Haluatko osallistua suojelualueen hoitoon ja retkeilyrakenteiden ylläpitoon vapaaehtoisena väärtinä eli kansallispuiston ystävänä? Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa voit osallistua kansallispuiston töihin monessa eri muodossa. 

Talkooleirit ja -päivät 

Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa järjestetään kesäaikaan talkooleiri reittien tai rakennusten kunnostamiseksi. Talkoissa jätät oman kädenjälkesi kansallispuiston luonnon ja vierailijoiden hyödyksi. Työkohteet vaihtelevat vuosittain. Työtehtävinä voi olla siivousta, kunnostettavan reitin sorastusta, pitkospuiden purkua tai tupien ja laavujen maalaus- ja kunnostustöitä.

Kaksi ihmistä kuvassa selin, heillä on siniset heijastinliivit päällään. Selkäpuolella lukee "Vapaaehtoinen-Volontär-Luonnon puolesta", tekstin keskellä on muurahaisen hahmo ja sen alla teksti "Luontoon.fi"

Tapahtumat

Kansallispuiston tapahtumissa on vapaaehtoisille monenlaista tehtävää. Lisäkäsille on aina tarvetta liikenteenohjauksessa, järjestelyissä, ohjelmissa avustamisessa ja tapahtuman dokumentoinnissa. Tehtävää löytyy jokaiselle osaamisen ja halukkuuden mukaan.

Kuruväärtit  

Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa on Hannukurun ja Nammalakurun autio- ja varaustuvilla sesonkiaikoina kuruväärtejä. Kuruväärtit opastavat retkeilijöitä ja samalla huolehtivat tuvan ja lähialueen siisteydestä. Kuruväärtit viettävät maastossa viisi päivää kerrallaan majoittuen varaustuvassa tai telttaillen pihapiirissä muiden retkeilijöiden kanssa. Pääset siis puiston parhaille paikoille ja samalla huolehdit siitä, että paikat pysyvät siistinä ja vastuullisen retkeilyn periaatteet tulevat tutuksi myös muille kanssakulkijoille. Kuruväärtin on hyvä tuntea puistoa jo entuudestaan ja hallita hyvät retkeilytaidot. 

Ryhmä nauravia ihmisiä työliivit päällään peukut ylöspäin maastossa. Yksi heistä pitää pahvikylttiä edessään, jossa teksti "Vasta maalattu - Fresh paint". Taustalla puinen kotarakennus ja nimikyltti "Pallaskota".

Asuuko sinussa siis vapaaehtoinen ystävä eli väärti? 

Hienoa! Pääset mukaan, kun laitat sähköpostia yhteyshenkilölle. Samalla sinut liitetään sähköpostilistalle, ja saat vuosittain väärtikirjeen, jossa kerrotaan tulevista talkooleireistä ja vapaaehtoistöistä. Listalle liittyminen ei vielä velvoita sinua mihinkään, vaan voit aina vuosittain ilmoittautua niihin vapaaehtoistehtäviin, jotka sinun aikatauluusi sopivat.  

Lisätietoja