Tsarmitunturin erämaa-alue

21.8.2020
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet..
Ilta-aurinko värjää maiseman keltaiseksi, tunturin huipulta avautuu metsäinen erämaa, siellä täällä jääpeitteiset järvet.Taustalla tunturinhuippuja, jotka vaivon erottuvat matalalla olevista pilvistä.

Pohjois-Lappi
Inari
Pinta-ala 150 km2 , perustettu 1991

Tsarmitunturin erämaa-alue on suhteellisen pieni, mutta maisemallisesti poikkeuksellinen tunturierämaa Inarin kunnassa Venäjän rajan tuntumassa. Erämaa-alue sijoittuu Ivalosta Nellimiin ja Raja-Jooseppiin vievien teiden ja Venäjän rajan väliin. Erämaan sydämen muodostavat Tsarmitunturin ylänkö ja Akalauttapää, joita erottaa toisistaan syvä Pahakurun rotko.

Tunturialuetta reunustavat luppoiset kuusikot ja pohjoispuolella vanhat aihkimänniköt. Rinteet tihkuvat viileää kosteutta, ja pienten kaltioiden vedet muodostavat puroja, jotka viimein laskevat Luttojokeen tai Paatsjokeen.

Alueella ei ole retkeilyrakenteita, mutta kokenut retkeilijä viihtyy Tsarmilla upeiden maisemien ansiosta helposti useita päiviä. Tsarmin kauniista maisemista löytyvät kaikki Lapin luonnon piirteet, joita kulkija etsii. Erämaa-alueen rajalle johtavat mm. Kontosjärven ja Nangujärven metsäautotiet, joten myös päiväretkien tekeminen on mahdollista.

Tsarmin kaira on suosittu myös metsästäjien keskuudessa. Kohtalainen maalintukanta ja mahdollisuus törmätä karhuun saa monet kulkemaan samoja reittejä vuodesta toiseen.

Tämän sivun osoite on luontoon.fi/tsarmitunturi

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Tsarmitunturin erämaa-alueen kartan Retkikartta.fi:ssä.

Yhteistyötahojen palveluja

Tsarmitunturin erämaa-alueella palveluja tarjoavat yhteistyötahot.