Kilpisjärven ja Käsivarren reitit

1.7.2021
Tulva vei Vuomakasjoen sillan Kalottireitiltä ja uusi saadaan tehtyä vasta 2022. Vuomakasjoen yli joutuu nyt kahlaamaan.

Kolme naista nousemassa polkua tunturiin kesällä. Taustalla tuntureita horisonttiin asti. Taivaalla on poutapilviä.

 

 

Retkeilyreitit ja polut

Reittien lähtöpisteet

 • Kilpisjärven alueen reiteille ja Kalottireitille pääsee eri puolilta Kilpisjärven kylää.
 • Ailakkalahdesta lähtee merkitsemätön polku Ailakkajärvelle.
 • Iitossa on luontopolku.
 • Katso reitit kartasta (retkikartta.fi).

Luontopolut

 • Iiton luontopolku, 500 m lähtee Iitosta noin 50 km Kilpisjärveltä etelään. Luontopolun opasteissa esitellään palsasuota. Iiton palsasuo on soidensuojelualue, jota käytetään myös opetus- ja tutkimuskohteena.
  • Palvelut: kohdeopasteita, pitkospuut, polun päässä on penkkejä.
 • Kilpisjärven Retkeilykeskukselta lähtevä 5 km pituinen Saanan luontopolku kiertää Saanatunturin länsipuolelta Skirhasjohka-joen yli Jeahkas-tunturin juureen. Sieltä se palaa takaisin lähtöpaikkaan. Polun varrella esitellään alueen luontoa ja historiaa.

Muut reitit

 • Kilpisjärvi-Halti -reitti on osa Kalottireittiä. Kalottireitti, joka on kokonaisuudessaan 800 km pitkä, lähtee Norjasta Kautokeinosta, Suomen puolelle reitti tulee Somasjärven kohdalta ja kulkee Kilpisjärven kautta kautta päättyen Ruotsissa Kvikkjokkiin ja Norjassa Sulitjelmaan. Kilpisjärvi-Halti -reitti on noin 55 km pitkä. Reitti lähtee Kilpisjärveltä kohti Käsivarren erämaata käyden välillä myös Norjan puolella. Pitsusjärven kohdalta reitti haarautuu kohti Somasjärveä ja Haltia.
 • Kolmen valtakunnan rajapyykkille lähtee retkeilyreitti Mallan luonnonpuiston pysäköintialueelta, Kilpisjärven kyläkeskuksesta 7 km pohjoiseen. Pysäköintialueelta on Kolmen valtakunnan rajapyykille 11 km. Mallan luonnonpuistossa polulta ei saa poiketa eikä siellä saa pyöräillä. Lemmikit on pidettävä aina kytkettynä.
 • Saanan huipulle vievä polku lähtee Mallan luonnonpuiston pysäköintialueelta. Reitin varrella, noin kilometrin päässä Mallan pysäköintialueelta sijaitsee Saanan kota. Takaisin palataan samaa reittiä. Reitin pituus on 8 km. 
 • Tsahkaljärven polku lähtee Kilpisjärven luontokeskuksen pysäköintialueelta, nousee Tsahkaljärven päähän Tsahkaljoen alkuun ja palaa joen pohjoispuolta Kilpisjärven kyläkeskukseen. Polku on sorastettu ja sen pituus on 2,2 km. Reitin rakenteita ylläpitää Kilpisjärven Ladut ry. 
 • Tsahkaljärvi - Saanajärvi - Saana -reitti lähtee Kilpisjärven luontokeskukselta Tsahkaljärven kautta Saanatunturin juurelle, jatkaen siitä Saanajärven kodalle 5,7 km. Saanajärveltä voi jatkaa Saanan huipulle, jonne on matkaa Saanajärven kodalta noin 7,5 km. Saanalta voi palata takaisin luontokeskukselle Saanan eteläpuolen Kalottireittiä. Reitti kulkee Saanan ja Kilpisjärven välisessä lehtomaisessa tunturikoivikossa kohti Kilpisjärven kylää. Matkan pituus Saanan huipulta takaisin luontokeskukselle Tsahkaljärven kautta on 11 km.
  • Palvelut: Saanajärven kota
  • Nähtävyydet: Saana, Tsahkaljoen putous
 • Salmivaaran polku lähtee Salmivaarantieltä, jota ajetaan 200 m. Sieltä löytyy pururadan pysäköintialue ja opaste. Polku Salmivaaran laelle kulkee ensin 500 m pururataa, kunnes Salmivaara-kyltti osoittaa vasemmalle varvikkoiseen maastoon. Käänny sinne ja seuraa oranssipäisiä polkumerkkejä. Polku kulkee varvikosta koivikkoon, ylittää kelkkauran sekä pururadan vielä uudestaan ja nousee tunturikoivikossa Salmivaaraan laelle luoteen suunnalta. Matkaa Salmivaaran laelle pururadan alusta asti on noin 1100 m. Paikoin jyrkähköä nousua kertyy 120 m. Takaisin palataan samaa reittiä.
  • Nähtävyydet: Näkymä Salmivaaralta Suomen, Ruotsin ja Norjan tuntureille, kuten Malla-, Saana- ja Paras-tuntureille sekä Kilpisjärven kylälle ja Tsahkaljärvelle. ​

Hiihtoreitit

Kilpisjärven ympäristössä on huollettuja latuja, joista yksi on valaistu. Erämaa-alueella ei kulje merkittyjä hiihtoreittejä. Vaellushiihtäjä voi seurata huoltouraa, joka merkitään vuosittain risuin Kilpisjärveltä Haltille. Vaellushiihtäjä voi myös seurata merkittyä moottorikelkkauraa läpi Käsivarren ja Tarvantovaaran erämaiden Kilpisjärveltä Palojärveen. Urien kunnosta ei ole takeita. 

