Pöyrisjärven erämaa-alue

Patikointi Melonta Veneily Tutustua luontokeskukseen Hiihto maastossa Kalastus Pyöräily Oppimaan luontoon Metsästys Marjastus ja sienestys Geokätköily
Pöyrisjärven rannalla. Kuva: Jussi Pusa.

Pöyrisjärven erämaa-aluePohjois-Lappi
Enontekiö (www.enontekio.fi)
Pinta-ala 1280 km2, perustettu 1991

Pöyrisjärven erämaa-alue on kokeneen ja hyvin varustautuneen retkeilijän vaelluskohde. Nimensä erämaa on saanut alueen pohjoisosassa sijaitsevasta Pöyrisjärvestä, jonka pohjoispuolella kohoavat hiekkadyynit ja seudun harjut jäävät varmasti kulkijan mieleen. Loivasti kumpuilevat tunturi- ja metsikkömaat ovat erittäin hyvää vaellusmaastoa, mutta suuret suoalueet on kuitenkin järkevintä kiertää.

Pöyrisjärven erämaa-alueella ei ole merkittyjä vaellusreittejä, mutta alueelta löytyy runsaasti vanhoja merkitsemättömiä kulkureittejä, sillä seutu on perinteisesti ollut paikkakuntalaisille tärkeää kalastus-, metsästys- ja poronhoitoaluetta. Erämaa-alueella sijaitsevat myös Kalkujärven ja Pöyrisjärven lapinkylät, joissa asutaan vieläkin osa vuotta.

Patikoinnin lisäksi Pöyrisjärven erämaa-alueella on hyvät mahdollisuudet kanoottiretkeilyyn, kalastukseen ja maastopyöräilyyn. Suurimmat joet Pöyrisjoki ja Käkkälöjoki tarjoavat hyvät edellytykset sekä melojille että kalastuksen harrastajille.

Pöyrisjärven erämaa on usean eri suojelualueen ympäröimä. Alueen eteläpuolella sijaitsee Saaravuoman-Kuoskisenvuoman soidensuojelualue ja itä-kaakkoispuolella levittäytyvät Puljun erämaa-alue ja Lemmenjoen kansallispuisto. Norjassa, Pöyrisjärven erämaa-alueen pohjois-koillispuolella sijaitsee Övre Anarjokkan kansallispuisto (www.miljodirektoratet.no, norjaksi). Pöyrisjärven erämaa-alueen sisällä on Pöyrisvuoman soidensuojelualue.

Tämän sivun osoite on www.luontoon.fi/poyrisjarvi.

Päivän sää

Tarkista päivän sää (www.ilmatieteenlaitos.fi) ennen retkelle lähtöä.