Käsivarren varaustuvat ovat varattavissa Eräluvat-verkkokaupassa

Käsivarren varaustuvat ovat varattavissa kesäkaudelle 17.6. alkaen. Varaustupien kesän ja syksyn 2024 myynti on avoinna Eräluvat.fi -verkkokaupassa (eraluvat.fi). Huomioi uusitut avainkäytännöt, lisätiedot avaimista tulevat varauksen yhteydessä. (Päivitetty 3.6.2024)

Alkukesän retki alkaa tästä – suunnittele ja varaudu 

1. Selvitä ennakkoon olosuhteet mahdollisimman tarkoin. Alkukesästä voi nauttia myös lähelle suuntautuvilla lyhyillä retkillä, jos lumitilanne tai tulvavedet eivät salli pidempiä retkiä. Maastossa varsinkin tunturien pohjoispuolilla ja painanteissa voi olla lunta, joka upottaa.

2. Suunnittele etukäteen reitti ja retken pituus. Kulkemiseen pitää varata aikaa ja sopivat varusteet. Älä yliarvioi omaa kuntoa, kykyjä tai taitoja. Erämaa ei anna armoa ensikertalaiselle, vaan on yhtä karu kaikille. Tee riskikartoitus ennen retkeä. Jos kulkeminen käy vaikeaksi, palaa takaisin. Suunnitelmaa pitää muuttaa, jos olosuhteet niin vaativat.

3. Muista ottaa ensiaputarvikkeet mukaan.

4. Osa järvistä on tuhdisti vielä jäässä, mutta jäät ovat heikot. Älä mene jäille. Virtavedet voivat olla tulvassa ja vesi nousta nopeastikin lämpimien päivien aikana. Sateet lisäävät tulvaa.

5. Suunnistustaito! Tärkeää osata suunnistaa jopa lähellä tietä. Harjoittele suunnistustaidot ensin turvallisissa oloissa.

6. Eväät ja varusteet! Varaa tarpeeksi ruokaa ja lämmintä juomaa. Ota sateen- ja tuulenpitävät varusteet. Sää voi olla paahteinen tai kylmä – kaikkeen tulee varautua.

7. Vaatteet! Hiki kulkiessa, vilu pysähtyessä. Kerrospukeutuminen on avainasemassa, jotta voi poistaa ja lisätä vaatteita tarpeen mukaan. Tauolla tarvitaan suojaavia vaatteita, jotta voi ihailla maisemia palamatta tai palelematta.

8. Kaveri! Lähde yhdessä toisten kanssa, retkikokemukset on hieno jakaa! Kerro tulevasta retkestä ja jaa reittisuunnitelma jollekin kotiin jäävälle.
(Päivitetty 3.6.2024)

Eräetiketti ohjeistaa kalastajan ja metsästäjän

Retkietiketin kaveriksi on tullut tietopaketti erästelijälle. Jos kalastat tai metsästät, tutustu Eräetikettiin. Metsähallituksen eräkohteilla noudatetaan sitä. Lue Eräetiketti Erälupien sivulta. (Päivitetty 18.12.2023)

Kilpisjärven tiedepolut

Helsingin yliopiston Kilpisjärven biologinen asema on julkaissut neljä erilaista digitaalista tiedepolkua, jotka sijaitsevat suosittujen reittien varrella Kilpisjärvellä.  Tiedepolkujen avulla voi saada selville kiinnostavia seikkoja ympäröivästä luonnosta. Sisällöt ovat saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Lisätietoa tiedepoluista sekä Kilpisjärven tiedepolut -sovelluksesta Helsingin Yliopiston sivuilta (helsinki.fi). (Päivitetty 6.11.2023)

Saanan kota on roskaton 

Saanan kodan roskasäiliöt on poistettu käytöstä. Jokainen kulkija on velvollinen huolehtimaan itse omat roskansa pois maastosta. Ekopiste roskien lajittelemiseen löytyy Kilpisjärven luontokeskuksen pihalta. Lue lisää Roskattoman retkeilyn periaatteista. (Päivitetty 6.11.2023)

Muista luonnonvesien keittosuositus retkelläsi

Luonnonvesien suodatus ja keittäminen kannattaa ottaa rutiiniksi retkillä ympäri vuoden. Lisätietoa esimerkiksi kampylo-tartunnasta Ruokaviraston sivulta (Ruokavirasto.fi). (Päivitetty 6.11.2023)

Tupien siivous kuuluu kaikille, huomioi hygienia!

Kaikilla tuvilla tulee kiinnittää erityistä huomiota hygieniaan. Noudata aina hyvää siisteyttä myös käymälöissä. (Päivitetty 6.11.2023)

Tupien polttopuita ei saa käyttää ulkotulien tekoon

Tupien polttopuut on tarkoitettu vain tupien lämmittämiseen ja ruuan laittoon tuvissa. Polttopuiden käyttö ulkona nuotioissa on kiellettyä! Polttopuiden tuonti puuttomaan Käsivarteen on erittäin kallista ja niiden tuhlaava polttaminen ei ole vastuullista retkeilyä. (Päivitetty 6.11.2023)

​​​Koirat on pidettävä kiinni erämaa-alueella

Metsästyslain mukaan koirat on pidettävä aina kiinni. Porot ovat koiralle suuri ärsyke ja irti päässyt koira voi tehdä suurta vahinkoa. Pidä siis koirasi kiinni. Huomaa, että porot reagoivat myös koiran haukuntaan. Älä siis anna koirasi haukkua poroja! (Päivitetty 6.11.2023)

Suomenlapinkoira katsoo lähikuvassa kameraan suu auki.

Metsähallituksen palvelujen yrityskäyttö on maksullista

Metsähallituksen reittien ja rakenteiden käyttö yritystoiminnassa on aina maksullista.

(Päivitetty 6.11.2023)

Uutisia Käsivarren erämaa-alueelta

Ajokeli tieliikenteessä

Kelikameran kuvaa paikasta Kilpisjärvi, Enontekiö. (kelikamerat.info)

Facebookista ajankohtaiset

Käsivarren facebook (facebook.com)

Facebook-näkymän upotus näkyy vain, jos hyväksyy evästekyselyssä markkinoinnin.

Vinkit retkeilyyn

Retkeilijä veistää kiehistä.

Tulenteko: Retkeilyn ABC.