpymiseen. Kodat on tarkoitettu pääosin päiväkäyttöön. Kotia ei ole rakennettu lämpimiksi eikä niissä yleensä ole lämmitykseen soveltuvaa kamiinaa. Kodan lämmittäminen jatkuvasti kuluttaa puuta kohtuuttomasti eikä ole kestävää retkeilyä. Hetta - Pallas -reitillä Suaskurun, Rihmakurun ja Varkaanjärven kodilla voi yöpyä tarpeen vaatiessa. (Päivitetty 24.2.2021)

 

 

 

Uutisia Pallas-Yllästunturilta

Perhe nuotiolla. Avaa Tapahtumat.luontoon.fi.

Tapahtumat 

Tapahtumakalenterista löydät luontokeskusten ja yhteistyöyrittäjien tapahtumia ympäri Suomen!

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.