Ajankohtaista Käsivarressa

11.8.2019
Kopmajoen autiotuvan kamiina on käyttökiellossa toistaiseksi. Tupaa ei voi nyt lämmittää.
Harvinainen jääleinikki kukkii ylimmillä tunturihuipuilla. Kuva: Soili Jussila.

Kopmajoen autiotuvan kamina käyttökiellossa

Kopmajoen autiotuvan kamina on käyttökiellossa toistaiseksi. Tupaa ei voi lämmittää. (Päivitetty 11.8.2019)

Osallistu kävijäkyselyyn

Osallistu Käsivarren erämaa-alueen palvelujen kehittämiseen vastaamalla oheiseen sähköiseen kyselyyn (app.maptionnaire.com). Kiitos! (Päivitetty 12.7.2019)

Saanan porrastyömaa käynnissä 

Saanan uudet portaat ja sorapolku ovat rakenteilla. Töitä tehdään Mallan pysäköintialueen ja Saanan välisellä reitillä sekä Retkeilykeskuksen ja Saanan välisellä reitillä. Pahoittelemme kestävöintityön aiheuttamaa mahdollista häiriötä. (Päivitetty 12.7.2019)

Haltilta Jäämeren rantaan

Tutustu Käsivarren olkapäällä sijaitsevaan Reisan kansallispuistoon ja Ráisduottarháldin maisemansuojelualueeseen. Norjalaisten kanssa tehdään yhteistyötä Halti Interreg -hankkeessa (www.metsa.fi), jossa pyritään rajat ylittävään yhteistyöhön alueen suojelussa ja kehittämisessä. Lisätietoja Norjan puolen kohteista:

Tupien varaus 

Tupia voi varata Tunturi-Lapin luontokeskuksesta, Kilpisjärven luontokeskuksesta  tai palvelunumerosta 020 69 2424. Varaustupien hinta on 12 €/yö/hlö.

​​​Koirat on pidettävä kiinni erämaa-alueella

Metsästyslain mukaan koirat on pidettävä aina kiinni tai välittömästi kytkettävissä. Pidä koirasi siis aina kytkettynä, jos et ole täysin varma sen hallinnasta. (Päivitetty 12.7.2019)

Koirat on pidettävä kiinni erämaa-alueella liikuttaessa! Kuva: Anne ja Heikki Sulander / Rinkkaputki.com.

Torisenon silta käyttökiellossa

Torisenon riippusilta Norjan rajalla on huonokuntoisena käyttökiellossa. (Päivitetty 11.1.2019)

Roskatonta retkeilyä Käsivarressa

Kaikki varmaan muistavat, että Suomen suojelualueilla on siirrytty jo 1990 -luvulla "Roskattomaan retkeilyyn" eli retkeilijöiden oletetaan tuovan omat roskansa pois maastosta. Kestävän retkeilyn mottona on, että "hyvästä retkeilijästä ei jää jälkeäkään."

Valistunut retkeilijä on säästäväinen polttopuiden käytössä. Käsivarressa ulkotulia ei saa pitää, koska tuville etelästä rahdatut puut on tarkoitettu vain tupien lämmittämiseen!

Ajokeli tieliikenteessä

Kelikameran kuvaa paikasta Kilpisjärvi, Enontekiö. (www.liikennetilanne.
liikennevirasto.fi)

Retkikohteissa lemmikkieläimet pidettävä kytkettynä. Kuva: Seppo Leinonen.

Luonnonsuojelualueilla lemmikit on pidettävä kytkettyinä.

www.ilmatieteenlaitos.fiTarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla sekä autiotupien ja kämppien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi).