Pohjois-Lappi
Enontekiö
Käsivarren erämaa-alue, Mallan luonnonpuisto
Suomen puolella kulkevaa reitin osuutta hoitaa Metsähallitus.

Kalottireitti on vaellusreitti, joka kulkee Suomen, Ruotsin ja Norjan tuntureilla. Kalottireitin kokonaispituus on 800 km, josta noin 70 km on Suomen puolella Enontekiön Käsivarressa, 380 km Norjassa ja 350 km Ruotsin puolella. Kalottireitti on myös osa eurooppalaisesta vaellusreitistä E1, joka lähtee etelästä Italian Sisiliasta. Pituutta Eurooppaa halkovalla ja pohjoisessa Nordkapiin päättyvällä reitillä on 4900 km.

Kalottireitin päätepisteet ovat pohjoisessa Norjan Kautokeinossa, etelässä Norjan Sulitjelmassa ja Ruotsin Kvikkjokkissa. Suomessa reitti kulkee Käsivarren erämaa-alueen ja Mallan luonnonpuiston halki. Reitille pääsee helpoimmin Kilpisjärveltä. 

Kalottireitti vihittiin käyttöön Kolmen valtakunnan rajapyykillä vuonna 1993. Paikalla olivat presidentti Mauno Koivisto, Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa ja Norjan kuningas Harald V puolisoineen. Tapahtuman muistona paikalla on kivi, johon on kaiverrettu heidän nimikirjoituksensa.

Kalottireitin varrella pääsee tutustumaan Pohjoisen Fennoskandian upeaan, monipuoliseen vuoristo- ja tunturiluontoon, vaeltamaan avoimilla tunturiylängöillä ja rehevissä tunturikoivikoissa, ihailemaan jäätiköitä ja jyrkkiä kalliorotkoja sekä hämmästelemään hienoa tunturikasvillisuutta. Kalottireitti on kesävaellusreitti ja suositeltavin ajankohta reitin vaeltamiseen on heinäkuun alusta syyskuun puoliväliin.

Kohdetta hoitaa: Metsähallitus, Luontopalvelut.

Tämän sivun osoite on luontoon.fi/kalottireitti

Asiakaspalvelu

Kilpisjärven luontokeskus
Puh. 0206 39 7990 (0,00€/min + pvm/mpm)
kilpisjarvi(at)metsa.fi

Tunturi-Lapin luontokeskus
Puh. 0206 39 7950 (0,00€/min + pvm/mpm)
tunturi-lappi(at)metsa.fi

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Kalottireitin kartta Retkikartta.fi:ssä.