Käsivarren ohjeet ja säännöt

29.3.2022
Tulva vei Vuomakasjoen sillan Kalottireitiltä ja uusi tehdään viimeistään heinäkuussa 2022. Vuomakasjoen yli joutuu alkukesän tulvissa kahlaamaan.

Nainen, mies ja lapsi reitillä tunturissa. Lapis on miehen hartioilla. Taustalla toinen tunturi.

 

Ohjeita Käsivarren erämaa-alueella liikkumiseen

Nuotion tekeminen 

Erämaa-alueelle voi tehdä nuotion ilman erillistä lupaa, mutta vähäpuustoisella alueella tulenteko ei ole suositeltavaa. Enontekiön alueelle ei myydä maapuulupia, vaan tulen saa tehdä ainoastaan maasta kerätyistä oksista ja risuista. Käytä vanhoja nuotiopaikkoja, jos sellaisia on. Tupien polttopuuvarastoista ei saa ottaa puita nuotioon, vaan ne on tarkoitettu ainoastaan tupien lämmittämiseen.

Metsäpalovaroituksen aikana tulenteko on  kiellettyä. Luonnonsuojelualueilla, joille on laadittu hoito- ja käyttösuunnitelma tai annettu järjestyssääntö, noudatetaan tulen teossa sitä, mitä näihin suunnitelmiin ja sääntöihin on linjattu.  Tulenteko metsäpalovaroituksen tai ruohikkopalovaaran aikana on kielletty myös tulentekopaikoilla. Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi). Kielto ei koske tuvissa olevia tai muita hormilla varustettuja tulisijoja. 

Rajanylitykset

Käsivarressa valtioiden rajat ovat monesti huomaamattomat. Rajoja ylitettäessään tulee ottaa huomioon, ettei kuljeta mukana tullattavaa tavaraa. Koiran kanssa rajanylitystä suunnittelevan kannattaa olla yhteydessä Tulliin (tulli.fi) hyvissä ajoin ennen suunniteltua vaellusta. Ruotsiin mentäessä koirasta on tehtävä Ruotsin tullille ilmoitus netissä tai rajanylityspaikalla (tullverket.se, ruotsiksi). Koirien vienti ja tuonti Norjan ja Ruotsin rajojen yli on tarkasti säädeltyä. Tiedot koiralle tarvittavista rokotuksista, madotuksista ja lemmikkieläinpassista löytyvät Ruokaviraston sivuilta (ruokavirasto.fi)

Metsähallituksen palvelujen yrityskäyttö on maksullista

Metsähallituksen reittien ja rakenteiden käyttö yritystoiminnassa on aina maksullista.

Moottorikelkkailu Käsivarressa

Muista, että moottorikelkkailu ei ole jokamiehenoikeus. Harrastuskelkkailu on sallittu ainoastaan merkityillä moottorikelkkailureiteillä ja -urilla sekä vesistöjen jäällä. Suojelualueilla on vielä erikseen tarkempia sääntöjä. 

Merkityille moottorikelkkailu-urille voit lähteä kelkkailemaan omin päin  tai paikallisen safariyrittäjän matkassa. Osa urista vaatii maksullisen luvan ja osa on ilmaisia. Muistathan, että uralta poikkeaminen ei ole sallittua ilman maanomistajan lupaa! 

Hetan kirkonkylästä lähteviä moottorikelkkailu-uria hoitaa Enontekiön kunta. Niiden käyttöön ei tarvita lupaa. Myös Victoria-reitti, joka kulkee Suomen ja Ruotsin rajaa myötäillen Muoniosta Kilpisjärvelle on maksuton.

Enontekiöllä Käsivarren erämaa-alueella Palojärvestä Kilpisjärvelle lähtevälle moottorikelkkailu-uralle sekä pistoille Syväjärvi–Karesuvanto ja Raittijärvi–Saarikoski on hankittava maksullinen Metsähallituksen valtakunnallinen uralupa (eraluvat.fi).

Kilpisjärven kylän alueella moottorikelkkailu-uria hoitaa Kilpisjärven ladut ry ja uranhoitomaksu tulee suorittaa osoitteessa www.kilpisjarvenladut.fi.

Moottorikelkkailun kartat 

Koiravaljakolla Käsivarressa

Koiravaljakolla ajo on erämaa-alueella sallittua, mutta poronhoitoalueella on noudatettava erityistä varovaisuutta. Porojen häiritseminen on kiellettyä. Älä pysäytä valjakkoa porojen kohdalle edes valokuvausta varten. Erityisesti kevättalvella häirintä voi aiheuttaa merkittävää haittaa, ja johtaa korvausvaatimuksiin. Muista aina sulkea poroaitojen veräjät.

Koiravaljakko ja musher lumen keskellä erämaassa.

