Hirvás / Hirvasvuopio, vuokratupa

22.3.2024
Metsähallituksen Luontopalvelujen ylläpitämiin varaus- ja vuokratupiin voi tehdä varauksia vuodelle 2025 poikkeuksellisesti vasta marraskuun 2024 alussa. Lisätietoja

Hirvasvuopion tupa sijaitsee Lätäsenon rannalla, Käsivarren erämaa-alueen sydämessä. Talvella kämpälle pääsee hiihtäen tai moottorikelkalla, kesällä kävellen, maastopyöräillen tai lentäen. Alue on erityisesti kalastajien suosiossa. Suosituinta aikaa on maalis-huhtikuu.

Vuokratupa, 8 hlö, 30 m².

Varaukset

Tunturi-Lapin luontokeskus, puh. 0206 39 7950. Palvelunumero 020 69 2424 (0,00€/min + pvm/mpm).
Varausehdot Hirvasvuopion vuokratuvalle. Katso avaintennoutopaikat

Sijainti

Pohjois-Lappi, Enontekiö (enontekio.fi)Käsivarren erämaa-alue.

Hirvasvuopio vuokratupa, koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) 68° 53.3825' lon: 22° 11.4414' ETRS-TM35FIN; N: 7649631 E: 306860.

Naapurina on  450 m päässä Hirvasvuopion autiotupa.

Kilpisjärvelle on matkaa 70 km. Siellä on kauppa, polttoaineenjakelu ja ravintola. Metsähallituksen Kilpisjärven luontokeskus on avoinna sesonkiaikoina keväästä syksyyn. Karesuvantoon matkaa 60 km. Siellä on lähin polttoainejakelupiste ja ravintola. Ruotsin puolella Karesuandossa on kauppa sekä muita palveluita. Enontekiön kirkolle Hettaan on matkaa 120 km. Hetassa sijaitsee lentokenttä, Tunturi-Lapin luontokeskus sekä muita palveluja.

Kartat

Ropi Kalkkoaivi Munnikurkkio, 1:50 000.
Käsivarren erämaa-alueen kartta.
Käsivarren erämaa-alueen muut kartat.
Retkikartta.fi

Hinta ja avaimet

250 € /vrk tai 1500 € / vko (sis. 10% alv).
Vuokrattavissa ympäri vuoden. 

Avaimet voi noutaa maksukuittia vastaan Kilpisjärven luontokeskuksesta, Kilpisjärven Nesteeltä, Käsivarrentie 14205, 99490, Kilpisjärvi, puh. 010 320 4771, neste.kilpis(at)gmail.com, Arctic Knifen myymälästä, Muoniontie 1632, 99320 Kätkäsuvanto, puh. 0400 695 796 sekä Tunturi-Lapin luontokeskuksesta

Tarkista aukioloajat avaimen noutopaikasta etukäteen. Avain palautetaan takaisin samaan paikkaan. Huomioithan että avaimen noutopaikoista saat vain avaimen.
Lisätietoa tuvista saat Tunturi-Lapin luontokeskuksesta, puh. 0206 39 7950.

Varustus

Pirtissä keittonurkkaus, jossa astioita ja keittiötarvikkeita. Kaksi kerrossänkyä, joissa alasänky kahdelle hengelle, parvella kaksi sänkyä. Kämppäisännällä on erillinen huone, jossa on kerrossänky. Kämppä on puulämmitteinen, valaistuksena kynttilät, ruuan laittoon kaasuliesi/uuni.

Polttopuita saa käyttää vain tuvan lämmitykseen, ei tulentekoon ulkona.

Erillinen rantasauna, kellari, varasto ja ulkokäymälä ja kaksi venettä. Rannalla veneluiska ja laituri.

Ota mukaan kynttilöitä, wc-paperia ja oma otsalamppu! Mukaan kannattaa ottaa myös ensiapupakkaus.

Tuvalla on jäteastiat, mutta retkeilijöitä kehotetaan viemään jätteensä mukanaan. Jätteiden lajittelupisteet löytyvät Kilpisjärven ja Tunturi-Lapin luontokeskusten pihalta. Lue lisää roskattomasta retkeilystä.   

Huomaathan, että mökin lämpiäminen vie aikansa.

Huomautukset

Moottorikelkalla kämpälle kulkemiseen tarvitset Metsähallituksen valtakunnallisen uraluvan (metsa.fi). Luvan voit ostaa Metsähallituksen luontokeskuksista ja palvelupisteistä. 

Jätä kämppä siihen kuntoon, kuin itse olisit seuraava asukas. Huoltomme ei pysty tarkistamaan kaikkia tupia asiakkaiden jälkeen. Jos tupa on tullessasi siivoamatta, ota yhteyttä välittömästi tuvan huoltajaan. Siivoamattomasta tuvasta ja pihapiiristä joudumme aina laskuttamaan.

Käyttövettä ei tutkita vuosittain. Luonnonvedet suositellaan keitettäväksi ennen käyttöä juomavetenä. Lätäsenon rannalle on matkaa n. 30 m.  

Säätilanne on syytä ottaa huomioon retkeä suunniteltaessa. Keliolosuhteet erämaassa voivat olla erittäin haastavia.  Vaeltajan on hallittava itsenäisesti erämaassa selviytyminen. Mukana on oltava asianmukaiset varusteet: lämmintä vaatetta, eväitä, kartta, kompassi, suunnistustaito ja tulentekovälineet. Sumu tai myrsky voi yllättää muutamassa tunnissa. Ota mukaan myös omaa wc-paperia. 

Kalastusalue

Virtavesissä kalastettaessa tulee olla maksettuna valtion kalastonhoitomaksu (eraluvat.fi) sekä Enontekiön erämaa 1551-lupa (eraluvat.fi). Poroenolla, Torisenolla ja Lätäsenolla kalastettaessa pitää olla kalastusalueen Lätäseno 1550 -lupa (eraluvat.fi). Kalastuslupia myyvät Eräluvat sekä Metsähallituksen asiakaspalvelupisteet.

Pienriista-alue

Metsästysalue 1613 Käsivarsi (eraluvat.fi). Metsästettäviä lajeja lähinnä riekko ja jänis. Koiran kanssa metsästävien on otettava yhteyttä paliskunnan tokkakuntien isäntiin. 

Metsästyslupia myyvät Metsähallituksen asiakaspalvelupisteet, mm. Tunturi-Lapin luontokeskus.

Matkapuhelimien kuuluvuus.

Huollosta vastaava

Metsähallitus, Luontopalvelut, Tunturi-Lapin puistoalue.
Lisätietoja Tunturi-Lapin luontokeskus, puh. 0206 39 7950.

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Hirvasvuopion vuokratuvan sijannin kartalla Retkikartta.fi:ssä.

Varausehdot

Lue tupien varausehdot.

Ohjeita vuokratuvan käyttäjälle

Lue ohjeita vuokratuvan käyttäjälle.

Varaustilanne

Näet tuvan varaustilanteen tästä, mutta varaus tehdään Tunturi-Lapin luontokeskuksen kautta.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa perhe kävelee kesäisellä polulla.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää