Saapuminen Kilpisjärvelle ja Käsivarren erämaa-alueelle

Kilpisjärven kylä sijaitsee Käsivarren Lapissa, Enontekiön kunnan luoteispäässä aivan Norjan rajan tuntumassa. Enontekiön kyläkeskuksesta Hetasta on matkaa Kilpisjärvelle 173 km. Kilpisjärven kylän läpi kulkee valtatie 21 / E 8 eli Käsivarrentie. Tie mutkittelee Käsivarren erämaa-alueen länsipuolella, mutta ei yllä erämaa-alueelle. Pohjoisessa ja idässä Käsivarren erämaa-alue rajautuu tiettömään Norjan rajaan.

Retkeilyreiteille 

Kilpisjärven lähireiteille ja Käsivarren erämaa-alueen reiteille lähdetään Kilpisjärven luontokeskukselta tai Mallan ja Saanan pysäköintialueelta. Matkaa Kilpisjärveltä erämaa-alueen rajalle tulee yli 10 km. 

Reittien lähtöpisteet 

Erämaa-alueelle suuntautuvan retken voi myös aloittaa eri paikoista Käsivarrentieltä (VT21 / E 8), mistä erämaa-alueen rajalle tulee matkaa useita kilometrejä. 

Löydät Kilpisjärven ja Käsivarren erämaa-alueen palvelut alla olevasta Retkikartasta. Voit liikuttaa karttaa hiirellä ja lähentää tai loitontaa sitä +/- nappuloista. Oikean reunan kuvakkeista saat näkyviin eri reittityypit ja taukopaikat. 

Bussilla Kilpisjärvelle

Kilpisjärvelle pääsee päivittäin linja-autolla (matkahuolto.fi) Rovaniemeltä. Osan vuodesta Kilpisjärvelle kulkee Arctic Route -bussiyhteys Tromssasta, Norjasta (eskelisen.fi).

Autolla Kilpisjärvelle ja Käsivarteen

Kilpisjärven luontokeskus, Käsivarrentie 14123 (VT21 / E8), Kilpisjärvi. Pysäköintialue. Tilaa noin 50 autolle. Talvikunnossapito. Ajo-ohje Kilpisjärven luontokeskukseen.  

Mallan / Saanan pysäköintialue, Käsivarrentie 14850, Kilpisjärvi. Pysäköintialue. Tilaa noin 50 autolle. Talvikunnossapito kevättalvella. Ajo-ohje Mallan ja Saanan reittien lähtöpaikkaan.  

Iiton palsasuo, pieni pysähtymislevike, Käsivarrentie 9914, 99470 Enontekiö. Ei talvikunnossapitoa. 

Muut pysäköintialueet ja levikkeet Käsivarrentiellä (VT 21 / E 8) löytyvät Väyläviraston palvelualueiden kartalta (paikkatieto.vaylapilvi.fi). 

Junalla Rovaniemelle tai Kolariin

Lähimmät rautatieasemat (vr.fi) sijaitsevat Rovaniemellä ja Kolarissa, josta voi jatkaa matkaa bussilla Kilpisjärvelle.

Lentäen Kittilään tai Tromssaan

Kittilään (finavia.fi) lennetään Helsingistä ympäri vuoden. Jatkokuljetus Kittilästä linja-autolla tai lentokenttätaksilla (enontekiolapland.com).

Norjan puolella lähin lentoasema on Tromssassa (avinor.no).