Pallas-Yllästunturin kansallispuiston hoidon ja käytön suunnittelun avoimet yleisötilaisuudet

  • ma 6.2.2023 Äkäslompolo, Yllästunturin luontokeskus Kellokas
  • to 9.2.2023 Olos, Polar Kota ja auditorio
  • ma 13.2.2023 Raattama, Ravintola Loimu
  • ti 14.2.2023 Hetta, Tunturi-Lapin luontokeskus

Kaikki tilaisuudet alkavat klo 17 ja kestävät noin 2 tuntia. Kahvitarjoilu.
Valitse itsellesi sopivin tilaisuus ja tule kertomaan mielipiteesi kansallispuiston kehittämisestä. 

Latujen hoidon tilanne

Sähköiset latukartat löydät täältä:

Huomaa, että Hetta-Pallas -hiihtoreitillä latuja avataan vasta kevättalvella! Siihen asti alueella ei ole ylläpidettyjä talvireittejä. Kulkijan on siis oltava suunnistustaitoinen ja varauduttava liikkumaan vaativissa lumiolosuhteissa!  (Päivitetty 19.1.2023)

Varkaankurussa työajoa

Varkaankurussa ajetaan moottorikelkalla pohjia luontopolun uusittavien pitkosten ajoa varten. Älä mene työmaalle, kiitos. Varkaankurun suuntaan menee kuitenkin lumikenkäilyreitti, joka lähtee Yllästunturin luontokeskus Kellokkaan päädystä. Reitti on merkitty sinisillä aurauskepeillä ja lähtöpisteessä on sinipohjainen kyltti "Varkaankuru", jossa on lumikenkäilijän kuva. (Päivitetty 24.1.2023)

Lumivyöryvaara huomioitava

Tarkista aina lumivyöryennuste ennen kuin lähdet maastoon!

(Päivitetty 23.1.2023)

Aakenuksen P-alueet avataan viikolla 8

Aakenuksen Pyhäjärven ja Totovaaran pysäköintialueet avataan helmikuun loppupuolella viikolla 8. (Päivitetty 19.1.2023)

Huomioita tunturissa liikkujille! 

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston tuntureilla on lunta keskimäärin noin 80 cm. 

Talvipolku vai latu

(Päivitetty 19.1.2023)

Pallastunturille rakennetaan uusi luontokeskus

Vuonna 1977 rakennettu Pallastunturin luontokeskus on yksi Pohjoismaiden vanhimmista luontokeskuksista. Luontokeskus oli tarkoitus remontoida, mutta rakennuksen ongelmat ovat niin mittavat, että se sai lopulta purkutuomion. Rahoitus uudelle luontokeskukselle on nyt saatu hallituksen lisätalousarvioesityksessä. Lue lisää uutisesta. Asiakaspalvelu toimii tällä hetkellä arkisin puhelimitse ja sähköpostilla, puh. 0206 39 7930, pallastunturi@metsa.fi. Myös tupien avaimet saa etukäteen sopimalla. Huomioithan Pallaksella retkeillessäsi, että palvelut ovat puutteelliset. Kuivakäymälä löytyy Pallaskodalta. Lapland Hotels Pallas (laplandhotels.com) avautuu talvikaudelle 17.2.2023. (Päivitetty 4.2.2023)

Hetta-Pallas -reitistä tulee roskaton

Vuonna 2023 Hetta-Pallas vaellusreitistä tulee virallisesti roskaton, kun jätepisteet poistetaan reitiltä kevättalvella 2023. Haastamme nyt kaikki retkeilijät mukaan tärkeän asian puolesta. Tavoitteenamme on täysin roskaton retkeily. Tartu haasteeseen ja kannusta kanssaretkeilijät pitämään huolta upeasta kansallispuistostamme. Tehdään yhdessä Hetta-Pallas -reitistä roskaton! Lue lisää tiedotteesta. Käy retkellä, tee omia huomioitasi ja jaa tärkeää viestiä somessa aihetunnisteilla: #RoskatonHettaPallas #RetkiEtiketti #PallasYllästunturinKansallispuisto (Päivitetty 19.1.2023)

