Saanan portaiden materiaalit kuljetetaan maastoon 

Saanan portaiden ja sorapolun materiaalinkuljetuksia tehdään viikkojen 12-14 aikana. Kuljetuksia varten Jeahkaksentie aurataan viikon 12 lopulla ja materiaalia sinne saapuu viikkojen 13-14 aikana. Alueelle on merkitty kuljetusreitit ja välivarastopaikat metsätraktoreilla tai tamppareilla tapahtuvaa maastokuljetusta varten. Moottorikelkkailijoita ja retkeilijöitä varoitetaan kuljetuksista. Pahoittelemme häiriötä. (Päivitetty 7.3.2019)

Kilpisjärvi–Halti talviretkeilyreitti merkitty 

Kilpisjärvi - Halti talviretkeilyreitin merkintä on valmistunut 28.2.2019. Tikoin on merkitty myös reitti Kilpisjärvi - Saarijärvi Muurivaaran kautta eli tätä reittiä pääsee Suomen puolta, eikä tarvitse mennä Norjan kautta.

Metsähallituksen moottorikelkkaurien merkintä on valmis välillä Palojärvi–Kilpisjärvi, Saarikoski–Raittijärvi sekä Karesuvanto–Syväjärvi. (Päivitetty 4.3.2019)

Muista varoa lumivyöryjä

Tupien remontteja kevättalvella

Ropin autiotupa on remontissa ja poissa käytöstä 23.–26.4.2019.  Remonttiin sisältyy tuvan nosto, lattioiden ja eristeiden uusinta, mahdollisesti kalusteiden hionta.

Aatsan autiotupa on poissa käytöstä 15.–30.4.2019 kattoremontin takia.

Meekonjärven varaustupa on remontissa 6.–17.5.2019. Tuvan lattia, pinnat ja kalusteet uusitaan. Tupa muutetaan 8 hengen tuvaksi. (Päivitetty 4.4.2019)

Tupien varaus 

Tupia voi varata Tunturi-Lapin luontokeskuksesta, Kilpisjärven luontokeskuksesta  tai palvelunumerosta 020 69 2424. Varaustupien hinta on 12 €/yö/hlö.

​​​Koirat on pidettävä kiinni erämaa-alueella

Metsästyslain mukaan koirat on pidettävä aina kiinni tai välittömästi kytkettävissä. Pidä koirasi siis aina kytkettynä, jos et ole täysin varma sen hallinnasta. (Päivitetty 11.1.2019)

Torisenon silta käyttökiellossa

Torisenon riippusilta Norjan rajalla on huonokuntoisena käyttökiellossa. (Päivitetty 11.1.2019)

Roskatonta retkeilyä Käsivarressa

Kaikki varmaan muistavat, että Suomen suojelualueilla on siirrytty jo 1990 -luvulla "Roskattomaan retkeilyyn" eli retkeilijöiden oletetaan tuovan omat roskansa pois maastosta. Kestävän retkeilyn mottona on, että "hyvästä retkeilijästä ei jää jälkeäkään."

Valistunut retkeilijä on säästäväinen polttopuiden käytössä. Käsivarressa ulkotulia ei saa pitää, koska tuville etelästä rahdatut puut on tarkoitettu vain tupien lämmittämiseen!

Moottorikelkkailu Käsivarressa

Muista, että moottorikelkkailu ei ole jokamiehenoikeus. Harrastuskelkkailu on sallittu ainoastaan merkityillä moottorikelkkailureiteillä ja -urilla sekä vesistöjen jäällä. Suojelualueilla on vielä erikseen tarkempia sääntöjä. 

Merkityille moottorikelkkailu-urille voit lähteä kelkkailemaan omin päin  tai paikallisen safariyrittäjän matkassa. Osa urista vaatii maksullisen luvan ja osa on ilmaisia. Muistathan, että uralta poikkeaminen ei ole sallittua ilman maanomistajan lupaa! 

Hetan kirkonkylästä lähteviä moottorikelkkailu-uria hoitaa Enontekiön kunta. Niiden käyttöön ei tarvita lupaa. Myös Victoria-reitti, joka kulkee Suomen ja Ruotsin rajaa myötäillen Muoniosta Kilpisjärvelle on maksuton.

Enontekiöllä Käsivarren erämaa-alueella Palojärvestä Kilpisjärvelle lähtevälle moottorikelkkailu-uralle sekä pistoille Syväjärvi–Karesuvanto ja Raittijärvi–Saarikoski on hankittava maksullinen Metsähallituksen valtakunnallinen uralupa (www.eraluvat.fi).

Kilpisjärven kylän alueella moottorikelkkailu-uria hoitaa Kilpisjärven ladut ry ja uranhoitomaksu tulee suorittaa osoitteessa www.kilpisjarvenladut.fi.

Moottorikelkkailun kartat 

Koiravaljakolla Käsivarressa

Koiravaljakolla ajo on erämaa-alueella sallittua, mutta poronhoitoalueella on noudatettava erityistä varovaisuutta. Porojen häiritseminen on kiellettyä. Älä pysäytä valjakkoa porojen kohdalle edes valokuvausta varten. Erityisesti kevättalvella häirintä voi aiheuttaa merkittävää haittaa, ja johtaa korvausvaatimuksiin. Muista aina sulkea poroaitojen veräjät.

Koiravaljakko Kalottireitillä. Kuva: Antti Ohenoja.

Ota muut kulkijat huomioon erityisesti tuvilla yöpyessäsi. Valjakkokoirien tuonti sisälle autio- ja varaustupiin on kielletty. Myös valjakkotoimintaan liittyvien varusteiden säilyttäminen tuvissa ja huoltorakennuksissa on kielletty.

Koirat on pidettävä aina kytkettynä. Koirat tulee kytkeä vähintään 50 metrin päähän tuvasta, eikä niitä saa kiinnittää huoltorakennuksiin. Tuvan astiaston käyttö koirien ruokinnassa on kielletty. Koiria ei saa pitää vesistöjen päällä, etteivät juomavedet saastu. 

Koirien jätökset tulee kerätä pois tupien läheisyyydestä. Jos tuvalla on koiraparkki, jätökset on laitettava sille tarkoitettuun jätelaatikkoon. Laatikkoon ei saa laittaa muuta jätettä. Koirien makuuolkien jättäminen tuvan pihapiirin on kielletty. Koiraparkit ovat Termisjärvellä, Saarijärvellä, Meekonjärven autiotuvalla ja Pihtsusjärvellä.

  • Koiravaljakkoyritystoiminta on luvanvaraista. 

 

Lumivyöryennuste

Muista tarkistaa lumivyöryennuste (www.ilmatieteenlaitos.fi) ennen tunturiin lähtöä!

Ajokeli tieliikenteessä

Kelikameran kuvaa paikasta Kilpisjärvi, Enontekiö. (www.liikennetilanne.
liikennevirasto.fi)

Retkikohteissa lemmikkieläimet pidettävä kytkettynä. Kuva: Seppo Leinonen.

Luonnonsuojelualueilla lemmikit on pidettävä kytkettyinä.