Vesi- ja melontareitit

Poroeno - Lätäseno, 100 km

Poroeno - Lätäseno -jokireitti on erinomainen reitti vaativalle melojalle. Yhteispituutta tälle melontareitille tulee 100 km ja korkeuseroa noin 265 m. Jokireitille päästäkseen pitää vene tai kanootti kuljettaa ensiksi esimerkiksi Porojärvelle, josta melontaretken voi aloittaa Poroenoa pitkin.

Kaksi retkeilijää seisoo kalliolla virtaavan kosken vieressä.

Joki alkaa Porojärvestä Poroenon nimisenä ja noin 40 km myöhemmin siihen yhtyvät Rommaeno ja Toriseno ja joen nimi muuttuu Lätäsenoksi. Jokivarren maisemat ovat alussa karuja kivikoita ja koko jokireitin pudotuskorkeudesta tuleekin puolet ensimmäisen kolmanneksen matkalle. Reitin keski- ja loppuosassa maisema muuttuu vihreämmäksi ja jokireitin loppuosaa hallitsevatkin pitkät suvantojaksot.

Poroeno-Lätäseno -jokireittiä ei suositella aloittelijoille. Reitin laskeminen vaatii kokeneemmaltakin melojalta hyvää ennakkovalmistautumista. Ennen matkaan lähtemistä kannattaa selvittää joen vesitilanne esimerkiksi alueella lentotoimintaa harjoittavilta yrityksiltä. Kovien tulvien aikaan joki on hengenvaarallinen ja veden ollessa matalimmillaan se on liian kuiva ja kivinen.

Jokireitin varrella on useita autiotupia ja kaksi veneenlaskupaikkaa. Reitin varrelta löytyvät Porojärven, Tenomuotkan, Hirvasvuopion ja Isokurkkion autiotuvat sekä Saitsijoen ja Neuhkanan rantautumispaikat. Lisäksi reitin varrella sijaitsevat Porojärven ja Hirvasvuopion vuokratuvat. 

Moottorikelkkailureitit ja -urat

Hetan kirkonkylästä lähteviä moottorikelkkailu-uria hoitaa Enontekiön kunta. Niiden käyttöön ei tarvita lupaa. Myös Victoria-reitti, joka kulkee Suomen ja Ruotsin rajaa myötäillen Muoniosta Kilpisjärvelle on maksuton. 

Enontekiöllä Käsivarren erämaa-alueella Palojärvestä Kilpisjärvelle lähtevälle moottorikelkkailu-uralle sekä pistoille Syväjärvi–Karesuvanto ja Raittijärvi–Saarikoski on hankittava maksullinen Metsähallituksen valtakunnallinen uralupa (eraluvat.fi).

Kilpisjärven kylän alueella moottorikelkkailu-uria hoitaa Kilpisjärven ladut ry ja kyläalueen uranhoitomaksun voi maksaa verkkokaupassa (kilpisjarvenladut.fi). Lisätiedot ja Metsähallituksen luvat Tunturi-Lapin luontokeskuksesta ja Kilpisjärven luontokeskuksesta.

 

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Käsivarren kartan Retkikartta.fi:ssä.

Retkivinkit

Talven retkiehdotukset

 • ½ päivää: Hiihtoretki Salmivaaran ympäri (8 km)
 • 1 päivä: Hiihtoretki Retkeilykeskukselta Kolmen valtakunnan pyykille ja takaisin (20 km)
 • 2 päivää: Hiihtoretki Kilpisjärven luontokeskukselta Saarijärven autiotuvalle ja takaisin (24 km)

Kevään retkiehdotukset

 • ½ päivää: Lumikenkäilyretki Kilpisjärven luontokeskukselta Tsahkaljärvelle (2 km)
 • 1 päivä: Lumikenkäilyretki Retkeilykeskukselta Saanan laelle ja takaisin (8 km)
 • 2 päivää: Hiihtoretki Ailakkalahdesta Ailakkajärven autiotuvalle ja takaisin (16 km)
 • 3 päivää: Hiihtovaellus Kilpisjärven luontokeskukselta Meekonjärven varaustuvalle ja takaisin (72 km)

Kesän retkiehdotukset

 • ½ päivää: Retkeilykeskukselta Saanan huipulla käynti (8 km)
 • 1 päivä: Mallan luonnonpuisto ja Kolmen valtakunnan rajapyykki (15 km) meno Malla-laivalla
 • 2 päivää: Vaellus Kilpisjärven luontokeskukselta Saarijärven autiotuvalle ja takaisin (24 km)
 • 3 päivää: Retki Jäämeren rantaan ja jäätikölle Norjan Skibotniin ja Tromssaan autolla (160 km)

Syksyn retkiehdotukset

 • ½ päivää: Retki kyläkeskuksesta Salmivaaran laelle (2 km)
 • 1 päivä: Saanan luontopolun kierto (6 km)
 • 2 päivää: Patikointi Termisjärvelle (30 km)
 • 3 päivää: Vaellus Kalottireittiä kohti Haltia tai Ruotsin suuntaan