Hammastunturin erämaan sijainti SuomessaPohjois-Lappi
Inari (www.inari.fi), Kittilä (www.kittila.fi) ja Sodankylä (www.sodankyla.fi)
Pinta-ala 1825 km2, perustettu 1991

Hammastunturin erämaa-alue sijaitsee Urho Kekkosen kansallispuiston ja Lemmenjoen kansallispuiston välisellä tunturi- ja metsäalueella. Hammaskairan ydinosan muodostaa Kehäpään, Hammastunturin ja Appistunturin ylänkö, jonka korkeimmat huiput nousevat yli 500 metriin. Erämaan alueella kulkee kuusen pohjoinen metsänraja, ja eteläosien kuusimetsät vaihtuvat pohjoisessa männiköiksi.

Hammastunturi on merkittävä erämaa-alue, jonka historiaan liittyy värikkäitä vaiheita viimeisen kahden vuosisadan ajalta. Ennen Inari-Pokka-tien rakentamista Hammastunturin ja Lemmenjoen alueet muodostivat yhden Suomen suurimmista tiettömistä kairoista. Alueeseen liittyy poronhoidon historiaa, suuren kultaryntäyksen vaiheita sekä myöhemmin tientekoa ja asutushistoriaa. Kultaryntäyksen aikaan Ivalojoen Kultala oli suuri kyläkeskus satoine asukkaineen. Kullankaivajia oli yhtä paljon kuin muita inarilaisia yhteensä.

Moottorikelkkailija huomio!

Saariselkä-Ivalo moottorikelkkauran läheisyydessä rakennetaan uutta voimalinjaa.  Kelkkailijoita kehoitetaan noudattamaan niitä varoituksia, joita on uran varteen laitettu ja muutenkin erityistä varovaisuutta. 

Lisätietoja

  • Markku Välitalo, puh. 0400-214 068, email markku.valitalo(at)metsa.fi

Yhteistyötahojen palveluja

Hammastunturin erämaa-alueella palveluja tarjoavat yhteistyötahot.