Ota muut kulkijat huomioon erityisesti tuvilla yöpyessäsi. Valjakkokoirien tuonti sisälle autio- ja varaustupiin on kielletty. Myös valjakkotoimintaan liittyvien varusteiden säilyttäminen tuvissa ja huoltorakennuksissa on kielletty.

Koirat on pidettävä aina kytkettynä. Koirat tulee kytkeä vähintään 50 metrin päähän tuvasta, eikä niitä saa kiinnittää huoltorakennuksiin. Huomaa, että Käsivarressa ei tuvan ympäristössä ole puita, joihin koiria voisi kiinnittää. Tuvan astiaston käyttö koirien ruokinnassa on kielletty. Koiria ei saa pitää vesistöjen päällä, etteivät juomavedet saastu. 

Koirien jätökset tulee kerätä pois tupien läheisyydestä. Jos tuvalla on koiraparkki, jätökset on laitettava sille tarkoitettuun jätelaatikkoon. Laatikkoon ei saa laittaa muuta jätettä. Koirien makuuolkien jättäminen tuvan pihapiirin on kielletty. Koiraparkit ovat Termisjärvellä, Saarijärvellä, Meekon autiotuvalla ja Pitsusjärvellä.

  • Koiravaljakkoyritystoiminta on luvanvaraista.

Ennakkovarustautuminen

Matkapuhelinten kuuluvuus

Vaikka Suomen matkaviestinverkot ovat kattavia, Käsivarren erämaa-alueella on katvealueita. Tarkista verkon kattavuus omalta puhelinoperaattoriltasi. Katvealueilla saattaa auttaa, kun hakeutuu muuta maastoa korkeammalle avoimelle paikalle. Yleensä 850–900 m korkeudella puhelin tavoittaa verkon. 

Käsivarressa Norjan rajan lähellä saa aika helposti yhteyden Norjan verkon kautta, kun puhelimessa on automaattivalinta päällä. Vastaanottajan numeron edessä täytyy silloin olla maatunnus +358 ja puhelinnumero ilman ensimmäistä nollaa.

Joskus äärialueelta soitettaessa toimii, kun laittaa haluttuun numeroon tekstiviestin: soita minulle, ja pitää puhelinta mahdollisimman ylhäällä, jolloin puhelin saattaa ottaa puhelut vastaan. Puhelimen SIM-kortin poistaminen hätäpuhelun ajaksi auttaa myös kuuluvuudessa. Kannattaa ottaa huomioon, että erilaisten matkapuhelimien välillä on eroja kuuluvuudessa.

Kannattaa pitää puhelin lämpimänä sekä ruokaa ja juomaa mukana. Tietyt puhelinmallit eivät toimi pakkasessa, joten reittisuunnitelma aikatauluineen on hyvä ilmoittaa jollekin. Jotta matkapuhelimesta ei loppuisi virta, ota mukaan esimerkiksi varavirtalähde, vara-akku tai vanha puhelin, jossa on toimiva akku.

Varusteet ja turvallisuus

  • Käsivarren erämaassa liikkuessa tulisi olla mukana ainakin kartta, kompassi ja asialliset retkeilyvarusteet retken pituuden mukaan. Muista, että tunturissa sääolot vaihtuvat hyvin äkkiä ja kesälläkin voi sataa lunta. Tuiskussa eksyminen on erittäin vaarallista. 
  • Erämaassa retkeily on paljon vaativampaa kuin merkityillä reiteillä, joten siellä liikkuessa täytyy olla retkeilykokemusta.
  • Muista jättää ilmoitus itsestäsi, aikataulustasi ja reittisuunnitelmistasi lähiomaisille.
  • Tietoa melonnan turvallisuudesta ja varusteista: Turvallista melontaa (melontajasoutuliitto.fi)  
  • Katso myös retkikohteesi ajankohtaista sivu.
  • Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112 ja tee hätätilanneilmoitus. Taustatietoa toiminnasta hätätilanteessa.
  • Ota aina ensiapupakkaus mukaan.

Huomaavainen retkeilijä

Autio- ja varaustupien polttopuita saa käyttää ainoastaan tuvan lämmitykseen, ei avotulen tekoon. Toimi kestävästi ja käytä polttopuita ja kaasua säästeliäästi. Kaikki polttopuu ja kaasupullot tuodaan satojen kilometrien päästä. 

Käsivarsi on erityistä poronhoitoaluetta, ja porojen häiritseminen on kiellettyä. Pidä koira aina kytkettynä ja sulje poroaitojen veräjät niistä kuljettuasi.

Suomenlapinkoira katsoo lähikuvassa kameraan suu auki.

Sesonkiajat

  • Suosituimpia retkeilykuukausia ovat huhtikuu ja elokuu. Suosituin reitti on Kalottireitti.

Hätänumero 112

Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.

112 Suomi -sovellus.

Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa hiihtäjä nostaa roskan ladulta.

1. Kunnioita luontoa.

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää