Majavaojantie on kelirikon vuoksi suljettu

Punaisellehiekalle vievä Majavaojantie on kelirikon vuoksi suljettu. Kelirikon arvioidaan kestävän toukokuun ajan. Tie voidaan avata kun se on kuivunut ja tieolosuhteet paranevat. (Päivitetty 6.5.2024)

Mustakeron autiotupa on suljettu toistaiseksi

Mustakeron autiotupa on suljettu toistaiseksi asiakasturvallisuuden varmistamiseksi. Tuvan rakenteet ovat huonokuntoiset. Sulku koskee kaikkia Mustakeron autiotuvan rakenteita, mukaan lukien kuivakäymälä ja puuliiteri. Leiriytyminen tuvan pihapiirissä on kielletty. Vesipaikka säilyy edelleen käytössä. Lähin taukopaikka on Keimiöjärven autiotupa, joka sijaitsee noin 4 kilometrin päässä Mustakeron autiotuvasta. Lisäksi Mustavaarassa on kota ja kuivakäymälä.

Sulkemisesta kertovat kyltit viedään maanantaina 15.4. lähtöpaikalle Koivarovaan (Keimiöjärven pysäköintipaikka) ja Lommoltunturin lähtöpaikalle (Lommoltunturin pysäköintipaikka), Keimiöjärven ladun varteen sekä tuvalle. (Päivitetty 23.4.2024).

Nammalakurun autio- ja varaustupa suljettuina 3.–9.6.2024

Nammalakurun varaus- ja autiotuvassa tehdään huoltotöitä 3.-9.6.2024, jonka vuoksi tuvat ovat suljettuina.  Tulentekopaikat ja kuivakäymälä ovat huollon ajan käytettävissä ja tuvan pihapiirissä voi leiriytyä.

Sioskurun ja Hannukurun varaustuvat on saatavilla kesäkaudelle 3.6.2024 alkaen, Nammalakurun varaustupa 10.6. alkaen. Tupia voi varata loppukeväästä suoraan Eräluvat.fi -verkkokaupasta (eraluvat.fi). (Päivitetty 30.4.2024)

Pyhäjoen luontopolulla sijaitseva silta on korjattu

Pyhäjoen luontopolulla sijaitseva silta on uusittu ja sitä voi jälleen käyttää. (Päivitetty 26.3.2024)

Skutsirastit

Yhteistyössä Mielenterveyden keskusliitto kanssa suunnitellut ja toteutetut Skutsirastit pitävät sisällään yhteensä 21 hyvinvointiharjoitusta, jotka on sijoitettu Suomen kansallispuistoihin sekä luonnonsuojelu- ja retkeilyalueille. Lue koko tiedote Skutsirasteista.

Tutustu Eräetikettiin 

Metsästyskauden alettua on hyvä tutustua Eräetikettiin. Eräetiketti on jatkoa Retkietiketille, jota noudatetaan valtion alueilla retkeiltäessä. Eräetiketti muistuttaa kunnioittamaan luontoa, saalista ja toisia luonnossa liikkujia. Eräetiketti ottaa lisäksi huomioon kalastuksen ja metsästyksen erityispiirteet, kuten saaliin kunnioituksen ja tulistelun erilaisilla alueilla. Lisätietoa Eräetiketistä (eraluvat.fi).

Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa metsästys on kielletty muilta kuin paikallisilta asukkailta. Metsästys ei ole sallittua tunturien paljakka-alueilla eikä puiston reittien, palvelurakenteiden eikä Ylläksen ja Pallastunturin matkailukeskusten läheisyydessä olevilla alueilla. (Päivitetty 6.5.2024)

Kivien kasaaminen tunturien huipuille kielletty

Kansallispuiston alueella on useita vanhoja rajapyykkejä tunturien huipuilla, ja ne ovat hautautumassa retkeilijöiden kasaamiin kiviiin. Pallas-Yllästunturin kansallispuiston läpi menee mm. vanha hiippakuntaraja 1300-luvulta ja lapinraja vuodelta 1754. Rajapyykit on rauhoitettu muinaismuistolain perusteella. Kiviä ei saa kansallispuistossa kasata missään. Älä myöskään pura kasoja, koska ne voivat olla muinaismuistoja! Tutustu kansallispuiston järjestyssääntöön ennen retkeä! (Päivitetty 6.5.2024)

Ilmatieteenlaitos ja yliopistot tutkivat

Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa voi törmätä erilaisiin tutkimuslaitteisiin niin järvillä, soilla kuin tuntureilla. Jos ilmettelet jonkin laitteen tai merkin olemassa oloa, se on todennäköisesti osa Ilmatieteenlaitoksen tai yliopiston tutkimuksia. Jos asia vaivaa, voit tarkistaa sen luontokeskuksistamme. Jätä kuitenkin kaikki laitteet rauhaan, jotta saamme oikeaa tutkimustietoa mm. ilmastonmuutoksen vaikutuksista maapalloomme. (Päivitetty 6.5.2024)

Säästä polttopuita ja luontoa

Ikuinen tuli ei kuulu tupiin ja tulentekopaikoille. Polttopuun hankinta, kuljetus ja ylenpalttinen kulutus rasittaa luontoa ja lisää hiilipäästöjä. Tulistele siis kohtuullisesti, käytä polttopuita säästeliäästi, äläkä turhaan lisää puita tuleen lähtiessäsi tuvalta. (Päivitetty 6.5.2024)

Kodat on tarkoitettu pääosin päiväkäyttöön

Kansallispuiston palveluvarustuksesta vain tuvat on tarkoitettu yöpymiseen. Kodat on tarkoitettu pääosin päiväkäyttöön. Kotia ei ole rakennettu lämpimiksi eikä niissä yleensä ole lämmitykseen soveltuvaa kamiinaa. Kodan lämmittäminen jatkuvasti kuluttaa puuta kohtuuttomasti eikä se ole kestävää retkeilyä. Hetta - Pallas -reitillä Suaskurun, Rihmakurun ja Varkaanjärven kodilla voi yöpyä tarpeen vaatiessa. (Päivitetty 6.5.2024)

Metsähallituksen palvelujen yrityskäyttö on maksullista

Metsähallituksen reittien ja rakenteiden käyttö yritystoiminnassa on aina maksullista.

(Päivitetty 6.11.2023)

Maailman puhtainta ilmaa

Pallastuntureilla on mitatusti maailman puhtain ilma. Tutustu Puhtaan ilman hankkeiden tuloksiin.  

Kuukkeli -lehden artikkelit

Oletko lukenut Kuukkeli-lehden artikkelit kansallispuiston hoidosta? Jos et, niin ne löytyvät verkkolehdestä:

Uutisia Pallas-Yllästunturilta

Facebookista ajankohtaiset

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston facebook (facebook.com)

Facebook-näkymän upotus näkyy vain, jos hyväksyy evästekyselyssä markkinoinnin.

Tarkista varoitukset

Maastopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Vinkit retkeilyyn

Nainen pystyttää telttaa.

Ensimmäinen yön yli retki, varusteet ja vinkit: Retkeilyn ABC.