Säästä polttopuita ja luontoa

Ikuinen tuli ei kuulu tupiin ja tulentekopaikoille. Polttopuun hankinta, kuljetus ja ylenpalttinen kulutus rasittaa luontoa ja lisää hiilipäästöjä. Tulistele siis kohtuullisesti, käytä polttopuita säästeliäästi, äläkä turhaan lisää puita tuleen lähtiessäsi tuvalta. (Päivitetty 7.12.2022)

Kodat on tarkoitettu pääosin päiväkäyttöön

Kansallispuiston palveluvarustuksesta vain tuvat on tarkoitettu yöpymiseen. Kodat on tarkoitettu pääosin päiväkäyttöön. Kotia ei ole rakennettu lämpimiksi eikä niissä yleensä ole lämmitykseen soveltuvaa kamiinaa. Kodan lämmittäminen jatkuvasti kuluttaa puuta kohtuuttomasti eikä se ole kestävää retkeilyä. Hetta - Pallas -reitillä Suaskurun, Rihmakurun ja Varkaanjärven kodilla voi yöpyä tarpeen vaatiessa. (Päivitetty 7.12.2022)

Sarvijärvellä uusi kota

Pallastunturien latureitistön varrella oleva Sarvijärven vanha laavu on saanut seuraajakseen uuden kodan tulistelua ja eväiden syöntiä varten. (Päivitetty 7.12.2022)

Särkitunturin uusi paikoitusalue on valmis

Särkitunturin uusi paikoitusalue on valmistunut. Pysäköintialuetta ei kuitenkaan aurata sydäntalven aikaan, vaan silloin on käytettävä tien varressa olevaa levikettä. (Päivitetty 7.12.2022)

Metsähallituksen palvelujen yrityskäyttö on maksullista

Metsähallituksen reittien ja rakenteiden käyttö yritystoiminnassa on aina maksullista.

(Päivitetty 7.12.2022)

Osa Varkaankurun polusta suljettu kesän 2023

Varkaankurussa kulkeva pitkospuureitti on suljettu kesän 2023. Muistathan, että koko Varkaankuru on rajoitusvyöhykettä, jossa liikkuminen on kielletty merkittyjen reittien ulkopuolella 1.5.-30.11. Pysy siis reitillä. Kartassa suljettu reitti on merkitty mustalla. (Päivitetty 16.12.2022)

Kartta suljetusta Varkaankurun luontopolun osuudesta.

Kivien kasaaminen tunturien huipuille kielletty

Kansallispuiston alueella on useita vanhoja rajapyykkejä tunturien huipuilla, ja ne ovat hautautumassa retkeilijöiden kasaamiin kiviiin. Pallas-Yllästunturin kansallispuiston läpi menee mm. vanha hiippakuntaraja 1300-luvulta ja lapinraja vuodelta 1754. Rajapyykit on rauhoitettu muinaismuistolain perusteella. 
Kiviä ei saa kansallispuistossa kasata missään. Älä myöskään pura kasoja, koska ne voivat olla muinaismuistoja! Tutustu kansallispuiston järjestyssääntöön ennen retkeä! (Päivitetty 3.1.2023)

Vatikurun luontopolusta esite

Pallastuntureilla sijaitsevasta Vatikurun luontopolusta on tehty nettiesite suomeksi ja englanniksi. Esitteen on kuvittanut Tupu Vuorinen. Vatikurun luontopolku on kolmen kilometrin mittainen ja helppokulkuinen. Polku on merkitty sinisin käpymerkein. Osa polusta sopii myös lastenvaunujen kanssa kierrettäväksi.

Kuukkeli -lehden artikkelit

Oletko lukenut Kuukkeli-lehden artikkelit kansallispuiston hoidosta? Jos et, niin ne löytyvät verkkolehdestä:

Uutisia Pallas-Yllästunturilta