Pohjois-Lappi
Inari
Pinta-ala 153 km2 , perustettu 1991

Tsarmitunturin erämaa-alue on suhteellisen pieni, mutta maisemallisesti poikkeuksellinen tunturierämaa Inarin kunnassa Venäjän rajan tuntumassa. Erämaa-alue sijoittuu Ivalosta Nellimiin ja Raja-Jooseppiin vievien teiden ja Venäjän rajan väliin. Erämaan sydämen muodostavat Tsarmitunturin ylänkö ja Akalauttapää, joita erottaa toisistaan syvä Pahakurun rotko.

Tunturialuetta reunustavat luppoiset kuusikot ja pohjoispuolella vanhat aihkimänniköt. Rinteet tihkuvat viileää kosteutta, ja pienten kaltioiden vedet muodostavat puroja, jotka viimein laskevat Luttojokeen tai Paatsjokeen.

Alueella ei ole retkeilyrakenteita, mutta kokenut retkeilijä viihtyy Tsarmilla upeiden maisemien ansiosta helposti useita päiviä. Tsarmin kauniista maisemista löytyvät kaikki Lapin luonnon piirteet, joita kulkija etsii. Erämaa-alueen rajalle johtavat mm. Kontosjärven ja Nangujärven metsäautotiet, joten myös päiväretkien tekeminen on mahdollista.

Tsarmin kaira on suosittu myös metsästäjien keskuudessa. Kohtalainen maalintukanta ja mahdollisuus törmätä karhuun saa monet kulkemaan samoja reittejä vuodesta toiseen.

Aluetta hoitaa: Metsähallitus, Luontopalvelut.

Tämän sivun osoite on luontoon.fi/tsarmitunturi

Moottorikelkkauraa ei avata

Turvallisuussyistä moottorikelkkaura Moitakurusta Raja-Jooseppiin ei ole käytössä talvella 2023-2024. Alueella tehdään metsänhoitotöitä ja sen vuoksi Kuutuan metsäautotietä aurataan ja liikkeellä on rekka-autoja. (päivitetty 11.1.2024).

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Tsarmitunturin erämaa-alueen kartan Retkikartta.fi:ssä.

Yhteistyötahojen palveluja

Tsarmitunturin erämaa-alueella palveluja tarjoavat yhteistyötahot.